logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Anul Nou Chinezesc al Mistreţului de Pământ (5 febr. 2019 - 24 ian. 2020)

Image

Chinezii din întreaga lume sărbătoresc intrarea în Anul Mistreţului de Pământ, care începe la 5 februarie 2019 şi se va încheia la 24 ianuarie 2020.

Potrivit calendarului chinez, Anul Nou începe în a doua Lună Nouă de după solstiţiul de iarnă. Începuturile acestei forme de măsurare a timpului datează din secolul 14 î. Hr, iar legenda îl desemnează ca inventator, în anul 2637 î. Hr, pe împăratul Huangdi. Calendarul se bazează pe observaţii astronomice exacte ale fazelor Lunii.

Explicaţia folosirii denumirii unor animale pentru desemnarea anilor se află pe tărâmul legendei. Se spune că, înainte de a părăsi pământul, Buddha a invitat toate animalele pentru a-şi lua rămas bun de la acestea. Doar 12 animale şi-au făcut apariţia: şobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, şarpele, calul, capra, maimuţa, cocoşul, câinele şi mistreţul, iar, în semn de recunoştinţă, Buddha a decis ca fiecare an să primească numele unui animal. Fiecărui semn i se asociază, pe rând, şi unul dintre elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa. Un tur complet al calendarului înseamnă cinci cicluri a câte 12 ani, adică 60 de ani. Precedentul an al mistreţului a fost în 2007.

Mistreţul este cel din urmă, dintre toate animalele care au venit în faţa lui Buddha, care a decis ca fiecare an să primească numele unui animal în ordinea în care au ajuns la el. Una dintre legende spune că un lup a distrus casa mistreţului şi acesta a trebuit să-şi reconstruiască casa înainte de a putea pleca, şi de aceea a întârziat şi a ajuns ultimul, potrivit site-ului www.chinesenewyear.net.

Din anul 1911, şi China foloseşte calendarul gregorian, dar tradiţiile se păstrează după datele calendarului chinezesc în toate comunităţile chinezeşti.

În 2019, festivităţile din China dedicate Anului Nou Chinezesc încep pe data de 4 februarie când se încheie vechiul an. Cina reuniunii, cea mai importantă masă a anului, are loc în această zi. Cel mai important fel de mâncare este colţunaşul. Familia va rămâne până târziu şi va aştepta Anul Nou. Miezul nopţii este marcat de sute de focuri de artificii.

În prima zi a Noului An, oamenii se îmbracă cu haine noi, fac vizite rudelor şi prietenilor sau primesc invitaţi. Ei îşi adresează reciproc Xin Nian Hao ("La Mulţi Ani!"). După aceea, oaspeţii sunt invitaţi să servească bomboane, fructe şi ceai.

La chinezi, Anul Nou, sărbătorit cu mare fast, se celebrează printr-o suită de sărbători, foarte importantă fiind "Sărbătoarea Primăverii" - o zi de mulţumire şi recunoştinţă pentru lucrurile bune primite în anul care s-a încheiat - care este marcată oficial pe data de 5 februarie în acest an şi care are o istorie de circa 4.000 de ani.

Perioada de manifestări dedicate Anului Nou se încheie cu "Sărbătoarea Lampioanelor" la 19 februarie. Cuprinde diverse activităţi şi tradiţii specifice pentru fiecare zi, care variază între regiuni.

Chinezii cred că animalul, care guvernează anul de naştere al unui om, are o puternică influenţă asupra persoanei respective şi că trăsăturile definitorii ale acestuia sunt cele care ne ghidează în anul pe care îl domină, iar mistreţul este considerat nu foarte greu de mulţumit, dimpotrivă, indulgent, prietenos, liniştit şi harnic.

Animalul care va marca noul an, mistreţul este asociat cu elementul pământ. În ceea ce priveşte yin şi yang, concepte fundamentale în filosofia şi cultura chineză, porcul este yin (vesel, pasiv, sobru, feminin, introvertit, intim şi corespunde nopţii). În cultura chineză, porcii sunt simbolul bogăţiei.

Precedenţii ani ai mistreţului au fost: 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019. Anul mistreţului de pământ a mai fost în 1959.

Un an de Pământ (1998, 1999, 2008, 2009, 2018, 2019) este favorabil celor născuţi în ani de Pământ, Foc şi Metal, dar este defavorabil celor născuţi în ani de Apă şi Lemn, potrivit sursei citate.

Se spune despre cei născuţi în anul mistreţului că au o personalitate frumoasă, sunt realişti, nu sunt cheltuitori sau risipitori, dar le place să se bucure de viaţă. Sunt puţin materialişti, dar acesta este motivul pentru că ei trebuie să muncească din greu. Sunt energici şi sunt întotdeauna entuziaşti, chiar şi când desfăşoară slujbe plictisitoare. Sunt foarte sociabili şi îşi fac prieteni din toate domeniile sociale. Se bucură de mult sprijin atât în muncă, cât şi în viaţă. Nu sunt cei mai romantici şi ar trebui să acorde mai multă atenţie acestei laturi umane.

Sunt blânzi şi rareori îşi pierd cumpătul şi chiar când se întâmplă ei nu devin dramatici. Întotdeauna vor încerca să caute un compromis şi să soluţioneze rapid lucrurile. Deoarece scopul lor în viaţă este pentru ca toată lumea să trăiască în armonie, sunt potriviţi pentru cariere legate de caritate şi de strângere de fonduri.

Ei sunt, de asemenea, foarte toleranţi şi înţelegători. Această calitate îi face potriviţi pentru a deveni mari profesori şi antrenori.

Bărbaţii născuţi în anul mistreţului sunt optimişti şi blânzi. Ei se pot concentra foarte bine asupra ceea ce fac şi când adoptă o decizie, se vor dedica complet acesteia. Sunt foarte naivi. Le poate fi câştigată încrederea cu foarte mare uşurinţă, fapt care le poate cauza uneori pierderi materiale însemnate. Sunt doritori de a învăţa cât mai mult dar nu reuşesc întotdeauna să-şi expună cunoştinţele în cuvinte. Îi tratează pe toţi cei din jurul lor cu căldură, fără discriminare, de aceea au foarte mulţi prieteni. Ori de câte ori se confruntă cu dificultăţi, există întotdeauna oameni care să îi ajute.

Femeile născute în anul mistreţului sunt pline de emoţie. Participă la evenimente sociale ori de câte ori este posibil şi tratează cu simpatie pe toată lumea. Această trăsătură combinată cu personalitatea lor, care nu este dificilă sau sofisticată, le ajută să câştige încrederea tuturor. Cu toate acestea, ele sunt uneori prea prietenoase. În entuziasmul lor, pot uita să ofere şi celorlalţi un spaţiu personal. Munca lor perseverentă şi eforturile pe care le depun le vor asigura şi partea materială de care au nevoie. În familie, în casă, ele sunt foarte organizate. Aceste femei iubesc copiii, iar jocul cu aceştia le aduce cea mai mare bucurie.

Cei născuţi în anul mistreţului sunt compatibili cu cei născuţi în anii: tigrului, iepurelui şi caprei. Nu sunt compatibili cu cei născuţi în anii: şarpelui şi al maimuţei.
Culorile norocoase ale anului sunt: nuanţele pământului, maro, gri, galben, bej, iar numerele norocoase sunt: 2, 5, 8. Nu sunt indicate culorile albastru şi verde şi la fel numerele: 1, 7, 9.

Sănătatea lor naturală este ceva de care sunt foarte mândri. Dar, uneori, pot trece cu vederea unele simptome minore, care dacă nu sunt tratate la timp pot deveni grave. În plus, duc o viaţă ocupată. Chiar dacă nu se simt obosiţi, nu trebuie să uite de pauze. Pentru o sănătate bună, trebuie să înţeleagă micile afecţiuni şi să facă controale regulate. AGERPRES/(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu, editor online: Daniela Juncu)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Flux Documentare 19-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Unul din semnele esențiale ale întâlnirii cu destinul este realizarea unei perfecte omogenități între datele pe care le ai, locul în care te afli, și timpul în care trăiești. A avea nostalgia unei alte structuri, a unui alt spațiu, și a unui alt moment e a dormita anemic la periferia destinului, a rezolva false probleme.' - Andrei Pleșu

Flux Documentare 19-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 19 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia Duminica a 29-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 29 dR. Sf. cuv. Macarie Egipteanul; Sf. aep. Arsenie de la Cercira Romano-catolice Duminica a 2-a d

Flux Documentare 19-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 ianuarie

Este a 19-a zi a anului 2025. Au mai rămas 346 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 46 m și apune la 17 h 07 m. Luna apune la 10 h 23 m și răsare la 23 h 05 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Flux Documentare 18-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul și regizorul Kevin Costner

Kevin Costner s-a născut la 18 ianuarie 1955 în Lynnwood, California. A urmat studii liceale la Buena High School și la Villa Park High School. A luat lecții de pian, a scris poezii și a interpretat în corul bisericii baptiste, potrivit www.thefamouspeople.com. În 1978, a absolvit

Flux Documentare 18-01-2025 09:00

DOCUMENTAR: 10 ani de la moartea Christinei Valmy, 'regina cosmeticelor'

Christine Valmy (Cristina Xantopol), figură influentă în estetica modernă, consultant și antreprenor, a fost supranumită 'regina cosmeticelor'. S-a născut la 25 octombrie 1926, la București. A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1946, a urmat un curs în dermatologie și de îngrijire a pielii, care a

Flux Documentare 18-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Problema morală poate fi - și este, adeseori - eludată printr-o diafană teorie a virtuții. (...) O latentă erezie maniheistă comprimă neîncetat drama imediată a vieții, sistematizând-o după un binom didactic: absolutismul virtuții pe de o parte, abisul viciului pe de alta. Totul devine, astfel, neadevărat de simplu: buna viețuire constă - din unghi etic - &i

Flux Documentare 18-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 ianuarie

Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei Greco-catolice Sf. Atanasie și Ciril ai Alexandriei Romano-catolice Sf. Prisca, m. Sfinții Atanasie și Chiril, arhiepiscopi ai Alexandriei, sunt sărbătoriți în calendarul cre

Flux Documentare 18-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 ianuarie

Este a 18-a zi a anului 2025. Au mai rămas 347 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 47 m și apune la 17 h 06 m. Luna apune la 10 h 07 m și răsare la 22 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Flux Documentare 17-01-2025 18:00

Săptămâna europeană 13-17 ianuarie 2025

Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune al Uniunii Europene pentru a consolida securitatea cibernetică a spitalelor și a furnizorilor de servicii medicale. Uniunea Europeană a anunțat acordarea unui ajutor umanitar de 120 de milioane de euro pentru Fâșia Gaza, precum și un nou pachet de ajutor umanitar în valoare de 140 de milioane de euro pentru

Flux Documentare 17-01-2025 15:59

Actrița britanică Joan Ann Plowright a încetat din viață la 95 de ani (fișă biografică)

Actrița britanică Joan Ann Plowright, nominalizată la Oscar și câștigătoare a două premii Globurile de Aur, a încetat din viață, la vârsta de 95 de ani, a anunțat familia sa la 17 ianuarie 2025, conform DPA/P

Flux Documentare 17-01-2025 12:23

Retrospectiva evenimentelor interne 13-17 ianuarie 2025

Adoptarea de către Guvern a Ordonanței privind data alegerilor prezidențiale la 4 mai 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025, alegerea președintelui AUR, George Simion, în poziția de vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR Party), raportul Eurostat care arată că în trimestrul trei din 2024, România a fos

Flux Documentare 17-01-2025 11:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*De miercuri, 15 ianuarie, până duminică, 19 ianuarie 2025, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează o serie de expoziții, dezbateri, serate, dialoguri cu cititorii, spectacole de teatru și ateliere de educație muzeală, de scenografie, de benzi desenate și de educație alternativă prin artă performativă, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Flux Documentare 17-01-2025 10:00

A 89-a ediție a expoziției 'Săptămâna Verde 2025' de la Berlin

În intervalul 17-26 ianuarie 2025, are loc, la Berlin, expoziția internațională 'Săptămâna verde 2025' ('Grüne Woche'), dedicată producătorilor agricoli și industriei alimentare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din țara noastră participă la eveniment cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul a

Flux Documentare 17-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

"Etica nu e altceva decât tocmai efortul spiritului de a învăţa limba străină a lumii, efortul seninătăţii de a înţelege lacrimile." - Andrei Pleşu, ("Minima moralia", Editura Cartea românească, 1988, pp. 59) 

Flux Documentare 17-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Antonie cel Mare; Sf. Cuv. Antonie cel Nou din Veria Greco-catolice Sf. cuv. Antonie cel Mare Romano-catolice Sf. Anton, abate Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este sărbătorit de Biserică la 17 ianuarie.