logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR ÎN IMAGINI: Iarna anului 1954

Imagine din galeria Agerpres

În urmă cu 65 de ani, România s-a confruntat cu unul dintre cele mai puternice episoade de viscol, când între 1 şi 4 februarie 1954, dar şi în zilele de 17, 18 şi 19 februarie, Capitala şi aproape întregul teritoriu al ţării au fost acoperite de o cantitate uriaşă de zăpadă.

 

Iarna anului 1954; Acţiune de deszăpezire în zona Podului Izvor / DANIEL RACOVITEANU / Arhiva istorică AGERPRES

 

Iarna anului 1954; Acţiune de deszăpezire la Teatrul Bulandra / DANIEL RACOVITEANU / Arhiva istorică AGERPRES

 

Într-un buletin meteo emis de Institutul Meteorologic Central din Bucureşti şi publicat în ziarul ''România Liberă'' din 3 februarie 1954, se preciza că în ţară ''vântul va sufla de la est puternic în nordul ţării şi potrivit în celelalte regiuni. Noaptea temperatura coboară între minus 18 grade şi minus 24 de grade în Moldova şi minus 12 grade şi minus 18 grade în celelalte regiuni. Ninsoare intermitentă va continua să cadă în întreaga ţară. În sudul ţării, sudul Moldovei şi Dobrogea va continua să viscolească. În cursul după amiezii de mâine viscolul va slăbi în intensitate. Pentru următoarele două zile vremea rămâne închisă şi cu ninsoare. În Bucureşti: Vremea închisă şi geroasă cu cerul acoperit. Vântul va sufla tare din sectorul estic. Temperatura coboară noaptea între minus 15 grade şi minus 17 grade, iar ziua dela minus 8 grade la minus 10 grade. Ninsoare intermitentă şi viscol. În cursul după amiezii de mâine viscolul în curs de încetare. Pentru următoarele două zile vreme închisă cu ninsoare.''

 

Potrivit unui articol din ziarul ''Scînteia'' din 5 februarie 1954, Consiliul de Miniştri a transmis, la 3 februarie 1954, prin posturile de radio, un comunicat prin care se făcea apel la ''muncitori, ingineri, tehnicieni, funcţionari din ministere şi instituţii, comunişti şi deputaţi ai sfaturilor populare, gospodine, ţărani, elevi, studenţi'' din regiunile înzăpezite să ia parte la lucrările de deszăpezire a străzilor, căilor ferate şi a drumurilor.

 

Iarna anului 1954; Acţiune de deszăpezire  /  MARCU MAYER / Arhiva istorică AGERPRES

 

Iarna anului 1954; Acţiune de deszăpezire la intersecţia B-dului Carol cu Calea Moşilor / DUMITRU COVACI / Arhiva istorică AGERPRES

 

Îndepărtarea efectelor viscolului a fost uşurată de faptul că în cursul nopţii de 3 spre 4 februarie vremea a început să se îmbunătăţească. La 4 februarie, viscolul încetase în totalitate în Capitală şi într-o serie de regiuni ca Timişoara, Bârlad, Piteşti, Bacău, Hunedoara, Craiova, notează aceeaşi publicaţie.

 

Astfel, începând cu ziua de 4 februarie 1954, în Capitală şi în regiunile grav afectate de viscol, oamenii au început uriaşa muncă de îndepărtare a troienelor.

 

Iarna anului 1954; Acţiune de deszăpezire / DUMITRU COVACI / Arhiva istorică AGERPRES

 

Iarna anului 1954; Acţiune de deszăpezire la Gara de Nord / DUMITRU COVACI / Arhiva istorică AGERPRES

 

Unităţile militare au avut un aport hotărâtor în acţiunea de combatere a urmărilor viscolului în întreaga ţară. În Capitală, ofiţeri şi ostaşi ai unităţilor militare au lucrat la deszăpezirea Gării de Nord, Triaj, Chitila, Filaret şi Obor, şoselelor Cotroceni, Panduri, Elefterie, porţiunea dintre Podul Herăstrău şi Piaţa Victoriei ca şi a mai multor linii de tramvai.

 

Un nou apel a fost făcut în ziua de duminică, 7 februarie 1954, când cetăţenii Capitalei dar şi locuitorii raioanelor au fost chemaţi să iasă la curăţarea drumurilor principale, a străzilor, a căilor ferate, pentru a se putea face aprovizionarea cu alimente, medicamente, pentru a se asigura asistenţa medicală în caz de nevoie. 140.000 de cetăţeni ai Capitalei au deszăpezit 1.188 de străzi.

 

Iarna anului 1954; Acţiune de deszăpezire pe Calea Victoriei / CONSTANTIN ZAMFIR / Arhiva istorică AGERPRES

 

Iarna anului 1954; Acţiune de deszăpezire pe B-dul Nicolae Bălcescu, în faţa cinematografului Scala / CONSTANTIN ZAMFIR / Arhiva istorică AGERPRES

 

''(...) În afară de deszăpezirea străzilor, în raionul Tudor Vladimirescu, cetăţenii au lucrat la decongestionarea de troiene a depozitelor de lemne. Numeroşi cetăţeni au lucrat la desfundarea liniei ferate dela Gara de Est. (…) În Capitală, au fost redate circulaţiei până în ziua de 8 februarie, 20 linii de tramvai, dintre care 15 pe întreg traseul'' (Ştire AGERPRES 8 februarie 1954).

 

Iarna anului 1954 / DUMITRU COVACI / Arhiva istorică AGERPRES

 

Iarna anului 1954 / DUMITRU COVACI / Arhiva istorică AGERPRES

 

Potrivit unei ştiri AGERPRES din 12 februarie 1954, secţia sinoptică a Institutului Meteorologic Central din Bucureşti a cules şi a prelucrat informaţii meteorologice de peste hotare, realizând mai multe hărţi. Cu ajutorul acestora, Institutul Meteorologic Central din Bucureşti a stabilit pe baze ştiinţifice explicaţia viscolului care s-a abătut asupra Peninsulei Balcanice şi a frigului din Europa. ''Astfel, în Groenlanda s-a format o regiune cu presiune foarte mare, un anticiclon. Datorită rotaţiei pământului, masele reci şi în parte umede de aer arctic au coborât peste zona maximelor barometrice din Europa. În drumul lor, din cauza zăpezii căzute pe continent, aceste mase de aer s-au răcit şi mai mult. În acelaşi timp, în regiunea Mediteranei, masele de aer cald şi umed au format o depresiune, zonă cu presiune scăzută, care s-a dezvoltat. S-au creat astfel două rezervoare cu presiune diferită care tindeau spre echilibru. Din această cauză, distanţa dintre ele s-a micşorat, astfel încât scurgerea maselor de aer rece pe dedesubtul aerului cald, care s-a produs în Peninsula Balcanică a devenit violentă, dând naştere viscolului.''

 

Iarna anului 1954; Cheiul Dâmboviţei / CONSTANTIN ZAMFIR / Arhiva istorică AGERPRES

 

Iarna anului 1954; Cheiul Dâmboviţei / CONSTANTIN ZAMFIR / Arhiva istorică AGERPRES

 

Având în vedere cantităţile imense de zăpadă căzute în Capitală şi faptul că toată această zăpadă urma să se topească şi să provoace, inevitabil, inundaţii, autorităţile au dispus ca aceasta să fie încărcată în camioane, în căruţe, şi să fie transportată şi vărsată în Dâmboviţa, fie împrăştiată pe terenurile virane din jurul Capitalei.

 

La 15 februarie 1954, o ştire AGERPRES consemna faptul că ''(…) spre Dâmboviţa şi terenurile virane se îndreaptă şiruri întregi de camioane încărcate cu zăpadă. În zilele de 13 şi 14 februarie au luat parte la acţiunile de deszăpezire aproape 50.000 de cetăţeni din Capitală, care au lucrat la ridicarea zăpezii din pieţele ''28 Martie'', ''16 Februarie'', ''7 Noiembrie'', Bdul ''1848'', de pe drumurile de acces la depozitele de lemne, precum şi în cartierul Floreasca, podul Băneasa, podul Basarab, podul Constanţa, şoseaua Chitilei, bdul Bucureştii-Noi, bdul 1 Mai etc. La lucrările de evacuare a zăpezii din Capitală, în ziua şi noaptea de 13 februarie şi în ziua de 14 februarie au lucrat 920 de camioane, care au transportat însemnate cantităţi de zăpadă.''
    

Iarna anului 1954; Zona străzii Eforie / CONSTANTIN ZAMFIR / Arhiva istorică AGERPRES

 

Iarna anului 1954; Zona străzii Eforie / CONSTANTIN ZAMFIR / Arhiva istorică AGERPRES

 

După cum relatează presa vremii, un nou episod de viscol s-a abătut asupra unor regiuni din sudul şi estul ţării (Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Bârlad), în cursul zilelor de 17-18-19 februarie 1954, la aproape două săptămâni distanţă faţă de cel de la începutul lunii. Au fost depuse din nou eforturi supraomeneşti pentru îndepărtarea zăpezii. ''Viscolul a început din nou să bată cu putere. Rafale puternice de vânt au adus cu ele mari cantităţi de zăpadă, ameninţând blocarea drumurilor, îngreunând circulaţia şi aprovizionarea''. (ziarul ''Scânteia'', 19 februarie 1954) AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; redactor Arhiva Foto: Elena Bălan; editor: Andreea Onogea; editor online: Ada Vîlceanu)

 

 

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 08-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon

Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic

Documentare 08-02-2025 08:00

Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani

La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform

Documentare 08-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Criticul rău este criticul orgolios, cel care vrea să se impună în fața operei, cel care ia față de operă o atitudine de superioritate. Mai degrabă decât un învățător, criticul trebuie să fie elevul operei.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)

Documentare 08-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia Greco-catolice Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia Romano-catolice Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranța a lui Isus, călug. Sfântul Mare Mucenic Teodor S

Documentare 08-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 februarie

Este a 39-a zi a anului 2025. Au mai rămas 326 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 25 m și apune la 17 h 35 m. Luna apune la 04 h 49 m și răsare la 12 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 07-02-2025 14:29

Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2025

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în contextul participării acestuia la summitul informal de la Bruxelles, vizita în România a vicepreședintei executive a Comisiei Europene, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, deschiderea sesiunilor parlamentare la Senat și Camera Deputați

Documentare 07-02-2025 12:27

Săptămâna europeană 3-7 februarie 2025

Reuniunea informală a liderilor UE de la Bruxelles pe tema apărării europene, protestul din apropierea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles privind viitorul industriei europene și locurilor de muncă, semnarea unui pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, lansarea de către Comisia Europeană a unui apel privind contribuții de la păr

Documentare 07-02-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară

* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.

Documentare 07-02-2025 09:30

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007) (7 februarie)

Patriarhul Teoctist, care a păstorit Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani, s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, județul Botoșani. Părinții săi, Marghioala și Dumitru Arăpașu, erau oameni credincioși și evlavioși. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei. A intrat în mănăstire fiind num

Documentare 07-02-2025 09:00

Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards

Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards are loc anul acesta la 7 februarie 2025. Premiile Critics Choice, găzduite de Chelsea Handler, vor fi transmise LIVE de la Barker Hangar din Santa Monica. Emisiunea va fi disponibilă și a doua zi pe serviciul de streaming Peacock. Decernarea premiilor a fost programată inițial pentru data de 12 ianuarie 2025, apoi reprogramată pen

Documentare 07-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ceea ce s-a scris despre mine este, cantitativ, incomparabil mai important decât ceea ce am scris eu însumi. Mă instruiesc citind comentariile care s-au scris până acum despre mine, în așa măsură încât, dacă aș avea memorie și aș fi un spirit metodic, aș putea face o teză de doctorat despre opera mea. Aș putea face chiar, și asta ar f

Documentare 07-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 februarie

Ortodoxe Sf. Ier. Partenie, episcopul Lampsacului; Sf. Cuv. Luca din Elada Greco-catolice Sf. ep. Partenie al Lampsacului; Sf. cuv. Luca Romano-catolice Sf. Richard, rege; Fer. Ana-Maria Adorni, călug. Sfântul Ierarh Partenie este pomenit î

Documentare 07-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 februarie

Este a 38-a zi a anului 2025. Mai sunt 327 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 27 m și apune la 17 h 34 m. Luna apune la 03 h 39 m și răsare la 11 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 06-02-2025 11:00

DOCUMENTAR: 5 ani de la moartea actorului Kirk Douglas (6 februarie)

Actorul Kirk Douglas s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ''pună în scenă''. Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență

Documentare 06-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Interpretul Bob Marley

Bob Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica, potrivit https://www.rollingstone.com/. Și-a început cariera muzicală în cadrul grupului Wailers, pe care artistul l-a format alături de Peter Tosh și Bunny Livingston în 1963. Bob Marley s-a căsători