Comunicat de presă - Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, Diana Stoica
Viitorul buget european, în centrul dezbaterilor din Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților: propuneri pentru un cadru financiar echilibrat, transparent și flexibil, care să reflecte nevoile reale ale statelor membre și prioritățile strategice ale Uniunii
În ședința de marți, 15 aprilie 2025, deputații din Comisia pentru afaceri europene, sub coordonarea doamnei președintă Diana Stoica, au analizat două Comunicări ale Comisiei Europene: 'Calea către următorul cadru financiar multianual' - COM(2025) 46 și 'O Europă mai simplă și mai rapidă: comunicare privind punerea în aplicare și simplificarea' - COM(2025) 47.
Discuțiile pe marginea viitorului buget european au reflectat necesitatea unei abordări echilibrate, care să asigure continuitatea politicilor tradiționale, precum politica de coeziune și politica agricolă comună, dar, în același timp, să sprijine noile priorități strategice ale Uniunii, cum ar fi inovarea, cercetarea, digitalizarea sau apărarea.
La elaborarea opiniilor comisiei, care au fost supuse dezbaterii în ședința de astăzi, au contribuit, în calitate de raportori: domnul vicepreședinte Ovidiu-Vasile Cîmpean și doamnele deputate Corina Atanasiu și Adriana-Diana Tușa.
La lucrări au participat și reprezentanți ai ministerelor cu atribuții în domeniu, care au prezentat punctele de vedere ale instituțiilor pe care le reprezintă și au răspuns întrebărilor deputaților: domnul Alin Marius Andrieș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, și doamna Aniela Crețu, director general al Departamentului Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Discuțiile despre viitorul buget european au readus în prim-plan importanța unei gestionări eficiente a fondurilor europene, cu accent pe simplificarea accesului și pe creșterea transparenței. În opinia deputaților, pentru a se asigura o utilizare mai eficientă și coordonată a fondurilor europene, ar trebui ca viitorul cadru financiar multianual (2028-2034) să fie mai bine corelat cu programele naționale elaborate de statele membre, precum și cu recomandările adoptate de Consiliul UE, specifice fiecărui stat membru.
În opinia domnului vicepreședinte Ovidiu-Vasile Cîmpean, viitorul buget al Uniunii Europene reprezintă 'o alegere fundamentală pentru ce fel de Europă dorim să construim. Nu putem continua cu un sistem fragmentat și rigid, care nu răspunde provocărilor actuale. România are nevoie de un buget european mai simplu, mai flexibil și mai coerent, care să reducă decalajele de dezvoltare și să sprijine regiunile care încă se luptă să atingă media europeană. Prioritățile noastre trebuie să fie clare: consolidarea coeziunii, susținerea competitivității reale a economiei europene, pregătirea pentru provocările climatice și demografice, și asigurarea securității cetățenilor. Totodată, trebuie să recunoaștem că rambursarea NextGenerationEU va pune o presiune semnificativă pe bugetul viitor. De aceea, susțin ferm introducerea unor noi resurse proprii ale UE, pentru a nu diminua investițiile esențiale pentru dezvoltarea pe termen lung. Comisia pentru afaceri europene va monitoriza îndeaproape acest proces și va contribui activ la conturarea unui buget care să reflecte și interesele strategice ale României.'
Doamna deputată Corina Atanasiu a atras atenția asupra necesității eficientizării cadrului financiar european în contextul incertitudinilor globale, precum conflictele militare și noile dinamici transatlantice: 'Consolidarea guvernanței bugetare și modernizarea procedurilor de acces la fonduri nu sunt doar măsuri economice, ci răspunsuri strategice la provocările contemporane. Prin aceste reforme, transformăm incertitudinea geopolitică într-o oportunitate de a întări competitivitatea și securitatea economică, deschizând drumul către o cooperare transatlantică mai robustă și un viitor european sigur'.
La rândul său, doamna deputată Adriana-Diana Tușa s-a referit la importanța investițiilor în capitalul uman în contextul viitorului cadru financiar multianual: 'Comisia Europeană trebuie să acorde o prioritate deosebită, în perioada de programare ulterioară anului 2028, dezvoltării capitalului uman și creșterii competitivității acestuia. Doar un capital uman pregătit, susținut de politici sociale adecvate, va fi capabil să facă față provocărilor viitorului'.
Având în vedere schimbările majore preconizate, în perspectiva consultărilor și viitoarelor negocieri, membrii Comisiei au concluzionat că sunt încă aspecte ce vor necesita atenție și clarificări în multe privințe, în special în ceea ce privește structura și mecanismele de funcționare a planului unic pentru fiecare țară și a Fondului european pentru competitivitate, menținerea rolului politicii de coeziune și al politicii agricole comune promovarea complementară a obiectivelor de coeziune și competitivitate, prioritatea acordată obiectivelor de securitate, apărare și reziliență, modalitatea de finanțare a bugetului și asigurarea ca efortul financiar al statelor membre să fie echitabil și adecvat capacității reale a economiilor acestora.
Președintă
Diana STOICA
15 aprilie 2025
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].