TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Domnişoara Nastasia'' (1927)
.jpg)
Comedia tragică "Domnişoara Nastasia" de George Mihail Zamfirescu a avut premiera la 3 septembrie 1927, la Teatrul "Regina Maria" din Bucureşti. A fost rejucată în 1932, când a avut loc al 60-lea spectacol de la prima reprezentaţie. Ulterior, piesa a fost inclusă în repertoriul marilor teatre din ţară.
Pe parcursul anului 1957 a fost difuzată la radio, iar în octombrie 1964 (când au fost celebraţi 25 de ani de la moartea autorului), a fost pusă în scenă la Teatrul Naţional din Bucureşti, cu Raluca Zamfirescu, fiica scriitorului, în rolul titular, conform site-ului http://www.tnb.ro.
Piesa redă atmosfera unei mahalale bucureştene în care se petrece o dramă, în decorul unei lumi pestriţe, marcată de suferinţă, ticăloşie şi mizerie. În această atmosferă se desfăşoară povestea domnişoarei Nastasia care vrea să evadeze din mahalaua "cu maidane de gunoi, cu femei murdare şi beţivani", împreună cu Luca, tânărul pe care îl iubeşte şi cu care urmează să se căsătorească.
Visul Nastasiei este spulberat de Vulpaşin, cel mai temut om din mahala, vestit pentru violenţa lui, dar care o iubeşte pe Nastasia. Înnebunit de gelozie, într-un acces de furie, el îl ucide pe Luca, pentru a-i rămâne lui Anastasia, sperând ca ea să-l accepte ca soţ. Distrusă după moartea lui Luca, Nastasia pune la cale o răzbunare care o costă viaţa. "Ce am avut eu mai drag pe lume? Pe Luca, şi mi l-a omorât. Ce are Vulpaşin mai drag pe lume? Pe mine", îşi spune ea.
Deşi cunoştea bine cine e ucigaşul lui Luca, Nastasia se preface că nu ştie şi îi promite lui Vulpaşin că se vor căsători. Începe pregătirile de nuntă, iar în ziua căsătoriei, îmbrăcată mireasă, se spânzură, aducându-l pe Vulpaşin în pragul nebuniei.
De-a lungul anilor, piesa "Domnişoara Nastasia" a intrat în repertoriul multor teatre din ţară. La 29 mai 1962, avea loc premiera piesei la Teatrul Naţional din Cluj, în regia lui Mihail Lapteş Dorna şi a lui Cornel Sava. Din distribuţie făceau parte actorii Vera Mărgineanu, Stela Ciculescu, Hristea Cristea, Cazimir Tănase, Ion Tudorică, Cecilia Şindelaru Tudor, Melania Ursu, Constanţa Constantinescu, Ligia Moga, Elena Galgoţiu Popescu, Otilia Munteanu, Ionel Banu, Mircea Todiriţă, Marius Gh. Marinescu, Gheorghe Jurcă, Titus Croitoru, Ion Marian, Liviu Doctor, Ion Lazăr, potrivit site-ului https://www.teatrulnationalcluj.ro.
La 5 decembrie 1964, a avut loc premiera acestei piese la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Eugen Mercus. Distribuţia cuprindea actorii Anca Roşu, Maya Indrieş, Nae Floca-Acileni, Valentino Dain, Eugen Moţăţeanu, Mihai Gingulescu, Livia Duma-Baba, Lidia Roşca Marinescu, Valentina Iancu, Mihai Dobre, Livia Gingulescu, Mircea Medianu, Constantin Diplan, Mircea Chirvăsuţă, Ion Chiţoiu, Victor Imoşeanu, Mihai Gingulescu, Radu Panamarenco, precizează site-ul www.teatrunational.ro.
Cea mai cunoscută variantă a piesei este adaptarea pentru televiziune realizată în 1976 de regizoarea Sorana Coroamă Stanca. Această filmare tv a beneficiat de o distribuţie de excepţie: Tamara Buciuceanu-Botez, Corina Chiriac, Dan Condurache, Costel Constantin, Gheorghe Cozorici, Mihai Dinvale, Constantin Fugaşin, Olga Delia Mateescu, Adina Popescu, Rodica Sanda Ţuţuianu.
Teatrul Odeon a sărbătorit, în 1997, 50 de ani de la crearea primei trupe la Teatrul Muncitoresc CFR Giuleşti, iar pentru aniversare a pus în scenă piesa "Domnişoara Nastasia", montată tot de Horea Popescu în stagiunea 1956-1957, la trei decenii de la premiera dată de Compania Bulandra - Manolescu - Maximilian - Sorin, precizează site-ul http://istoric.teatrul-odeon.ro.
Foto: (c) www.aradon.ro
"Domnişoara Nastasia, mireasa cu jupe negre, sare de pe marginea unui mormânt direct în pregătiri de nuntă, cu planuri de răzbunare pe care le şi duce, înfiorător, la capăt, spânzurându-se din actul conjugal neconsumat. Lovitura imparabilă îl spulberă pe mirele ucigaş înapoi în gândul sinuciderii, de unde plecase să ucidă. Spectacolul 'Domnişoara Nastasia' va face probabil carieră, prea este conjugat din patimile năzuroase sau serafice ale tuturor, din spiritul îngroşat de ţuică al cârciumii LA FANE (Mecca şi maidan concomitent). Ca să nu mai vorbim de toleranţa înduioşătoare a publicului faţă de binecunoscuta bârfă smintită din jurul unui sicriu - 'plângi, fă, să te vadă lumea!' - şi din vecinătatea unei mirese - 'mă cununa popa cu Dumitrache şi eu mă gândeam la Fane!'", arată un extras de presă de pe site-ul http://istoric.teatrul-odeon.ro.
Premiera piesei de la Odeon a avut loc la 8 martie 1997, din distribuţie făcând parte actorii Adriana Trandafir / Amalia Ciolan, Sebastian Papaiani, Petre Nicolae, Marian Ghenea, Dorina Lazăr / Virginia Rogin, Carmen Tănase, Mirela Dumitru, Ştefan Bănică jr. / Dan Tudor, Laurenţiu Lazăr, Mircea N. Creţu, Marian Lepădatu, Mugur Arvunescu, Radu Panamarenco, Florin Dobrovici, Mihai Tănăsescu / Radu Moisescu.
În 2013, Teatrul Clasic "Ioan Slavici" din Arad a deschis noua stagiune cu premiera spectacolului "Domnişoara Nastasia", în regia lui Laurian Oniga. Distribuţia reunea actorii Carmen Vlaga Bogdan, Ovidiu Ghiniţă, Ovidiu Crişan, Sorin Calotă, Oltea Blaga, Carmen Butariu, Oana Kun, Sebastian Neteda, Constantin Florea, Dan Covrig, Liliana Balica, Roxana Sabău, Alina Danciu, Ştefan Statnic, Ionel Bulbuc, Călin Stanciu, Claudiu Oblea, conform site-ului http://www.aradon.ro.
Aceeaşi piesă a fost pusă în scenă, în 2016, la alte două teatre din ţară. Premiera de la Teatrul dramatic "Fani Tardini" din Galaţi, în viziunea regizorală a lui Radu Nichifor, a avut premiera în 26 martie. Distribuţia era alcătuită din Flavia Călin, Răzvan Clopoţel, Ştefan Aleksandru Forir, Gabriel Constantinescu, Ciprian Braşoveanu, Carmen Albu, Ionuţ Moldoveanu, Vlad Volf, Elena Ghinea, Aureliu Bâtcă, Petrică Păpuşă, Zvetlana Friptu, Vlad Ajder, Vlad Vasiliu, Dan Căpăţână, Lică Dănilă şi Ana Maria Ciucanu, conform site-ului http://www.fanitardini.ro.
În 9 aprilie 2016 a avut loc premiera piesei la Teatrul Dramatic "I.D. Sîrbu" din Petroşani, cu titlul "Nastasia - O poveste de cartier" - o rescriere dramatică de Victor Ioan Frunză după comedia tragică a lui George Mihail Zamfirescu. Din distribuţie făceau parte actorii Amelia Toaxen, Ion Stoica, Alexandru Cazan, Adelin Ilie, Irina Bodea Radu, Anca Markos, Mihai Alexandru, Oana Liciu Gogu, Mihai Sima, Radu Tudosie, Nicoleta Niculescu, Oana Crişan.
Piesa "Domnişoara Nastasia" a fost ecranizată în 1965 de regizorul Francisc Munteanu, care a realizat filmul cu titlul "Dincolo de barieră". Rolurile principale din film au fost interpretate de actorii Ion Dichiseanu, Ştefan Bănică, Anca Irina Ionescu, Leni Pintea-Homeag, conform site-ului cinemaraton.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Anda Badea)
Sursa foto deschidere: www.fanitardini.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Solistul Cornel Constantiniu
Solistul Cornel Constantiniu este primul câștigător al trofeului concursului de televiziune 'Steaua fără nume' și este cunoscut publicului mai ales pentru șlagărul 'Nu îți spun te iubesc' de Ionel Tudor, pe versurile Andreei Andrei. S-a născut la 6 aprilie 1945, la București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică
6 aprilie - Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace (ONU)
La 6 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace (IDSDP), ce are ca obiectiv recunoașterea puterii sportului în stimularea schimbărilor pozitive și în depășirea barierelor și a granițelor, potrivit https://social.desa.un.org/. În
6 aprilie - Ziua NATO în România
Ziua NATO în România este marcată, în 2025, la 6 aprilie. Această zi este celebrată în prima duminică a lunii aprilie, începând cu anul 2005, în baza Legii 390/2004. Pentru stabilirea datei dedicate acestei zile, s-a ținut cont de momentul aderării României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, respectiv data de 29 ma
CITATUL ZILEI
''Iași vineri, 24 martie/ 6 aprilie 1917 Zi tare urâtă, vânt de furtună, care a stârnit praful. Nando s-a întors de pe front foarte mulțumit. A petrecut acolo două zile pline și cu folos. A ținut trupelor un discurs despre răsplata de după război, spunând că trebuie să li se dea pământ mai mult, ca recompensă
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 6 aprilie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Irineu, episcop de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul; Sf. Cuv. Platonida Duminica a 5-a din Post Greco-catolice Duminica 5 din Post. Sf. m. Eutihie al Constantinopolului; Sf. ep. M. Irineu de Sirmium Romano-catolice Duminica a 5-a din Postul M
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 aprilie
Este a 96-a zi a anului 2025. Au mai rămas 269 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 48 m și apune la 19 h 49 m. Luna răsare la 13 h 00 m și apune la 04 h 10 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Alexandru Papadopol
Actorul Alexandru Papadopol s-a remarcat în seriale de televiziune printre care 'Căsătorie de probă', ''Numai iubirea'', 'Daria, iubirea mea', 'Aniela', dar și pe micile ecrane, în filme precum 'Marfa și Banii', 'Amintiri din Epoca de Aur'', 'Love Building', 'Bani negri (pentru zile albe)'
DOCUMENTAR: Regizorul Silviu Purcărete împlinește 75 de ani (5 aprilie)
Regizorul de operă și teatru Silviu Purcărete s-a născut la 5 aprilie 1950, în București, conform silviupurcarete.art. A absolvit secția de regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' (IATC) din București, promoția 1974, clasa Valeriu Moisescu, cu spectacolul &
5 aprilie - Ziua Automobilistului
Ziua Automobilistului este marcată în fiecare an la 5 aprilie, dată la care, în 1904, a fost înființat Automobil Clubul Român, de către un grup de automobiliști amatori, constituiți în Adunarea Generală, desfășurată în salonul de onoare al Hotelului Bulevard din București. Prima asociație a automobiliștilor din țara noastră,
5 aprilie - Ziua internațională a conștiinței (ONU)
Ziua internațională a conștiinței - International Day of Conscience (ONU), marcată la 5 aprilie, urmărește promovarea unei culturi a păcii prin dragoste și conștiință, potrivit www.un.org. Adunarea Generală a ONU a declarat această zi cu scopul de a crea condiții de stabilitate și bunăstare, de relații pașnice și prietenoase bazate pe respectarea drepturilor omului și a libe
CITATUL ZILEI
''Iași joi, 23 martie/ 5 aprilie 1917 Zi plină. Ieri am scris o rugăminte de ajutor pentru țara mea, care va fi trimisă în America. Am petrecut două ore la Spitalul Militar, care se află în stare bună. Bătrânul Bogdan strălucea de fericire, era mulțumit ca de obicei, se înțelege de minune cu pacienții lui, e înc&aci
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Teodul și Agatopod; Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Claudiu, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Nichifor și Serapion Romano-catolice Ss. Vincențiu Ferrer, pr.; Irina, m. Sfinții Mucenici Teodul și Agato
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 aprilie
Este a 95-a zi a anului 2025. Au mai rămas 270 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 49 m și apune la 19 h 48 m. Luna răsare la 11 h 47 m și apune la 03 h 30 m. Luna la Primul Pătrar 05 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent
Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025
Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3