PĂRINŢI ŞI COPII TALENTAŢI: Dinu Manolache, Rodica Negrea şi Ilinca Manolache

Fiica actorului Dinu Manolache, Ilinca, alaturi de mama sa Rodica Negrea, la ceremonia omagială de decernare postum a unei stele pe Aleea Celebrităţilor pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului actorului Dinu Manolache, 2006.
Ilinca Manolache este fiica actorilor Dinu Manolache şi Rodica Negrea. A copilărit în Teatrul Mic, unde lucrau părinţii ei, însoţindu-i deseori la repetiţii sau la spectacole. Uneori cotrobăia printre costume, farduri, pălării sau pantofi, le proba şi îşi dorea să le poarte pe scenă. Alteori inventa scenete, acasă, unde căuta prin lucrurile ei sau ale mamei, imaginându-şi că e şi ea actriţă. A devenit într-adevăr, actriţă, în 2008, când a absolvit secţia Actorie a UNATC.
A moştenit talentul artistic al părinţilor şi a început să joace înainte de a absolvi facultatea.
***
Ilinca Manolache s-a născut la 1 august 1985 şi a absolvit în 2008 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Catagiale", secţia Actorie, clasa prof. dr. Adrian Pintea, Florin Grigoraş şi Mihai Constantin, coordonator de an prof. dr. Florin Zamfirescu, potrivit site-ului Teatrului Mic, www.teatrulmic.ro.
A jucat în "Anul dispărut. 1989", "Inamicul poporului", "Casa cu pisici", "Mutter Courage şi copiii ei", "Profesiunea doamnei Warren", "Visul unei nopţi de vară", "Mantia de stele", "Baal", "Conul Leonida faţă cu reacţiunea", toate pe scena Teatrului Mic. De asemenea, a jucat în filme - "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" (2018, regia Radu Jude), "Hacker" (2004, regia Stere Gulea), "Lacrimi de iubire" (2005, regia Iura Luncaşu), "Urmuz" (2006, regia Nemethi Andras Barna, "Week-end cu mama" (2009, regia Stere Gulea), "Funeralii fericite" (2013, regia Horaţiu Mălăele), "Bucureşti NonStop" (2013, regia Dan Chişu), precizează site-ul www.teatrulmic.ro.
A primit Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolurile din spectacolul "Anul dispărut. 1989" de Peca Ştefan, regia Ana Mărgineanu, 2016.
***
Dinu Manolache s-a născut la 13 mai 1955, la Rogova, judeţul Mehedinţi. În 1980, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Octavian Cotescu, conform site-ului www.ziarulmetropolis.ro.
Actorul Dinu Manolache, 1985
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/ARHIVA AGERPRES FOTO
În 1979, debutase pe marele ecran, în filmul "Cine mă strigă?", regizat de Letiţia Popa. În 1981 a jucat în "Semnul şarpelui", în regia lui Mircea Veroiu, şi în "Fata Morgana", regia Elefterie Voiculescu. În anul 1982 Dinu Manolache apărea în pelicula lui George Cornea "Rămân cu tine", alături de Sebastian Papaiani, Florin Zamfirescu, Amza Pellea şi fostul său profesor, Octavian Cotescu. Tot în 1982, a jucat alături de Leopoldina Bălănuţă şi de viitoarea lui soţie, Rodica Negrea, în filmul "Mult mai de preţ e iubirea", regia Dan Marcoci. Acelaşi an îi aduce un rol în "Lumini şi umbre", alături de nume mari ale cinematografiei româneşti, precum Gina Patrichi, Ilarion Ciobanu, Adrian Pintea, Gheorghe Dinică, conform site-ului cinemagia.ro.
În televiziune a debutat în 1983, în "Hangiţa", adaptare TV după piesa omonimă a lui Carlo Goldoni. În teatru s-a remarcat pe scena Teatrului Mic în roluri ca Ligurio din "Mătrăguna" de Niccolo Machiavelli, Jean din "Mitică Popescu" de Camil Petrescu, Pătru cel Scurt din "Nişte ţărani" de Dinu Săraru sau Azazelo din "Maestrul şi Margareta" de Bulgakov, în regia Cătălinei Buzoianu. A jucat şi în producţii de teatru radiofonic şi a semnat regia câtorva spectacole notabile ca "Idolul si Ion Anapoda" de G.M. Zamfirecu, "Desculţ în parc" de Neil Simon sau "Trei nopţi cu Madox" de Matei Vişniec.
Dinu Manolache şi Rodica Negrea în piesa de teatru ''Scaunele'', de Eugen Ionescu (Eugen Ionesco), la Teatrul Mic, 1992.
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/ARHIVA AGERPRES FOTO
A fost asistent universitar la IATC Bucureşti, la clasa profesorului Mircea Albulescu, unde a regizat şi a scris scenarii pentru piese interpretate de studenţi. În 1990, Dinu Manolache a jucat în "Campioana" de Elisabeta Bostan, alături de Izabela Moldovan, Mircea Diaconu, George Mihăiţă şi Ileana Stana Ionescu. În 1994, actorul apare în ecranizarea lui Dinu Cernescu după comedia "Titanic vals" de Tudor Muşatescu, alături de Tamara Buciuceanu, Dem Rădulescu, Dorina Lazăr, Mihai Constantin şi Cesonia Postelnicu.
Dinu Manolache a murit la 3 septembrie 1998, la doar 43 de ani. În 2006, actorului Dinu Manolache i-a fost decernată postum o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului. La ceremonie au fost prezente Ilinca, fiica lui, şi soţia, actriţa Rodica Negrea.
***
Rodica Negrea s-a născut la 25 decembrie 1956, la Târgu Mureş. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică 'I.L. Caragiale', clasa prof. Olga Tudorache, promoţia 1980.
S-a remarcat în teatru cu roluri în piesele "Ţinutul din miezul verii", "Mutter Courage şi copiii ei", "Furtuna", "Război cu Troia nu se face", "Cum iubeşte cealaltă jumătate", "Baal", "Sonata fantomelor", "Conu' Leonida faţă cu reacţiunea", "Peer Gynt", "Scaunele", "Actorii", "Maidanul cu dragoste", "O scrisoare pierdută", "Amurgul burghez", "Mitică Popescu", "Ivona, principesa Burgundiei", "Nişte ţărani", "Lecţia de engleză", "Efectul razelor gamma asupra anemonelor".
Dinu Manolache şi Rodica Negrea în piesa de teatru ''Scaunele'', de Eugen Ionescu (Eugen Ionesco), jucata la Teatrul Mic, 1992.
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/ARHIVA AGERPRES FOTO
Din filmografia actriţei amintim: "Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor" (2017), "Atletico textila" (2016), "Omega Rose" (2015), "The Zero Theorem" (2013), "Blu" (2012), "Moştenirea" (2010), "Aniela" (2009), "Fratele lui Dan" (2008), "Cu un pas înainte" (2008), "Iubire ca în filme" (2006), "Lacrimi de iubire" (2005), "Hacker" (2004), "Emisia continuă" (1985), "Scopul şi mijloacele" (1983), "Cine iubeşte şi lasă" (1982), "Mult mai de preţ e iubirea" (1982), "Ştefan Luchian" (1981), "Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii" (1980), "Citadela sfărâmată" (1980), "Urcuşul" (1980), "Audienţa" (1979), "Din nou împreună" (1979), "E atât de aproape fericirea" (1977), precizează site-ul www.teatrulmic.ro
Între premiile şi distincţiile conferite Rodicăi Negrea amintim: Premiul pentru rol principal feminin ATM pentru interpretarea rolului Ivona în spectacolul "Ivona, principesa Burgundiei" de Witold Gombrowitz, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Mic - 1983; Premiul de interpretare rol feminin în cadrul Festivalului de Film pentru Tineret de la Costineşti pentru filmul "Mult mai de preţ e iubirea" (1982), regia Dan Marcoci - 1983; Premiul de debut la Festivalul de Teatru de la Braşov pentru interpretarea rolului Tillie în spectacolul "Efectul razelor gamma asupra anemonelor" de Paul Zinder, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Mic - 1977. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai
Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)
Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.
5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)
Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.
5 mai - Ziua internațională a moașelor
La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua
CITATUL ZILEI
'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai
Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu
La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul
DOCUMENTAR: 70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu (4 mai)
Marele compozitor și dirijor român George Enescu s-a născut la 7/19 august 1881 în comuna Liveni din județul Botoșani, ce astăzi îi poartă numele. A fost al ''optulea copil și totuși unic'' al Mariei Cozmovici-Enescu și al lui Costache Enescu, ceilalți șapte frați ai săi stingându-se din viață la vârste fragede. Du
4 mai - Ziua internațională a pompierilor
Comunitatea internațională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internațională a pompierilor, cu scopul de a recunoaște și aprecia curajul și sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitățile lor. În 2025, se marchează cea de-a 26-a aniversare a Zilei internaționale a pompierilor, conform paginii de Facebook, https://www.facebook.com/International.Fir
4 mai - Ziua mondială a râsului
Ziua mondială a râsului este celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2025, această zi este marcată la 4 mai. Ziua mondială a râsului se desfășoară sub deviza 'Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem' și este inițiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mișcării '
CITATUL ZILEI
''Când un om înțelept își alege ca subiect pentru un discurs o cauză dreaptă, nu este greu să devină elocvent'' - Euripide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica Duminica a 3-a după Paști Greco-catolice Duminica a 3-a a Paștilor. Sf. m. Pelaghia Romano-catolice Duminica a 3-a a Paștelui Sf. Florian, m. Sfânta Muceniță Pelaghia a trăit în ti
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 mai
Este a 124-a zi a anului 2025. Au mai rămas 241 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 20 h 24 m. Luna răsare la 12 h 00 m și apune la 02 h 42 m. Luna la Primul Pătrar 16 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)
Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic