logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

DOCUMENTAR: 240 de ani de la inaugurarea teatrului de operă La Scala din Milano

Image

Celebrul teatru de operă La Scala din Milano, una dintre cele mai apreciate scene ale lumii, şi-a deschis porţile la 3 august 1778, cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri, pe un libret de Mattia Verazi, notează site-ul oficial al instituţiei, http://www.teatroallascala.org/.

Înfiinţat sub auspiciile împărătesei Austriei, Maria Tereza, cu scopul de a înlocui Teatrul Ducal, distrus într-un incendiu care a avut loc la 26 februarie 1776 şi care găzduise până atunci opera din Milano, La Scala a păstrat numele locului unde a fost reconstruit, respectiv pe terenul unde se afla biserica Santa Maria alla Scala.

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, teatrul La Scala din Milano era, la vremea aceea, una dintre minunile epocii, tehnologia scenică putând prezenta efecte speciale deosebite, precum uragane, cutremure şi bătălii, potrivit site-ului www.theguardian.com.

Odată cu apariţia operelor lui Rossini pe scena teatrului, în 1812, La Scala a devenit principalul centru de promovare a operelor italiene. De asemenea, o contribuţie foarte importantă în acest sens au avut-o şi coregrafii Salvatore Vigano şi Carlo Blasis, care au lărgit sfera artistică, incluzând şi baletul. Perioada care a urmat a fost marcată de spectacole excepţionale ale unor mari nume care au rămas în istorie, precum Gaetano Donizetti, Vincenzo Bellini, Giuseppe Verdi, al cărui nume a fost strâns legat de această scenă de-a lungul secolului al XIX-lea.

Odată cu preluarea conducerii artistice a teatrului de către Arturo Toscanini, la sfârşitul anilor 1800, a avut loc o reorganizare importantă a teatrului. Toscanini, unul dintre cei mai mari dirijori ai tuturor timpurilor, a introdus tradiţia reinterpretării marilor spectacole şi a adus pe scena teatrului La Scala operele lui Richard Wagner. De asemenea, Toscanini a extins repertoriul orchestral pentru a include şi muzica simfonică, se arată pe site-ul oficial al instituţiei.

În 1948, după cel de-al Doilea Război Mondial, au evoluat pe scena teatrului nume mari ale artei spectacolului muzical, printre care Maria Callas, Renata Tebaldi, Giuseppe Di Stefano, Mario Del Monaco şi au fost puse în scenă spectacole de balet care au scris istoria operei. Tot aici a debutat, în 1948, maestrul Guido Cantelli, cel ce avea să devină unul dintre cei mai apreciaţi dirijori ai perioadei postbelice.

În 1986, dirijorul Riccardo Muti a fost numit director muzical, iar din 1989 până în 1998, a reintrodus în repertoriu cele mai îndrăgite spectacole (''Rigoletto'', ''La Traviata'', ''Macbeth'') şi multe altele.

Încă din 1990, administraţia Teatrului La Scala cerea administraţiei Primăriei oraşului Milano să intervină asupra clădirii pentru lucrări de renovare. În martie 2001, a fost aprobat proiectul arhitecţilor Mario Botta şi Elisabetta Fabbri, care prevedea restaurarea, potrivit site-urilor www.teatroallascala.org şi www.exibart.com. La 7 decembrie 2001, spectacolul Otello a încheiat Anul Verdi şi, pentru moment, s-au încheiat şi spectacolele susţinute în această clădire, iar în ianuarie 2002 au început ample lucrări de renovare.

Aceasta era cea de-a doua etapă de reconsolidare a teatrului din existenţa sa, după reconstrucţia realizată de arhitectul Luigi Lorenzo Secchi, ca urmare a raidului aerian din anul 1943, notează site-ul oficial al Muzeului La Scala, www.museoscala.org.

Amplul proiect de restaurare, desfăşurat între anii 2002-2004, a vizat conservarea şi valorificarea bunului arhitectonic printr-o serie de lucrări de specialitate, de curăţare şi de consolidare a zonelor degradate, în scopul opririi procesului de degradare.

La 19 ianuarie 2002, s-a deschis noul Teatru Arcimboldi, construit în fosta zonă industrială Pirelli-Bicocca, cu spectacolul ''La Traviata'', care urma să asigure timp de doi ani afişul operelor puse în scenă la La Scala. În acelaşi an, la 23 mai, s-a deschis Muzeul teatrului, la Palatul Busca.

După o lungă perioadă de consolidare şi de reconstrucţie, La Scala şi-a redeschis porţile pentru muzică şi pentru public la 7 decembrie 2004, cu opera lui Antonio Salieri, ''Europa Riconosciuta'', care inaugurase instituţia în 1778, dar de data aceasta sub bagheta dirijorală a maestrului Riccardo Muti, director muzical al instituţiei. De asemenea, Muzeul a revenit în aceeaşi clădire. În urma restaurării, Teatrul La Scala a revenit în avangarda tehnologică. În primăvara anului 2005, Riccardo Muti încheie colaborarea cu La Scala, după ce 19 ani fusese director muzical al acestuia.

Stagiunea 2005-2006 a fost dedicată celei de-a 250-a aniversări de la naşterea lui Mozart, iar stagiunea 2006-2007 a marcat, pe de o parte, revenirea, pe 7 decembrie, a operei ''Aida'' a lui Verdi, iar pe de altă parte deschiderea manifestărilor prilejuite de comemorarea a 50 de ani de la moartea lui Arturo Toscanini. Stagiunea 2007-2008 s-a deschis tot pe 7 decembrie, cu opera ''Tristan şi Isolda'', sub bagheta dirijorului Daniel Barenboim, marcând începutul unei strânse colaborări cu maestrul de origine israeliano-argentinian.

Pe scena Teatrului La Scala s-au afirmat, de-al lungul timpului, cei mai buni artişti lirici ai lumii, printre care se numără şi o serie de artişti români de mare valoare, precum soprana Maria Cebotari (în perioada celui de-al Doilea Război Mondial), basul Emil Marinescu (după 1950) şi, mai recent, sopranele Angela Gheorghiu, Virginia Zeani, Nelly Miricioiu, Eugenia Moldoveanu, Irina Iordăchescu, Anita Hartig, Valentina Naforniţă, Letiţia Nicoleta Viţelaru, tenorul Ştefan Pop, basul Adrian Sâmpetrean, dirijorul român Ion Marin şi mulţi alţii. AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Daniela Juncu)

 

Sursa foto: www.teatroallascala.org

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Flux Documentare 20-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Regizorul italian Federico Fellini

Federico Fellini a fost unul dintre cei mai mari regizori ai cinematografiei mondiale din toate timpurile. Opt dintre filmele sale au fost recompensate cu premii Oscar ale Academiei Americane de Film la diferite secțiuni: ''I Vitelloni'' (1953), ''La strada'' (1954), ''Le notti di Cabiria'' (1957), ''La Dolce Vita'&

Flux Documentare 20-01-2025 10:00

Reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial, la Davos (20-24 ianuarie 2025)

În 2025, a 55-a ediție a Reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum - WEF) are loc între 20 și 24 ianuarie în Davos, Elveția. Întâlnirea de anul acesta se desfășoară sub tema ''Colaborare pentru Era Inteligentă'' (Collaboration for the Intelligent Age), iar evenimentele sunt accesibile publicului larg cu

Flux Documentare 20-01-2025 09:00

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (20-26 ianuarie)

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este marcată în a doua jumătate a lunii ianuarie, în mai multe țări începând pe 20 ianuarie 2025, fiind axată pe creșterea gradului de conștientizare cu privire la sănătatea colului uterin. Această săptămână, un eveniment paneuropean inițiat de Asociația Europeană p

Flux Documentare 20-01-2025 08:00

DOCUMENTAR: Zodia Vărsătorului (20 ianuarie - 18 februarie)

Zodia Vărsător (Aquarius în limba latină) reprezintă cel de-al 11-lea semn astrologic din zodiacul european (care cuprinde 12 zodii), originar din constelația Vărsător. Sub zodiacul tropical, Soarele se află în zodia Vărsător între aproximativ 20 ianuarie și 18 februarie, potrivit www.britannica.com.

Flux Documentare 20-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Dacă acceptăm faptul că nu putem împiedica știința și tehnologia să schimbe lumea noastră, putem încerca să ne asigurăm cel puțin că schimbările făcute merg într-o direcție bună. Într-o societate democratică, aceasta înseamnă că publicul trebuie să înțeleagă elementele științei, astfel încât să poată lua decizii pe ba

Flux Documentare 20-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 20 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Eftimie cel Mare; Sf. Mc. Eusebiu; Sf. Mc. In, Pin și Rim Greco-catolice Sf. cuv. Eftimie cel Mare Romano-catolice Ss. Fabian, pp. m.; Sebastian, m. Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare este pomenit în calendarul crești

Flux Documentare 20-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 ianuarie

Este a 20-a zi a anului 2025. Au mai rămas 345 de zile până la sfârșitul anul Soarele răsare la 07 h 45 m și apune la 17 h 09 m. Luna apune 10 h 39 m și nu răsare în această zi. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie Primul decan: 20 ianuarie - 29 ianuarie AGERPRES/(Documentare - Daniel

Flux Documentare 19-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Unul din semnele esențiale ale întâlnirii cu destinul este realizarea unei perfecte omogenități între datele pe care le ai, locul în care te afli, și timpul în care trăiești. A avea nostalgia unei alte structuri, a unui alt spațiu, și a unui alt moment e a dormita anemic la periferia destinului, a rezolva false probleme.' - Andrei Pleșu

Flux Documentare 19-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 19 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia Duminica a 29-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 29 dR. Sf. cuv. Macarie Egipteanul; Sf. aep. Arsenie de la Cercira Romano-catolice Duminica a 2-a d

Flux Documentare 19-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 ianuarie

Este a 19-a zi a anului 2025. Au mai rămas 346 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 46 m și apune la 17 h 07 m. Luna apune la 10 h 23 m și răsare la 23 h 05 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Flux Documentare 18-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul și regizorul Kevin Costner

Kevin Costner s-a născut la 18 ianuarie 1955 în Lynnwood, California. A urmat studii liceale la Buena High School și la Villa Park High School. A luat lecții de pian, a scris poezii și a interpretat în corul bisericii baptiste, potrivit www.thefamouspeople.com. În 1978, a absolvit

Flux Documentare 18-01-2025 09:00

DOCUMENTAR: 10 ani de la moartea Christinei Valmy, 'regina cosmeticelor'

Christine Valmy (Cristina Xantopol), figură influentă în estetica modernă, consultant și antreprenor, a fost supranumită 'regina cosmeticelor'. S-a născut la 25 octombrie 1926, la București. A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1946, a urmat un curs în dermatologie și de îngrijire a pielii, care a

Flux Documentare 18-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Problema morală poate fi - și este, adeseori - eludată printr-o diafană teorie a virtuții. (...) O latentă erezie maniheistă comprimă neîncetat drama imediată a vieții, sistematizând-o după un binom didactic: absolutismul virtuții pe de o parte, abisul viciului pe de alta. Totul devine, astfel, neadevărat de simplu: buna viețuire constă - din unghi etic - &i

Flux Documentare 18-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 ianuarie

Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei Greco-catolice Sf. Atanasie și Ciril ai Alexandriei Romano-catolice Sf. Prisca, m. Sfinții Atanasie și Chiril, arhiepiscopi ai Alexandriei, sunt sărbătoriți în calendarul cre

Flux Documentare 18-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 ianuarie

Este a 18-a zi a anului 2025. Au mai rămas 347 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 47 m și apune la 17 h 06 m. Luna apune la 10 h 07 m și răsare la 22 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)