logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (20-26 ianuarie)

Imagine din galeria Agerpres

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este marcată în a doua jumătate a lunii ianuarie, în mai multe țări începând pe 20 ianuarie 2025, fiind axată pe creșterea gradului de conștientizare cu privire la sănătatea colului uterin.

Această săptămână, un eveniment paneuropean inițiat de Asociația Europeană pentru Cancer Cervical (ECCA) în 2007, se desfășoară și în România. În decursul acesteia sunt programate mai multe acțiuni de informare a publicului privind posibilitatea prevenirii cancerului de col uterin prin screening și vaccinare, la nivel național. Screening-ul regulat, prin intermediul testului Pap și a testului HPV, poate identifica leziunile precanceroase și permite intervenția timpurie. De asemenea, promovarea stilurilor de viață sănătoase și conștientizarea factorilor de risc pot contribui la reducerea incidenței cancerului de col uterin.

Cu toate acestea, nu toate sistemele naționale de sănătate au resursele necesare pentru a gestiona în mod corespunzător situația femeilor care sunt testate pozitiv cu infecția tipurilor HPV cu risc ridicat. Incidența standardizată a cancerului de col uterin în Europa potrivit vârstei femeilor, variază foarte mult în funcție de țară (între 3 și 25/100.000 de femei/an) în 2018.

În 2023 în Europa estimările indicau faptul că în fiecare an 58.169 de femei erau diagnosticate cu cancer de col uterin și 25.989 de femei decedau din cauza bolii. Cancerul de col uterin se clasează pe locul al nouălea ca cel mai frecvent cancer care afectează femeile din Europa, arată hpvcentre.net/statistics/reports. Toate cele 46 de țări europene trebuie să facă mai mult pentru a pune capăt deceselor care pot fi prevenite. Țări precum Belgia, Danemarca, Irlanda și Marea Britanie sunt campionii politicii de eliminare a infestării cu HPV, înregistând cele mai puține cazuri de cancer de col, în timp ce Azerbaidjan și Belarus sunt țările cu cea mai crescută incidență a bolii, potrivit https://www.epfweb.org.

În 2023 în Romania estimările arătau că în fiecare an 3.380 de femei erau diagnosticate cu cancer de col uterin iar 1.805 de femei decedau din cauza bolii. Cancerul de col uterin se situează pe locul trei în rândul tipurilor de cancer cele mai frecvente descoperite la femeile din România și al doilea ca frecvență de cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, potrivit https://hpvcentre.net/statistics/reports/ROU_FS.pdf.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat inițiativa de eliminare a cancerului de col uterin în noiembrie 2020, cu scopul de a elimina cancerul de col uterin ca problemă de sănătate publică până în 2100. Pentru a realiza acest lucru, toate țările membre OMS trebuie să atingă și să mențină o rată de incidență mai mică de patru noi cazuri de cancer de col uterin la 100.000 de femei pe an. Pentru atingerea obiectivului, țările trebuie să atingă o acoperire națională de vaccinare de 90% până în 2030. Cea mai eficientă modalitate de a atinge această țintă este includerea vaccinării împotriva HPV în programele naționale de imunizare și investirea în strategii eficiente de comunicare. Al doilea instrument important pentru eliminarea cancerului de col uterin este un program național de screening organizat, care să asigure furnizarea tuturor serviciilor necesare - de la depistarea și diagnosticarea precoce, până la tratament și urmărirea evoluției ulterioare. Screening-ul eficient al cancerului de col uterin nu este doar un test sau un singur eveniment, este o cale de a eradica cancerul de col uterin, se arată pe www.who.int.

Cancerul de col uterin, numit și cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor și deceselor totale cauzate de cancer. Este diferit de majoritatea tipurilor de cancer, deoarece este cauzat în principal de infecția persistentă cu un virus: virusul papiloma uman (HPV). Infecția persistentă cu tipuri de HPV cu risc mare crește foarte mult probabilitatea unei femei de a dezvolta cancer de col uterin. Deși HPV se referă la o familie mare și extrem de comună de viruși, există vaccinuri care pot preveni infecția persistentă cu tipurile de HPV denumite tipuri cu risc ridicat, potrivit www.iarc.who.int.

ECCA (European Cervical Cancer Association), cea care a inițiat Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, este o organizație fondată în 2002 de 15 instituții din toată Europa cu scopul de a coordona pe întreg continentul programe educaționale de sănătate publică și de a menține o legătură cu autoritățile naționale, ridicând nivelul de conștientizare și informare medicală privind necesitatea prevenirii cancerului de col uterin. ECCA are ca membri societăți științifice de cercetare a cancerului, centre de tratament al cancerului, asociații medicale, spitale universitare și grupuri de pacienți, după cum menționează www.womancenter.org.ge. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 538

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-02-2025 09:00

DOCUMENTAR: Luna februarie

Anul 2025 este un an normal, cu 365 de zile (după anul 2024, cu 366 de zile), în care luna februarie are 28 de zile (față de 29 de zile, câte are într-un an bisect). Februarie este cea mai scurtă lună a anului. Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea ilumina

Documentare 01-02-2025 08:00

1 februarie - Ziua intendenței militare

Ziua intendenței militare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 februarie. În 1861, la această dată, a fost emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, actul de constituire a intendenței armatei, prin care s-a format corpul ofițerilor de intendență militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, potrivit site-ului

Documentare 01-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cine are idei limpezi le transmite ușor celorlalți.' - Helvetius, 'Texte pedagogice alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 01-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 februarie

Ortodoxe Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas Greco-catolice Sf. m. Trifon Romano-catolice Sf. Veridiana, fc. Sfântul Mucenic Trifon este pomenit în calendarul creș

Documentare 01-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 februarie

Este a 32-a zi a anului 2025. Au mai rămas 333 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 34 m și apune la 17 h 25 m. Luna răsare la 09 h 12 m și apune la 21 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 31-01-2025 17:07

Săptămâna europeană 27-31 ianuarie 2025

Instituțiile europene au marcat Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, membrii Comisiei Europene au depus jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, Bruxellesul și Washingtonul au convenit asupra necesității de a menține 'presiune maximă' asupra Moscovei, Comisia Europeană a adoptat cel de-al cincilea program anual de

Documentare 31-01-2025 13:07

Retrospectiva evenimentelor interne 27-31 ianuarie 2025

Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția privind posibilitatea de anulare a alegerilor în context comparat, adoptarea de către guvern a Hotărârii prin care s-a stabilit calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4/18 mai 2025, evoluțiile pe marginea dosarului furtului pieselor din tezaurul dacic în Olanda și încetarea din viață a lui

Documentare 31-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Civilizația este averea colectivă a omenirii și ca atare merge încet, dar sigur, într-o continuă ascensiune.' - C. Rădulescu-Motru, 'Vocația', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 31-01-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 31 ianuarie

Ortodoxe Sf. Mc. doctori fără de arginți Chir și Ioan Greco-catolice Sf. m. Chir și Ioan, doctori fără plată; Sf. Ioan Bosco Romano-catolice Ss. Ioan Bosco, pr.; Marcela, văduvă Sfinții Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan sunt pomeniț

Documentare 31-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 ianuarie

Este a 31-a zi a anului 2025. Au mai rămas 334 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 35 m și apune la 17 h 24 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 19 h 49 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 31-01-2025 01:58

PERSONALITATEA ZILEI: Fosta tenismenă Virginia Ruzici

Fosta jucătoare profesionistă de tenis Virginia Ruzici, dublă câștigătoare a turneului de la Roland Garros, s-a născut la 31 ianuarie 1955, la Câmpia Turzii, județul Cluj, conform www.itftennis.com. Este absolventă a IEFS București, actuala Universitate de Educație Fizică și Sport, promoția 197

Documentare 30-01-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Edward Bransfield a descoperit Antarctica (30 ianuarie 1820)

Irlandezul Edward Bransfield, fost ofițer în Marina Regală engleză, este considerat prima persoană care a văzut continentul Antarctic, la 30 ianuarie 1820, și a cartografiat o parte a acestuia. Descoperirea lui Edward Bransfield a pus în mișcare următorii 200 de ani de explorare a Antarcticii, care au avut ca rezultat o serie de fapte epice și au s

Documentare 30-01-2025 11:00

A 52-a ediție a Festivalului de Benzi Desenate de la Angouleme

Între zilele de 30 ianuarie și 2 februarie 2025, este programată cea de-a 52-a ediție a Festivalului Internațional de Benzi Desenate de la Angouleme, Franța, potrivit bdangouleme.com. Juriul competiției, pentru prestigiosul premiu Fauve d'Or, este prezidat de actrița și regizoarea Zabou Breit

Documentare 30-01-2025 10:00

DOCUMENTAR: 140 de ani de la nașterea cardinalului Iuliu Hossu (30 ianuarie)

Intelectual de înaltă ținută, unul dintre artizanii Marii Uniri de la 1918, dar și autor al unor cutremurătoare memorii, cardinalul Iuliu Hossu s-a născut la 30/31 ianuarie 1885, în comuna Milașul Mare (astăzi Milaș), județul Bistrița-Năsăud. A fost al treilea din cei șase fii ai preotului Ioan, parohul de Milaș, și ai soției sale, Victoria, potrivit site-ului

Documentare 30-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Filosoful nu poate fi decât democrat.' - Antonio Gramsci, 'Opere alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.