ROMÂNIA ÎN ANUL PATRIMONIULUI CULTURAL: Centrul Istoric Sighişoara
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/7914955.jpg)
Centrul istoric al Sighişoarei, străvechi oraş de pe Târnava Mare, a fost inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1999, în cadrul celei de-a 23-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, conform site-ului Institutului Naţional al Patrimoniului (patrimoniu.gov.ro).
Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO a acceptat includerea Centrului Istoric Sighişoara pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial în baza următoarelor criterii: "Sighişoara este o mărturie remarcabilă a culturii saşilor transilvăneni, cultură care se desăvârşeşte după o perioadă de 850 de ani de existenţă şi care se va perpetua mai ales prin monumentele sale arhitecturale şi urbanistice."; "Sighişoara este un exemplu remarcabil de mic oraş fortificat într-o zonă de frontieră între cultura latină a Europei Centrale şi cultura bizantină, ortodoxă, a Europei de Sud-Est. Procesul de emigrare a saşilor, aparent imposibil de stăvilit, dispariţia păturii sociale care a creat şi menţinut tradiţiile culturale ale regiunii, toate acestea pun în pericol supravieţuirea patrimoniului lor arhitectural."
Municipiul Sighişoara, cu cei aproape 34.000 de locuitori ai săi (33.903, la 1 iulie 2017, conform Anuarului Statistic al României 2017, publicat de Institutul Naţional de Statistică), se află în centrul ţării, în partea de sud a judeţului Mureş, la 56 km de Târgu Mureş. Oraşul se desfăşoară într-un peisaj de o frumuseţe aparte, fiind situat în Podişul Târnavelor, la 315-425 m altitudine, la poalele dealurilor Gării, la nord, Stejăriş, spre est, Dealul de Mijloc, către sud, Brădet, la vest şi dominat de Dealul Cetăţii, pe râul Târnava Mare, la confluenţa cu râul Saeş, se arată în lucrarea "Enciclopedia geografică a României", semnată de Dan Ghinea (Editura Enciclopedică, 2002).
Mărturiile arheologice confirmă existenţa şi continuitatea umană pe aceste meleaguri din cele mai vechi timpuri, aici găsindu-se urme materiale datând din toate perioadele istorice, începând din neolitic până în Evul Mediu, când, în a doua jumătate a secolului al XII-lea a fost fondat actualul oraş, în timpul venirii coloniştilor germani din Saxonia (saşi), cărora li s-au acordat anumite drepturi şi privilegii. Astfel, s-a creat, aici, cu timpul (în secolul al XIII-lea), un adevărat burg medieval cu caracter meşteşugăresc şi comercial, înconjurat de ziduri de apărare.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Într-una dintre lucrările cronicarului sas Georg Krauss, din secolul al XVII-lea (1607-1679), momentul întemeierii cetăţii Sighişoara este fixat în anul 1191.
Documentar, aşezarea apare consemnată, pentru prima dată, în 1224, în "Diploma" regelui Andrei al II-lea al Ungariei, ulterior, fiind amintită în documentele vremii cu diferite nume: "Castrum Sex" sau "Seniores de Castro Sex" - în 1280, "Schaäsburg" - în 1282, "Schespurch" - în 1298, "Segusvár" - în 1300, "Civitas de Segusvár" - în 1367, "Sighişoara" - din 1435, se arată în "Enciclopedia geografică a României". În 1345, este recunoscută ca oraş (în secolele XIII-XIV, făcea parte din "Terra Blachorum" - "Ţara Românilor").
Localitatea, care dobândeşte de la început caracterul de oraş-cetate (burg), conform volumului "Mureş: Monografie" (Editura Sport Turism, 1980), se impune drept unul dintre cele mai puternice burguri din această parte a Europei, mai ales după ridicarea unei extinse centuri de fortificaţii de piatră (formată din ziduri, bastioane, turnuri de apărare), în secolele XIV-XV, păstrată în bună parte şi azi. Oraşul, care în secolul al XIV-lea devine un înfloritor centru meşteşugăresc şi comercial, capătă, în 1493, dreptul de a organiza târguri anuale. Sporeşte, în acelaşi timp, importanţa politică şi culturală a cetăţii, în secolele XVI şi XVII fiind aleasă de mai multe ori sediu ale dietelor Transilvaniei; aici ia fiinţă, în secolul al XVI-lea, una dintre cele mai vechi şcoli medii din ţara noastră.
Foto: (c) SORIN LUPŞA / AGERPRES FOTO
Începând din secolul al XVI-lea, locuitorii burgului se stabilesc şi în afara zidurilor cetăţii, în special în partea de est a acesteia, unde se dezvoltă oraşul de jos, către care, în secolele XVIII şi XIX, se mută, treptat, centrul de gravitaţie al vieţii orăşeneşti. În 1785, aşezarea se număra printre principalele oraşe ale Transilvaniei, în care se dezvoltase, pe scară largă, cultura viermilor de mătase. În 1843, la Sighişoara, ia fiinţă prima ţesătorie mecanică din Transilvania, iar către finele secolului al XIX-lea, apar o serie de fabrici (de pielărie, textile, cărămizi şi ţigle, morărit etc.) ce încep să transforme viaţa vechiului oraş.
Aşezarea, care la începutul veacului al XVI-lea a cunoscut avântul răscoalei ţărăneşti (1514) de sub conducerea lui Gheorghe Doja (o serie de încercări de cucerire a cetăţii), a trăit frământările social-politice ale secolelor al XVII-lea (incendiul din 30 aprilie 1676 a distrus aproape trei sferturi din oraş), al XVIII-lea şi al XIX-lea, precum şi evenimentele anului unionist 1918, a fost declarată municipiu la 17 februarie 1968.
Centrul istoric Sighişoara este format din Cetate - aşezare fortificată situată pe dealul cu versanţi relativ abrupţi ce domină valea Târnavei şi Oraşul de Jos - aflat la picioarele acestuia, conform patrimoniu.gov.ro. De-a lungul vremii, nucleul istoric a continuat să fie centrul de greutate al aşezării care s-a dezvoltat în jurul Oraşului de Jos. Locuit şi în zilele noastre, centrul istoric Sighişoara se defineşte ca cel mai reprezentativ sit urban medieval din Transilvania întrucât, în comparaţie cu celelalte oraşe istorice din România, şi-a păstrat în cea mai mare parte nealterate, în timp, atât organizarea spaţiului urban (reţea stradală, parcelar), cât şi calitatea arhitecturală a construcţiilor ce o alcătuiesc.
Aşezarea, de un farmec deosebit, se caracterizează printr-o mare densitate a clădirilor cu valoare de monument istoric în care se descifrează, astăzi, vechimea şi trecutul istoric bogat.
Bătrâna cetate medievală, un adevărat muzeu în aer liber, încântă cu străzile sale înguste, pietruite, întortocheate şi piezişe, cu casele masive de cărămidă, totul înconjurat de o centură de ziduri (supraînălţate în secolele XV şi XVII), lungă de 930 m, întărită cu 14 turnuri de apărare ale breslelor, din care însă s-au mai păstrat până azi numai 9: Turnul Cositorarilor - "Zinngiesserturm", Turnul Frângherilor - "Seilerturm", Turnul Măcelarilor - "Fleischerturm", Turnul Cojocarilor - "Kürschnerturm", Turnul Croitorilor - "Schneiderturm", Turnul Cizmarilor - "Schusterturm", Turnul Fierarilor - "Schmiedturm", Turnul Tăbăcarilor şi, cel mai impresionant dintre toate, Turnul cu Ceas, azi simbol al aşezării, înalt de 64 m, cu patru turnuleţe secundare, ceasul şi nişele cu figurine.
Un interes deosebit prezintă "Biserica din Deal", cel mai valoros monument de arhitectură al oraşului (accesul la Biserica din Deal este înlesnit de Scara şcolarilor sau Scara acoperită, cu cele 175 de trepte ale sale, construită în anul 1642, pe o pantă cu o diferenţă de nivel de 24 m); Biserica Mănăstirii, aflată în imediata vecinătate a Turnului cu Ceas; Biserica romano-catolică, ridicată în 1894; casa în care a locuit Vlad Dracul (1431-1436) şi în care se presupune că s-a născut Vlad Ţepeş etc. Amintim, de asemenea, Piaţa Hermann Oberth; Piaţa Cetăţii; Piaţa Muzeului; cimitirul ce ocupă partea de sud-vest a Dealului Cetăţii, întinzându-se pe toată coama dealului şi coborând pe versantul nordic.
Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO
În centrul istoric, clădirile oferă o diversitate tipologică, majoritatea fiind case de meşteşugari, cu parterul rezervat atelierului, prăvăliei, anexelor specifice. Se disting următoarele tipuri de case, corespunzând succesiunii etapelor istorice: "Locuinţa turn" (s-a păstrat un singur caz, reprezentând azi partea nordică a Casei Veneţiene, din Piaţa Muzeului); "Locuinţe cu planul compact", cu două sau trei deschideri şi faţada scurtă la stradă, având accesul direct din stradă, printr-un gang boltit îngust; "Locuinţe cu faţada scurtă la stradă", cu două sau trei deschideri, cu plan în "L" sau "U", cu gang carosabil lateral sau median; "Locuinţe simple cu o deschidere". Unele case păstrează încă amenajările specifice meşteşugurilor practicate de proprietarii de odinioară.
Centrul istoric al oraşului Sighişoara, despre care legenda spune că este locul de naştere al lui Vlad Ţepeş (Drăculea), este considerat cel mai frumos şi complet ansamblu urban medieval din România.
Supranumită "Mărgaritarul Târnavei", "Nürnbergul transilvan", "Perla Transilvaniei" ori "Bijuteria medievală a României" ş.a., Sighişoara - un loc preferat de turişti - este, potrivit www.sighisoara.org.ro, singura cetate locuită din România.
În semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată în slujba ideilor europenismului, Sighişoara a primit toate cele patru distincţii acordate comunităţilor locale de Consiliul Europei: Diploma europeană - în anul 1998, Drapelul de onoare - în 1999, Placheta de onoare - în 2003 şi Premiul Europei - în 2012, acordat pentru prima oară unui oraş din România.
Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO
Începând cu anul 1992, în fiecare vară, se desfăşoară cel mai vestit eveniment al cetăţii, Festivalul Sighişoara Medievală, care a ajuns anul acesta la cea de-a XXV-a ediţie. Având tema "Legende Medievale", festivalul are loc în perioada 27-29 iulie 2018. AGERPRES/(Documentare - Doina Lecea, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon
Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic
Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani
La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform
CITATUL ZILEI
'Criticul rău este criticul orgolios, cel care vrea să se impună în fața operei, cel care ia față de operă o atitudine de superioritate. Mai degrabă decât un învățător, criticul trebuie să fie elevul operei.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia Greco-catolice Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia Romano-catolice Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranța a lui Isus, călug. Sfântul Mare Mucenic Teodor S
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 februarie
Este a 39-a zi a anului 2025. Au mai rămas 326 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 25 m și apune la 17 h 35 m. Luna apune la 04 h 49 m și răsare la 12 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2025
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în contextul participării acestuia la summitul informal de la Bruxelles, vizita în România a vicepreședintei executive a Comisiei Europene, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, deschiderea sesiunilor parlamentare la Senat și Camera Deputați
Săptămâna europeană 3-7 februarie 2025
Reuniunea informală a liderilor UE de la Bruxelles pe tema apărării europene, protestul din apropierea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles privind viitorul industriei europene și locurilor de muncă, semnarea unui pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, lansarea de către Comisia Europeană a unui apel privind contribuții de la păr
DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară
* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007) (7 februarie)
Patriarhul Teoctist, care a păstorit Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani, s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, județul Botoșani. Părinții săi, Marghioala și Dumitru Arăpașu, erau oameni credincioși și evlavioși. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei. A intrat în mănăstire fiind num
Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards
Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards are loc anul acesta la 7 februarie 2025. Premiile Critics Choice, găzduite de Chelsea Handler, vor fi transmise LIVE de la Barker Hangar din Santa Monica. Emisiunea va fi disponibilă și a doua zi pe serviciul de streaming Peacock. Decernarea premiilor a fost programată inițial pentru data de 12 ianuarie 2025, apoi reprogramată pen
CITATUL ZILEI
'Ceea ce s-a scris despre mine este, cantitativ, incomparabil mai important decât ceea ce am scris eu însumi. Mă instruiesc citind comentariile care s-au scris până acum despre mine, în așa măsură încât, dacă aș avea memorie și aș fi un spirit metodic, aș putea face o teză de doctorat despre opera mea. Aș putea face chiar, și asta ar f
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 februarie
Ortodoxe Sf. Ier. Partenie, episcopul Lampsacului; Sf. Cuv. Luca din Elada Greco-catolice Sf. ep. Partenie al Lampsacului; Sf. cuv. Luca Romano-catolice Sf. Richard, rege; Fer. Ana-Maria Adorni, călug. Sfântul Ierarh Partenie este pomenit î
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 februarie
Este a 38-a zi a anului 2025. Mai sunt 327 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 27 m și apune la 17 h 34 m. Luna apune la 03 h 39 m și răsare la 11 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
DOCUMENTAR: 5 ani de la moartea actorului Kirk Douglas (6 februarie)
Actorul Kirk Douglas s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ''pună în scenă''. Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență
PERSONALITATEA ZILEI: Interpretul Bob Marley
Bob Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica, potrivit https://www.rollingstone.com/. Și-a început cariera muzicală în cadrul grupului Wailers, pe care artistul l-a format alături de Peter Tosh și Bunny Livingston în 1963. Bob Marley s-a căsători