A murit Hildegard Puwak, fost ministru al Integrării Europene (fişă biografică)

Fostul ministru al Integrării Europene Hildegard Puwak a murit, la vârsta de 68 de ani, informaţia fiind confirmată de fostul preşedinte Ion Iliescu.
"Cu tristeţe am primit vestea morţii celei care a fost Hildegard Puwak, ministru al Integrării Europene în guvernul Adrian Năstase şi economist cu o profundă înţelegere a fenomenului economic, om de stânga şi un om de echipă. Am apreciat, în toţi anii în care am colaborat, seriozitatea demersului ei politic şi intelectual, responsabilitatea sa şi angajamentul neabătut în slujirea interesului public", a scris Iliescu pe blogul personal.
***
Hildegard-Carola Puwak s-a născut la Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, la 16 septembrie 1949, potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, www.cdep.ro.
În 1971, a absolvit Academia de Studii Economice, ca şefă de promoţie Facultatea de Comerţ. În anul 1979, şi-a luat doctoratul în economie la Academia de Studii Economice din Bucureşti.
În 1992, a fost membru al Consiliului - "Fellow of Council for International Programs", SUA, precum şi "visiting profesor" la universităţi din SUA (Los Angeles, Cleveland şi Chicago), dar şi Germania (Darmstadt).
A primit o nominalizare pentru anul 2000 în " Who's Who" of Professional Business Women şi "Woman of the year 2000", arată sursa citată.
În anul 1998, a obţinut o acreditare post-doctorală în domeniul ştiinţelor sociale aplicate, în SUA, la Universitatea Case; Bursier al Seminarului de Studii Americane, Salzburg, Austria.
A fost, în perioada 1971-1992, cercetător ştiinţific şi secretar ştiinţific la Institutul de Economie Naţională şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Bucureşti. Între 1974 şi 1992, a activat ca şi cadru didactic asociat la ASE, iar în anii 1992-1993 a fost secretar ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetări Economice, Bucureşti.
A fost, de asemenea, Conferenţiar universitar la Politehnica Bucureşti, cursul în limba germană de Politică economică şi management strategic.
Activitatea publicistică a lui Hildegard-Carola Puwak a constat în: 22 cărţi de specialitate în economie şi economie socială; 40 rapoarte ştiinţifice la congrese şi sesiuni interne şi internaţionale; 92 comunicări ştiinţifice; 220 articole publicate în ţară şi străinătate.
Între 1993 şi 1996, a fost ministru secretar de stat în Guvernul României, la Departamentul pentru Reformă Economică, iar în perioada decembrie 2000 - octombrie 2003 a exercitat funcţia de ministru al Integrării Europene, precizează www.cdep.ro.
A fost deputat PDSR de Timiş timp de două legislaturi: 1996-2000 şi 2000-2004. În acest timp, a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru Integrare Europeană a Parlamentului României şi a fost membru în Comitetul Mixt parlamentar România - Uniunea Europeană şi în Comisia de Politică economică, Reformă şi Privatizare din Camera Deputaţilor.
Activităţi în cadrul organismelor internaţionale: membru al Asociaţiei de Contabilitate Naţională - Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice, Paris; membru al Comitetului ONUDI pentru promovarea creativităţii şi iniţiativei femeilor în Dezvoltarea economică, Viena; reprezentant al României la Conferinţa regională privind condiţia femeii de pe lângă Comisia Economică pentru Europa a PNU; vicepreşedinte al Conferinţei Europene, 1994; vicepreşedinte al Conferinţei Mondiale privind condiţia femeii, Beijing, 1995; referent PNUD, Departamentul privind politicile de dezvoltare economică durabilă, PNUD-ONU, 1996; activitate de consultanţă economică pentru Fundaţiile Broke şi Holt Internaţional. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Horia Plugaru, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)
În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 aprilie
Este a 118-a zi a anului 2025. Au mai rămas 247 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 16 m. Luna răsare la 06 h 08 m și apune la 21 h 38 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și