DOCUMENTAR: Actriţa Rodica Mandache împlineşte 75 de ani

Actriţa Rodica Mandache s-a născut la 14 aprilie 1943, la Iaşi, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti (1964).
Şi-a început activitatea profesională ca actriţă jucând pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti, fostul ''Giuleşti''. De-a lungul carierei a jucat pe scena Teatrului Naţional ''I.L. Caragiale" din Bucureşti (1962-1964, 1970-1971), la Teatrul Naţional Iaşi (1964-1966), Teatrul "Maria Filotti" Brăila (1969), dar a colaborat şi cu Teatrul Mic din Bucureşti (1969-1989), potrivit www.teatrul-odeon.ro.
FOTO: (C) SORIN LUPSA / ARHIVELE NATIONALE ALE ROMÂNIEI
Energică, nuanţată şi intuitivă, cu un spirit mereu tânăr, Rodica Mandache şi-a afirmat talentul în zeci de roluri pe scena Teatrului Odeon, între care amintim: Domnişoara Macri cea mică în ''Trei generaţii'' de Lucia Demetrius, regia artistică Dinu Cernescu; Blanche DuBois în ''Un tramvai numit dorinţă'' de Tennessee Williams, regia Dinu Cernescu; Coana Moaşă Spiritista în ''C.F.R. - Cometa, Copilul şi Căţelul'' după texte de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija; Mary Desti în ''Când Isadora dansa'' de Martin Sherman, regia Răzvan Mazilu; Vulpea în ''Micul Prinţ'' după Antoine de Saint-Exupery, regia Carmen Lidia Vidu; Fulg de nea în ''Aventurile lui Habarnam'' după Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija; Charlotta Ivanovna în ''Livada de vişini'' de A.P. Cehov, regia Sorin Militaru; actor ambulant în Arden din ''Feversham dureroasa şi adevărata tragedie a domnului Arden din Feversham'', autor englez anonim din secolul XVI, regia Dragoş Galgoţiu; Zinaida în ''Ivan cel Groaznic'' de Bulgakov, regia Beatrice Bleonţ; Ea în ''Vorbeşte-mi ca ploaia şi lasă-mă să te ascult'' de Tennessee Williams, regia Răzvan Mazilu; Aristiţa Romanescu în ''Şi totuşi Eminescu'' de Ion Nicolescu, regia Tudor Mărăscu; Miţa, Didina, Ziţa, Veta, Eftimia, Zoe în ''Doamnele domnului Caragiale'' one woman show, regia Tudor Mărăscu; Kote în ''Woyzeck'' de Georg Buchner, regia Alexa Visarion; Ziţa în ''O noapte furtunoasă'' de I.L. Caragiale, regia Alexa Visarion; Alia în ''Serenadă târzie'' de Alexei Arbuzov, regia Geta Vlad; Silvelle în ''Romanţioşii'' de Edmond Rostand, regia Geta Vlad; Barmaniţa în Hotel "Zodia Gemenilor" de Valentin Munteanu, regia Tudor Mărăscu; Eleva în ''Steaua fără nume'' de Mihail Sebastian, regia Geta Vlad; Neda în ''Liola'' de Luigi Pirandello, regia V. Al. Toscani; Polia în ''Vassa Jeleznova'' de Maxim Gorki, regia Geta Vlad; Trina în ''Comedie cu olteni'' de Gheorghe Vlad, regia Geta Vlad; Anais în ''Pălăria florentină'' de E. Labiche, regia Lucian Giurchescu.
A fost distribuită în rolul Domnişoarei Mary (Maria Panait sau Doruleţ) în adaptarea pentru televiziune a piesei ''Visul unei nopţi de iarnă'' (1980) de Tudor Muşatescu, în care, alături de Florin Piersic, a făcut un rol memorabil. Au urmat alte roluri atât în filme pentru micul ecran cât şi pentru marele ecran: ''Un surâs în plină vară'' (1963), ''Astă seară dansăm în familie'', regia Geo Saizescu (1972), ''Gloria nu cântă'', regia Alexandru Bocăneţ (1977), ''Iarba verde de acasă'', regia Stere Gulea (1977), ''Buletin de Bucureşti'', regia Virgil Calotescu (1983), ''Căsătorie cu repetiţie'', regia Virgil Calotescu (1985), ''De ce are vulpea coadă?'', regia Cornel Diaconu (1989), ''Liliacul înfloreşte a doua oară'', regia Cristina Nichituş (1990), ''Telefonul'', regia Elisabeta Bostan (1991), ''Somnul insulei'', regia Mircea Veroiu (1994), ''Căsătorie imposibilă' (serial TV, 2004), ''No Pain, No Gain''/''Duminică pierzi sau câştigi'', regia George Negrilă (2007), ''Blood and chocolate''/''Pasiune şi destin'', regia Katja von Gfarnier (2005), ''One second of life''/''O secundă de viaţă'' (2009), regia Ioan Cărmăzan, ''Luna verde'', regia Visarion Alexa (2010), ''Puzzle'', regia Andrei Zincă (2013), notează www.teatrul-odeon.ro şi www.cinemagia.ro.
Rodica Mandache a scris ''Povestea Elisabetei Rizea - Mărturii'', iniţial ca un scenariu radiofonic după cartea Irinei Nicolau, cu o autonomie şi o concepţie dramatică deosebită. Acesta a fost montat, în dublă expresie, de regizorul Atila Vizauer: ca spectacol radiofonic stricto sensu, având premiera în august 2004, dar şi ca spectacol-lectură, pe scenă. Mai întâi în cadrul Şcolii de vară de la Sighet, în vara lui 2004, apoi în sala ''Irina Nicolau'', a Muzeului Ţăranului Român, în ziua de 28 iulie 2004, când ar fi fost aniversarea Elisabetei Rizea şi apoi la Teatrul Odeon.
FOTO: (C) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
A regizat spectacolul "Femei...femei" (2008), alături de actorul şi profesorul Eusebiu Ştefănescu, prezentat de actorii Facultăţii Hyperion din Bucureşti. În 2010 a regizat piesa ''Marea iubire a lui Sebastian'', în care a şi jucat alături de Marius Manole.
În 2009 şi-a dat concursul la realizarea audiobookului "Doamna cu camelii" realizat de Editura Humanitas, criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu elogiind "talentul actriţei Rodica Mandache de a fi, în acelaşi timp, eroină, povestitor, iubită şi iubit". Declarându-se fericită că este actriţă şi că a interpretat un rol pe care orice slujitoare a Thaliei şi-l doreşte, Rodica Mandache a mărturisit că nu "a jucat", ci a trebuit să înveţe să intre într-o lume în care s-a regăsit în fiecare capitol al cărţii.
A lansat, în 2010, volumul intitulat "O carte atipică despre un actor atipic - Ştefan Mihăilescu-Brăila".
Rodica Mandache a susţinut numeroase recitaluri fiind invitată la o serie de manifestări culturale. Astfel, cu prilejul manifestării anul internaţional ''I.L. Caragiale - 2002'', actriţa a susţinut spectacolele radiofonice - ''La moşi'', ''Cănuţă, om sucit'' şi ''Boborul''; a susţinut, alături de Eusebiu Ştefănescu şi corul Filarmonicii ''Banatul'' din Timişoara, spectacolul omagial Mihai Eminescu ''Vreme trece, vreme vine'', pe scena Teatrului Naţional timişorean (2003); a semnat scenariul literar al spectacolului multimedia "Eu, Eugen Ionescu !", pe care l-a şi interpretat alături de actorii Alexandru Repan, Marcel Iureş şi Marius Manole, în Piaţa Festivalului "George Enescu" (2009); a spus basme copiilor în cadrul evenimentului "Căsuţa din poveşti", ce are loc în timpul taberei de creaţie pentru copii "Vara pe uliţă" de la Muzeul Naţional al Satului (2011); ''Zilele Mihail Sebastian", ediţia a II-a (Muzeul Brăilei, 2014); a participat la spectacolul "Clipe de viaţă", în cadrul Campaniei Naţionale "Artiştii pentru artişti" (martie 2015), dar şi la prima ediţie a festivalului "Heritage - Fashion & Music Festival'' (Baia Mare, 2015), în care a rulat spectacolul "Drumul" susţinut de actriţa Rodica Mandache şi Grigore Leşe, pentru prima dată împreună, într-un spectacol unic de poezie şi muzică; a luat parte alături de alte personalităţi la proiectul editorial "Ferestre din Bucureşti şi poveştile lor", materializat într-o carte-obiect realizată de Cătălin D. Constantin (2016); a luat parte la spectacolul cultural-artistic "Albastru de Voroneţ", organizat la Complexul Brâncovenesc, cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României (2017).
FOTO: (C) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
În 2007 a primit Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru Adel din piesa ''joi.megaJoy'', iar în 2009 a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate, la Premiile Municipiului Bucureşti pentru Artă şi Cultură, Secţiunea Artele Spectacolului. La 21 iunie 2014, în cadrul Galei Grand Prix Nova, Rodica Mandache a primit Premiul Teatrului Naţional Radiofonic pentru interpretare feminină, pentru rolul Aniţa din spectacolul "Aniţa Nandriş-Cudla - Amintiri din viaţă. 20 de ani în Siberia".
La 29 iunie 2015, actriţa Rodica Mandache a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Capitală, precum şi Placheta Oraşului Bucureşti. ''Se spune că există o prăpastie între generaţii. Pentru mine doamna Rodica Mandache este dovada clară că acest lucru nu se întâmplă", a spus actorul Marius Manole, care a adăugat că de la Rodica Mandache a învăţat umorul şi tenacitatea. "O bucăţică mare din cariera mea vi se datorează", i-a spus el. La rândul său, Rodica Mandache a spus că această zi este una "grea, apăsătoare". "N-aţi crede... bucuria apasă mai tare decât nefericirea", a mărturisit ea.
FOTO: (C) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
Universitatea ''Hyperion'' i-a acordat actriţei, în 2016, titlul onorific de profesor emerit, Rodica Mandache fiind şi profesoară de actorie în cadrul acestei universităţi.
În 2017, pentru rolul din spectacolul ''Trei generaţii'', actriţa Rodica Mandache a fost distinsă cu Premiul onorific de popularitate.
În stagiunea 2017/2018, actriţa joacă într-o serie de spectacole, între care ''Pyramus&Thisbe 4 you'', ''Natură moartă cu nepot obez'' sau ''Un tramvai numit dorinţă''. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Cristian Anghelache, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 mai
Este a 128-a zi a anului 2025. Au mai rămas 237 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 28 m. Luna răsare la 16 h 27 m și apune la 04 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich (7-8 mai 2025)
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varșovia, în 7-8 mai 2025, sub egida președinției poloneze a Uniunii. Pe lângă miniștrii de externe ai UE-27, vor participa și miniștrii de resort ai țărilor candidate și potențial candidate la UE, informează site-urile
CITATUL ZILEI
'Toți oamenii au văzut aproape aceleași lucruri, dar numai artistul știe să le reînscrie în memoria lui.' - J. Renard (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 mai
Ortodoxe Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat Greco-catolice Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie Romano-catolice Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic
Cardinalii care vor alege noul papă se reunesc în Conclav (7 mai)
Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului. (sursa: https://www.vaticannews.va) Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai
Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)
Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p
FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)
În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir
Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)
La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even
Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)
La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos
CITATUL ZILEI
'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai
Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai
Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)
Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.