DOCUMENTAR: Ladislau Bölöni, antrenor şi fost fotbalist, împlineşte 65 de ani
Antrenorul Ladislau (Loţi, László) Bölöni, fost fotbalist internaţional, s-a născut la 11 martie 1953, la Târgu Mureş şi a copilărit la Târnăveni. În 1967 a debutat la echipa Chimica Târnăveni, unde a jucat până în 1969. Este şi medic stomatolog.
Timp de 14 ani, între 1970 şi 1984, a făcut parte, ca mijlocaş ofensiv, din formaţia ASA Târgu Mureş (406 meciuri şi 64 de goluri marcate), fiind transferat apoi la Steaua Bucureşti timp de trei ani până în 1987 (97 partide şi 24 goluri). Conform site-ului de specialitate, www.worldfootball.net, Bölöni a evoluat, ulterior, în străinătate, în Belgia, la Racing Jet Wavre Bruxelles (1987-1988) şi Franţa, la Créteil-Lusitanos (1988-1989) şi la US Orléans (1989-1992), unde a jucat în total 104 meciuri şi a marcat 6 goluri.
FOTO: (C) ARMAND ROSENTHAL/ AGERPRES FOTO
Cu Steaua Bucureşti cunoaşte satisfacţia aspiraţiilor sale sportive şi profesionale, potrivit ''Enciclopediei Educaţiei Fizice şi Sportului din România'' (vol. I, Bucureşti 2002). A câştigat patru titluri de campion naţional în 1985, 1986, 1987, 1988 şi de două ori Cupa României în 1985 şi 1987. Pe primul eşalon fotbalistic al României, Bölöni a acumulat 484 de partide şi a înscris 86 de goluri.
Momentul de vârf al împlinirilor sale 1-a constituit participarea la finala Cupei Campionilor Europeni, câştigată cu 2-0 de Steaua în 1986, la Sevilla, în faţa echipei FC Barcelona şi, un an mai târziu, cucerirea la Monte Carlo a Supercupei Europei în dauna formaţiei Dinamo Kiev (1-0).
FOTO: (C) MIRCEA HUDEK / AGERPRES FOTO
FOTO: (C) MARIAN ILIE / AGERPRES FOTO
În anii 1977 şi 1983 a fost desemnat cel mai bun fotbalist al României. A jucat 102 meciuri în echipa naţională, pentru care a marcat 23 de goluri, potrivit www.frf.ro. A fost de 23 de ori căpitan al tricolorilor.
Mijlocaş cu o mare rază de acţiune, cu o remarcabilă putere de luptă şi cu o mare forţă în şut, puternic şi dârz, a reprezentat în fotbalul românesc tipul "jucătorului-batailleur", conform Enciclopediei Educaţiei Fizice şi Sportului din România'. A participat la turneul final al Campionatului European din Franţa în 1984, însă nu a avut şansa să-şi completeze cununa de lauri cu o prezenţă la Campionatul Mondial.
La 16 aprilie 1983, echipa naţională de fotbal a României învingea campioana mondială "en titre" Italia, cu 1-0, unicul gol fiind marcat de Ladislau Bölöni. Meciul s-a disputat pe stadionul "23 August" din Bucureşti, în faţa unei asistenţe record - 80.000 de spectatori. Bölöni a fost eroul confruntării, aducând victoria României cu un şut de la 25 de metri în urma unei lovituri libere executate de Ilie Balaci.
Ladislau Bölöni a rememorat într-un interviu pentru site-ul Federaţiei Române de Fotbal acea zi de 16 aprilie 1983. "La acel moment, succesul împotriva Italiei a fost extrem de important şi se confirma, practic, rezultatul bun obţinut împotriva lor cu câteva luni înainte, la Firenze, când am făcut meci nul. Partida de la Bucureşti reprezenta pentru italieni ultima şansă de calificare la Campionatul European din 1984. Noi am învins şi astfel am devenit favoriţi la câştigarea grupei. Victoria a fost cu atât mai importantă pentru că ei erau campioni mondiali 'en titre' şi, la Bucureşti, au venit cu cea mai bună trupă. Aveau la acea vreme o generaţie fabuloasă, dar noi am fost mai buni decât ei ca echipă şi cred că am reuşit unul dintre cele mai bune meciuri ale echipei naţionale din istorie. Nu pot spune că a fost cel mai bun, dar cu siguranţă este printre cele mai reuşite din istoria României. (...) Din punct de vedere personal, evoluţia mea a fost o reuşită. (...) Nu a fost o decizie de moment, ci o schemă exersată la antrenament, pe care o folosisem în mai multe rânduri. Era o schemă gândită de Mircea Lucescu, care ne punea să încercam diverse trasee şi scheme de joc la antrenamente. Trebuia să suprindem adversarul, să le distragem atenţia şi asta am făcut. Ilie Balaci mi-a aşezat perfect mingea, iar eu trebuia doar să şutez puternic şi cadrat. Din fericire, ne-a ieşit!".
Revenit în ţară, în 2000, Bölöni a preluat echipa naţională a României de la Emeric Ienei, cu obiectivul calificării la turneul final al CM din anul 2002 din Japonia - Coreea de Sud, însă în 2001 demisionează de la cârma naţionalei. Din 2000 până în 2001 a fost selecţioner al naţionalei, cu un bilanţ de 13 meciuri, dintre care opt câştigate, două egaluri şi trei pierdute.
Bölöni a debutat ca antrenor de echipă de club, în Franţa, pregătind pe AS Nancy din Ligue 2, menţionează www.worldfootball.net. Între 2001 şi 2003 a antrenat echipa Sporting Lisabona, cu care a cucerit Campionatul, Cupa şi Supercupa Portugaliei, în sezonul 2001-2002. În perioada în care Bölöni a antrenat echipa lusitană, a fost promovat la echipa mare a clubului fotbalistul Cristiano Ronaldo.
În perioada 2003-2006 a antrenat echipa franceză Stade Rennes. În 2006, manageriază AS Monaco numai pentru zece etape. La 6 aprilie 2007 a semnat un contract pe un an şi jumătate cu echipa Al-Jazira Club din Emiratele Arabe Unite, pe care a antrenat-o până în mai 2008 şi cu care a reuşit să câştige Cupa Campionilor Golfului.
După încheierea contractului în Emirate, Bölöni a devenit antrenorul echipei de fotbal Standard Liege. A obţinut, la 24 mai 2009, titlul de campion al Belgiei la fotbal, cu această formaţie, după victoria, cu 1-0 în faţa rivalilor de la Anderlecht Bruxelles, în meciul retur al barajului pentru departajarea celor două echipe. În acelaşi sezon, a obţinut şi Supercupa Belgiei. În 2009 a fost desemnat antrenorul anului în Belgia. În februarie 2010, Ladislau Bölöni a reziliat de comun acord contractul cu clubul belgian Standard Liege.
În mai 2010 a revenit în Emiratele Arabe Unite, unde a preluat formaţia Al Wahda FC din Abu Dhabi, fiind demis din această funcţie în luna septembrie a aceluiaşi an, după numai trei meciuri. A antrenat apoi echipa franceză RC Lens (2 ian.-22 iun. 2011), a patra formaţie pe care a pregătit-o în această ţară, după Nancy, Rennes şi Monaco, dar nu a reuşit să o salveze de la retrogradare. În iunie 2011, a semnat un contract pe doi ani cu echipa PAOK Salonic, dar la 25 mai 2012 i-a fost reziliat contractul.
La 21 iunie 2012 a fost angajat de clubul Al Khor SC din Qatar, unde a antrenat până în 2015. Din 2017, antrenează din nou o echipă din Belgia, respectiv pe Royal Antwerp FC, echipă cu care se află, în prezent, în prima parte a clasamentului.
FOTO: (C) DAVID PASARIS / AGERPRES FOTO
La 25 martie 2008, a fost decorat cu Ordinul "Meritul Sportiv" Clasa a II-a de către preşedintele României, Traian Băsescu, "în semn de apreciere deosebită pentru câştigarea de către echipa Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti a Cupei Campionilor Europeni din anul 1986 de la Sevilla", potrivit site-ului http://old.presidency.ro.
Este maestru emerit al sportului. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Liviu Tatu, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
28 ianuarie - Ziua Europeană a Protecției Datelor
Pe 28 ianuarie, toate statele membre ale Consiliului Europei celebrează Ziua Europeană a Protecției Datelor. Anul acesta, se împlinesc 44 de ani de la adoptarea, la 28 ianuarie 1981, la Strasbourg, a Convenției 108 pentru protecția persoanelor referitoare la prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal, de către Consiliul Europei. Evenimentele
Consiliul Afaceri Generale al UE din 28 ianuarie 2025
Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) are loc la 28 ianuarie 2025, la Bruxelles, având pe ordinea de zi prioritățile președinției poloneze sau dialogul anual privind statul de drept, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/. Miniștrii responsabili de afacerile
CITATUL ZILEI
'Creația e eternă și continuă ca și viața.' - Eugen Barbu, 'Caietele principelui', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Efrem Sirul, Isaac Sirul, Paladie și Iacob Sihastrul Greco-catolice Sf. cuv. Efrem Sirul; Sf. Toma de Aquino Romano-catolice Sf. Toma de Aquino, pr. înv.; Fer. Olimpia, călug. m. Sfântul Cuviosul Efrem Sirul este p
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 ianuarie
Este a 28-a zi a anului 2025. Au mai rămas 338 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 38 m și apune la 17 h 20 m. Luna răsare la 07 h 20 m și apune la 15 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)
FRAGMENT DE ISTORIE: Eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau (27 ianuarie 1945)
La 27 ianuarie 1945, pe fondul ofensivei generale împotriva armatelor germane de pe frontul de est, trupele sovietice au eliberat aproximativ 7.000 de oameni, aflați în lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau. Destinat inițial detenției prizonierilor politici polonezi, din 1942 el s-a ocupat în special de exterminarea evreilor din Eur
27 ianuarie - Ziua 'Sveti Sava', sărbătoare a minorității sârbe din România
Ziua 'Sveti Sava' (Sfântul Sava), sărbătoare a minorității sârbe din România, este celebrată, anual, la 27 ianuarie. La începutul anului 2019, deputatul Uniunii Sârbilor din România, aparținând Grupului parlamentar al minorităților naționale (legislatura 2016-2020), Adnagi Slavoliub, iniția un proiect de lege p
Consiliul Afaceri Externe al UE din 27 ianuarie 2025
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reunește la 27 ianuarie 2025, la Bruxelles, pe agenda discuțiilor aflându-se teme precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE-SUA, situația din Orientul Mijlociu, situația din Moldova sau Georgia etc, conform site-ului https://www.consilium.eu
27 ianuarie - Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului (ONU)
Rezoluția 60/7 a Adunării Generale a Națiunilor Unite a desemnat data de 27 ianuarie ca zi internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. În 1945, în ziua de 27 ianuarie, forțele aliate au eliberat lagărul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia. Adunarea Generală a menționat, la 22 noiembrie 2004, în rezoluția A/RES/59
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 ianuarie
Ortodoxe Aducerea moaștelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur; Sf. Marciana împărăteasa Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Ioan Gură de Aur Romano-catolice Sf. Angela Merici, fc. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscop
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 ianuarie
Este a 27-a zi a anului 2025. Au mai rămas 338 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 39 m și apune la 17 h 18 m. Luna răsare la 06 h 33 m și apune la 14 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Paul Newman
Actorul Paul Newman s-a născut la 26 ianuarie 1925, la Shaker Heights, Ohio, SUA. A urmat studii la 'Shaker Heights School' iar apoi la Kenyon College, în Gambier, Ohio. Ulterior s-a înscris în Marina militară a SUA. A revenit la Kenyon College, unde și-a luat licența în științe economice (1949). A studiat actoria la Universitat
FRAGMENT DE ISTORIE: 30 de ani de la lansarea postului de televiziune BBC World (26 ianuarie)
În ziua de 16 ianuarie 1995, a început să emită postul de televiziune BBC World. Din anul 2008 până în 2023, denumirea acestuia a fost BBC World News, iar în prezent este BBC News, potrivit bbc.com. Proprietate a BBC Global News Ltd., o filială a BBC Studios, BBC News difuzează buletine de știri, docu
26 ianuarie - Ziua internațională a energiei curate (ONU)
Ziua internațională a energiei curate, marcată pe 26 ianuarie, a fost declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (rezoluția A/77/327) ca un apel pentru conștientizare și pentru o mobilizare a acțiunilor pentru o tranziție justă și incluzivă la energie curată în beneficiul oamenilor și al planetei. 26 ianuarie este, de asemenea, data înființă
CITATUL ZILEI
'Tinerii trebuie să fie avertizați în privința cultului unei așa-zise ordini care nu răspunde în fața rațiunii, dar mai ales în privința conceptului de disciplină, care este deseori prezentată drept scop în sine, nefiind niciun moment adusă în discuție întrebarea cu privire la scopul sau finalitatea acestei discipline. Iar fetișizarea