VIDEO Berlinala 2025/Filmul 'Dreams (Sex Love)',recompensat cu Ursul de Aur; Radu Jude a câștigat un Urs de Argint pentru scenariu

Producția 'Dreams (Sex Love)'/'(Drommer', în regia norvegianului Dag Johan Haugerud, a fost recompensată sâmbătă seară cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu a fost acordat filmului 'Kontinental '25' în regia cineastului român Radu Jude.
Radu Jude a dedicat premiul primit pentru filmul 'Kontinental '25', filmat în doar zece zile, cu un smartphone, moștenirii regizorului spaniol Luis Bunuel (1900-1983) - asociat cu mișcarea suprarealistă -, de la a cărui naștere s-au împlinit sâmbătă 125 de ani.
Foto: (c) Fabrizio Bensch/REUTERS
'Kontinental '25' este bazat pe un articol de presă despre o femeie executor judecătoresc care se simte vinovată pentru că a evacuat un bărbat fără adăpost dintr-un subsol pe care-l ocupase. La scurt timp după ce a aflat că urmează să fie evacuat, bărbatul se sinucide, declanșând criza morală a protagonistei.
'Sunt un scenarist slab, așa că primirea acestui premiu este foarte amuzantă', a glumit regizorul pe scena Berlinalei. De asemenea, cineastul român a mulțumit echipei sale și a declarat că 'acest premiu demonstrează că există mult talent în România și, deși acum trăim vremuri cumplite sper că vor exista mai mulți bani pentru cultură, pentru că este mult talent'.
În încheierea discursului său, Jude și-a exprimat speranța că 'festivalul de anul viitor nu se va deschide cu 'Triumful voinței' de Leni Riefenstahl', un film german de propagandă nazistă din 1935, făcând referire la alegerile federale anticipate de duminică din Germania.
Cineastul român Radu Jude a câștigat Marele Premiu al Festivalului de la Berlin în 2021 cu comedia neagră 'Babardeală cu bucluc sau porno balamuc'.
Al doilea trofeu ca importanță al Berlinalei, Ursul de Argint Marele Premiu al Juriului, a fost înmânat de actrița chineză Fan Bingbing regizorului brazilian Gabriel Mascaro pentru producția 'The Blue Trail' ('O último azul').
Trofeul Ursul de Argint Premiul Juriului a fost acordat peliculei regizorului venezuelean Iván Fund 'The Message' ('El mensaje').
Trofeul Ursul de Argint pentru regie i-a revenit cineastului chinez Huo Meng pentru producția 'Living The Land' ('Sheng xi zhi di').
Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol principal a fost acordat actriței australiene Rose Byrne pentru rolul său din producția 'If I Had Legs I'd Kick You' în regia actriței și regizoarei americane Mary Bronstein.
Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol secundar a fost acordat actorului irlandez Andrew Scott pentru rolul din producția 'Blue Moon' în regia cineastului american Richard Linklater.
Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu a fost acordat filmului 'Kontinental '25' în regia cineastului român Radu Jude. Regizorul a dedicat premiul regizorului spaniol Luis Bunuel (1900-1983).
Distincția Ursul de Argint pentru realizări artistice deosebite a fost înmânată de președintele juriului, Todd Haynes, regizoarei franceze Lucile Hadzihalilovic pentru pelicula 'The Ice Tower' ('La Tour de Glace').
La secțiunea Perspectives, premiul GWFF pentru cel mai bun debut a fost acordat producției 'The Devil Smokes (and Saves the Burnt Matches in the Same Box)' (El Diablo Fuma (y guarda las cabezas de los cerillos quemados en la misma caja), de Ernesto Martínez Bucio. Mențiune specială: 'We Believe You' ('On vous croit'), de Charlotte Devillers și Arnaud Dufeys.
Producția 'Holding Liat' de Brandon Kramer a fost desemnată câștigătoarea premiului pentru cel mai bun film documentar.
Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj a fost acordat peliculei 'Lloyd Wong, Unfinished' de Lesley Loksi Chan.
Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj a fost decernat producției 'Ordinary Life' ('Futsu no seikatsu'), de Yoriko Mizushiri.
Statueta reprezintă un urs ce se ridică pe picioarele din spate, ursul fiind simbolul heraldic al Berlinului. Designul îi aparține artistei germane Renee Sintenis (1888-1965).
Palmaresul Berlinalei din acest an a fost anunțat în cadrul galei organizate la Berlinale Palast din capitala Germaniei sâmbătă seara, cu o zi înainte de alegerile federale anticipate din această țară.
Actrița britanică Tilda Swinton, în vârstă de 64 de ani, a fost recompensată cu un Urs de Aur onorific, premiu acordat pentru întreaga carieră.
Juriul, prezidat de regizorul, scenaristul și producătorul american Todd Haynes, a fost alcătuit din regizorul Nabil Ayouch (Maroc/Franța), designerul de costume Bina Daigeler (Germania), actrița Fan Bingbing (China), regizorul Rodrigo Moreno (Argentina), criticul de film și autoarea Amy Nicholson (SUA) și regizoarea, actrița și scenarista Maria Schrader (Germania).
La ediția din 2024 a Berlinalei, producția 'Dahomey' (Benin, Franța, Senegal), în regia franco-senegalezei Mati Diop, un documentar despre restituirea din noiembrie 2021, către Benin, a 26 de comori regale din Regatul Dahomey, jefuite în 1892 de trupele coloniale franceze, a câștigat Ursul de Aur pentru cel mai bun film.
Cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin a început la 13 februarie și se încheie duminică, 23 februarie.PRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Daniel Jinga: Sunt fericit că-l aducem pe Caragiale în Opera Națională București încă o dată
Managerul general al Operei Naționale București, Daniel Jinga, a declarat, la conferința de presă prilejuită de premiera absolută a operei 'D'ale Carnavalului', care va avea loc pe 17 și 18 mai, de la ora 18,30, că este fericit că opera lui Ion Luca Caragiale este adusă la instituția pe care o conduce 'încă o dată'. &
Ioan Aurel Pop, la Oradea : Conciliul de la Niceea a oferit un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii
Președintele Academiei Române, profesorul universitar dr. Ioan Aurel Pop, a declarat joi, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, în cadrul conferinței 'Niceea 1700', că sinodul ecumenic din anul 325 a avut o importanță capitală pentru evoluția vieții bisericești, oferind un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii.
REPORTAJ Mureș: Coiful celtic de la Ciumești, unic în lume, expus la Palatul Culturii, alături de Soldații de Teracotă
Coiful celtic descoperit la Ciumești, în județul Satu Mare, unic în lume, datând din secolul al IV-lea î.Hr., considerat a fi una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din lumea celților, este expus la Palatul Culturii din Târgu Mureș, alături de Soldații de Teracotă ai împăratului Qin Shi Huang, și poate fi admirat inclusiv &i
Vaslui: Concerte, expoziții și concursuri, organizate în cadrul Nopții Muzeelor
Asociația 'Museum vasluiensis' derulează proiectul 'Noaptea muzeelor - orașul tineretului în lumină', în cadrul 'Nopții muzeelor'. Desfășurat sub egida Vaslui - Capitala Tineretului în România 2025, proiectul este implementat prin programul local pentru finanțarea nerambursabilă a activităților n
Sibiu: Un angajat al Filarmonicii în greva foamei; conducerea instituției acuză că anterior a fost sechestrată de sindicaliști
Conflictul de câțiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu și sindicat a luat amploare și, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliștii că i-ar fi sechestrat și că unul dintre aceștia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă. Conducerea Filarmonicii
Proiect: Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională
Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi declarat monument istoric de importanță națională, având în vedere valoarea sa istorică, culturală, peisagistică și educațională, potrivit unei propuneri legislative care a fost depusă de un grup de parlamentari. Potrivit proiectului, Parcul Rozelor va fi inclus în lista monumentelor istorice, conform
UNITER: Cristina Deleanu - o prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire
Actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc, se arată într-un mesaj al Uniunii Teatrale din România publicat, joi, pe Facebook. 'O prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire, actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc.
Timiș: Expoziție dedicată mănăstirii medievale de la Igriș, prima construită de regalitatea maghiară în Europa de Est
Pasionații de istorie și arheologie pot descoperi, de joi, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care va rămâne la Muzeul Național al Banatului (MNB) din Timișoara timp de patru luni. Mănăstirea de la Igriș a fost prima și cea mai mare construită de regii maghiari în Europa de
Noaptea Muzeelor/ Expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție ale unor celebrități - la Galeriile Artmark
Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografele marilor staruri, autohtone și internaționale, din sport, muzică ori cinema, precum Hagi, Pele, Verstappen, Schumacher, George Foreman, Cassius Clay, Ilie Năstase, dar și Alice Cooper ori Sylvester Stallone.
Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA
Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc
A murit actrița Cristina Deleanu
Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&
Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW
Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul
Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță
Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des
CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG
Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean
Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d