logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sibiu: Un angajat al Filarmonicii în greva foamei; conducerea instituției acuză că anterior a fost sechestrată de sindicaliști

Imagine din galeria Agerpres

Conflictul de câțiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu și sindicat a luat amploare și, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliștii că i-ar fi sechestrat și că unul dintre aceștia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă.

Conducerea Filarmonicii sibiene anunță că 'sindicatul Filarmonicii Sibiu a sechestrat conducerea instituției', la câteva ore după ce sindicatul instituției a emis un alt comunicat de presă, în care susține că, 'miercuri, 14 mai 2025, la ora 16:30, în sediul Filarmonicii de Stat Sibiu, unul dintre instrumentiștii instituției a recurs la un gest extrem: a intrat în greva foamei, în semn de protest față de abuzurile repetate și tratamentele inumane la care sunt supuși artiștii de ani de zile.'

Conducerea Filarmonicii intenționează să depună plângere penală. Practic, cele două părți, atât instituția, cât și sindicatul vorbesc în special de doi oameni implicați în evenimentele de miercuri, managerul dirijor Cristian Lupeș și muzicianul Makcim Fernandez Samodaiev, soțul liderei de sindicat, aflați în conflict mai vechi.

'Înțelegând consecințele grave ale propriului gest de a sechestra trei angajați ai Filarmonicii timp de aproximativ 40 de minute și de a agresa o persoană, domnul Samodaiev și-a schimbat complet afirmațiile, nu a mai condiționat deblocarea ușii de semnarea unor acte impuse de către soția sa, doamna Florescu, și a abordat o falsă atitudine de victimă, așezându-se pe podea și declarând aparent spontan greva foamei.(...) Fapta cu caracter penal comisă de cei 11 membri de sindicat vine după ce Filarmonica a câștigat în justiție procesul împotriva domnului Samodaiev, în urma căruia acesta este obligat să achite cheltuieli de judecată în valoare de 4.000 lei, instanța apreciind că se impune și o sancțiune disciplinară de reducere a salariului cu 10 la sută, timp de trei luni, pentru absență nemotivată de la serviciu. În anul 2023, același domn Samodaiev l-a agresat tot pe managerul instituției, în Piața Mare, dar plângerea la Poliție a fost clasată. Chiar și în aceste condiții, Filarmonica de Stat Sibiu recunoaște faptul că dreptul la grevă este o opțiune personală și respectă orice formă de protest legală. Conducerea Filarmonicii, împreună cu consilierul juridic, vor depune plângere penală împotriva faptei petrecute în după-amiaza zilei de 14 mai', se precizează în comunicatul conducerii.

Potrivit conducerii Filarmonicii sibiene, totul s-a întâmplat miercuri, în timpul negocierii Contractului Colectiv de Muncă.

'La finalul ședinței de negociere a Contractului Colectiv de Muncă (CCM) de ieri, 14 mai 2025, membrii Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Sibiu (SAIFS) au sechestrat trei persoane din conducerea Filarmonicii - managerul, unul dintre directori și consilierul juridic. Gestul șocant era motivat de impunerea semnării unor documente redactate unilateral de către șefa sindicatului, doamna Monica Florescu, angajată a instituției. Soțul acesteia, domnul Makcim Fernandez Samodaiev, împreună cu un alt angajat, au blocat ușa de ieșire din biroul în care s-a desfășurat ședința, sprijinindu-se cu spatele. Li s-a alăturat doamna Florescu. În ciuda faptului că persoanele sechestrate le-au explicat pe tot parcursul celor aproximativ 40 de minute de lipsire de libertate gravitatea acestui fapt, sindicaliștii nu s-au lăsat înduplecați și întreaga echipă de negociere, formată din 11 membri de sindicat susținuți de către domnul Cornel Briscaru, reprezentant BNS, încuraja verbal și înregistra video gestul aberant al doamnei Florescu și al soțului acesteia, domnul Makcim Fernandez Samodaiev. Întâlnirea de negociere a CCM de ieri, 14 mai 2025, ora 14.00, a avut loc la invitația conducerii Filarmonicii, care încă din vara anului 2022 încearcă să finalizeze acest important document care va reglementa activitatea instituțională. Sindicatul Filarmonicii întârzie, de ani de zile, semnarea CCM, folosindu-se de toate artificiile la limita legalității pentru a menține conflictul colectiv de muncă, prin absențe de la ședințele de negociere, valuri nesfârșite de reclamații, petiții și solicitări repetitive, pretenții financiare peste limitele impuse de lege. Acesta este contextul în care domnul Samodaiev a împins managerul Filarmonicii, care încerca să părăsească încăperea, dezechilibrându-l, iar acesta a căzut și s-a lovit de mobilier', au comunicat cei din conducerea Filarmonicii.

Conducerea Filarmonicii comunică publicului prin intermediul presei, că, ' programul de lucru al instrumentiștilor Filarmonicii de Stat Sibiu este de maxim 4 ore zilnic, de luni până joi, în anul 2024 Filarmonica a produs 50 de concerte simfonice, orchestrale, vocal-simfonice și de operă (din care orchestra instituției a susținut 41), iar salariile le puteți consulta în statul de funcții: https://www.filarmonicasibiu.ro/en/places/lista-functiilor-personalului-contractual-de-la-filarmonica-de-stat-sibiu-la-data-de-31-03-2025. Filarmonica a organizat, în 2024, 90 de activități educative. În schimb, sindicatul nu dorește să semneze CCM pentru că impune un număr de doar 5 concerte educative, 32 de concerte simfonice și maxim 6 concerte extraordinare pe an. Acesta este motivul nenumăratelor greve de avertisment, trei dintre acestea fiind deja declarate ilegale de către instanțele de judecată.'

În replică, Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu spune în propriul comunicat, că, un angajat a intrat în greva foamei, dar nu precizează clar despre cine este vorba, doar prezintă presei o fotografie a lui Makcim Fernandez Samodaiev. 'Decizia a fost luată în timpul negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă, demarate încă din 19 mai 2023, negocieri care au stagnat în ciuda eforturilor susținute ale colectivului artistic și ale reprezentanților sindicali. Conducerea instituției continuă să ignore solicitările legitime ale angajaților și să refuze dialogul real', afirmă sindicatul.

'Este o decizie grea, dar necesară. De 5 ani suntem supuși unui tratament abuziv: cercetări disciplinare repetate, concedieri nejustificate, lipsă de transparență și refuzul constant de a
recunoaște problemele reale din instituție. Protestele noastre - inclusiv cele 7 luni petrecute în stradă în fața Consiliului Județean Sibiu - au fost complet ignorate', ar fi declarat instrumentistul aflat în greva foamei, citat în comunicatul sindicatului condus de soția acestuia.

Sindicatul face apel și la soliditatea presei, a opiniei publice, a colegilor lor de breaslă, ca să le susțină demersurile.

'Revendicările colectivului artistic sunt clare: Un Contract Colectiv de Muncă echitabil; Respect și demnitate la locul de muncă, Protejarea colectivului artistic și a patrimoniului cultural pe care acesta îl reprezintă. Acțiunea de protest este un semnal de alarmă serios, transmis unei administrații surde la nevoile reale ale artiștilor. Greva foamei este un act de disperare, dar și de demnitate, prin care se cere, cu ultimele resurse, respectarea drepturilor fundamentale ale celor care servesc cultura sibiană și națională. Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu va continua să susțină demersurile pașnice ale membrilor săi și face apel la solidaritatea opiniei publice, a colegilor din breaslă și a presei, pentru a sprijini această cauză justă', se arată în comunicatul sindicatului.

Filarmonica de Stat din Sibiu este singura instituție publică din județul Sibiu care a atras atenția, din punct de vedere social, în ultimii ani, cu cele mai multe proteste aici, devenind astfel de notorietate conflictul dintre conducere și sindicat. Conflictul a dus până acum și la anularea de concerte, deși publicul a plătit bilete și abonamente. AGERRPES/(AS-redactor: Isabela Paulescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 240

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 13-06-2025 16:28

Bistrița-Năsăud: Expoziția 'Milenii de exploatare a sării la Băile Figa', vernisată la capătul a 20 de ani de cercetare arheologică

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologică în vechea zonă de exploatare a sării de la Figa au fost concentrate într-o expoziție vernisată, vineri, la centrul recreativ din incinta stațiunii balneare dezvoltate în acest timp în zonă, unde au fost expuse artefacte cu o vechime chiar și de peste 3.000 de ani. Vernisa

Culte 13-06-2025 16:25

REPORTAJ Zilele Culturale ale Germanilor din Banat pregătesc jubileul unui mileniu al Diecezei de Timișoara

Comunitatea germanilor (a șvabilor) din Banat va celebra în anul 2030 un mileniu de la înființarea Diecezei de Timișoara (inițial Cenad) și, începând din 2025, în fiecare an vor fi programate manifestări marcante dedicate marelui jubileu care va avea loc peste cinci ani. În perioada 13 - 15 iunie, Timișoara

Cultura - Media 13-06-2025 14:20

Piese de teatru, concerte și o tabără de meșteșuguri în cadrul Festivalului 'Vasluiul medieval', în perioada 4-6 iulie

Cea de-a treia ediție a Festivalului 'Vasluiul medieval' va avea loc în perioada 4-6 iulie la Ansamblul monumental 'Podul Înalt' din localitatea Băcăoani, au anunțat, vineri, organizatorii, într-o conferință de presă. Organizat de Muzeul Județean 'Ștefan cel Mare' și Consiliul Județean Vaslui, cu sprij

Cultura - Media 13-06-2025 13:22

Obiecte din arhiva lui Petru Groza și o sabie dacică Sica - pe 24 iunie, în Licitația de Istorie de la Artmark

Obiecte din arhiva lui Petru Groza, dar și o sabie Sica, folosită de tracii, dacii și ilirii din Antichitate, dar și în Roma Antică, se regăsesc între piesele din larga selecție de obiecte din noua Licitație de Istorie de la Artmark, programată pe 24 iunie, de la ora 18:00. Potrivit unui comunicat al Artmark, transmis vineri AGERPRES, catalogul se

Cultura - Media 13-06-2025 06:00

VIDEO/Cluj: Ediția 2025 a TIFF își deschide porțile; oferta pentru cinefili - 200 de filme în 10 zile

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) își deschide porțile, vineri seară, spectatorilor din acest an fiindu-le oferit, până pe 22 iunie, un maraton cu 200 de filme în program, care au fost selectate dintr-un total de 1.000 înscrise în preselecție. 'Vineri, 13 iunie, începe cea de-a 24-a ed

Culte 12-06-2025 22:16

Patriarhul Daniel: Costion Nicolescu, un misionar mirean al credinței creștine

Teologul și etnologul Costion Nicolescu a fost un misionar mirean al credinței creștine și un fiu ascultător al Bisericii într-o societate aflată în schimbare socială și culturală, afirmă Patriarhul Daniel, într-un mesaj de condoleanțe transmis joi. 'Am primit cu durere vestea trecerii din această viață a domnului Costion

Cultura - Media 12-06-2025 21:15

Șefa Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei: 'Dicționarul graficienilor din spațiul românesc' - o lucrare de referință

Șefa Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, Cătălina Macovei, a apreciat că 'Dicționarul graficienilor din spațiul românesc, secolul al XIX-lea', avându-l coordonator pe Adrian-Silvan Ionescu, este o lucrare de referință, care reprezintă un instrument de lucru foarte bun pentru cei care se ocupă de grafica românească di

Culte 12-06-2025 20:00

A murit teologul și etnologul Costion Nicolescu

Teologul și etnologul Costion Nicolescu a murit, joi, la vârsta de 74 de ani. ''Costion Nicolescu, prieten sincer al clericilor și mirenilor lucrători în via Domnului și trăitor jertfelnic al adevărului evanghelic, a plecat joi la Domnul, după o suferință grea, purtată cu discreție. Dumnezeu să-l odihnească!'', info

Cultura - Media 12-06-2025 18:58

Vâlcea: Nume sonore ale teatrului românesc se reunesc în weekend la Festivalul de dramaturgie ''Goana după fluturi''

Nume importante ale dramaturgiei românești, între care regizorul Mihai Lungeanu, câștigător a cinci premii UNITER pentru teatru radiofonic, actorul Emil Boroghină și scriitorul Doru Mareș, vor participa în acest sfârșit de săptămână la cea de-a XII-a ediție a Festivalului Național de Dramaturgie ''Goana după fluturi'

Cultura - Media 12-06-2025 17:45

Timiș: Zilele Culturale ale Germanilor din Banat; expoziție cu primul Zepelin care a aterizat la Sânandrei

Comunitatea germanilor din Banat aniversează, în perioada 13-15 iunie, la Timișoara, Zilele Culturale ale Germanilor din Banat, marcând cei peste 300 de ani de istorie, de la primele colonizări în această zonă printr-o serie de manifestări care exprimă valorile culturale și tradițiile pe care șvabii le-au adus aici și au rămas în urma lor, dup

Cultura - Media 12-06-2025 17:26

Managerul Muzeului Vrancei: Anghel Saligny ar putea fi un foarte bun brand de promovare a județului

Anghel Saligny ar putea deveni un veritabil brand de promovare al județului Vrancea, a afirmat managerul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă, în cadrul unui eveniment organizat joi, la Muzeul Vrancei din Focșani, în memoria marelui inginer constructor. ''Ne-am propus să le reamintim în special elevilor, care au fost prez

Cultura - Media 12-06-2025 15:58

Bihor: Festivalul ''Sounds of Oradea'', cu legendarul violoncelist Mischa Maisky și artiști de renume, invitați de David Gimenez

Directorul artistic al Festivalului ''Sounds of Oradea'', dirijorul David Gimenez Carreras, a invitat la Oradea, pentru ediția 13-15 iunie 2025, artiști de renume internațional: soprana Sofia Esparza Jauregui, tenorul Jose Luis Sola Zudaire, soprana Dusica Bijelic și legendarul violoncelist Mischa Maisky și copiii săi. Potrivit

Cultura - Media 12-06-2025 15:37

Vaslui: Cătălin Stepa, Ducu Bertzi și Mircea Vintilă, prezenți la ediția a IV-a a Festivalului ''Ion Chiriac''

Cea de-a patra ediție a Festivalului de muzică folk ''Ion Chiriac'' va avea loc în perioada 14-15 iunie, au anunțat, joi, organizatorii. Festivalul, organizat de Consiliul Județean Vaslui și Centrul Cultural Județean Vaslui, în parteneriat cu Primăria și Centrul Cultural ''Podul Înalt'' Munteni

Cultura - Media 12-06-2025 14:54

Mureș: Comoară a istoriei filosofiei, prezentată publicului de Biblioteca Teleki-Bolyai

O comoară a istoriei filosofiei, despre care se spune că leagă Grecia antică de secolul al XVI-lea, constând în Operele lui Aristotel cu comentariile lui Averroes și Marcus Antonius Zimara, ajunsă în patrimoniul Bibliotecii Teleki-Bolyai din Târgu Mureș prin biblioteca Mănăstirii Franciscane din Călugăreni, a fost prezentată publicului, joi, &

Cultura - Media 12-06-2025 14:48

Zilele Europene ale Arheologiei - celebrate de Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță celebrarea Zilelor Europene ale Arheologiei, de vineri până duminică, printr-un program divers menit să ofere publicului o perspectivă inedită asupra domeniului - expoziții foto-documentare, ateliere demonstrative, o prezentare de carte. Potrivit MNIR, vineri, în intervalul