Sibiu: Un angajat al Filarmonicii în greva foamei; conducerea instituției acuză că anterior a fost sechestrată de sindicaliști

Conflictul de câțiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu și sindicat a luat amploare și, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliștii că i-ar fi sechestrat și că unul dintre aceștia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă.
Conducerea Filarmonicii sibiene anunță că 'sindicatul Filarmonicii Sibiu a sechestrat conducerea instituției', la câteva ore după ce sindicatul instituției a emis un alt comunicat de presă, în care susține că, 'miercuri, 14 mai 2025, la ora 16:30, în sediul Filarmonicii de Stat Sibiu, unul dintre instrumentiștii instituției a recurs la un gest extrem: a intrat în greva foamei, în semn de protest față de abuzurile repetate și tratamentele inumane la care sunt supuși artiștii de ani de zile.'
Conducerea Filarmonicii intenționează să depună plângere penală. Practic, cele două părți, atât instituția, cât și sindicatul vorbesc în special de doi oameni implicați în evenimentele de miercuri, managerul dirijor Cristian Lupeș și muzicianul Makcim Fernandez Samodaiev, soțul liderei de sindicat, aflați în conflict mai vechi.
'Înțelegând consecințele grave ale propriului gest de a sechestra trei angajați ai Filarmonicii timp de aproximativ 40 de minute și de a agresa o persoană, domnul Samodaiev și-a schimbat complet afirmațiile, nu a mai condiționat deblocarea ușii de semnarea unor acte impuse de către soția sa, doamna Florescu, și a abordat o falsă atitudine de victimă, așezându-se pe podea și declarând aparent spontan greva foamei.(...) Fapta cu caracter penal comisă de cei 11 membri de sindicat vine după ce Filarmonica a câștigat în justiție procesul împotriva domnului Samodaiev, în urma căruia acesta este obligat să achite cheltuieli de judecată în valoare de 4.000 lei, instanța apreciind că se impune și o sancțiune disciplinară de reducere a salariului cu 10 la sută, timp de trei luni, pentru absență nemotivată de la serviciu. În anul 2023, același domn Samodaiev l-a agresat tot pe managerul instituției, în Piața Mare, dar plângerea la Poliție a fost clasată. Chiar și în aceste condiții, Filarmonica de Stat Sibiu recunoaște faptul că dreptul la grevă este o opțiune personală și respectă orice formă de protest legală. Conducerea Filarmonicii, împreună cu consilierul juridic, vor depune plângere penală împotriva faptei petrecute în după-amiaza zilei de 14 mai', se precizează în comunicatul conducerii.
Potrivit conducerii Filarmonicii sibiene, totul s-a întâmplat miercuri, în timpul negocierii Contractului Colectiv de Muncă.
'La finalul ședinței de negociere a Contractului Colectiv de Muncă (CCM) de ieri, 14 mai 2025, membrii Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Sibiu (SAIFS) au sechestrat trei persoane din conducerea Filarmonicii - managerul, unul dintre directori și consilierul juridic. Gestul șocant era motivat de impunerea semnării unor documente redactate unilateral de către șefa sindicatului, doamna Monica Florescu, angajată a instituției. Soțul acesteia, domnul Makcim Fernandez Samodaiev, împreună cu un alt angajat, au blocat ușa de ieșire din biroul în care s-a desfășurat ședința, sprijinindu-se cu spatele. Li s-a alăturat doamna Florescu. În ciuda faptului că persoanele sechestrate le-au explicat pe tot parcursul celor aproximativ 40 de minute de lipsire de libertate gravitatea acestui fapt, sindicaliștii nu s-au lăsat înduplecați și întreaga echipă de negociere, formată din 11 membri de sindicat susținuți de către domnul Cornel Briscaru, reprezentant BNS, încuraja verbal și înregistra video gestul aberant al doamnei Florescu și al soțului acesteia, domnul Makcim Fernandez Samodaiev. Întâlnirea de negociere a CCM de ieri, 14 mai 2025, ora 14.00, a avut loc la invitația conducerii Filarmonicii, care încă din vara anului 2022 încearcă să finalizeze acest important document care va reglementa activitatea instituțională. Sindicatul Filarmonicii întârzie, de ani de zile, semnarea CCM, folosindu-se de toate artificiile la limita legalității pentru a menține conflictul colectiv de muncă, prin absențe de la ședințele de negociere, valuri nesfârșite de reclamații, petiții și solicitări repetitive, pretenții financiare peste limitele impuse de lege. Acesta este contextul în care domnul Samodaiev a împins managerul Filarmonicii, care încerca să părăsească încăperea, dezechilibrându-l, iar acesta a căzut și s-a lovit de mobilier', au comunicat cei din conducerea Filarmonicii.
Conducerea Filarmonicii comunică publicului prin intermediul presei, că, ' programul de lucru al instrumentiștilor Filarmonicii de Stat Sibiu este de maxim 4 ore zilnic, de luni până joi, în anul 2024 Filarmonica a produs 50 de concerte simfonice, orchestrale, vocal-simfonice și de operă (din care orchestra instituției a susținut 41), iar salariile le puteți consulta în statul de funcții: https://www.filarmonicasibiu.ro/en/places/lista-functiilor-personalului-contractual-de-la-filarmonica-de-stat-sibiu-la-data-de-31-03-2025. Filarmonica a organizat, în 2024, 90 de activități educative. În schimb, sindicatul nu dorește să semneze CCM pentru că impune un număr de doar 5 concerte educative, 32 de concerte simfonice și maxim 6 concerte extraordinare pe an. Acesta este motivul nenumăratelor greve de avertisment, trei dintre acestea fiind deja declarate ilegale de către instanțele de judecată.'
În replică, Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu spune în propriul comunicat, că, un angajat a intrat în greva foamei, dar nu precizează clar despre cine este vorba, doar prezintă presei o fotografie a lui Makcim Fernandez Samodaiev. 'Decizia a fost luată în timpul negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă, demarate încă din 19 mai 2023, negocieri care au stagnat în ciuda eforturilor susținute ale colectivului artistic și ale reprezentanților sindicali. Conducerea instituției continuă să ignore solicitările legitime ale angajaților și să refuze dialogul real', afirmă sindicatul.
'Este o decizie grea, dar necesară. De 5 ani suntem supuși unui tratament abuziv: cercetări disciplinare repetate, concedieri nejustificate, lipsă de transparență și refuzul constant de a
recunoaște problemele reale din instituție. Protestele noastre - inclusiv cele 7 luni petrecute în stradă în fața Consiliului Județean Sibiu - au fost complet ignorate', ar fi declarat instrumentistul aflat în greva foamei, citat în comunicatul sindicatului condus de soția acestuia.
Sindicatul face apel și la soliditatea presei, a opiniei publice, a colegilor lor de breaslă, ca să le susțină demersurile.
'Revendicările colectivului artistic sunt clare: Un Contract Colectiv de Muncă echitabil; Respect și demnitate la locul de muncă, Protejarea colectivului artistic și a patrimoniului cultural pe care acesta îl reprezintă. Acțiunea de protest este un semnal de alarmă serios, transmis unei administrații surde la nevoile reale ale artiștilor. Greva foamei este un act de disperare, dar și de demnitate, prin care se cere, cu ultimele resurse, respectarea drepturilor fundamentale ale celor care servesc cultura sibiană și națională. Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu va continua să susțină demersurile pașnice ale membrilor săi și face apel la solidaritatea opiniei publice, a colegilor din breaslă și a presei, pentru a sprijini această cauză justă', se arată în comunicatul sindicatului.
Filarmonica de Stat din Sibiu este singura instituție publică din județul Sibiu care a atras atenția, din punct de vedere social, în ultimii ani, cu cele mai multe proteste aici, devenind astfel de notorietate conflictul dintre conducere și sindicat. Conflictul a dus până acum și la anularea de concerte, deși publicul a plătit bilete și abonamente. AGERRPES/(AS-redactor: Isabela Paulescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ioan Aurel Pop, la Oradea : Conciliul de la Niceea a oferit un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii
Președintele Academiei Române, profesorul universitar dr. Ioan Aurel Pop, a declarat joi, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, în cadrul conferinței 'Niceea 1700', că sinodul ecumenic din anul 325 a avut o importanță capitală pentru evoluția vieții bisericești, oferind un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii.
REPORTAJ Mureș: Coiful celtic de la Ciumești, unic în lume, expus la Palatul Culturii, alături de Soldații de Teracotă
Coiful celtic descoperit la Ciumești, în județul Satu Mare, unic în lume, datând din secolul al IV-lea î.Hr., considerat a fi una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din lumea celților, este expus la Palatul Culturii din Târgu Mureș, alături de Soldații de Teracotă ai împăratului Qin Shi Huang, și poate fi admirat inclusiv &i
Vaslui: Concerte, expoziții și concursuri, organizate în cadrul Nopții Muzeelor
Asociația 'Museum vasluiensis' derulează proiectul 'Noaptea muzeelor - orașul tineretului în lumină', în cadrul 'Nopții muzeelor'. Desfășurat sub egida Vaslui - Capitala Tineretului în România 2025, proiectul este implementat prin programul local pentru finanțarea nerambursabilă a activităților n
Proiect: Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională
Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi declarat monument istoric de importanță națională, având în vedere valoarea sa istorică, culturală, peisagistică și educațională, potrivit unei propuneri legislative care a fost depusă de un grup de parlamentari. Potrivit proiectului, Parcul Rozelor va fi inclus în lista monumentelor istorice, conform
UNITER: Cristina Deleanu - o prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire
Actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc, se arată într-un mesaj al Uniunii Teatrale din România publicat, joi, pe Facebook. 'O prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire, actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc.
Timiș: Expoziție dedicată mănăstirii medievale de la Igriș, prima construită de regalitatea maghiară în Europa de Est
Pasionații de istorie și arheologie pot descoperi, de joi, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care va rămâne la Muzeul Național al Banatului (MNB) din Timișoara timp de patru luni. Mănăstirea de la Igriș a fost prima și cea mai mare construită de regii maghiari în Europa de
Noaptea Muzeelor/ Expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție ale unor celebrități - la Galeriile Artmark
Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografele marilor staruri, autohtone și internaționale, din sport, muzică ori cinema, precum Hagi, Pele, Verstappen, Schumacher, George Foreman, Cassius Clay, Ilie Năstase, dar și Alice Cooper ori Sylvester Stallone.
Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA
Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc
A murit actrița Cristina Deleanu
Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&
Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW
Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul
Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță
Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des
CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG
Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean
Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d
Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE
Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în