logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Daniel Jinga: Sunt fericit că-l aducem pe Caragiale în Opera Națională București încă o dată

Imagine din galeria Agerpres

Managerul general al Operei Naționale București, Daniel Jinga, a declarat, la conferința de presă prilejuită de premiera absolută a operei 'D'ale Carnavalului', care va avea loc pe 17 și 18 mai, de la ora 18,30, că este fericit că opera lui Ion Luca Caragiale este adusă la instituția pe care o conduce 'încă o dată'.

'Sunt fericit că prin acest spectacol mergem mai departe pe drumul pe care trebuie să-l parcurgem în susținerea creației românești. Este o nișă, dar Opera Națională București este o instituție mare care are obligația să păstreze și această zonă repertorială și sunt fericit că-l aducem pe Caragiale în Opera Națională București încă o dată. Știm că va fi, deși contemporană, o lucrare cu mare succes la public, o lucrare din care noi, ca români, avem de învățat, pentru că, așa cum știm cu toții, Caragiale încă este de actualitate în România și (...) eu cred că Dumnezeu este regizorul suprem cu supremul simț al umorului pentru că noi, cu o jumătate de an înainte, am programat această premieră care pică iată fix în turul doi al alegerilor prezidențiale', a afirmat Daniel Jinga.

El a precizat că spectacolul este și 'un tribut' adus lui Ștefan Neagrău, cel care a realizat conceptul regizoral al operei și care a decedat în luna ianuarie.

'Ce se întâmplă săptămâna aceasta pe scena Operei Naționale înseamnă continuitate, înseamnă tradiție, dar legată de contemporan și de inovație', a mai spus managerul ONB.

Dirijorul Tiberiu Soare a amintit că 'D'ale Carnavalului' are premiera pe scena ONB la 13 ani după prezentarea tot în premieră, pe aceeași scenă, a operei 'Scrisoare pierdută' de I.L. Caragiale, realizată de Ștefan Neagrău.

'Dacă 'Scrisoarea pierdută', prezentată în urmă cu 13 ani în premieră tot aici, pe scena Operei Naționale din București, era o comedie, hai să zicem, cu puternice accente politice, sociale, satira era îndreptată către metehnele politice ale clasei politice din vremea aceea și din toate vremurile se pare, (...) dacă acolo aveam o comedie de moravuri și, în același timp, îndreptată împotriva metehnelor de tip societal, în 'D'ale Carnavalului' nu avem nici urmă de politică. Nu avem politică, personajele sunt apolitice, ceea ce este minunat. În schimb, personajele trăiesc pasiuni puternice, mistuitoare. (...) În 'D'ale Carnavalului' comicul de limbaj este extraordinar de bine pus în lumină: 'Dășchide' în loc de 'a deschide', și e specificat în libret, adică am lucrat cu soliștii să obținem tipul acela de pronunție de mahala bucureșteană. Un fel de subtitlu al operei ar fi 'Bărbierul din Chitila', o să vedeți de ce. Tot comicul de limbaj este inubliabil, nu poți să treci peste el, nu reprezintă un condiment al operei, ci face parte intrinsecă din aluat, e frământat acolo cu tot ce se întâmplă cu personajele pe scenă', a declarat, pentru AGERPRES, Tiberiu Soare.

El a precizat că 'D'ale Carnavalului' din punct de vedere vizual este 'un adevărat festin'.

'Noi sperăm că vom reda cu maximă acuratețe posibilă muzica pe care a gândit-o compozitorul Dan Dediu, așadar, dacă ne iese, va fi o distracție cum n-ai văzut. (...) Pentru mine spectacolul acesta, muzica, dar și ceea ce văd în fața mea montat pe scenă îmi trezește un sentiment de melancolie, dar o melancolie învelită în numeroase straturi de diverse soiuri de pasiuni, de la gelozie furibundă până la umor involuntar, la umor al limbajului, umor de situații, și așa mai departe. Ceea ce vă pot spune este că nu am detectat în această partitură, și nici în libret, niciun grăunte de aluzie la vreo problemă de ordin politic', a afirmat Tiberiu Soare.

El a mai spus că 'peste două zile, sâmbătă seara, se va împlini un vis pentru mine, un vis personal, pentru că a aduce spiritul lui Caragiale trecut prin filtrul unui libretist excepțional, unui compozitor excepțional, a aduce spiritul lui Caragiale pe scena Operei bucureștene mi se pare cea mai bună formă de a spune că ai contribuit cu ceva la ceea ce se întâmplă în peisajul cultural la această oră'.

Compozitorul Dan Dediu a mărturisit că realizarea muzicii pentru 'D'ale Carnavalului' a fost mai ușoară decât pentru 'O scrisoare pierdută', pentru că avea deja 'viziunea sonorității lumii lui Caragiale'.

'Sigur, a fost o muncă de aproape trei ani cu voci, cu orchestră, cu tot ce înseamnă trei tablouri în două acte, dar mi-a făcut mare plăcere pentru că am găsit multe teme care dau definiții psihologice ale personajelor de pe scenă și asta mi-a luat cel mai mult timp. Restul, scrierea operei a mers parcă de la sine, a mers ușor, pentru că și libretul lui Ștefan Neagrău a fost foarte bine făcut, foarte muzical, în versuri, cu ritm, cu rimă, mai ales că am scris această piesă în timpul pandemiei', a declarat, pentru AGERPRES, Dan Dediu.

El a amintit că în operă Neagrău are un vers chiar în prolog în care spune 'astăzi poartă toți o mască' și a realizat că este 'momentul propice' să înceapă să lucreze la 'D'ale Carnavalului'.

Scenografa Viorica Petrovici a apreciat că 'D'ale Carnavalului' este un spectacolul 'absolut genial'.

'O să vedeți pe scenă niște personaje care sunt animate și de muzică și de mișcare într-un mod, sperăm noi, foarte armonios. Acest spectacol, din cât am putut să-l cuprind, este absolut, absolut genial', a afirmat Viorica Petrovici.

Inspirată din piesa de teatru a lui I.L. Caragiale, 'D'ale carnavalului' surprinde atmosfera unui mic oraș de provincie în preajma carnavalului, aducând în prim-plan personaje pitorești, pline de defecte și slăbiciuni omenești. În centrul acțiunii stau încurcăturile amoroase dintre Nae Girimea, frizerul seducător, Mița Baston (damă temperamentală) și Didina Mazu (o altă amantă geloasă). Pe fundal, apar și alte figuri caraghioase - Iordache, crâșmarul intrigant, și Catindatul, un candidat politic fără scrupule. În goana lor după dragoste, bani și prestigiu, personajele ajung să se încurce în minciuni și situații absurde. Universul lui Caragiale rămâne surprinzător de actual, defectele, ambițiile și micile absurdități ale personajelor sale continuă să reflecte cu ironie lumea în care trăim, se arată în sinopsisul operei.

Din distribuție fac parte Alexandru Constantin/Adrian Mărcan, Marius Boloș/ Ion Dimieru, Liviu Indricau/ Dumitru Filip (invitat), Andrei Lazar/ Andrei Petre, Daniel Filipescu/ Dan Indricău, Iustinian Zetea/ Andrei Cocîrlea (invitat), Mihaela Ișpan/ Sorana Negrea, Veronica Anușca/ Marta Sandu Ofrim, Andreea Guriță Novac/ Alexandra Manole, Octavian Crețu. Pregătire muzicală: Luminița Berariu, Mădălina Florescu, Mihaela Vîlcea, Gabriel Gîțan. Asistent regie - Claudia Machedon; dirijor asistent - Mircea Pădurariu; pianist Corepetitor Cor - Sabin Orbulescu; pianist Corepetitor Cor copii - Bogdana Cocîrlea. Cu participarea Corului, a Orchestrei și a Corului de Copii ale Operei Naționale București.

Biletele se pot achiziționa de pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București. AGERPRES/(AS - redactor: Petronius Craiu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 139

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 15-05-2025 22:05

Noaptea Muzeelor/Peste 75 de instituții muzeale participante; Intotero: Invit românii să redescopere patrimoniul național

Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații muzeale din întreaga țară, își deschid porțile în data de 17 mai pentru Noaptea Muzeelor 2025, a anunțat, joi seară, Ministerul Culturii. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, 'un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 67

Cultura - Media 15-05-2025 21:47

Mureș: Lukas Ligeti, fiul compozitorului György Ligeti, concert în orașul natal al tatălui său

Reputatul percuționist și compozitor Lukas Ligeti va susține, în cadrul celei de-a cincea ediții a Festivalului Ligeti Transilvania, un concert la Târnăveni, orașul natal al tatălui său, György Ligeti, unul dintre cei mai importanți compozitori ai lumii din a doua jumătate a secolului XX. 'Vineri, 23 mai, Sinagoga Tâ

Cultura - Media 15-05-2025 17:00

Ioan Aurel Pop, la Oradea : Conciliul de la Niceea a oferit un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii

Președintele Academiei Române, profesorul universitar dr. Ioan Aurel Pop, a declarat joi, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, în cadrul conferinței 'Niceea 1700', că sinodul ecumenic din anul 325 a avut o importanță capitală pentru evoluția vieții bisericești, oferind un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii.

Cultura - Media 15-05-2025 16:06

REPORTAJ Mureș: Coiful celtic de la Ciumești, unic în lume, expus la Palatul Culturii, alături de Soldații de Teracotă

Coiful celtic descoperit la Ciumești, în județul Satu Mare, unic în lume, datând din secolul al IV-lea î.Hr., considerat a fi una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din lumea celților, este expus la Palatul Culturii din Târgu Mureș, alături de Soldații de Teracotă ai împăratului Qin Shi Huang, și poate fi admirat inclusiv &i

Cultura - Media 15-05-2025 14:32

Vaslui: Concerte, expoziții și concursuri, organizate în cadrul Nopții Muzeelor

Asociația 'Museum vasluiensis' derulează proiectul 'Noaptea muzeelor - orașul tineretului în lumină', în cadrul 'Nopții muzeelor'. Desfășurat sub egida Vaslui - Capitala Tineretului în România 2025, proiectul este implementat prin programul local pentru finanțarea nerambursabilă a activităților n

Cultura - Media 15-05-2025 12:33

Sibiu: Un angajat al Filarmonicii în greva foamei; conducerea instituției acuză că anterior a fost sechestrată de sindicaliști

Conflictul de câțiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu și sindicat a luat amploare și, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliștii că i-ar fi sechestrat și că unul dintre aceștia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă. Conducerea Filarmonicii

Cultura - Media 15-05-2025 12:33

Proiect: Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională

Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi declarat monument istoric de importanță națională, având în vedere valoarea sa istorică, culturală, peisagistică și educațională, potrivit unei propuneri legislative care a fost depusă de un grup de parlamentari. Potrivit proiectului, Parcul Rozelor va fi inclus în lista monumentelor istorice, conform

Cultura - Media 15-05-2025 11:42

UNITER: Cristina Deleanu - o prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire

Actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc, se arată într-un mesaj al Uniunii Teatrale din România publicat, joi, pe Facebook. 'O prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire, actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc.

Cultura - Media 15-05-2025 11:23

Timiș: Expoziție dedicată mănăstirii medievale de la Igriș, prima construită de regalitatea maghiară în Europa de Est

Pasionații de istorie și arheologie pot descoperi, de joi, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care va rămâne la Muzeul Național al Banatului (MNB) din Timișoara timp de patru luni. Mănăstirea de la Igriș a fost prima și cea mai mare construită de regii maghiari în Europa de

Cultura - Media 15-05-2025 10:20

Noaptea Muzeelor/ Expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție ale unor celebrități - la Galeriile Artmark

Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografele marilor staruri, autohtone și internaționale, din sport, muzică ori cinema, precum Hagi, Pele, Verstappen, Schumacher, George Foreman, Cassius Clay, Ilie Năstase, dar și Alice Cooper ori Sylvester Stallone.

Cultura - Media 15-05-2025 09:21

Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA

Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc

Cultura - Media 15-05-2025 08:40

A murit actrița Cristina Deleanu

Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&

Cultura - Media 14-05-2025 21:23

Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW

Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul

Cultura - Media 14-05-2025 19:21

Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță

Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des