logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ioan Aurel Pop, la Oradea : Conciliul de la Niceea a oferit un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii

Imagine din galeria Agerpres

Președintele Academiei Române, profesorul universitar dr. Ioan Aurel Pop, a declarat joi, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, în cadrul conferinței 'Niceea 1700', că sinodul ecumenic din anul 325 a avut o importanță capitală pentru evoluția vieții bisericești, oferind un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii.

'Acest sinod de acum 1700 de ani, când lumea trăia momente de cumpănă - dar când nu le-a trăit?, doar și noi le trăim astăzi - a avut o importanță capitală pentru evoluția vieții bisericești și pentru păstrarea tradiției credinței în partea de răsărit a Europei. Țările Române din afara Carpaților și românii din Ardeal au făcut parte din lumea Bizanțului, din punct de vedere religios și s-au îngrijit de la un timp de organizarea lor canonică, aflată în legătură cu marile centre ale Răsăritului. Și n-au uitat niciodată că, deși prin organizarea Bisericii, prin limba slavă bisericească sau slavonă, prin alfabetul chirilic, prin geografie, erau așezați aici, mai aproape de Răsărit decât de Apus, sunt bizantini. Dar, prin originea romană, prin numele de român, prin limba pe care o vorbesc, prin vocabularul creștin, care cel de bază e în proporție de 80% latin, prin toate astea sunt apuseni. N-au uitat niciodată deci că rădăcinile sunt în Europa asta, care a contat, Europa occidentală, care ne-a fost scut și model, și care, cel puțin prin angajamentele pe care le avem și pe care nu le putem schimba, trebuie să rămână în această formă. Asta este speranța noastră, Conciliul de la Niceea, chiar dacă e în Răsărit, a influențat viața întregii Biserici și a oferit un model de urmat. Iar modelul de urmat era unitatea Bisericii și dacă se poate și a lumii', a spus istoricul Ioan Aurel Pop.

Găzduită în sala de conferințe a muzeului, întâlnirea a fost moderată de managerul MTC, prof. univ dr. Gabriel Moisa, care a ținut să amintească faptul că reputatul istoric i-a fost profesor la Cluj, ca și altor istorici prezenți în sală.

'Alături de alți profesori pe care i-am avut, domnia sa ne-a învățat - dincolo de știința oferită - câteva valori foarte importante: echilibrul, simțul măsurii și îndemnul de a încerca să facem lucrurile cât mai bine', a spus, în deschidere, Gabriel Moisa.

În prezidiu a fost prezent și prorectorul Universității Oradea, Sorin Șipoș, și el istoric școlit la universitatea clujeană. În sală, cele 150 de locuri au fost ocupate în totalitate, printre participanți regăsindu-se și episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, lângă episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea.

 


Președintele Academiei Române a mulțumit pentru invitație și a prezentat contextul istoric, originile, influențele juridice și religioase ale primului Conciliu Ecumenic de la Niceea din anul 325.

'Primul sinod ecumenic, în limbaj occidental - conciliu, în limbaj răsăritean - sinod, a reprezentat o piatră de hotar nu numai pentru viața Bisericii și a credinței, ci și o piatră de hotar pentru lumea noastră europeană, nord-africană, asiatică chiar. Dacă ne gândim că acest orășel, Niceea, care acum e în Turcia, era situat în Asia Mică, sigur că el s-a reflectat în viața Europei. 325 e un an important din mai multe puncte de vedere', a afirmat Ioan Aurel Pop.

Cu un an înainte, în 324, Împăratul Constantin îl învinsese pe cumnatul și rivalul său, Licinius, și întregise imperiul, chiar dacă nu pentru multă vreme. Și, în același an, 'în înțelepciunea lui', hotărâse, cu mare îndrăzneală, să mute capitala de la Roma la Noua Romă - Constantinopol.

'Împăratul Constantin simțea că viața în Occident moare și că nu mai vine lumina vieții de acolo, că se mută viața trepidantă în Levant. În italiană, înseamnă Răsărit, unde se ridică soarele. De atunci a apărut proverbul Ex Oriente lux. În 324, cu un an înainte de sinod, a început construcția noii capitale a imperiului pe care în șase ani a făcut-o. În 330, instituții importante ale imperiului s-au mutat de la Roma în Noua Romă, cum i s-a spus la început și apoi, firește, orașul lui Constantin', a povestit profesorul.

Așa se face că, în 325, când s-a gândit să-i unească pe capii tuturor eparhiilor din imperiu, capitala nefiind gata, locul ales pentru adunarea celor circa 300 de ierarhi sau prelați, pe care tradiția i-a numit Sfinți Părinți, a fost orășelul din apropiere, Niceea. La convocarea Împăratului Constantin și a mamei sale Elena ar fi răspuns - datele istorice nu sunt foarte clare - între 250 și 280 de ierarhi.

'Acest conciliu, primul, a fost într-adevăr al întregii Biserici. A fost cu adevărat important din cel puțin două motive: unul este că a condamnat arianismul și a rămas ceea ce a stabilit Sinodul: Iisus este de-o Ființă cu Tatăl, Dumnezeu și om în același timp, iar Sfânta Treime - Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt (sau Spiritul Sfânt) rămâne în continuare temelia credinței noastre. Și al doilea motiv este că a stabilit Crezul, rugăciunea de căpetenie a creștinilor, apoi completat și fortificat, la sinodul ecumenic de la Constantinopol, din anul 381. De aceea, în teologie este Crezul niceo-constantinopolitan', a precizat Ioan Aurel Pop.

 



Invitatul istoric a vorbit apoi despre influențele acestui conciliu 'în toată întinderea Pământului în care cuvântul lui Dumnezeu era cunoscut', al cărui 'proces-verbal' a fost trimis către cele două Macedonii, în Grecia, în toată Europa, inclusiv în Sciția Mică și Mare.

'Cuvântul sinodului a ajuns și la Tomis, e clar, pentru că era capitala Sciției Minor', a precizat academicianul, adăugând că episcopul vremii ar fi refuzat să oficieze după tipicul arian, altfel decât în rânduiala niceeană.

Sinodul de la Niceea a rămas în memoria colectivă a românilor nu numai în documentele de danii către mănăstiri, ci și în frescele unor importante lăcașuri de cult din aproape toată Moldova, în Țara Românească, dar și în Transilvania.

Ioan Aurel Pop este istoric, profesor universitar și academician, specializat în istoria medievală a României și a Europei Centrale și de Sud-Est. Este autorul a mai multor lucrări importante precum 'Românii și maghiarii în secolele IX-XIV', 'Istoria, adevărul și miturile', 'Transilvania, starea noastră de veghe' sau 'Scurtă istorie a românilor'. Din anul 2018, Ioan-Aurel Pop este președintele Academiei Române, anterior fiind rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Conferința 'Niceea 1700' a fost organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării. AGERPRES/(A - redactor: Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 163

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 15-05-2025 16:06

REPORTAJ Mureș: Coiful celtic de la Ciumești, unic în lume, expus la Palatul Culturii, alături de Soldații de Teracotă

Coiful celtic descoperit la Ciumești, în județul Satu Mare, unic în lume, datând din secolul al IV-lea î.Hr., considerat a fi una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din lumea celților, este expus la Palatul Culturii din Târgu Mureș, alături de Soldații de Teracotă ai împăratului Qin Shi Huang, și poate fi admirat inclusiv &i

Cultura - Media 15-05-2025 14:32

Vaslui: Concerte, expoziții și concursuri, organizate în cadrul Nopții Muzeelor

Asociația 'Museum vasluiensis' derulează proiectul 'Noaptea muzeelor - orașul tineretului în lumină', în cadrul 'Nopții muzeelor'. Desfășurat sub egida Vaslui - Capitala Tineretului în România 2025, proiectul este implementat prin programul local pentru finanțarea nerambursabilă a activităților n

Cultura - Media 15-05-2025 12:33

Sibiu: Un angajat al Filarmonicii în greva foamei; conducerea instituției acuză că anterior a fost sechestrată de sindicaliști

Conflictul de câțiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu și sindicat a luat amploare și, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliștii că i-ar fi sechestrat și că unul dintre aceștia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă. Conducerea Filarmonicii

Cultura - Media 15-05-2025 12:33

Proiect: Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională

Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi declarat monument istoric de importanță națională, având în vedere valoarea sa istorică, culturală, peisagistică și educațională, potrivit unei propuneri legislative care a fost depusă de un grup de parlamentari. Potrivit proiectului, Parcul Rozelor va fi inclus în lista monumentelor istorice, conform

Cultura - Media 15-05-2025 11:42

UNITER: Cristina Deleanu - o prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire

Actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc, se arată într-un mesaj al Uniunii Teatrale din România publicat, joi, pe Facebook. 'O prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire, actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc.

Cultura - Media 15-05-2025 11:23

Timiș: Expoziție dedicată mănăstirii medievale de la Igriș, prima construită de regalitatea maghiară în Europa de Est

Pasionații de istorie și arheologie pot descoperi, de joi, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care va rămâne la Muzeul Național al Banatului (MNB) din Timișoara timp de patru luni. Mănăstirea de la Igriș a fost prima și cea mai mare construită de regii maghiari în Europa de

Cultura - Media 15-05-2025 10:20

Noaptea Muzeelor/ Expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție ale unor celebrități - la Galeriile Artmark

Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografele marilor staruri, autohtone și internaționale, din sport, muzică ori cinema, precum Hagi, Pele, Verstappen, Schumacher, George Foreman, Cassius Clay, Ilie Năstase, dar și Alice Cooper ori Sylvester Stallone.

Cultura - Media 15-05-2025 09:21

Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA

Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc

Cultura - Media 15-05-2025 08:40

A murit actrița Cristina Deleanu

Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&

Cultura - Media 14-05-2025 21:23

Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW

Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul

Cultura - Media 14-05-2025 19:21

Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță

Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des

Cultura - Media 14-05-2025 18:50

CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG

Cultura - Media 14-05-2025 16:01

Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean

Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d

Cultura - Media 14-05-2025 15:27

Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE

Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în