logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

REPORTAJ Mureș: Coiful celtic de la Ciumești, unic în lume, expus la Palatul Culturii, alături de Soldații de Teracotă

Image

Coiful celtic descoperit la Ciumești, în județul Satu Mare, unic în lume, datând din secolul al IV-lea î.Hr., considerat a fi una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din lumea celților, este expus la Palatul Culturii din Târgu Mureș, alături de Soldații de Teracotă ai împăratului Qin Shi Huang, și poate fi admirat inclusiv în Noaptea Muzeelor.

Alături de coiful ceremonial celtic, din Epoca Fierului, descoperit între 1962 și 1965 în timpul construirii unor grajduri, în expoziția de la Târgu Mureș se regăsește și mormântul unei căpetenii războinice celtice, descoperită tot la Ciumești, de unde și denumirea de 'Mormântul cu coif de la Ciumești'. Alături de acestea se mai regăsesc și o serie de obiecte folosite în practici funerare celtice.

 



Aceste descoperiri arheologice unice în lume sunt amplasate în prima cameră a expoziției internaționale 'Soldații de Teracotă - Armata nemuritoare a primului împărat chinez', în scopul prezentării a două civilizații antice în oglindă, China și Europa.

'Pentru Noaptea Muzeelor, și nu numai, Muzeul Județean Mureș propune o incursiune în una dintre cele mai impresionante expoziții internaționale găzduite în acest an: 'Soldații de Teracotă - Armata nemuritoare a primului împărat chinez'. Este un eveniment excepțional care aduce în prim-plan faimoasa armată de teracotă a primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang. În cadrul expoziției prezentăm replici la scară reală ale soldaților din armata de teracotă, realizate cu fidelitate față de originalele descoperite la Xi'an. De asemenea, prezentăm reconstituiri istorice și obiecte care oferă context cultural, militar și artistic din timpul dinastiei Qin și, firește, elemente multimedia care completează experiența vizitatorului și aduc la viață una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale secolului XX. Cu această ocazie, ne-am propus să prezentăm civilizațiile în oglindă, un dialog China - Europa antică. Astfel că, în paralel cu această incursiune în civilizația chineză, Muzeul Județean Mureș propune și o privire comparativă asupra lumii celților, o inițiativă ce urmărește crearea unui paralelism al civilizațiilor. Publicul va avea ocazia să descopere un coif despre care se afirmă că este unic în lume, precum și cea mai faimoasă căpetenie războinică celtică din zonă, descoperită la Ciumești, practici funerare celtice precum inhumația și incinerația, dar și obiecte ritualice remarcabile oferite cu generozitate de partenerii noștri muzeali', a declarat, joi, pentru AGERPRES, reprezentanta muzeului mureșean, Iulia Vizi.

Soldații de teracotă au fost aduși la Târgu Mureș de către Muzeul Ferenc Móra din Szeged, Ungaria, în timp ce camera celtică, incluzând coiful, mormântul căpeteniei și numeroase obiecte reprezentantive pentru celți, este contribuția Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei - Cluj-Napoca, Muzeulu Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeului Județean Satu Mare și Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

 



Iulia Vizi a arătat că, până la aflarea detaliilor despre armata de teracotă chineză, vizitatorii expoziției pot admira ceea ce a fost descoperit în 'Mormântul cu coif de la Ciumești'.

'Specialiștii spun că descoperirea a fost una extrem de importantă, mormântul și coiful fiind unice în lume. Coiful are un ornament unic, cu o pasăre pe el, din acest motiv este considerat o capodoperă a artei celtice europene. Un coif asemănător celui de la Ciumești poate fi observat pe capul unui călăreț reprezentat pe vasul descoperit la Gundestrup, în Danemarca. O fotografie a detaliilor acestui vas de Gundestrup putem găsi în expoziție. Vizitatorii pot afla astfel că inventarul funerar al căpeteniei celtice de la Ciumești este unul dintre cele mai cunoscute descoperiri din ceea de a doua epocă a fierului în Bazinul Carpatic. Primele obiecte au fost găsite la 10 august 1961, iar ulterior s-a dovedit că alte artefacte, intrate în posesia persoanelor prezente la momentul descoperirii, făceau parte și ele din inventar: două vase lucrate la roată, un lanț de centură din fier, un fragment de fibulă, un vârf de suliță, fragmente dintr-o cămașă de zale și ornamentele acesteia, două cnemide și un coif de fier decorat cu o pasăre de bronz', a precizat Iulia Vizi.



Coiful prezintă apărători pentru ceafă și pentru obraz, iar pe acesta sunt atașate picioarele unui șoim ce are aripile prinse în balamale, scopul fiind ca acestea să se miște în timpul deplasării.

La Ciumești au fost descoperite în total de 35 de morminte celtice, dintre care 29 de incinerație și șase de înhumație, dovada că acei celți își incinerau defuncții, după care le îngropau rămășițele alături de vase funerare și obiecte personale din bronz sau fier.

'Indiscutabil, cel mai senzațional artefact din întreaga lume a celților este coiful de la Ciumești, unic în lume. El a aparținut unei căpetenii celte, un om foarte înalt. Aceste coifuri sunt văzute pe câteva vase celtice descoperite în Bulgaria, Germania, Danemarca, dar sunt doar reprezentări grafice. Un coif adevărat este cel descoperit la Ciumești, în anul 1960, absolut întâmplător când se săpa o fundație pentru grajdurile CAP-ului de atunci. În zonă s-au găsit mai multe morminte de inhumație și de incinerație. Ce este interesant este că artefactele găsite aparțin mai multor culturi. Cnemidele, apărătoarele gambelor, sunt de bronz, de origine grecească, un fapt care întărește ideea că celții au servit în secolul III înaintea erei noastre drept mercenari pentru regii din Asia Mică. Probabil că și acest războinic de la Ciumești, cu acest coif păstrat miraculos, aproape intact, a fost una dintre căpeteniile mercenarilor care cutreierau la vremea aceea în Europa', a declarat, pentru AGERPRES, autorul 'Istoriei secrete a Sătmarului', Felician Pop.

După ce trecem de 'Mormântul cu coif de la Ciumești', a mai arătat Iulia Vizi, intrăm în contact cu istoria descoperirii armatei de teracotă.

'În 1974, China comunistă gemea strivită încă sub povara Revoluției Culturale (cunoscută oficial ca Marea Revoluție Culturală Proletară), proclamată de Mao Zedong în 1966. Pentru a-și consolida puterea, Mao i-a persecutat și înlăturat pe intelectuali și, concomitent, a declanșat o campanie de nimicire împotriva relicvelor tangibile din trecutul Chinei. Multe muzee și artefacte au fost vandalizate de Gărzile Roșii, adepții fanatici ai lui Mao. În acest climat politic exploziv, la aproximativ 1000 de kilometri depărtare de capitala Beijing, în provincia Shaanxi, în martie 1974, un fermier local, Yang Zhifa, și tovarășii săi au descoperit capul unei statui de lut de mărime naturală și un vârf de săgeată din bronz în timp ce săpau un puț. Un arheolog din capitala provincială Xi'an, Zhao Kangmin, a colectat aceste fragmente de ceramică și altele de pe suprafață, le-a dus la muzeu și a reconstruit un soldat de teracotă aproape complet, în armură. Deși era arheolog autodidact, și-a însușit cunoștințele din domeniu din cărți și articole de presă - a reușit să identifice perioada (dinastia Qin) și semnificația incredibilă a descoperirii din primul moment în care a văzut-o. S-a dovedit că au făcut cea mai semnificativă descoperire arheologică a celei de-a doua jumătăți a secolului al XX-lea: au descoperit armata de teracotă care păzea mormântul 'dispărut' al primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang (259 î.Hr. - 210 î.Hr.)', aflăm de pe primul panou din expoziție.

 



Arheologul care a identificat artefactele, Zhao Kangmin, nu a anunțat imediat autoritățile chineze, temându-se că statuile vor fi distruse în furia Revoluției Culturale.

'Câteva luni mai târziu, totuși, un jurnalist din Beijing a vizitat muzeul și a văzut - și a fotografiat - soldatul de teracotă reconstituit. Arheologul a rugat în același timp jurnalistul să nu scrie despre descoperire, deși în cele din urmă acesta nu și-a ținut promisiunea. În curând, știrea despre articol a ajuns la cele mai înalte niveluri ale structurilor Partidului Comunist, care, din fericire, în loc să ordone distrugerea statuii, a permis începerea săpăturilor arheologice. Săpăturile au început în același an și au fost efectuate de Institutul de Arheologie al provinciei Shaanxi. S-a descoperit că cei care au găsit artefactele au săpat puțul pentru fântână într-o groapă lungă și adâncă, care a dezvăluit curând sute de soldați de teracotă, în mare parte deteriorați și rupți, aliniați în rânduri strânse. În 1976, s-a făcut o nouă descoperire: o altă groapă, de asemenea plină de soldați, a fost localizată nu departe de prima. Astăzi știm că în urmă cu aproximativ 2200 de ani au fost săpate patru gropi pentru armata de teracotă, dar ultima a fost găsită goală. Motivul este încă nedezvăluit. Poate că împăratul a murit înainte să se poată pregăti soldații. Cine știe? Jang Zhifa, cel care a descoperit artefactele, a fost în cele din urmă recompensat cu 30 de yuani, de trei ori venitul său anual, de către autorități, dar a trebuit să predea banii cooperativei producătorilor unde lucra. Între anii 1995 și 2006, el a lucrat la magazinul de suveniruri al muzeului dedicat Armatei de Teracotă, unde sarcina sa era să semneze cărți pentru vânzare în fiecare zi, șase zile pe săptămână. În esență, el a devenit primul semnatar profesionist de cărți din China. A semnat chiar și o carte pentru președintele SUA de la acea vreme, Bill Clinton, care a vizitat țara în 1998', se arată în expoziție.

În semn de respect, un astronom italian a numit un asteroid, recent descoperit, în onoarea lui Jang Zhifa: '267017 Yangzhifa'.

Expoziția cuprinde o sală a căpeteniilor armatei de teracotă și două care de război.

'Modelul din bronz al carului de luptă, excepțional de bine detaliat, face parte dintr-un ansamblu cu două care de război, descoperite în anul 1980. Ambele sunt miniaturi reduse la aproximativ 50% din dimensiunea reală a carelor de luptă și includ cai modelați din bronz și figurine ale soldaților. Restaurarea lor a durat aproape cinci ani. Modelul original și perechea sa se află în prezent pe o listă de 64 de artefacte care nu trebuie să fie expuse în afara Chinei în nicio circumstanță', menționează organizatorii expoziției.

 



Vizitând expoziția mai aflăm că măiestria chineză a atins un nivel tehnologic extraordinar încă din perioada Neoliticului, adică Noua Epocă de Piatră, și că utilizând unelte din piatră șlefuită, acest tip de artă statuară, de o calitate remarcabilă, este fără precedent, mai ales că fiecare membru al armatei de teracotă are trăsături faciale distincte.

'O putere centralizată autoritară a dus la înființarea unor ateliere în apropierea viitorului sit al Armatei de teracota, ateliere meșteșugărești care anterior produceau vase de ceramică, elemente de canalizare din lut și alte artefacte asemănătoare. Au creat un sistem similar cu o bandă rulantă, unde foloseau matrițe pentru a modela în masă părțile individuale ale statuilor: trunchiuri goale, picioare, brațe etc. După uscare și ardere (cuptoarele uriașe trebuiau menținute la 1.000 de grade Celsius timp de cel puțin cinci zile), alți muncitori din ateliere asamblau statuile folosind lut umed. Sculptorii specializați realizau capetele individual, folosind straturi subțiri de lut pentru a personaliza trăsăturile faciale. Acestea erau, de asemenea, atașate de corpurile statuilor după ardere. În etapa finală, statuile erau pictate în diferite culori: fețe, mâini, păr sau elemente de vestimentație, toate separat. În timpul restaurării soldaților de teracotă, cercetătorii chinezi au găsit și inscripții ascunse în pliurile unora dintre statui, inscripții care pot fi interpretate ca etichete de calitate. Acestea au dezvăluit până acum numele a cel puțin 87 de sculptori meșteri din acea perioadă. Se estimează că mai mult de un deceniu a durat până cele peste 8.000 de statui au fost finalizate', se mai menționează în galeria multimedia.

O trăsătură unică a ansamblului este că diferitele unități militare din lut sunt poziționate în gropi în același mod în care armata originală a fost odată pregătită pentru mars, până la ultimul detaliu. Soldații sunt clar identificabili ca ofițeri și soldați de infanterie, cavalerie, conducători de care de luptă și arcași în genunchi și în picioare.

 


Din expoziția de la Palatul Culturii din Târgu Mureș mai aflăm și faptul că împăratul Qin Shi Huang a înființat un aparat de stat bine organizat, între anii 221-210 înainte de Hristos.

'Cele 36 de provincii erau conduse atât de guvernatori civili și cât și comandanți militari, care erau supravegheați de guvernatorul imperial. Astfel, împăratul deținea puterea legislativă, administrativă, executivă și judecătorească supremă, dar nu le controla singur: avea un aparat birocratic vast pentru a asigura funcționarea treburilor statului. Nu este surprinzător, așadar, că pe lângă soldați, statuile funcționarilor publici care se ocupau de armată, de aprovizionarea și echipamentul acesteia, au fost de asemenea plasate în complex. Aceștia, desigur, nu erau nici înarmați, nici echipați cu armură, ci purtau haine și pantaloni simpli. Trebuie să fi fost mii de astfel de funcționari publici printre locuitorii curții imperiale când interesul lui Qin Shi Huang s-a îndreptat tot mai mult către nemurire și misticism, ceea ce în timp a dus la obsesie. Astfel, el a trimis exploratori în Marea Chinei de Sud pentru a găsi insula vieții veșnice și pentru a-i aduce elixirul tinereții veșnice, dar, la sfatul medicilor săi, a luat și medicamente care conțineau mercur, ceea ce în timp i-a provocat o intoxicație severă. Primul împărat al Chinei a murit la vârsta de 50 de ani, în mari dureri, strigând cu ultimele sale puteri numele fiului său cel mare, moștenitorul tronului', se mai precizează prezentarea expoziției cu soldații de teracotă. AGERPRES / (A, AS - redactor: Dorina Matiș, editor: Marius Frățilă, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 998

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Cultura - Media 21-05-2025 21:48

Vâlcea: Expoziție de artă sacră în memoria lui Alexandru Nancu, deschisă la Muzeul Satului de la Bujoreni

Membrii 'Școlii de la Vlădești' îi aduc un omagiu sculptorului și graficianului Alexandru Nancu printr-o expoziție de artă sacră ce a fost vernisată miercuri, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, locul unde artistul, trecut în neființă acum 12 ani, a reconstruit una dintre cele

Cultura - Media 21-05-2025 18:47

CNA: Realitatea Plus - obligată să difuzeze, pe 28 mai, timp de 10 minute, doar textul deciziei de sancționare

Postul Realitatea Plus este obligat să difuzeze, în data de 28 mai, timp de 10 minute, între orele 19:00 și 19:10, numai textul deciziei de sancționare, conform unei decizii adoptate miercuri de Consiliul Național al Audiovizualului. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică consiliul a anal

Culte 21-05-2025 18:00

Intotero: Cazinoul - spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale; nu doar o amintire din fotografii vechi

Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Co

Cultura - Media 21-05-2025 17:01

Festivalul Limbii Turce și al Copiilor - pe 28 mai, la Teatrul Național din București

Festivalul Limbii Turce și al Copiilor, organizat de Institutul Yunus Emre, va avea loc, pe 28 mai, în Sala Mare a Teatrului Național din București (TNB). Potrivit unui comunicat al Institutului Yunus Emre transmis miercuri AGERPRES, în cadrul proiectului 'Opțiunea mea este limba turcă', instituția va celebra acest eveniment printr-un progr

Cultura - Media 21-05-2025 16:50

Sesiune de autografe după reprezentațiile cu 'Romeo & Julieta' din 21 și 24 mai de la Teatrul 'Ion Dacian'

Artiștii din musicalul 'Romeo & Julieta' vor oferi autografe spectatorilor după reprezentațiile din 21 și 24 mai, informează Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES. 'Este modul nostru de a mulțumi pentru aplauze, emoție și prezență spectatorilor care sunt alături de 'Rom

Cultura - Media 21-05-2025 15:38

Festivalul Internațional 'George Enescu' - avanpremieră la ICR Londra în cadrul Seriei Concertelor Enescu

Un eveniment dedicat celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului Internațional 'George Enescu' va fi organizat, joi, de ICR Londra, în parteneriat cu ARTEXIM. Evenimentul, care va începe la ora 19:00, îi are ca invitați pe pianistul George Todică, laureat al Concursului Enescu 2022, pe Graziella Duma, coordonatorul de producție al festiv

Culte 21-05-2025 15:18

Patriarhul Daniel: Sfântul Constantin cel Mare - protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat de ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale, că acest sfânt a fost un protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului. 'Sfântul Constantin cel Mare este chemat să ajute Biserica lui Hristos,

Cultura - Media 21-05-2025 14:46

Lidia Bodea (Asociația Editorilor), despre Bookfest: 155 de expozanți vor propune aproximativ 450 de evenimente

Directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea, reprezentanta Asociației Editorilor din România (AER), a anunțat miercuri că ediția a XVIII-a a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se va desfășura între 28 mai și 1 iunie în Pavilionul B2 de la Romexpo, reunește 155 de expozanți, care vor propune aproximativ 450 de evenimente.

Cultura - Media 21-05-2025 13:33

Bihor: Lucrările de modernizare a Bibliotecii județene au ajuns la peste 80%; se așteaptă finalizarea în 30 iunie

Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene 'Gheorghe Șincai' Oradea au ajuns la un stadiu de execuție de peste 80%, recepția finală a proiectului finanțat cu 10 milioane de lei prin PNRR fiind programată pentru data de 30 iunie 2025. Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, angajații Bibliotecii au început miercuri cursul de ins

Cultura - Media 21-05-2025 12:45

Timiș: Scriitorul german Thomas Mann, omagiat prin expoziția jubiliară 'Muntele vrăjit'

Scriitorul german Thomas Mann este omagiat, miercuri, de Centrul Cultural German din Timișoara, prin expoziția jubiliară 'Muntele vrăjit', semnată de Matei Șerban Sandu, în anul în care se împlinește un veac și jumătate de la nașterea romancierului. 'În expoziția sa, Matei Șerban Sandu abordează romanul '

Cultura - Media 21-05-2025 12:27

Zilele Clujului: Micii spectatori, așteptați în week-end la două spectacole oferite de Teatrul de Păpuși 'Puck'

Micii spectatori și nu numai sunt așteptați la două spectacole ale Teatrului de Păpuși 'Puck', care vor avea loc în aer liber, în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Clujului. 'Micii spectatori sunt așteptați să se bucure de Zilele Clujului 2025 urmărind două spectacole ale Teatrului de Păpuși 'Puck'. S&a

Cultura - Media 21-05-2025 05:25

Începe cea de-a zecea ediție a Festivalului de Teatru Idiș TES FEST

Cea de-a zecea ediție a Festivalului de Teatru Idiș - TES FEST începe miercuri și se desfășoară până pe 30 mai la București, unul dintre cei mai apreciați actori, regizori și interpreți de limbă idiș din lume Avi Hoffman fiind invitat la eveniment de Teatrul Evreiesc de Stat. Ediția din acest an a festivalului, una aniversară, coin

Cultura - Media 20-05-2025 18:23

Vâlcea: Carte dedicată Râmnicului din perioada medievală, lansată la împlinirea a 637 de ani de la atestarea orașului

O carte despre Râmnicu Vâlcea în perioada medievală a fost lansată marți, ziua în care se împlinesc 637 de ani de la prima atestare documentară a orașului, printre multele date și fapte adunate între paginile ei regăsindu-se și textele integrale ale hrisoavelor emise de cancelaria domnitorului Mircea cel Bătrân în care

Cultura - Media 20-05-2025 17:23

Timiș: Recital dedicat centenarului compozitorului francez Erik Satie

Institutul Francez Român (IFR) din Timișoara invită publicul, miercuri seara, de la ora 19:00, la Sinagoga Cetate din orașul de pe Bega, la un recital de excepție susținut de pianistul francez Maxime Zecchini, dedicat comemorării a 100 de ani de la moartea compozitorului Erik Satie. Programul oferă o călătorie sonoră prin rafinamentul și

Cultura - Media 20-05-2025 16:30

Spectacolul 'Lucia di Lammermoor' de Gaetano Donizetti - duminică, la ONB

Spectacolul 'Lucia di Lammermoor' de Gaetano Donizetti, premieră a Teatrului Național de Operă și Operetă 'Nae Leonard' din Galați, va fi prezentat, duminică, de la ora 19:00, la Bucharest Opera Festival, informează un comunicat transmis, marți, AGERPRES. Producția își are premiera programată la Galați tot în luna iunie, regia purt&