Vâlcea: O aşezare hallstatiană şi trei amenajări funerare tumulare, descoperite recent de arheologi în oraşul Bălceşti
Arheologii Muzeului Judeţean Vâlcea au făcut noi descoperiri în zona oraşul Bălceşti, între acestea fiind o aşezare hallstatiană şi un grup de movile tumulare pentru care încă nu s-a făcut datarea.
Coordonatorul cercetării, arheologul Ionuţ Tuţulescu, a precizat, pentru AGERPRES, că în total sunt cinci situri noi în localitatea din sudul judeţului Vâlcea care au fost identificate şi delimitate în urma unei verificări în teren realizată în luna martie pentru întocmirea unui studiu necesar actualizării Planului Urbanistic General al oraşului.
Arheologul vâlcean a menţionat că o parte dintre noile situri erau cunoscute de mai multă vreme, dar nu au fost introduse în Registrul Arheologic Naţional (RAN) şi în Lista Monumentelor Istorice (LMI) până acum, localitatea vâlceană figurând în prezent doar cu un singur astfel de obiectiv.
Foto (c): Arheolog Ionuț Tuțulescu
"Evaluarea arheologică de teren din localitatea Bălceşti a fost realizată în baza autorizaţiei pentru diagnostic arheologic emisă de Ministerul Culturii. Au fost verificate prin periegheză terasele şi albiile pârâurilor aferente tuturor satelor, zonele de la baza dealurilor, terenurile arate, iar verificarea nu numai că a dus la identificarea tuturor punctelor cu descoperiri semnalate în literatura de specialitate, dar s-au descoperit şi situri noi. Conform LMI 2015 şi RAN, pe teritoriul localităţii Bălceşti se află un singur sit arheologic, şi anume Situl arheologic de la Bălceşti. Cercetarea de teren, colectarea de coordonate GPS şi Stereo 70, corelarea lor cu reglementările urbanistice din 2002 nu mai plasează Situl arheologic de la Bălceşti în oraşul |Bălceşti, ci în satul Otetelişu, în extravilan dar nu departe de limita cu oraşul Bălceşti. Situl se află pe a doua terasă a văii Olteţului, fiind acoperit în proporţie de 80% de teren arabil, iar în rest de liziere, fiind mărginit la Vest de pâlcuri de pădure. În centrul terasei, atrage atenţia o zonă mare de arsură, de formă patrulateră, cu dimensiunile de 150 x 240 m, din care au fost strânse materiale arheologice ceramice din perioadele neolitic, epoca bronzului şi epoca romană, cu pondere mare fiind cele de epoca bronzului şi epoca romană", a spus Tuţulescu.
Potrivit acestuia, observaţiile din teren şi analiza materialelor ceramice găsite susţin ipoteza existenţei un castru roman de marş, din pământ, distrus prin incendiere şi astăzi puternic afectat de lucrările agricole. "De asemenea, locuirea romană pare să suprapună o aşezare mult mai întinsă, din epoca bronzului. Din zona posibilului castru, pe lângă un vas întregibil de epoca bronzului, provin şi câteva fragmente ceramice neolitice", a precizat coordonatorul cercetării.
Foto (c): Arheolog Ionuț Tuțulescu
Dar în timp ce despre acest sit se ştia de mai multă vreme, descoperirea unor locuinţe din prima perioadă a Epocii Fierului, la graniţa cu comuna Ghioroiu, au fost însă o întâmplare fericită.
"Este o descoperire foarte importantă făcută pe râul Olteţ, pe teritoriul comunei Ghioroiu şi o parte pe teritoriul oraşului Bălceşti. Este vorba de o aşezare hallstattiană pe care am identificat-o. Efectiv, în timp ce mergeam cu maşina, într-o zi ploioasă, am observat pe câmp nişte pete negre care s-au dovedi a fi şase locuinţe incendiate puternic. Am găsit şi mai multe fragmente de chirpici ars", a mai spus arheologul vâlcean.
La fel de important este însă şi situl aflat în intravilanul satului Otetelişu, punct Dealul Răii, unde arheologii vâlceni au identificat un grup de movile tumulare despre care nu se ştia până acum.
"Situl nu era cunoscut anterior, nefiind menţionat în literatura de specialitate. El este localizat în intravilanul satului Otetelişu şi constă într-un grup de trei movile tumulare alăturate şi distruse în proporţie de aproximativ 50% fiecare. Se află la baza sudică a Dealului Răii, pe malul stâng al Olteţului, la 100 m NE de apă şi la 120 m N de un drum de pământ, parţial asfaltat, cu duce la DJ643, în zona intersecţiei dintre acesta şi strada Palei. În zona intersecţiei se poziţionează Şcoala Gimnazială Otetelişu şi Biserica Sfinţii Voievozi, cu cimitirul aferent. Tumulul 3 este cel mai afectat de excavări din cauză că este mai accesibil. Se păstrează o înălţime de 3-4 metri, iar diametrele sunt destul de dificil de estimat, dar par să aibă o medie de 30 m. Forma tumulilor era una ovală. Nu au fost însă observate materiale arheologice care să permită o încadrare cronologică", a adăugat Tuţulescu.
Foto (c): Arheolog Ionuț Tuțulescu
Celelalte situri arheologice noi din oraşul Bălceşti sunt Depozitul fosilifer de la Vasilaţi, cel de la Otetelişu - punct Dealul Răii sau Biserică, cel de la Goruneşti - punct Dealul lui Prian şi aşezarea de la Goruneşti - punct Piscul Băboiu, unde au fost găsite, de asemenea, numeroase fragmente ceramice sau alte materiale ce datează din preistorie, din epoca La Tene, precum şi din epoca medievală.
Arheologii au recomandat ca pe lângă înscrierea acestor situri în Lista Monumentelor Istorice şi în Registrul Arheologic Naţional, să fie demarată şi o cercetare arheologică de urgenţă, cel puţin în cazul celor două noi situri despre care nu se ştia până acum. AGERRES / (AS - autor: Ramona Dincă, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ziua Culturii Naționale/Spectacole, concerte, expoziții, proiecții de film, tururi ghidate și proiecte educaționale, în Capitală
Numeroase activități, de la spectacole, concerte, expoziții, proiecții de film, la tururi ghidate și proiecte educaționale, desfășurate atât fizic, cât și online, vor fi organizate în Capitală de Ziua Culturii Naționale, la Academia Română, în instituțiile din subordinea Ministerului Culturii, sau în cele ale Primăriei Generale.
Ziua Culturii Naționale/ Manifestare dedicată lui Eminescu, organizată de AOSR
Sesiunea omagială 'Eminescu - Omul deplin al culturii românești. Cultură prin Cunoaștere, Cunoaștere prin Cultură' a fost organizată marți de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), invitatul special al evenimentului fiind Radu Gabriel Safta, ambasadorul României în Australia. ''Ziua de 15 ianu
Cristian Radu Nema: Fiecare român ar trebui să aibă propria viziune față de Ziua Culturii Naționale
Fiecare român ar trebui să aibă propria viziune, propria simțire și propriul sentiment față de Ziua Culturii Naționale, a transmis regizorul Cristian Radu Nema, care va fi prezent, miercuri, la proiecția de gală a filmului său documentar 'Cufărul lui Eminescu' ce va avea loc la Academia de Științe a Moldovei. Evenimentul este pro
Vrancea: Trei muzee din Focșani au fost redeschise publicului, în 2024, după ce au fost renovate și modernizate
Trei muzee au fost redeschise publicului la finele anului 2024, după ce clădirile care le adăpostesc au trecut prin ample procese de reabilitare și modernizare, potrivit reprezentanților Muzeului Vrancei. Dintre acestea, Muzeul de Arheologie și Istorie Medievală și Muzeul de Științele Naturii au fost redeschise în locațiile care
George Ivașcu: Ziua Culturii Naționale atrage atenția că există repere și valori în cultura română
Actorul George Ivașcu a afirmat că Ziua Culturii Naționale reprezintă pentru români 'măcar o reamintire a propriilor valori naționale'. 'Din fericire, foarte multe instituții de cultură își deschid porțile cu ocazia Zilei Culturii. Iată că Ziua Culturii Române este, din fericire, sărbătorită și apreciată ca atare.
Hunedoara: Acces gratuit la Muzeul din Deva și expoziție la Castelul Corvinilor, de Ziua Culturii Naționale
Persoanele care vor vizita miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, vor avea acces gratuit la toate expozițiile acestuia, iar cei interesați de Castelul Corvinilor din Hunedoara vor putea urmări o conferință online despre restaurările prin care a trecut monumentul istoric medieval. La
Adrian Cioroianu: Ziua Culturii Naționale trebuie sărbătorită în toate zilele anului
Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României, este de părere că Ziua Culturii Naționale trebuie sărbătorită în toate zilele anului, nu doar pe 15 ianuarie. 'În opinia mea, este o idee foarte bună instituirea unei Zile a Culturii Naționale, în contextul în care cultura rămâne, cred, piesa
Directorul Muzeului Național de Artă, Călin Stegerean: De Ziua Culturii Naționale 'clopotul' sună pentru Cultură
Ziua Culturii Naționale omagiază, pe de o parte, nașterea unuia dintre cei mai importanți fondatori ai Culturii române, Mihai Eminescu, iar, pe de altă parte, este un memento pentru rolul fundamental al Culturii în cadrul societății noastre, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Național de Artă, criticul de artă Călin Stegerean.
Dan Mircea Cipariu: Cultura noastră poate fi celebrată acordând tinerilor șansa la o reală recunoaștere
Singurul fel în care cultura poate fi cu adevărat celebrată este acela de a acorda tinerilor talentați șansa la o reală recunoaștere și la mai multă vizibilitate, a declarat, marți, pentru AGERPRES, scriitorul Dan Mircea Cipariu. Urmaș al 'Cipăreștilor', cum îi place să spună, avându-l ca strămoș pe pașoptistul Timote
Ziua Culturii Naționale/ Primăria Capitalei organizează expoziții, lansări de carte, ateliere de creație și spectacole
Ziua Culturii Naționale va fi celebrată în Capitală prin expoziții, lansări de carte, de fotografie, ateliere de creație, dezbateri și spectacole, informează Primăria Municipiului București. Evenimentele vor fi găzduite de instituțiile de cultură în perioada 14 - 23 ianuarie, conform unui comunicat al PMB. * Muzeul N
Timiș: Acces liber miercuri la toate manifestările din instituțiile culturale și de artă
Instituțiile culturale din Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, vin cu o paletă diversificată de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, accesul publicului fiind liber la toate manifestările de pe parcursul zilei de miercuri. Astfel, Biblioteca Județeană Ti
Vosganian: Ziua Culturii Naționale trebuie să fie un prilej de sărbătoare, dar România nu are o strategie culturală
Președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian, consideră că Ziua Culturii Naționale trebuie să fie un prilej de sărbătoare, dar atrage atenția asupra lipsei unei strategii în domeniu, anunțând că a trimis, marți, o scrisoare deschisă autorităților în care reclamă subfinanțarea culturii. Într-o d
Baconschi: Ziua Culturii Naționale dobândește azi un aer de festivitate sterilă, dacă nu chiar unul de parastas
Fostul ministru de externe Teodor Baconschi afirmă că ziua lui Mihai Eminescu, devenită 'Zi a culturii naționale', marchează reverența comunitară față de clasicii formatori ai literaturii române moderne, dar ar trebui să includă și 'reflecția lucidă' despre starea intelectualității românești, având în vedere că aceasta creează
Bihor: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, în perioada 17-26 ianuarie, la Oradea
O nouă ediție a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor va avea loc, în perioada 17 - 26 ianuarie, la Oradea, a anunțat, într-un comunicat, Episcopia greco-catolică de Oradea. Sursa menționează că tema din acest an a fost preluată din Evanghelia după Ioan, 'Crezi tu aceasta?', fiind amintit Papa Francisc,
Președintele Academiei: Când se vorbește despre cultură la români, este imposibil să se facă abstracție de Eminescu
Când se vorbește despre cultură la români, este imposibil să se facă abstracție de Eminescu, afirmă președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, subliniind că numele de 'cultură națională' nu jignește pe nimeni, 'nu are în el nimic ofensiv, individualist sau discriminatoriu'. 'Trăim într-o lu