Vâlcea: Târgul tradiţional ''Cocoşul de Hurez'' reuneşte 50 de meşteri olari din toată ţara

Ceramica de Horezu are viitor, iar protecţia acestui vechi meşteşug, care de mai bine de un deceniu se află şi în patrimoniul imaterial UNESCO, este dată tocmai de munca olarilor autentici, susţine reprezentanta Institutului Naţional al Patrimoniului, Corina Mihăescu, preşedintele juriului concursului de creaţie al tradiţionalului târg "Cocoşul de Hurez", ce se desfăşoară zilele acestea în localitatea vâlceană.
Tradiţionala sărbătoare a meşterilor ceramişti din România a adus la Horezu circa 50 de olari din toată ţara, care invită turiştii să le vadă şi să le cumpere ultimele creaţii, într-o expoziţie unică în România ce are rolul de a promova arta populară autentică.
"Există viitor! Anul aceasta se împlinesc 12 ani de când ceramica de Horezu a fost inclusă în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial UNESCO. O victorie, aş putea spune, pentru că am ridicat la nivel de universalitate un element românesc ce, prin trăsăturile lui, se identifică cu o mare valoare. Există, după cum vedeţi, târgul 'Cocoşul de Hurez', care este grăitor. El vorbeşte atât despre prezentul ceramicii de Horezu, cât şi despre viitorul ei, pentru că sunt foarte mulţi olari din Horezu şi o producţie extrem de specială, deosebită şi reprezentativă de ceramică de Horezu, cu însemnele specifice ale autenticităţii şi ale tehnicilor caracteristice ale acestei ceramicii, fapt care a făcut posibilă şi introducerea acestui element în lista patrimoniului umanităţii", a declarat Corina Mihăescu.
"Cocoşul de Hurez" este cu siguranţă un brand, unul dintre cele mai cunoscute din România, regăsindu-se pe mai toate vasele care se comercializează în localitate. În ultima perioadă însă, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au verificat mai mulţi comercianţi locali şi au găsit aici şi produse contrafăcute. Organizatorii târgului spun însă că nu există motive de îngrijorare, iar pentru a întări ideea de autenticitate a produselor de ceramică locale, au instituit anul acesta şi un nou premiu pentru meşterii care duc mai departe tradiţia locului.
"Ceramica de Horezu are profilul ei propriu şi de neînlocuit cu altceva care nu ar fi de valoare. Nu neg faptul că anumiţi comercianţi, lipsiţi - aş putea spune - de scrupule, pot să vândă şi altceva, dar ceramica de Horezu este aici şi cred că suntem aici şi ca să informăm publicul, să informăm turiştii atât prin expoziţia pe care o oferă, cât şi prin cuvintele noastre şi sfaturile pe care putem să le dăm tocmai pentru a întări ideea că ceramica de Horezu este practic unică şi nimeni şi nimic nu o poate înlocui. (...) Chiar anul acesta s-a instituit premiul 'Dinu Săraru', pentru menţinerea tradiţiei şi autenticităţii ceramicii de Horezu", a mai spus reprezentanta Institutului Naţional al Patrimoniului.
Şi meşterii olari din Horezu spun că nu se tem de "reclama" făcută de comercianţii care vând produse de ceramică aduse de prin alte părţi ca fiind de Horezu.
"Ei sunt comercianţi şi legea le permite să vândă şi alte produse. Noi nu le putem impune să vândă numai ceramică. Dacă e comerciant, vinde şi lemn, vinde şi sticlă... tot ce se poate. Deci, nu aveam nimic cu ei... Cumpărătorii care vor să ia ceramică de Horezu pot să vină în satul Olari, unde lucrăm numai ceramică de Horezu şi atunci le şi demonstrăm cum se lucrează şi se conving că e autentică", susţine şi ceramistul Sorin Giubega, singurul tezaur uman viu din Vâlcea.
Autorităţile locale dau asigurări că vor lua măsuri pentru o protecţie mai mare a meşterilor şi a meşteşugului care a adus faima oraşului.
"Problema e că se vând şi la Horezu, dar se vând foarte multe în ţară şi în străinătate. Când au venit să facă verificările (poliţiştii - n.r.), au venit datorită unor sesizări şi din exterior, din afara ţării, dar şi din ţară. Deci, nu e nicio problemă, oricine poate să facă ceramică, dar este incorect să scrii ceramică de Horezu pe factură şi să scrii şi pe ele şi să foloseşti şi sigla care aparţine oraşului Horezu. Se lucrează deja la un regulament cadru, astfel încât să punem în practică o hotărâre din 2012, care, din păcate, nu avea nicio măsură împotriva celor care încalcă efectiv lege. Şi o vom pune în practică", a afirmat primarul din Horezu, Nicolae Sărdărescu.
Edilul a precizat că în acest an în satul Olari se va deschide şi un centru cultural, care va avea şi o galerie în care vor fi expuse lucrările de ceramică adunate de la meşterii participanţi la "Cocoşul de Hurez" de-a lungul celor peste 50 de ani de când acest eveniment se organizează în localitate.
Povestea acestui târg a început în vara anului 1970, când organizatorii festivalului de folclor "Cântecele Oltului" au introdus o secţiune specială dedicată olăritului, conferindu-i astfel ceramicii din zonă o importanţă deosebită, prin exploatarea simbolurilor specifice: spirala, cocoşul, pomul vieţii. În parcul de la stejarii seculari, actuala locaţie, târgul se desfăşoară din 1974, anual reunind aici olari din cele mai puternice centre de ceramică din ţară. În ultimii ani au venit şi ceramişti din alte ţării, însă anul acesta şi prezenţa meşterilor români este mai redusă decât la ediţiile anterioare.
"Avem prezenţi circa 50 de meşteri ceramişti şi aproape 41,42 de alte meşteşuguri. Sunt ceva mai puţini ca la ediţiile anterioare şi asta se datorează faptului că unele centre de ceramică au rămas fără autori. Au decedat mulţi dintre bătrâni. Sunt însă prezenţi meşteri, începând cu sudul, adică Olt - Sineşti, apoi mergând spre partea de Gorj, apoi partea de Harghita - Corund, Baia Mare, Maramureş şi, bineînţeles, centrul ceramic Horezu şi Vlădeştiul, care e de lângă Râmnic şi anul aceasta, ca surpriză, mai are încă un meşter. Eu chiar mă speriasem că doar Eugen Pătru mai rămâne în centrul ceramic de la Vlădeşti, dar avem o nouă prezenţă, un urmaş al familei Ciurea. Băiatul s-a apucat de ceramică şi iată că nu dispare olăritul nici de la Vlădeşti. Are viitor!", a precizat Cristi Iovan, directorul Casei de Cultură din Horezu, unul dintre principalii organizatori ai târgului "Cocoşul de Hurez". AGERPRES/(AS - autor: Ramona Dincă, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos
Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s
Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric
Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '
Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit
Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale
Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan
Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie
Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Trupa VH2 a lansat single-ul 'Iubirea nu moare'
Trupa VH2, formație care l-a avut ani la rând solist vocal pe Gabriel Cotabiță, a lansat single-ul pop-rock 'Iubirea nu moare'. 'Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu iubirea după ce oamenii pleacă? VH2 transformă întrebarea asta într-un cântec. Un cântec despre ce rămâne nespus, dar nicioda
Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, regia Dragoș Galgoțiu - în premieră la Teatrul Odeon, pe 10 și 11 mai
Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, cu regia și decorul semnate de Dragoș Galgoțiu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului Odeon pe 10 și 11 mai, de la ora 19:30, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Din distribuție fac parte actorii Eduard Trifa, Antoaneta Zaharia, Sabrina Iașchevici
Sibiu: Alexandra-Georgiana Pițu a câștigat trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu'
Alexandra-Georgiana Pițu din Giurgiu a câștigat, marți seara, trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu' de la Sibiu, unul dintre cele mai importante concursuri de profil din România. 'Sunt profund emoționată și cu greu îmi găsesc cuvintele în aceste momente. Vă pot spune doar a
Buzău: Stand cu mirodenii din India la 'Noaptea Muzeelor', cu cel mai scump condiment din lume
Muzeul Județean Buzău va organiza, în colaborare cu Ambasada Indiei, cu ocazia evenimentului 'Noaptea Europeană a Muzeelor', o serie de evenimente care includ, printre altele, amenajarea unui stand cu mirodenii precum cardamon, piper și șofran, cel mai scump condiment din lume. 'Noaptea Europeană a Muzeelor' va avea loc în data de 1