logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vâlcea: Târgul tradiţional ''Cocoşul de Hurez'' reuneşte 50 de meşteri olari din toată ţara

Image

Ceramica de Horezu are viitor, iar protecţia acestui vechi meşteşug, care de mai bine de un deceniu se află şi în patrimoniul imaterial UNESCO, este dată tocmai de munca olarilor autentici, susţine reprezentanta Institutului Naţional al Patrimoniului, Corina Mihăescu, preşedintele juriului concursului de creaţie al tradiţionalului târg "Cocoşul de Hurez", ce se desfăşoară zilele acestea în localitatea vâlceană.

Tradiţionala sărbătoare a meşterilor ceramişti din România a adus la Horezu circa 50 de olari din toată ţara, care invită turiştii să le vadă şi să le cumpere ultimele creaţii, într-o expoziţie unică în România ce are rolul de a promova arta populară autentică.

 

 

"Există viitor! Anul aceasta se împlinesc 12 ani de când ceramica de Horezu a fost inclusă în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial UNESCO. O victorie, aş putea spune, pentru că am ridicat la nivel de universalitate un element românesc ce, prin trăsăturile lui, se identifică cu o mare valoare. Există, după cum vedeţi, târgul 'Cocoşul de Hurez', care este grăitor. El vorbeşte atât despre prezentul ceramicii de Horezu, cât şi despre viitorul ei, pentru că sunt foarte mulţi olari din Horezu şi o producţie extrem de specială, deosebită şi reprezentativă de ceramică de Horezu, cu însemnele specifice ale autenticităţii şi ale tehnicilor caracteristice ale acestei ceramicii, fapt care a făcut posibilă şi introducerea acestui element în lista patrimoniului umanităţii", a declarat Corina Mihăescu.

"Cocoşul de Hurez" este cu siguranţă un brand, unul dintre cele mai cunoscute din România, regăsindu-se pe mai toate vasele care se comercializează în localitate. În ultima perioadă însă, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au verificat mai mulţi comercianţi locali şi au găsit aici şi produse contrafăcute. Organizatorii târgului spun însă că nu există motive de îngrijorare, iar pentru a întări ideea de autenticitate a produselor de ceramică locale, au instituit anul acesta şi un nou premiu pentru meşterii care duc mai departe tradiţia locului.

 

 

"Ceramica de Horezu are profilul ei propriu şi de neînlocuit cu altceva care nu ar fi de valoare. Nu neg faptul că anumiţi comercianţi, lipsiţi - aş putea spune - de scrupule, pot să vândă şi altceva, dar ceramica de Horezu este aici şi cred că suntem aici şi ca să informăm publicul, să informăm turiştii atât prin expoziţia pe care o oferă, cât şi prin cuvintele noastre şi sfaturile pe care putem să le dăm tocmai pentru a întări ideea că ceramica de Horezu este practic unică şi nimeni şi nimic nu o poate înlocui. (...) Chiar anul acesta s-a instituit premiul 'Dinu Săraru', pentru menţinerea tradiţiei şi autenticităţii ceramicii de Horezu", a mai spus reprezentanta Institutului Naţional al Patrimoniului.

 

Şi meşterii olari din Horezu spun că nu se tem de "reclama" făcută de comercianţii care vând produse de ceramică aduse de prin alte părţi ca fiind de Horezu.

"Ei sunt comercianţi şi legea le permite să vândă şi alte produse. Noi nu le putem impune să vândă numai ceramică. Dacă e comerciant, vinde şi lemn, vinde şi sticlă... tot ce se poate. Deci, nu aveam nimic cu ei... Cumpărătorii care vor să ia ceramică de Horezu pot să vină în satul Olari, unde lucrăm numai ceramică de Horezu şi atunci le şi demonstrăm cum se lucrează şi se conving că e autentică", susţine şi ceramistul Sorin Giubega, singurul tezaur uman viu din Vâlcea.

 


Autorităţile locale dau asigurări că vor lua măsuri pentru o protecţie mai mare a meşterilor şi a meşteşugului care a adus faima oraşului.

"Problema e că se vând şi la Horezu, dar se vând foarte multe în ţară şi în străinătate. Când au venit să facă verificările (poliţiştii - n.r.), au venit datorită unor sesizări şi din exterior, din afara ţării, dar şi din ţară. Deci, nu e nicio problemă, oricine poate să facă ceramică, dar este incorect să scrii ceramică de Horezu pe factură şi să scrii şi pe ele şi să foloseşti şi sigla care aparţine oraşului Horezu. Se lucrează deja la un regulament cadru, astfel încât să punem în practică o hotărâre din 2012, care, din păcate, nu avea nicio măsură împotriva celor care încalcă efectiv lege. Şi o vom pune în practică", a afirmat primarul din Horezu, Nicolae Sărdărescu.

 

 

Edilul a precizat că în acest an în satul Olari se va deschide şi un centru cultural, care va avea şi o galerie în care vor fi expuse lucrările de ceramică adunate de la meşterii participanţi la "Cocoşul de Hurez" de-a lungul celor peste 50 de ani de când acest eveniment se organizează în localitate.

 

 

Povestea acestui târg a început în vara anului 1970, când organizatorii festivalului de folclor "Cântecele Oltului" au introdus o secţiune specială dedicată olăritului, conferindu-i astfel ceramicii din zonă o importanţă deosebită, prin exploatarea simbolurilor specifice: spirala, cocoşul, pomul vieţii. În parcul de la stejarii seculari, actuala locaţie, târgul se desfăşoară din 1974, anual reunind aici olari din cele mai puternice centre de ceramică din ţară. În ultimii ani au venit şi ceramişti din alte ţării, însă anul acesta şi prezenţa meşterilor români este mai redusă decât la ediţiile anterioare.

 

 

"Avem prezenţi circa 50 de meşteri ceramişti şi aproape 41,42 de alte meşteşuguri. Sunt ceva mai puţini ca la ediţiile anterioare şi asta se datorează faptului că unele centre de ceramică au rămas fără autori. Au decedat mulţi dintre bătrâni. Sunt însă prezenţi meşteri, începând cu sudul, adică Olt - Sineşti, apoi mergând spre partea de Gorj, apoi partea de Harghita - Corund, Baia Mare, Maramureş şi, bineînţeles, centrul ceramic Horezu şi Vlădeştiul, care e de lângă Râmnic şi anul aceasta, ca surpriză, mai are încă un meşter. Eu chiar mă speriasem că doar Eugen Pătru mai rămâne în centrul ceramic de la Vlădeşti, dar avem o nouă prezenţă, un urmaş al familei Ciurea. Băiatul s-a apucat de ceramică şi iată că nu dispare olăritul nici de la Vlădeşti. Are viitor!", a precizat Cristi Iovan, directorul Casei de Cultură din Horezu, unul dintre principalii organizatori ai târgului "Cocoşul de Hurez". AGERPRES/(AS - autor: Ramona Dincă, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)

 

Foto: (c)  Ramona Dincă/AGERPRES

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b

Cultura - Media 03-04-2025 14:40

Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'

Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul

Cultura - Media 03-04-2025 11:05

Centenarul Patriarhiei Române/ Expoziția 'Sfinți militari în reprezentări iconografice', vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar

Expoziția ''Sfinți militari în reprezentări iconografice'' va fi vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Acest eveniment cultural, care are loc în apropierea sfintelor sărbători de Paști, reprezintă modalitatea prin care Muzeul Militar

Cultura - Media 03-04-2025 10:21

Buzău/Replică după incisivul de 1,2 metri al unui mamut, descoperit recent într-o ravenă, realizată de elevi

Elevii Liceului de Arte 'Margareta Sterian' Buzău lucrează la o replică 1 la 1 după incisivul de 1,2 metri al unui mamut lânos, contemporan cu primii oameni moderni, descoperit recent într-o ravenă din comuna Săpoca. Potrivit Muzeului Județean Buzău, fildeșul original provine de la o specie de mamut lânos din perioada Pleistocenului t

Cultura - Media 02-04-2025 22:06

Volumul 'România ca proiect' - lansat la Cărturești Verona; Borțun: Problema noastră - cum modernizăm România profundă

Editura Spandugino a lansat, miercuri seară, la Librăria Cărturești Verona, în prezența unui public deosebit de numeros, cartea profesorului Dumitru Borțun 'România ca proiect - Studii despre o țară care a fost, care este și care ar putea fi'. 'Ideea mi-a venit când am citit o carte apărută la editura facultății n

Cultura - Media 02-04-2025 19:51

Dolj: Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'', la Băilești, în perioada 7-13 aprilie

Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'' va avea loc, în perioada 7-13 aprilie, la Casa de Cultură din Băilești, care poartă numele marelui actor, de la nașterea căruia se împlinesc 94 de ani. În cadrul festivalului vor prezenta spectacole Teatrul Național ''I.L.Caragiale''

Cultura - Media 02-04-2025 18:34

CNA: România TV - amenzi cumulate de 40.000 de lei

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei postul România TV. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite și a decis

Cultura - Media 02-04-2025 17:42

Hunedoara: Expoziția ''Chipurile Mariei - regina tuturor românilor'', la muzeul din Deva

O expoziție itinerantă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria va fi vernisată vineri, 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, publicul având posibilitatea să cunoască activitatea acesteia în cele mai diverse forme, de la cea de mamă, până la cele de diplomat și de artistă sensibilă.

Cultura - Media 02-04-2025 17:37

Academia Română - marchează vineri 159 de ani de la fondare; sesiune festivă urmată de Ziua porților deschise

Academia Română marchează, vineri, 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive, desfășurată începând cu ora 10:00, evenimentul fiind urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, transmis miercuri AGERPRES, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române,

Cultura - Media 02-04-2025 17:21

Bihor: Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' anunță premiera spectacolului ''Richard III'' de Shakespeare

Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' va prezenta sâmbătă, 5 aprilie, premiera spectacolului ''Richard III'', cu inserții din ''Henric VI'', de William Shakespeare, în traducerea lui Horia Gîrbea, versiunea scenică fiind realizată de Alexandra Felseghi și Andrei Măjeri.

Cultura - Media 02-04-2025 15:42

Sibiu: Două muzee închise după ce Muzeul Național Brukenthal a intrat în incapacitate de plată

Cel mai vechi muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal, deschis în urmă cu 208 ani la Sibiu, a intrat în incapacitate de plată din cauza bugetului insuficient acordat de către Ministerul Culturii, mai mic în acest an față de cel din anul trecut, primul efect fiind faptul că două muzee mai mici, aparținând de acesta, Muzeul de Istori

Cultura - Media 02-04-2025 14:26

Ministerul Culturii a lansat Registrul lucrătorilor culturali profesioniști

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță lansarea, miercuri, a Registrului lucrătorilor culturali profesioniști (RegLCP). Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES, această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Statutului lucrătorului cultural profesionis