Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit

Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului cu evenimente speciale, dedicate marcării a 145 de ani de relații diplomatice între România și Germania.
'Este o mare onoare și într-adevăr un eveniment cu totul deosebit ca o orchestră românească să concerteze la Filarmonica din Berlin, un oraș care este dintotdeauna, și mai ales acum, în aceste timpuri, considerat orașul cultural cu cele mai mari exigențe din lume. La Berlin vin toate orchestrele lumii, cei mai mari soliști. La filarmonica din Berlin sunt zilnic concerte de un mare nivel artistic și este una dintre atracțiile culturale cele mai mari și importante. Concertul fiind planificat pentru anul acesta, Ambasada României cât și Institutul Cultural Român, având pe agenda anului evenimente speciale dedicate acestui jubileu, am fost bucuroși să putem să integrăm acest concert în evenimentele cele mai mari ale anului. Sigur că Excelența Sa doamna ambasador Adriana Stănescu s-a implicat imediat, la fel ca și Institutul Cultural Român de la Berlin', a declarat presei, la Târgu Mureș, directorul Institutului Cultural Român din Berlin, pianistul Cristian Niculescu.
La Berlin, a arătat Cristian Niculescu, este o tradiție să fie primite orchestre din toată lumea, întrucât pe lângă festivalul din toamnă de muzică, Muzic Fest, sunt organizate permanent turnee ale orchestrelor din toată lumea.
'Publicul berlinez este un public foarte receptiv, foarte critic și foarte educat. Bineînțeles că aș putea spune chiar un public răsfățat, pentru că acolo avem, după cum am spus, aproape zilnic concerte cu cele mai mari orchestre, cei mai mari soliști din întreaga lume. În momentul în care o orchestră care vine pentru prima dată la Berlin, bineînțeles că așteptările sunt mari, dar și interesul. Deci eu sunt convins că publicul berlinez va fi interesat de concertul Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, va fi prezent și sper că va fi un mare succes. Vă pot spune din experiența Orchestrei Naționale de Tineret a României, care este invitată de peste 15 ani permanent la Berlin. În anul acesta, de asemenea, un eveniment important al anului, această orchestră va deschide chiar Festivalul Internațional Young Euro Classic și acest lucru pot să vă confirm că de fiecare dată sala a fost plină și succesul a fost absolut', a subliniat directorul ICR Berlin.
Cristian Niculescu a subliniat că misiunea Institutului Cultural Român este de a prezenta în Germania muzica, cultura și artiștii români, încercând să facă cunoscute aceste valori publicului larg.
'Eu, personal, am o legătură orchestra din Târgu Mureș de peste 30 de ani, de când am început colaborarea ca solist, și pentru mine este de fiecare dată o mare bucurie să cânt în acest loc minunat, în această sală unică. Pentru mine este, de fiecare dată, o sărbătoare și o bucurie deosebită să concertez la Târgu Mureș. Cunosc orchestra de mulți ani și consider că este la un nivel foarte ridicat și că va face față cu brio, cu mare succes, la această încercare de a se prezenta în rândul marilor orchestre pe scena Filarmonicii de la Berlin', a afirmat Cristian Niculescu.
Artistul Cristian Niculescu, care va susține un concert, miercuri seara, la Târgu Mureș, a precizat că de trei ani conduce Institutul Cultural Român de la Berlin și că a primit această misiune cu bucurie și interes, întrucât de 30 de ani își desfășoară activitatea în capitala Germaniei, iar în acest an prezența culturală românească în această țară este numeroasă.
'Eu sunt artist concertist, locuiesc de peste 30 de ani la Berlin și sigur că este de bun augur faptul că acolo mi-am desfășurat activitatea artistică dar și managerială în toți acești ani, cunosc exact cum funcționează lucrurile și am contacte cu instituțiile și managerii locali. Noi, la Berlin, avem o activitate foarte complexă și foarte amplă. Organizăm un festival de film în luna iunie, care va fi unul dintre cele mai mari festivaluri de film românesc din Germania din ultimii ani. Am organizat, de exemplu, în ultima perioadă, un turneu al scriitorului Mircea Cărtărescu în Germania, plecând de la Târgul de Carte din Leipzig, prin mai multe orașe principale ale Germaniei. Avem proiecte de teatru în orașul Chemnitz, Capitala Culturală Europeană din acest an și, bineînțeles, avem regulat expoziții importante în galeria noastră a Institutului Cultural Român de la Berlin. În perioada următoare vom avea o expoziție legată de marele festival de artă Bienala Berlineză', a afirmat directorul ICR Berlin.
Managerul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, Gyorgy Levente, a subliniat că înainte de începerea stagiunii din luna septembrie a fost programată o săptămână pentru intrarea în pregătire a orchestrei simfonice, alături de dirijorul Pablo Boggiano.
'Vom recapitula programul, cam 90% din acest program s-a cântat și la Viena, la Musikverein, dar să cânți Enescu și Bartok pretinde o pregătire foarte exigentă, fiindcă nu sunt lucrări foarte ușoare pentru orchestră și va trebui să recapitulăm foarte, foarte bine. O să mai punem în program, în octombrie, o repetiție cu public. Anul trecut, înainte de concertul de la Viena am pus două repetiții cu public, la Cluj-Napoca și la Târgu Mureș, dar acum nu va mai fi cazul, fiindcă orchestra a trecut de proba de foc la Musikverein și cunoaște concertul de Bartok, care este extrem de complicat pentru orchestră și trebuie să lucrăm la intonație și la ritmuri complexe. Și eu sper ca liderul va fi la Berlin la fel cum a fost și la Viena', a afirmat Gyorgy Levente.
Programul concertului Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș de la Berlin Philharmonie, sub bagheta dirijorului Pablo Boggiano, cuprinde lucrări de George Enescu, Richard Wagner, Bartok Bela și Astor Piazzolla.
Inițiativa organizării concertelor Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la Musikverein - Viena, în 8 noiembrie 2024, și la Berlin, în 6 noiembrie 2025, aparține Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Iunona.
'Din partea Filarmonicii, a orchestrei vor fi aproximativ 85 de oameni, însemnând artiștii și personalul tehnic. E un număr aproximativ egal cu ceea ce s-a întâmplat la Viena. Vrem să impresionăm publicul din Berlin cu o prezență scenică numeroasă care să umple sala și sunetul, să fie un concert spectaculos, mai ales că vorbim de o sală absolut spectaculoasă și din punct de vedere a sunetului. Ne-am bucurat și ne bucurăm în continuare de un sprijin necondiționat din partea Institutului Cultural Român de la Berlin și a Ambasadei României în Germania. Ne-am bucurat să vedem că acest proiect este susținut și sprijinit ca un proiect al României în Germania', a declarat, miercuri, președintele Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Iunona, Ovidiu Maior.
Ca și la Viena, a arătat Maior, proiectul 'Berlin 2025' va fi unul care oferă o platformă orchestrei, în primul rând, de a performa într-o capitală europeană, dar în același timp se oferă o platformă autorităților din județul Mureș și partenerilor instituționali.
'Mă refer aici la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureș, care are filială la Hamburg și care va aniversa, în cadrul unui eveniment separat, 80 de ani de la înființarea universității și prima promoție de la Hamburg. Va exista și un forum economic român-german, organizat împreună cu Ambasada României în Germania, așadar un cadru de promovare a comunității mureșene, a comunității din Transilvania și a României. Până la urmă, prin intermediul unui proiect cultural-diplomatic, din luna mai vom începe promovarea mai agresivă în comunitatea germană, în comunitatea din Berlin, pentru ca pe 6 noiembrie să avem o sală cât mai plină. Este o provocare, pentru că publicul din Germania, din câte am înțeles, este ușor diferit de ceea ce a fost la Viena', a spus Ovidiu Maior.
Proiectul 'Berlin 2025', inițiat de Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Iunona din Târgu Mureș și Filarmonica de Stat din Târgu Mureș, parte a evenimentelor ce marchează 145 de ani de relații diplomatice între România și Germania, a fost lansat oficial în data de 19 martie, la Ambasada României din Republica Federală Germania. AGERPRES/(A - redactor: Dorina Matiș, editor: George Onea, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa foto: Filarmonica de Stat Târgu Mureş/ Facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos
Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s
Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric
Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale
Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan
Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie
Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Trupa VH2 a lansat single-ul 'Iubirea nu moare'
Trupa VH2, formație care l-a avut ani la rând solist vocal pe Gabriel Cotabiță, a lansat single-ul pop-rock 'Iubirea nu moare'. 'Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu iubirea după ce oamenii pleacă? VH2 transformă întrebarea asta într-un cântec. Un cântec despre ce rămâne nespus, dar nicioda
Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, regia Dragoș Galgoțiu - în premieră la Teatrul Odeon, pe 10 și 11 mai
Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, cu regia și decorul semnate de Dragoș Galgoțiu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului Odeon pe 10 și 11 mai, de la ora 19:30, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Din distribuție fac parte actorii Eduard Trifa, Antoaneta Zaharia, Sabrina Iașchevici
Sibiu: Alexandra-Georgiana Pițu a câștigat trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu'
Alexandra-Georgiana Pițu din Giurgiu a câștigat, marți seara, trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu' de la Sibiu, unul dintre cele mai importante concursuri de profil din România. 'Sunt profund emoționată și cu greu îmi găsesc cuvintele în aceste momente. Vă pot spune doar a
Buzău: Stand cu mirodenii din India la 'Noaptea Muzeelor', cu cel mai scump condiment din lume
Muzeul Județean Buzău va organiza, în colaborare cu Ambasada Indiei, cu ocazia evenimentului 'Noaptea Europeană a Muzeelor', o serie de evenimente care includ, printre altele, amenajarea unui stand cu mirodenii precum cardamon, piper și șofran, cel mai scump condiment din lume. 'Noaptea Europeană a Muzeelor' va avea loc în data de 1