Comunicat de presă - Primăria Sectorului 1
Situația titlurilor executorii înregistrate la nivelul Sectorului 1: Analiza financiară a datoriilor Primăriei pentru perioada 2021-2024
Primăria Sectorului 1 publică astăzi informații oficiale despre volumul și natura obligațiilor financiare certe, stabilite prin hotărâri judecătorești definitive. Analiza titlurilor executorii care însumează peste 61 de milioane de euro (pentru perioada 2021-2024) se bazează pe datele consolidate până la 14 martie 2025, furnizate de Serviciul Juridic, Legislație și Contencios din cadrul Primăriei Sectorului 1, pe rapoartele primite de la Direcția de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului Sectorului 1, dar și pe rezultatul raportului comisiei formate din consilieri locali.
Situația financiară totală
Totalul titlurilor executorii înregistrate depășește 304,7 milioane lei, reprezentând aproximativ 61,3 milioane euro la cursul mediu de referință. Distribuția sumelor este următoarea:
- Primăria Sectorului 1 (fără sumele datorate pentru salubrizare) - 6.724.840;
- Direcția de Utilități Publice (fosta Administrație a Domeniului Public) - 10.541.442;
- Operator salubrizare (facturi + penalități) - 287.500.000;
Total lei obligații executorii 304.766.282.
Aproape întreaga povară financiară provine din raporturile contractuale cu operatorul de salubritate, care generează penalități de întârziere, costuri judiciare și cheltuieli de executare silită.
Exemple de titluri executorii și impactul lor bugetar
Situațiile prezentate mai jos ilustrează mecanismele prin care pasivitatea administrativă a condus la multiplicarea exponențială a valorii de plată:
- Servicii pază: o creanță inițială de 113.574 lei a fost achitată eronat și s-a transformat într-un titlu executoriu de 2.818.905 lei.
- TVA nealocat învățământului privat: sumele și penalitățile acumulate pentru neplata obligațiilor către școli și grădinițe a ajuns la 522.000 lei.
- Arhivare documente: debitul și penalizările acumulate pentru șase luni de neplată a ajuns la 1.310.890 lei, inclusiv onorarii de expert și taxa de timbru.
- Construcție drum pe proprietate privată: pentru că Primăria a construit un drum de 175 de metri liniari pe un teren privat de la periferie, proprietarul acestuia are de încasat 625.000 lei.
- Doar două dintre concedierile nelegale ne costă 1 milion de lei: Primăria a fost obligată să plătească integral salariile, indemnizația medicală, precum și cheltuieli de judecată și de executare silită. O angajată de la o instituție desființată în mandatul trecut care nu a fost reîncadrată a încasat aproape 300.000 lei, iar un angajat de la Administrația Domeniului Public a contestat în instanță pedepsele administrate de fostul primar și trebuie să primească 700.000 lei.
- Băncuțe, stâlpișori și coșuri de gunoi de 10 milioane lei, plătite de trei ori: Mobilierul urban a fost livrat în 2020, dar plătit în decembrie 2021. Între timp, s-au adunat penalizări de întârziere de 8.378.000 lei, care n-au mai fost plătite. Din 2021 și până azi se calculează penalizări la penalizări.
- Actualizarea datoriilor cu inflația a crescut costurile cu 16%: Pentru neplata facturilor pentru două firme care se ocupă de locurile de joacă și spațiile verzi, avem costuri suplimentare de 1.242.000 lei. Actualizarea cu rata inflației înseamnă creșterea costurilor cu 16%!
- Chiar și compania noastră de investiții ne-a dat în judecată și a câștigat. Compania de Investiții și Dezvoltare Sector 1 a dat în judecată Primăria Sectorului 1 pentru lucrări efectuate și neplătite la Liceul Tonitza (reparație și întreținere la instalațiile electrice de stins incendiul). Valoarea executării silite este de 163.570,60 lei.
- O taxă de 7.300 lei a devenit o datorie de 41 mii lei. O datorie istorică, generată din 2019, pentru care s-au acumulat penalități zilnice de 0,15% din debit. În loc să fie achitată imediat, cota de regularizare datorată la Inspectoratul de Stat în Construcții pentru lucrările de construire la parohia bisericii Manea Brutarul, suma a crescut de șase ori. ISC a primit dreptul de a executa silit Primăria pentru 41.142,80 lei.
Birourile de executare silită au reținut 11,8 milioane lei
În perioada 2021-2024, Primăria Sectorului 1 a fost executată silit prin 32 de birouri de executare judecătorească. Au pus sechestre pe bunurile instituției, au redirecționat către creditori sume cuvenite Sectorului 1 din chiria spațiilor noastre și au reținut 11,8 milioane de lei din fondurile publice.
În fruntea clasamentului se află biroul de executare silită care se ocupă de datoriile câștigate în instanță de către operatorul de salubrizare, cu 9.557.361 de lei.
Contracte de asistență juridică externă, 148 de procese pierdute
În încercarea de a contracara în instanță revendicările operatorului de salubrizare, Primăria Sectorului 1 a contractat mai multe case de avocatură:
- 148 de dosare au fost gestionate de un singur cabinet de avocatură, procesele au fost pierdute, dar onorariul total a fost de 959.881 lei.
- Un alt cabinet s-a ocupat de rezilierea contractului cu societatea de salubrizare. Valoarea onorariilor de avocat achitate pentru faza de fond a fost de 885.000 lei.
Experții financiari care au studiat rapoartele Primăriei Sectorului 1 au opinat că datoriile de peste 300 milioane lei impuse bugetului local în baza titlurilor executorii reflectă deficiențe sistemice în gestiunea contractelor, prin întârzierea nejustificată a plăților și prin lipsa unei reacții juridice eficiente. În acest context, aceștia propun nu doar stingerea datoriilor, ci și reconstruirea unui mecanism administrativ robust, orientat spre prevenție și transparență fiscală.
Rapoartele complete care conțin informațiile prezentate mai sus pot fi consultate pe site-ul Primăriei Sectorului 1, la secțiunea 'Informații de Interes Public', accesând următoarele linkuri:
1. Datoriile Primăriei, fără cele datorate operatorului de salubrizare: https://primariasector1.ro/informatii-de-interes-public/titluri-executorii-2021-2024-altele-decat-romprest/
2. Datoriile Direcției de Utilități Publice Salubrizare și Protecția Mediului Sector 1:
https://primariasector1.ro/informatii-de-interes-public/titluri-executorii-2021-2024-altele-decat-romprest
3. Datoriile către operatorul de salubrizare din Raportul comisiei mixte pentru gestionarea titlurilor executorii din contractul cu operatorul de salubrizare: https://primariasector1.ro/informatii-de-interes-public/contractul-romprest/
4. Discursul primarului privind situația titlurilor executorii din perioada 2021-2024:
Serviciul Comunicare
E-mail: [email protected]
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].