logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale 'Cindrelul - Junii' Sibiu

TROFEUL Festivalului LUCREȚIA CIOBANU pleacă la Giurgiu

Ediția a 8-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu' a adus pe scena Centrului Cultural 'Ion Besoiu' 16 tineri concurenți, reprezentanți ai multor zone etnofolclorice din România. În urma concursului, juriul a deliberat, iar trofeul acestei ediții a fost adjudecat de tânăra Alexandra-Georgiana Pițu din Giurgiu.

Lucreția Ciobanu a fost omagiată la Sibiu, într-un festival care îi poartă numele. Ajuns la cea de-a 8-a ediție, acest festival are ca scop promovarea tinerilor mărturisitori ai folclorului românesc, prin prezentarea unor repertorii și costume autentice, specifice zonelor de proveniență ale fiecăruia dintre ei.

Peste 200 de artiști au făcut spectacol pentru publicul sibian, acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist 'Cindrelul-Junii Sibiului', condusă rând pe rând de dirijorii Cristian Obrejan și Radu Dinescu. Alături de această orchestră, în deschiderea festivalului a evoluat și orchestra de tineret a ansamblului-gazdă, coordonată de profesorul Adrian Grecu.

'Tineri frumoși și talentați au intrat în faza finală a competiției. I-am urmărit pe fiecare dintre ei cu atenție și avem convingerea că printr-un repertoriu bine ales, prin portul popular îmbrăcat cu mândrie, ambele completate cu muncă și tenacitate, au reușit să transforme scena festivalului într-o adevărată sărbătoare a folclorului românesc. Îi încurajăm pe fiecare dintre ei să continue eforturile pe drumul cântecului popular.', a declarat Silvia Macrea, directorul festivalului și manager al CJCPCT 'Cindrelul-Junii' Sibiu.

Ca în fiecare an, festivalul s-a bucurat de un juriu format din profesioniști, oameni de cultură care au girat pentru tinerii concurenți: Prof. Dr. ELISE STAN, etnomuzicolog, realizator de emisiuni la Televiziunea Română - președintele juriului, Prof. Univ. Dr. ILIE MOISE - etnolog, cercetător științific la Institutul de Cercetări Socio - Umane din Sibiu, al Academiei Române, CARMEN POPOVICI DUMBRAVÃ - interpretă de muzică populară și profesor de canto la Școala Populară de Arte - Timișoara, NINETA POPA IONESCU - interpretă de muzică populară, RADU DINESCU - naist, dirijor al orchestrei Ansamblului Folcloric Profesionist 'Cindrelul-Junii Sibiului', MARIANA ANGHEL - solist vocal în cadrul Centrului Cultural 'Reduta' Brașov și profesor de canto, IONUȚ FULEA - interpret de muzică populară, Președintele Uniunii Artiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România, Dr. CRISTIAN OBREJAN - dirijor al orchestrei Ansamblului Folcloric Profesionist 'Cindrelul-Junii Sibiului', ANA-MARIA VOICU - producător artistic al talent show-ului 'Vedeta Populară', difuzat de Televiziunea Română, ALICE - OLIVIA GHILE - interpretă de muzică populară, câștigătoare a trofeului ediției a VII-a a Festivalului - Concurs al Tinerilor Interpreți de Muzică Populară Lucreția Ciobanu, Dr. SILVIA MACREA - manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale 'Cindrelul-Junii' Sibiu, Directorul Festivalului.

Laureații Festivalului 'Lucreția Ciobanu' 2025:
PREMIUL DE POPULARITATE: Maria Daria Costea -Alba
PREMIUL ȘCOLII POPULARE DE ARTE 'ILIE MICU' SIBIU: Georgiana -Mădălina Avădanei -Iasi
PREMIUL SPECIAL: SEBASTIAN -MIHAI ȘERBAN - MUREȘ
PREMIUL SPECIAL: SORIN NÃSTASIE CHEVA- CARAȘ-SEVERIN
PREMIUL SPECIAL: Maria Daria Costea -Alba
PREMIUL CJCPCT 'CINDRELUL - JUNII' SIBIU: ALEXANDRA ILINCA DIN- ARGEȘ
PREMIUL III VALENTIN VÃDRARIU - CARAȘ-SEVERIN
PREMIUL II: CONSTANTINA CORNELIA ORLEANU -GORJ
PREMIUL I: ANDREEA BOGDAN - CLUJ
TROFEUL FESTIVALULUI: ALEXANDRA - GEORGIANA PIȚU - GIURGIU

'Sunt profund emoționată și cu greu îmi găsesc cuvintele în aceste momente. Vă pot spune doar atât, că în acest moment aici, la dumneavoastră, la Sibiu, la Festivalul 'Lucreția Ciobanu' mi s-a îndeplinit un vis. Dacă atunci când eram mică, visam să mă aflu pe această scenă, acum mă întorc acasă, la mine, câștigătoare.', a declarat Alexandra Georgiana-Pițu, laureată cu trofeul festivalului.

Foști laureați și artiști consacrați ai folclorului românesc au evoluat în fața publicului sibian alături de Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul-Junii Sibiului', 'Veteranii Junii Sibiului' Ansamblul Folcloric 'Ceata Junilor' și Orchestra de Tineret 'Cindrelul-Junii Sibiului' în momente artistice de excepție.

Un vis al maestrului coregraf Ioan Macrea, împlinit pe scena festivalului

În urmă cu peste șase decenii, coregraful Ioan Macrea, întemeietorul Junilor Sibiului, l-a cunoscut pe un alt profesionist al coregrafiilor jocurilor populare românești, maestrul coregraf Florea Dobrescu, încolțindu-i ideea punerii în scenă a unei forme deosebite a 'călușului oltenesc', atât de juni, cât și de junese. Astfel, în acest an, Silvia Macrea, deschizând o colaborare inedită cu Florea Dobrescu, a reușit să aducă în premieră, pe scena festivalului 'Lucreția Ciobanu', acest dans în forma lui mixtă, împlinind un vis al tatălui ei. Momentul a fost primit cu entuziasm de publicul spectator, reușind încă o dată să confirme performanța junilor, în maniera conservării și promovării impecabile a jocului popular românesc.

A VIII-a ediție a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu' a fost organizată de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale 'Cindrelul - Junii' Sibiu.

Parteneri: Cricova și Therme
Acțiunile CJCPCT 'Cindrelul-Junii' Sibiu sunt posibile cu finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu.

Afisari: 72

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].