logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Harghita: ''Natura în imagini'' - o nouă expoziţie de fotografie AGERPRES, vernisată la Cea1 Borsec Festival

Imagine din galeria Agerpres

O nouă expoziţie de fotografie, realizată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi intitulată ''Natura în imagini'', a fost vernisată, vineri, în deschiderea festivalului Cea1 Borsec Festival, care se desfăşoară la acest sfârşit de săptămână.

În centrul staţiunii au fost expuse 15 planşe cu fotografii din arhiva Agenţiei Naţionale de Presă, realizate de-a lungul timpului la Borsec, precum şi mai multe fotografii de natură, pe care fotoreporterii AGERPRES le-au făcut în zone cunoscute ale ţării.

 


Fotografiile realizate în Borsecul de altă dată surprind imagini din perioada în care staţiunea era înfloritoare, clădirile aveau farmecul lor special, iar numărul turiştilor era foarte mare. De asemenea, două dintre fotografii sunt realizate în anul 1959, la fabrica de apă minerală din localitate. În ceea ce priveşte fotografiile de natură, acestea ilustrează zone turistice foarte cunoscute din judeţul Harghita, cum ar fi Lacu Roşu, Lacul Sfânta Ana sau Tinovul Mohoş, ori din munţii Făgăraş, Bucegi şi Călimani.

La vernisarea expoziţiei, directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a punctat faptul că expoziţia a fost particularizată în acest an pentru ca locuitorilor oraşului să le fie prezentate momente din istoria locului.

 


"Este al doilea an consecutiv când AGERPRES se află la Cea1 Borsec Festival. Anul trecut am venit cu imagini din natură, din toată România, anul acesta am încercat să particularizăm puţin expoziţia şi să aducem locuitorilor un pic din trecutul acestui oraş. Chiar am stat de vorbă cu câţiva locuitori care au urmărit imaginile AGERPRES şi au recunoscut clădiri care astăzi nu mai există, semne că fotografia păstrează nostalgia, păstrează vie amintiri pe care, poate, astăzi nu le mai regăsim. Însă, aceste amintiri fac parte din istoria locului şi din memoria cetăţenilor. Iar pentru tineri cred că este bine să vadă cum a fost oraşul lor şi cum este acum", a declarat Claudia Nicolae.

Producătorul Cea1 Borsec Festival, Dan Burlac, a spus că expoziţia reprezintă "o surpriză" şi şi-a exprimat speranţa că staţiunea îşi va recăpăta în curând strălucirea de altă dată.

"Este o surpriză pentru cei din Borsec, pentru că nici eu nu mă aşteptam la aceste poze, cred că şi borsecenilor le face mare plăcere să vadă această expoziţie. Mă bucur, suntem aici pe locul unde înainte era promenada, suntem pe locul unde vibe-ul Borsec încă mai există şi cred că în curând acest loc va căpăta strălucirea de altă dată, cu investiţiile care se fac", a spus Dan Burlac.

 

La rândul său, primarul staţiunii Borsec, Mik Jozsef, a mărturisit că priveşte fotografiile cu nostalgie şi crede că în câţiva ani imaginea Borsecului se va schimba.

"Mă apucă nostalgia, pentru că şi eu am trăit vremurile acelea (...). A fost foarte frumos şi chiar am dori să revină Borsecul cum a fost demult şi noi, când ne uităm spre viitor, practic ne uităm spre trecut, să luăm exemplu şi să reconstruim oraşul, care, din păcate, a fost distrus. Neapărat vrem să păstrăm cât mai mult din stilul arhitectural al oraşului şi chiar mă bucură că, după mulţi ani în care numai autoritatea locală a făcut investiţii majore în localitate, acum, de câteva luni încoace, s-a pornit o mişcare din sfera privată şi au început să cumpere şi chiar să renoveze şi eu acum aşa văd şi aşa sper că în trei ani de zile şi clădirile acestea, care sunt cum sunt în momentul de faţă şi ne uităm în poze cum au fost, o să fie majoritatea reabilitate, iar Borsecul va fi mai frumos", a declarat primarul oraşului, pentru AGERPRES.

 


Şi localnicii au privit cu interes şi nostalgie fotografiile cu Borsecul de altă dată şi şi-au amintit că, în vremurile bune, staţiunea era extraordinar de frumoasă.

"Mă uit la fotografii şi încerc să văd unde sunt făcute. Eu am prins imaginile astea de pe fotografii. Era extraordinar de frumos, mai ales în iulie-august, pe bulevard se circula în două sensuri, pe o parte se mergea în sus şi pe cealaltă parte coborau oamenii. Era atâta lume că dacă te pierdeai de cineva, nu îl găseai, doar la vilă te întâlneai cu el. Cred că se va ajunge la cum a fost Borsecul cândva doar peste 50-100 ani", a spus un localnic din Borsec.

 


La rândul lor, turiştii şi-au amintit de farmecul "celei mai frumoase staţiuni ascunse din Transilvania", cum au denumit-o organizatorii Cea1 Borsec Festival.

"Pe mine mă duce cu gândul la copilărie, în anii '80 îmi făceam vacanţele aici. Copiii mei m-au întrebat zilele acestea, fiind şi noi în vacanţă, cum arătau aceste clădiri care acum sunt lăsate în paragină, din păcate. A fost un bun prilej să vadă, într-adevăr, cum erau aceste clădiri, aceste spaţii, în acele timpuri şi sperăm să le revedem la fel cum sunt în acele imagini şi nu cum sunt acum", a spus o turistă din Iaşi.

 


Cea1 Borsec Festival are loc în perioada 30 iulie - 1 august, startul distracţiei urmând să fie dat de Goran Bregovic, care va susţine vineri seara un concert eveniment pe scena amenajată pe Pârtia Speranţa.
 


De asemenea, organizatorii au precizat că "serile festivalului vor răsuna în ritmurile celor de la Balkan Taksim, senzaţionala trupă Om la lună şi îndrăgitele formaţii maghiare Role, Koszika&The Hotshots şi magicianul violoncelului, Kalmus Felician".

Duminică, 1 august, este programat un concert de muzică populară intitulat "Dor de cântec, Dor de joc, de frumos, Dor de Borsec".

În acest an, vedeta festivalului, "ceaunul", revine la Borsec, după ce în vara din 2020 concursul de gătit nu a putut avea loc.

Programul festivalului mai cuprinde conferinţe pe teme de interes, proiecţii de filme, târg de produse tradiţionale şi handmade, ateliere de artă tradiţională ţărănească sau meşteşuguri ale meşterilor din zonă, dar şi concursuri de cros montan, orientare în alergare, demonstraţii de parapantă şi mountain bike, precum şi un concurs de şah.

 


Pe lângă expoziţia vernisată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, va fi prezentată şi o expoziţie realizată cu sprijinul Institutului Cultural Maghiar din Bucureşti şi intitulată "Băile Herculane (trecut şi prezent)".

Evenimentul este organizat de Primăria Borsec şi Fundaţia Pro Borsec, cu sprijinul mai multor instituţii şi firme private şi este produs de Asociaţia Culturală "Secvenţe". AGERPRES/ A, AS, autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Sursa fotografiilor: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES  FOTO

 

Citeşte şi:

 

Harghita: Demonstraţii de gătit la ceaun şi concurs culinar, la Cea1 Borsec Festival (GALERIE FOTO)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 11-02-2025 16:08

Sălaj: 'Arta frământată ' - expoziție ce prezintă istoria de peste 10.000 de ani a olăritului

'Arta frământată' sau povestea de 10.000 de ani a unuia dintre cele mai vechi meșteșuguri ale omenirii, olăritul, este tema unei expoziții vernisate, marți, în Beciul Cultural al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Muzeografii din Zalău au încercat să surprindă, în cadrul expoziției ce prezintă vase sau fragmente ceramic

Cultura - Media 11-02-2025 11:45

Covasna: Picturile murale de la castelul din Olteni, restaurate în cadrul unui proiect cofinanțat prin PNRR

Picturile murale descoperite în interiorul castelului de la Olteni, județul Covasna, realizate în jurul anului 1840, vor fi restaurate printr-un proiect cofinanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce vizează transformarea clădirii într-un muzeu ecvestru.

Cultura - Media 11-02-2025 10:47

Emisiunea filatelică ''Muzeul Național Peleș, Vitralii'' - de miercuri, în magazinele Romfilatelia

Emisiunea filatelică ''Muzeul Național Peleș, Vitralii'', compusă din patru mărci poștale și un plic ''prima zi'', va fi disponibilă de miercuri în rețeaua magazinelor Romfilatelia. Mărcile poștale reproduc imaginile care au ca subiect ilustrarea unor scene din basmul ''Albă ca zăpada'' (ti

Cultura - Media 11-02-2025 10:37

Concerte de excepție pe scena Ateneului Român în cadrul ediției 2025 a Festivalului Internațional ''George Enescu''

Două importante serii de concerte din cadrul ediției 2025 a Festivalului Internațional ''George Enescu'' - Concertele de la Ateneu (după-amiaza) și Concertele de la Miezul Nopții - vor fi găzduite de Ateneul Român. * Seria Concertelor de la Ateneu cuprinde 28 de spectacole cu lucrări ale unor renumiți com

Cultura - Media 10-02-2025 16:38

Ministerul Culturii/Proiect HG: Exportul temporar de bunuri culturale mobile restricționat pentru maxim șase luni

Restricționarea duratei exportului temporar pentru o perioadă de maxim șase luni a bunurilor culturale mobile, cu posibilitatea prelungirii exportului o singură dată, pentru o perioadă de șase luni, se numără printre principalele modificări ale legislației care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, potrivit unui proiect de act

Cultura - Media 10-02-2025 15:41

Ziua Brâncuși - sărbătorită, pe 19 februarie, la MNAR

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) sărbătorește Ziua Brâncuși, pe 19 februarie, printr-un program special dedicat marelui sculptor. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES, publicul va avea ocazia să descopere opera și influența sa asupra artei moderne prin tururi ghidate și o proiecție de film documentar.

Cultura - Media 10-02-2025 12:39

Ziua îndrăgostiților la ONB: 'Cenușăreasa', 'Trubadurul' și 'Bărbierul din Sevilla' - de miercuri până duminică

Opera Națională București celebrează Ziua îndrăgostiților prin prezentarea, de miercuri până duminică, a unora dintre cele mai faimoase povești de iubire din repertoriul liric universal. Potrivit unui comunicat al ONB, transmis luni AGERPRES, iubitorii baletului și artei lirice vor putea urmări spectacolele: 'Cenușăreasa' d

Cultura - Media 10-02-2025 10:57

Bihor: Violonistul Fedor Rudin, cu o vioară Stradivarius, în concertul Filarmonicii de stat din Oradea

Violonistul Fedor Rudin, unul dintre cei mai remarcabili violoniști ai momentului, este invitatul special al Filarmonicii de stat Oradea, pentru concertul săptămânal de joi, unde va cânta cu o vioară Stradivarius, fabricată la Cremona în anul 1712, a informat luni, într-un comunicat, instituția gazdă. 'Cu o activita

Cultura - Media 09-02-2025 11:12

Ilustrul dirijor Yan Pascal Tortelier va conduce 'Recviemul' de Verdi, pe 13 și 14 februarie, la Ateneul Român

'Recviemul' de Verdi se regăsește în programul Ateneului Român, pe 13 și 14 februarie, când Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii 'George Enescu' îl vor avea ca dirijor invitat pe Yan Pascal Tortelier și cvartetul de soliști format din soprana Hye-Youn Lee, mezzosoprana Judit Kutasi, tenorul Ioan Hotea și basul Nicolas Test

Cultura - Media 09-02-2025 10:36

Muzeul Copiilor a lansat expoziția interactivă 'Mașina Timpului'

Muzeul Copiilor a lansat expoziția interactivă 'Mașina Timpului', dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani, dar și familiilor acestora, unde vizitatorii vor putea 'călători' prin diferite epoci, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. El a scris, duminică, pe Facebook, că prin intermediul

Cultura - Media 09-02-2025 09:00

REPORTAJ/Timiș: Dimitrie Țichindeal, cărturarul cu mormânt necunoscut, dar cu o moștenire culturală care a trecut testul timpului

Puține lucruri amintesc astăzi călătorului grăbit care trece prin Becicherecu Mic, o mică localitate aflată aproape de granița cu Serbia, că aici s-a născut și a trăit o parte a vieții sale Dimitrie Țichindeal, cărturar iluminist de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 250 de ani. Evocat de Mihai Eminescu în celebra sa poezi

Cultura - Media 08-02-2025 09:00

REPORTAJ/Neamț: Artefacte vechi de 5.000 ani, expuse în 'inima' municipiului Piatra-Neamț, într-un fost sediu de bancă

În 'inima' municipiului Piatra-Neamț, într-o clădire de patrimoniu veche de aproape un secol care de-a lungul timpului a fost sediul a două bănci, o istorie veche de aproape 5.000 ani este gata să își dezvăluie povestea fascinantă.

Cultura - Media 07-02-2025 19:41

'Cenușăreasa' - în coregrafia lui Renato Zanella - premieră, sâmbătă, la Opera Națională București; spectacolul - sold out

Premiera de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev va fi prezentată, sâmbătă, pe scena Operei Naționale București (ONB), managerul instituției, dirijorul Daniel Jinga, precizând că biletele pentru spectacol sunt epuizate. 'O să vă spun ce înseamnă 'Cenușăreasa' pentru Opera Națională București în a

Cultura - Media 07-02-2025 15:50

Ministrul Culturii anunță noi reglementări pentru realizarea de expoziții românești în străinătate

Ministerul Culturii va propune înăsprirea cadrului legislativ care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, o propunere de hotărâre de guvern urmând să fie publicată, vineri, pe site-ul ministerului, a anunțat ministrul Natalia Intotero. 'Lucrăm la înăsprirea cadrului leg

Cultura - Media 07-02-2025 15:50

Alba: Un sfert dintre vizitatorii Sălii Unirii, interesați să viziteze, contra cost, expoziția permanentă

Doar un sfert dintre persoanele care au vizitat anul trecut Sala Unirii din Alba Iulia, simbol al unității naționale a poporului român, au plătit bilet să vadă expoziția permanentă dedicată actului de la 1 Decembrie 1918, unde sunt expuse printre altele, biroul lui Aurel Lazăr, la care a fost scrisă 'Declarația de independență' din 12 octombrie 1918, și