logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Violonistul Fedor Rudin, cu o vioară Stradivarius, în concertul Filarmonicii de stat din Oradea

Image

Violonistul Fedor Rudin, unul dintre cei mai remarcabili violoniști ai momentului, este invitatul special al Filarmonicii de stat Oradea, pentru concertul săptămânal de joi, unde va cânta cu o vioară Stradivarius, fabricată la Cremona în anul 1712, a informat luni, într-un comunicat, instituția gazdă.

'Cu o activitate solistică intensă, care îl poartă pe cele mai mari scene ale lumii, Fedor Rudin se bucură de aprecierea publicului și a criticii muzicale în plan internațional. Tehnica sa impecabilă se îmbină cu o vioară de cea mai înaltă calitate, ce poartă semnătura Stradivarius. Violonistul abordează un repertoriu vast, care cuprinde chiar și cele mai dificile piese de vioară care s-au scris vreodată și printre care se numără și lucrarea lui Alban Berg, prezentă în programul orădean. Cariera de succes a lui Fedor Rudin putea fi prezisă încă din clipa în care a devenit cel mai tânăr concertmaestru al Filarmonicii din Viena. Mai mult de atât, Rudin nu este doar un violonist de excepție, ci îmbrățișează și cariera dirijorală', se arată în comunicat.

Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea va fi condusă de dirijorul permanent Andrej Vesel, concertul simfonic fiind întregit de Corul Filarmonicii de Stat Oradea.

Sub genericul 'Reflexii Sonore: De la Viena la Mare', concertul vocal-simfonic începe în cadrul elegant și maiestuos al Vienei și traversează teritoriile pentru a ajunge la marea cea liniștită și plină de mister.

Punctul de pornire va fi lucrarea vieneză 'Concert pentru vioară' de Alban Berg, unul dintre cei trei compozitori reprezentativi care au creat 'A Doua Școală Vieneză'. Concertul pentru vioară este probabil cea mai cunoscută și cea mai frecvent interpretată lucrare semnată de Alban Berg. A fost finalizată în anul 1935, cu puțin timp înainte ca Berg să se stingă din viață, fiind totodată și ultima sa compoziție, dedicată 'în memoria unui înger', tânăra Manon, fiica văduvei lui Gustav Mahler.

Călătoria muzicală va cuceri noi teritorii prin 'Central Park in the Dark', o lucrare care reflectă lumea nouă a Americii și a orașului New York, prin compozitorul Charles Ives.

Reflexiile sonore ale concertului se vor revărsa apoi în adâncimile mării infinite prin 'La Mer', compoziție scrisă de Claude Debussy și dirijată de el însuși în 1908, devenind una dintre cele mai apreciate și mai frecvent interpretate piese din creația sa.

'Prin muzică se pot cunoaște trăsăturile unui popor și ale culturii sale și se pot crea o multitudine de imagini: orașe, forme geografice, poate chiar lumi noi. O lucrare reflectă întregul univers în care a fost creată: sentimentele și temperamentul compozitorului, gândurile sale și principiile după care se ghidează, lumea care îl înconjoară și perspectiva din care el o privește. Muzica este atât de bogată, precum universul în care ne aflăm, iar bogăția ei constă mai ales în modurile infinite în care este înțeleasă de publicul meloman', precizează sursa.

Începând cu anul 2024, Andrej Vesel a devenit dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea, după colaborarea reușită din cadrul unor concerte care au avut loc în stagiunea 2023-2024.

Andrej Vesel s-a născut în capitala Croației, Zagreb, și a început formarea muzicală cu studiul pianului. În anul 2015 a absolvit Academia de Muzică din Zagreb, unde a studiat cu celebrul pianist Vladmiri Krpan, cursurile de dirijat orchestră și dirijat coral, masterclass-uri susținute de personalități artistice. În anul 2017, Andrej Vesel a fondat propria sa orchestră, împreună cu pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, numită 'Ton der Jugend Symphonieorchester Wien', care are apariții regulate la Wiener Konzerthaus.

În calitate de dirijor, Vesel s-a aflat deja la pupitrul unor orchestre importante din Palestina, Germania, Slovenia , precum și în România la Brașov, Oradea, Satu-Mare și Sibiu. În momentul de față, Andrej Vesel este deținătorul bursei croate 'Vecernjakova domovnica' la categoria Muzică și a Bursei 'Richard Wagner' pentru Festivalul din Bayreuth, Germania.

Invitatul special al serii, Fedor Rudin, este 'unul dintre cei mai remarcabili violoniști ai momentului', subliniază comunicatul Filarmonicii. Cu o activitate solistică intensă, care îl poartă pe cele mai mari scene ale lumii, Fedor Rudin se bucură de aprecierea publicului și a criticii muzicale în plan internațional.

S-a născut la Moscova în anul 1992, fiind nepotul compozitorului avangardist Edison Denisov. Și-a petrecut copilăria la Paris și a studiat la Koln cu Zakhar Bron. A continuat apoi studiile la Mozarteum Salzburg cu Pierre Amoyal și la Graz cu Boris Kuschnir. Timp de trei stagiuni a fost concertmaestru la Filarmonica din Viena, unde a avut ocazia să colaboreze cu dirijori precum Herbt Blomstedt, Riccardo Muti, Andris Nelsons și Christian Thielemann.

Vioara pe care cântă Rudin este un Stradivarius, fabricată la Cremona în anul 1712, care i-a fost dăruită de către Canimex Inc., cu baza la Drummondville (Quebec), dar și pe o copie a unei viori Storioni, fabricată de Sylvain Tournaire la Paris, în anul 2023.

Debutul violonistului la Filarmonica din Berlin a avut loc odată cu programul intitulat 'Violin Magic', unde Rudin a excelat ca 'un magician al instrumentului, captivând audiența și critica de specialitate prin dexteritatea degetelor sale și prin calitatea sunetului'. La vârsta de doar 32 de ani a susținut deja concerte la Elbphilharmonie Hamburg, la Rudolfinum în Praga, Paris Philharmonie, Carnegie Hall New York, Salzburg Festival și Schleswig-Holstein Music Festival.

Violonistul a concertat și alături de Orchestrele simfonice din Montreal și Bournemouth, Orchestra Radio din Norvegia și altele. De asemenea, a colaborat cu dirijori de renume precum Vladimir Jurowski, Petr Popelka, Lorenzo Viatti și alții. Abordează cu succes și repertoriul cameral, unde împarte scena cu pianiștii Boris Kusnezow și Julien Libeer, violonceliștii Julia Hagen și Bruno Philippe, dar și ansamblurile Pavel Haas Quartet și Signum Saxophone Quartet. Din anul 2022 a devenit director artistic al festivalului cameral Rencontres Musicales de Chaon.

Arta dirijorală și-a perfecționat-o în cadrul Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, unde a studiat cu Simeon Pironkoff și Vladimir Kiradjiev, iar recent a participat la cursuri de măiestrie susținute de Marin Alsop, Paavo Jarvi, Michail Jurowski și alții.

În octombrie 2023 a abordat pentru prima dată genul operei din punct de vedere dirijoral cu producția 'West Side Story' de Leonard Bernstein. AGERPRES/(AS - redactor: Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 341

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 02-04-2025 15:42

Sibiu: Două muzee închise după ce Muzeul Național Brukenthal a intrat în incapacitate de plată

Cel mai vechi muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal, deschis în urmă cu 208 ani la Sibiu, a intrat în incapacitate de plată din cauza bugetului insuficient acordat de către Ministerul Culturii, mai mic în acest an față de cel din anul trecut, primul efect fiind faptul că două muzee mai mici, aparținând de acesta, Muzeul de Istori

Cultura - Media 02-04-2025 14:26

Ministerul Culturii a lansat Registrul lucrătorilor culturali profesioniști

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță lansarea, miercuri, a Registrului lucrătorilor culturali profesioniști (RegLCP). Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES, această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Statutului lucrătorului cultural profesionis

Cultura - Media 02-04-2025 14:22

Cluj: Ediția din acest an a Festivalului de Film UrbanEye - dedicată binelui comun

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye începe miercuri, la Cluj-Napoca, în acest an tema evenimentului fiind dedicată binelui comun. ''Astăzi, 2 aprilie, debutează cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye la Cinema ARTA din Cluj. Timp de cinci zile, festivalul aduce în prim-plan relația din

Cultura - Media 02-04-2025 14:08

Prahova: Noi săpături arheologice vor fi demarate în zona în care a fost găsit în 1927 coiful de la Coțofenești

Noi săpături arheologice vor fi efectuate în județul Prahova în vara acestui an în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în acel areal ar exista o cetate getică. ''În zonă nu au fost făcute săpături niciodată. Sing

Cultura - Media 02-04-2025 13:32

VIDEO REPORTAJ Arad: Leacuri dacice și demonstrații de farmacie străveche - noi atracții la muzeu

Leacurile dacice și plantele folosite de strămoși pentru diverse tratamente sunt prezentate într-o expoziție inedită la Muzeul de Științe ale Naturii din Arad, în următoarele luni, iar vizitatorii vor avea parte și de demonstrații privind practica farmaceutică din urmă cu mii de ani.  

Cultura - Media 02-04-2025 08:43

Buzău: Zeci de foste așezări umane, descoperite în lunca pârâului Călmățui, unde se ridică un parc eolian

Arheologii Muzeului Județean Buzău au descoperit pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, unde în prezent se ridică un parc de eoliene, 31 de așezări umane formate din foste locuințe în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut, datând din preistorie până în mileniul I după Hristos, și sute de artefacte.

Cultura - Media 01-04-2025 20:49

Vlad Alexandrescu despre Victor Rebengiuc: O personalitate excepțională a culturii românești

Președintele Consiliului Director al Grupului de Dialog Social, Vlad Alexandrescu, i-a înmânat marți actorului Victor Rebengiuc premiul GDS pe anul 2024. 'Ne aflăm astăzi aici pentru a onora o personalitate excepțională a culturii românești, un artist a cărui voce și prezență scenică au marcat generații întregi. Gru

Cultura - Media 01-04-2025 20:09

Bihor: Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor'

Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat marți cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor', apărută anul acesta la Editura Presa Universitară Clujeană, fiind lucrarea sa de doctorat în sociologie, adaptată pentru a fi utilă unui public foarte larg. Lansarea de carte a avut loc la Librăria Humanitas, în mijlocul unu

Cultura - Media 01-04-2025 19:56

Vrancea: Galele Teatrale Focșănene - sold-out la toate spectacolele

Galele Teatrale Focșănene, eveniment dedicat Zilei Mondiale a Teatrului care s-a desfășurat pe parcursul lunii martie la Teatrul Municipal 'Maior Gheorghe Pastia', au fost un succes răsunător și în acest an, toate spectacolele jucându-se cu casa închisă. Evenimentul, început în 1993, a reușit să atragă și

Cultura - Media 01-04-2025 17:55

Directorul general al AGERPRES: Rolul jurnalistului este de a păstra istoria și de a transmite realitatea generațiilor viitoare

Rolul unui jurnalist este de a păstra istoria și de a transmite realitatea generațiilor viitoare, a declarat directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, în cadrul unei conferințe desfășurate marți la Clubul Național de Presă al BTA din București, în cadrul proiectului 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune', derulat de agenția bulg

Cultura - Media 01-04-2025 15:07

Covasna: Mircea Cărtărescu și scriitorii finlandezi Sofi Oksanen și Timo Parvela, invitați la târgul de carte SepsiBook

Mircea Cărtărescu și scriitorii finlandezi Sofi Oksanen și Timo Parvela se numără printre invitații speciali ai celei de-a patra ediții a Târgului de carte și festivalului de literatură contemporană SepsiBook, ce va avea loc în perioada 22-25 mai la Arena Sepsi din municipiul Sfântu Gheorghe, au anunțat, marți, organizatorii.

Cultura - Media 01-04-2025 14:11

Timiș: Muzeul Satului Bănățean se redeschide publicului; biserica arsă rămâne închisă

Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara se va redeschide pentru public, de miercuri, după ce a fost închis, pe 26 martie, în urma unui incendiu care a mistuit biserica din lemn de la Topla, monument istoric construit în anul 1746, amplasată în centrul civic al MSB. Muzeul Satului Bănățean va funcționa după programul

Cultura - Media 01-04-2025 13:49

Dolj: Muzeul Olteniei Craiova sărbătorește 110 ani de la înființare

Muzeul Olteniei Craiova, fondat la 1 aprilie 1915, sărbătorește în aceste zile 110 ani de la înființare, prilej cu care a inaugurat, marți, o expoziție aniversară în care sunt prezentate documente fondatoare, dar și imagini din timpul unor cercetări arheologice și obiecte de referință. 'Fondat la 1 aprilie 1915, prin ordi

Cultura - Media 01-04-2025 13:46

Vizite ghidate gratuite - în aprilie, la Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) va organiza, începând cu luna aprilie, o serie de vizite ghidate gratuite în galeriile permanente și în muzeele satelit, menite să ofere publicului o experiență culturală captivantă. Programul vizitelor ghidate include atât Galeria Națională, cât și Galeria Eu

Cultura - Media 01-04-2025 13:34

Iași: Cristal de Heliodor de 980 de carate, provenit din Ucraina, expus la Palatul Culturii

Un cristal de Heliodor de 980 de carate, provenit din Ucraina, va putea fi admirat în cadrul 'Minerale Expo', eveniment care se va desfășura în perioada 4 - 6 aprilie, în holul Muzeului Științei și Tehnicii 'Ștefan Procopiu' din cadrul Palatului Culturii. Potrivit reprezentanților Palatului Culturii, piesa centrală a e