Bihor: Violonistul Fedor Rudin, cu o vioară Stradivarius, în concertul Filarmonicii de stat din Oradea

Violonistul Fedor Rudin, unul dintre cei mai remarcabili violoniști ai momentului, este invitatul special al Filarmonicii de stat Oradea, pentru concertul săptămânal de joi, unde va cânta cu o vioară Stradivarius, fabricată la Cremona în anul 1712, a informat luni, într-un comunicat, instituția gazdă.
'Cu o activitate solistică intensă, care îl poartă pe cele mai mari scene ale lumii, Fedor Rudin se bucură de aprecierea publicului și a criticii muzicale în plan internațional. Tehnica sa impecabilă se îmbină cu o vioară de cea mai înaltă calitate, ce poartă semnătura Stradivarius. Violonistul abordează un repertoriu vast, care cuprinde chiar și cele mai dificile piese de vioară care s-au scris vreodată și printre care se numără și lucrarea lui Alban Berg, prezentă în programul orădean. Cariera de succes a lui Fedor Rudin putea fi prezisă încă din clipa în care a devenit cel mai tânăr concertmaestru al Filarmonicii din Viena. Mai mult de atât, Rudin nu este doar un violonist de excepție, ci îmbrățișează și cariera dirijorală', se arată în comunicat.
Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea va fi condusă de dirijorul permanent Andrej Vesel, concertul simfonic fiind întregit de Corul Filarmonicii de Stat Oradea.
Sub genericul 'Reflexii Sonore: De la Viena la Mare', concertul vocal-simfonic începe în cadrul elegant și maiestuos al Vienei și traversează teritoriile pentru a ajunge la marea cea liniștită și plină de mister.
Punctul de pornire va fi lucrarea vieneză 'Concert pentru vioară' de Alban Berg, unul dintre cei trei compozitori reprezentativi care au creat 'A Doua Școală Vieneză'. Concertul pentru vioară este probabil cea mai cunoscută și cea mai frecvent interpretată lucrare semnată de Alban Berg. A fost finalizată în anul 1935, cu puțin timp înainte ca Berg să se stingă din viață, fiind totodată și ultima sa compoziție, dedicată 'în memoria unui înger', tânăra Manon, fiica văduvei lui Gustav Mahler.
Călătoria muzicală va cuceri noi teritorii prin 'Central Park in the Dark', o lucrare care reflectă lumea nouă a Americii și a orașului New York, prin compozitorul Charles Ives.
Reflexiile sonore ale concertului se vor revărsa apoi în adâncimile mării infinite prin 'La Mer', compoziție scrisă de Claude Debussy și dirijată de el însuși în 1908, devenind una dintre cele mai apreciate și mai frecvent interpretate piese din creația sa.
'Prin muzică se pot cunoaște trăsăturile unui popor și ale culturii sale și se pot crea o multitudine de imagini: orașe, forme geografice, poate chiar lumi noi. O lucrare reflectă întregul univers în care a fost creată: sentimentele și temperamentul compozitorului, gândurile sale și principiile după care se ghidează, lumea care îl înconjoară și perspectiva din care el o privește. Muzica este atât de bogată, precum universul în care ne aflăm, iar bogăția ei constă mai ales în modurile infinite în care este înțeleasă de publicul meloman', precizează sursa.
Începând cu anul 2024, Andrej Vesel a devenit dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea, după colaborarea reușită din cadrul unor concerte care au avut loc în stagiunea 2023-2024.
Andrej Vesel s-a născut în capitala Croației, Zagreb, și a început formarea muzicală cu studiul pianului. În anul 2015 a absolvit Academia de Muzică din Zagreb, unde a studiat cu celebrul pianist Vladmiri Krpan, cursurile de dirijat orchestră și dirijat coral, masterclass-uri susținute de personalități artistice. În anul 2017, Andrej Vesel a fondat propria sa orchestră, împreună cu pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, numită 'Ton der Jugend Symphonieorchester Wien', care are apariții regulate la Wiener Konzerthaus.
În calitate de dirijor, Vesel s-a aflat deja la pupitrul unor orchestre importante din Palestina, Germania, Slovenia , precum și în România la Brașov, Oradea, Satu-Mare și Sibiu. În momentul de față, Andrej Vesel este deținătorul bursei croate 'Vecernjakova domovnica' la categoria Muzică și a Bursei 'Richard Wagner' pentru Festivalul din Bayreuth, Germania.
Invitatul special al serii, Fedor Rudin, este 'unul dintre cei mai remarcabili violoniști ai momentului', subliniază comunicatul Filarmonicii. Cu o activitate solistică intensă, care îl poartă pe cele mai mari scene ale lumii, Fedor Rudin se bucură de aprecierea publicului și a criticii muzicale în plan internațional.
S-a născut la Moscova în anul 1992, fiind nepotul compozitorului avangardist Edison Denisov. Și-a petrecut copilăria la Paris și a studiat la Koln cu Zakhar Bron. A continuat apoi studiile la Mozarteum Salzburg cu Pierre Amoyal și la Graz cu Boris Kuschnir. Timp de trei stagiuni a fost concertmaestru la Filarmonica din Viena, unde a avut ocazia să colaboreze cu dirijori precum Herbt Blomstedt, Riccardo Muti, Andris Nelsons și Christian Thielemann.
Vioara pe care cântă Rudin este un Stradivarius, fabricată la Cremona în anul 1712, care i-a fost dăruită de către Canimex Inc., cu baza la Drummondville (Quebec), dar și pe o copie a unei viori Storioni, fabricată de Sylvain Tournaire la Paris, în anul 2023.
Debutul violonistului la Filarmonica din Berlin a avut loc odată cu programul intitulat 'Violin Magic', unde Rudin a excelat ca 'un magician al instrumentului, captivând audiența și critica de specialitate prin dexteritatea degetelor sale și prin calitatea sunetului'. La vârsta de doar 32 de ani a susținut deja concerte la Elbphilharmonie Hamburg, la Rudolfinum în Praga, Paris Philharmonie, Carnegie Hall New York, Salzburg Festival și Schleswig-Holstein Music Festival.
Violonistul a concertat și alături de Orchestrele simfonice din Montreal și Bournemouth, Orchestra Radio din Norvegia și altele. De asemenea, a colaborat cu dirijori de renume precum Vladimir Jurowski, Petr Popelka, Lorenzo Viatti și alții. Abordează cu succes și repertoriul cameral, unde împarte scena cu pianiștii Boris Kusnezow și Julien Libeer, violonceliștii Julia Hagen și Bruno Philippe, dar și ansamblurile Pavel Haas Quartet și Signum Saxophone Quartet. Din anul 2022 a devenit director artistic al festivalului cameral Rencontres Musicales de Chaon.
Arta dirijorală și-a perfecționat-o în cadrul Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, unde a studiat cu Simeon Pironkoff și Vladimir Kiradjiev, iar recent a participat la cursuri de măiestrie susținute de Marin Alsop, Paavo Jarvi, Michail Jurowski și alții.
În octombrie 2023 a abordat pentru prima dată genul operei din punct de vedere dirijoral cu producția 'West Side Story' de Leonard Bernstein. AGERPRES/(AS - redactor: Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mureș: Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, la expoziția de la 'Potaissa la Turda'
Muzeul de Istorie din Turda în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș au inaugurat, marți, expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', prima itinerare a acesteia fiind University Forum UMFST. 'Expoziția reunește aici
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna viitoare la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna viitoare la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaște. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia și Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marți, Agenția Basilica a P
Iași: Expoziția de fotografie multisenzorială 'World Unseen' s-a deschis la Palatul Culturii
Expoziția multisenzorială 'World Unseen', prin intermediul căreia fotografia devine accesibilă tuturor persoanelor cu sau fără deficiențe de vedere, a fost vernisată, marți, la Palatul Culturii din Iași, și poate fi vizitată până la sfârșitul lunii iulie. Folosind tehnologia Canon de imprimare în relief, descrieri aud
REPORTAJ: Hunedoara: 'Caravana Shakespeare - peste tot' - 22 de săptămâni de teatru în aer liber în 61 de localități
Zece actori și o mână de tehnicieni, conduși de un regizor care dorește ca publicul să descopere teatrul în cele mai diferite locuri, și-au propus să le prezinte oamenilor simpli, unii poate chiar profani, bucuria unui spectacol Shakespeare. Așa a apărut 'Caravana Shakespeare - peste tot', un proiect cultural itinerant care include 61 de lo
Arad: Un oraș în miniatură construit cu milioane de piese LEGO, expus la muzeu
Un oraș în miniatură construit de-a lungul mai multor ani, cu milioane de piese LEGO, este expus la Complexul Muzeal Arad, începând de marți, iar printre exponate se numără creații vechi de aproape șapte decenii, făcute cu piese din primele serii ale acestor jucării. Case, școli, spitale, automobile, trenuri sau aeronave realizate din cărămiz
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Timiș: Povești adevărate ale Operei Naționale Române din Timișoara, dezvăluite publicului
Opera Națională Română din Timișoara (ONRT) le va dezvălui celor care îi vor trece pragul în zilele de 3 mai și 14 mai, de la ora 15:00, în tururile ghidate, povești adevărate din istoria clădirii, despre incendiile prin care aceasta a trecut, atelierul de pictură, dar și întâmplări din culisele scenei. Florin Emilian Br&ici
Vâlcea: Expoziție de pictură realizată de Anatol Ghimpu și discipoli ai săi, deschisă la Muzeul de Artă
Cunoscutul pictor Anatol Ghimpu din Republica Moldova și mai mulți discipoli ai săi au vernisat luni, la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, o expoziție sub genericul ''Tradiții Academice'', eveniment ce încheie astfel o tabără de creație cu același nume care s-a desfășurat la Conacul Nicolae Bălcescu, în perioada 21 - 27 aprili
Iași: Consiliul Județean caută un sediu central potrivit pentru Biblioteca Județeană
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat, luni, că este nevoie de un sediu reprezentativ pentru o instituție culturală de anvergura bibliotecii județene, în condițiile în care aceasta a fost mutată în 2008 din vechiul său sediu din Palatul Culturii, iar de atunci funcționează în spații închiriate dintr-un complex
Cluj: Record de participare la Jazz in the Park 2025 - 308 trupe din 50 de țări
Jazz in the Park Competition, competiția dedicată trupelor tinere de jazz din întreaga lume, stabilește un nou record de participare în 2025, fiind înscrise 308 trupe din 50 de țări. ''Pe lângă artiști din Italia, Spania, Franța, Germania, România, Polonia și alte țări europene, competiția a atras anul ace
Galați: Proiect unic în țară - acces gratuit în muzee pentru toți copiii din mediul rural
Consiliul Județean Galați derulează un proiect unic în țară, intitulat ''Muzeele prin ochii copiilor'', prin intermediul căruia copiii din toate școlile din mediul rural și din cele patru orașe din județul Galați vor avea acces gratuit în toate muzeele din subordinea instituției. Proiectul, aflat la a patra ediție,
Filmul ''Milk and Cookies'', producţie UNATC în regia lui Andrei Tache-Codreanu - premieră mondială la Cannes 2025
Filmul ''Milk and Cookies'', regizat de Andrei Tache-Codreanu, va avea premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2025, în secțiunea ''La Cinef'', dedicată celor mai promițători cineaști emergenți din întreaga lume, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES.
Gala Premiilor Gopo 2025, marți, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București
Gala Premiilor Gopo, ajunsă la ediția a XIX-a, va avea loc, marți, la Sala 'Ion Caramitru' a Teatrului Național 'I.L. Caragiale' din București, urmând să fie celebrate realizările cinematografice ale anului trecut. Evenimentul va fi prezentat pentru a doua oară la rând de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, cunoscut publicul
Spectacolul 'Mă duc să ning' - premieră la Teatrul de Comedie, pe 11 mai
Spectacolul 'Mă duc să ning', după o piesă scrisă de George Lungoci, în regia lui Sorin Misirianțu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului de Comedie, pe 11 mai, de la ora 19:30, se arată într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Într-un amestec de haz și melancolie, spectacolul aduce în fața publicului o poveste despre c
Prezidențiale2025/ TVR organizează, marți, dezbaterea electorală finală; sunt invitați toți candidații
Televiziunea Română a anunțat că organizează, marți, de la ora 19:30, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, dezbaterea electorală finală 'Un Președinte pentru România', precizând că au fost invitați să participe toți candidații la alegerile prezidențiale. Potrivit unui comunicat al TVR transmis AGERPRES, dezbaterea va fi difuz