logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Violonistul Fedor Rudin, cu o vioară Stradivarius, în concertul Filarmonicii de stat din Oradea

Image

Violonistul Fedor Rudin, unul dintre cei mai remarcabili violoniști ai momentului, este invitatul special al Filarmonicii de stat Oradea, pentru concertul săptămânal de joi, unde va cânta cu o vioară Stradivarius, fabricată la Cremona în anul 1712, a informat luni, într-un comunicat, instituția gazdă.

'Cu o activitate solistică intensă, care îl poartă pe cele mai mari scene ale lumii, Fedor Rudin se bucură de aprecierea publicului și a criticii muzicale în plan internațional. Tehnica sa impecabilă se îmbină cu o vioară de cea mai înaltă calitate, ce poartă semnătura Stradivarius. Violonistul abordează un repertoriu vast, care cuprinde chiar și cele mai dificile piese de vioară care s-au scris vreodată și printre care se numără și lucrarea lui Alban Berg, prezentă în programul orădean. Cariera de succes a lui Fedor Rudin putea fi prezisă încă din clipa în care a devenit cel mai tânăr concertmaestru al Filarmonicii din Viena. Mai mult de atât, Rudin nu este doar un violonist de excepție, ci îmbrățișează și cariera dirijorală', se arată în comunicat.

Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea va fi condusă de dirijorul permanent Andrej Vesel, concertul simfonic fiind întregit de Corul Filarmonicii de Stat Oradea.

Sub genericul 'Reflexii Sonore: De la Viena la Mare', concertul vocal-simfonic începe în cadrul elegant și maiestuos al Vienei și traversează teritoriile pentru a ajunge la marea cea liniștită și plină de mister.

Punctul de pornire va fi lucrarea vieneză 'Concert pentru vioară' de Alban Berg, unul dintre cei trei compozitori reprezentativi care au creat 'A Doua Școală Vieneză'. Concertul pentru vioară este probabil cea mai cunoscută și cea mai frecvent interpretată lucrare semnată de Alban Berg. A fost finalizată în anul 1935, cu puțin timp înainte ca Berg să se stingă din viață, fiind totodată și ultima sa compoziție, dedicată 'în memoria unui înger', tânăra Manon, fiica văduvei lui Gustav Mahler.

Călătoria muzicală va cuceri noi teritorii prin 'Central Park in the Dark', o lucrare care reflectă lumea nouă a Americii și a orașului New York, prin compozitorul Charles Ives.

Reflexiile sonore ale concertului se vor revărsa apoi în adâncimile mării infinite prin 'La Mer', compoziție scrisă de Claude Debussy și dirijată de el însuși în 1908, devenind una dintre cele mai apreciate și mai frecvent interpretate piese din creația sa.

'Prin muzică se pot cunoaște trăsăturile unui popor și ale culturii sale și se pot crea o multitudine de imagini: orașe, forme geografice, poate chiar lumi noi. O lucrare reflectă întregul univers în care a fost creată: sentimentele și temperamentul compozitorului, gândurile sale și principiile după care se ghidează, lumea care îl înconjoară și perspectiva din care el o privește. Muzica este atât de bogată, precum universul în care ne aflăm, iar bogăția ei constă mai ales în modurile infinite în care este înțeleasă de publicul meloman', precizează sursa.

Începând cu anul 2024, Andrej Vesel a devenit dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea, după colaborarea reușită din cadrul unor concerte care au avut loc în stagiunea 2023-2024.

Andrej Vesel s-a născut în capitala Croației, Zagreb, și a început formarea muzicală cu studiul pianului. În anul 2015 a absolvit Academia de Muzică din Zagreb, unde a studiat cu celebrul pianist Vladmiri Krpan, cursurile de dirijat orchestră și dirijat coral, masterclass-uri susținute de personalități artistice. În anul 2017, Andrej Vesel a fondat propria sa orchestră, împreună cu pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, numită 'Ton der Jugend Symphonieorchester Wien', care are apariții regulate la Wiener Konzerthaus.

În calitate de dirijor, Vesel s-a aflat deja la pupitrul unor orchestre importante din Palestina, Germania, Slovenia , precum și în România la Brașov, Oradea, Satu-Mare și Sibiu. În momentul de față, Andrej Vesel este deținătorul bursei croate 'Vecernjakova domovnica' la categoria Muzică și a Bursei 'Richard Wagner' pentru Festivalul din Bayreuth, Germania.

Invitatul special al serii, Fedor Rudin, este 'unul dintre cei mai remarcabili violoniști ai momentului', subliniază comunicatul Filarmonicii. Cu o activitate solistică intensă, care îl poartă pe cele mai mari scene ale lumii, Fedor Rudin se bucură de aprecierea publicului și a criticii muzicale în plan internațional.

S-a născut la Moscova în anul 1992, fiind nepotul compozitorului avangardist Edison Denisov. Și-a petrecut copilăria la Paris și a studiat la Koln cu Zakhar Bron. A continuat apoi studiile la Mozarteum Salzburg cu Pierre Amoyal și la Graz cu Boris Kuschnir. Timp de trei stagiuni a fost concertmaestru la Filarmonica din Viena, unde a avut ocazia să colaboreze cu dirijori precum Herbt Blomstedt, Riccardo Muti, Andris Nelsons și Christian Thielemann.

Vioara pe care cântă Rudin este un Stradivarius, fabricată la Cremona în anul 1712, care i-a fost dăruită de către Canimex Inc., cu baza la Drummondville (Quebec), dar și pe o copie a unei viori Storioni, fabricată de Sylvain Tournaire la Paris, în anul 2023.

Debutul violonistului la Filarmonica din Berlin a avut loc odată cu programul intitulat 'Violin Magic', unde Rudin a excelat ca 'un magician al instrumentului, captivând audiența și critica de specialitate prin dexteritatea degetelor sale și prin calitatea sunetului'. La vârsta de doar 32 de ani a susținut deja concerte la Elbphilharmonie Hamburg, la Rudolfinum în Praga, Paris Philharmonie, Carnegie Hall New York, Salzburg Festival și Schleswig-Holstein Music Festival.

Violonistul a concertat și alături de Orchestrele simfonice din Montreal și Bournemouth, Orchestra Radio din Norvegia și altele. De asemenea, a colaborat cu dirijori de renume precum Vladimir Jurowski, Petr Popelka, Lorenzo Viatti și alții. Abordează cu succes și repertoriul cameral, unde împarte scena cu pianiștii Boris Kusnezow și Julien Libeer, violonceliștii Julia Hagen și Bruno Philippe, dar și ansamblurile Pavel Haas Quartet și Signum Saxophone Quartet. Din anul 2022 a devenit director artistic al festivalului cameral Rencontres Musicales de Chaon.

Arta dirijorală și-a perfecționat-o în cadrul Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, unde a studiat cu Simeon Pironkoff și Vladimir Kiradjiev, iar recent a participat la cursuri de măiestrie susținute de Marin Alsop, Paavo Jarvi, Michail Jurowski și alții.

În octombrie 2023 a abordat pentru prima dată genul operei din punct de vedere dirijoral cu producția 'West Side Story' de Leonard Bernstein. AGERPRES/(AS - redactor: Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 214

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 10-02-2025 16:38

Ministerul Culturii/Proiect HG: Exportul temporar de bunuri culturale mobile restricționat pentru maxim șase luni

Restricționarea duratei exportului temporar pentru o perioadă de maxim șase luni a bunurilor culturale mobile, cu posibilitatea prelungirii exportului o singură dată, pentru o perioadă de șase luni, se numără printre principalele modificări ale legislației care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, potrivit unui proiect de act

Cultura - Media 10-02-2025 15:41

Ziua Brâncuși - sărbătorită, pe 19 februarie, la MNAR

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) sărbătorește Ziua Brâncuși, pe 19 februarie, printr-un program special dedicat marelui sculptor. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES, publicul va avea ocazia să descopere opera și influența sa asupra artei moderne prin tururi ghidate și o proiecție de film documentar.

Cultura - Media 10-02-2025 12:39

Ziua îndrăgostiților la ONB: 'Cenușăreasa', 'Trubadurul' și 'Bărbierul din Sevilla' - de miercuri până duminică

Opera Națională București celebrează Ziua îndrăgostiților prin prezentarea, de miercuri până duminică, a unora dintre cele mai faimoase povești de iubire din repertoriul liric universal. Potrivit unui comunicat al ONB, transmis luni AGERPRES, iubitorii baletului și artei lirice vor putea urmări spectacolele: 'Cenușăreasa' d

Cultura - Media 09-02-2025 11:12

Ilustrul dirijor Yan Pascal Tortelier va conduce 'Recviemul' de Verdi, pe 13 și 14 februarie, la Ateneul Român

'Recviemul' de Verdi se regăsește în programul Ateneului Român, pe 13 și 14 februarie, când Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii 'George Enescu' îl vor avea ca dirijor invitat pe Yan Pascal Tortelier și cvartetul de soliști format din soprana Hye-Youn Lee, mezzosoprana Judit Kutasi, tenorul Ioan Hotea și basul Nicolas Test

Cultura - Media 09-02-2025 10:36

Muzeul Copiilor a lansat expoziția interactivă 'Mașina Timpului'

Muzeul Copiilor a lansat expoziția interactivă 'Mașina Timpului', dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani, dar și familiilor acestora, unde vizitatorii vor putea 'călători' prin diferite epoci, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. El a scris, duminică, pe Facebook, că prin intermediul

Cultura - Media 09-02-2025 09:00

REPORTAJ/Timiș: Dimitrie Țichindeal, cărturarul cu mormânt necunoscut, dar cu o moștenire culturală care a trecut testul timpului

Puține lucruri amintesc astăzi călătorului grăbit care trece prin Becicherecu Mic, o mică localitate aflată aproape de granița cu Serbia, că aici s-a născut și a trăit o parte a vieții sale Dimitrie Țichindeal, cărturar iluminist de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 250 de ani. Evocat de Mihai Eminescu în celebra sa poezi

Cultura - Media 08-02-2025 09:00

REPORTAJ/Neamț: Artefacte vechi de 5.000 ani, expuse în 'inima' municipiului Piatra-Neamț, într-un fost sediu de bancă

În 'inima' municipiului Piatra-Neamț, într-o clădire de patrimoniu veche de aproape un secol care de-a lungul timpului a fost sediul a două bănci, o istorie veche de aproape 5.000 ani este gata să își dezvăluie povestea fascinantă.

Cultura - Media 07-02-2025 19:41

'Cenușăreasa' - în coregrafia lui Renato Zanella - premieră, sâmbătă, la Opera Națională București; spectacolul - sold out

Premiera de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev va fi prezentată, sâmbătă, pe scena Operei Naționale București (ONB), managerul instituției, dirijorul Daniel Jinga, precizând că biletele pentru spectacol sunt epuizate. 'O să vă spun ce înseamnă 'Cenușăreasa' pentru Opera Națională București în a

Cultura - Media 07-02-2025 15:50

Ministrul Culturii anunță noi reglementări pentru realizarea de expoziții românești în străinătate

Ministerul Culturii va propune înăsprirea cadrului legislativ care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, o propunere de hotărâre de guvern urmând să fie publicată, vineri, pe site-ul ministerului, a anunțat ministrul Natalia Intotero. 'Lucrăm la înăsprirea cadrului leg

Cultura - Media 07-02-2025 15:50

Alba: Un sfert dintre vizitatorii Sălii Unirii, interesați să viziteze, contra cost, expoziția permanentă

Doar un sfert dintre persoanele care au vizitat anul trecut Sala Unirii din Alba Iulia, simbol al unității naționale a poporului român, au plătit bilet să vadă expoziția permanentă dedicată actului de la 1 Decembrie 1918, unde sunt expuse printre altele, biroul lui Aurel Lazăr, la care a fost scrisă 'Declarația de independență' din 12 octombrie 1918, și

Cultura - Media 07-02-2025 12:28

Iași: Premieră la Teatrul Național, la 173 de ani de la nașterea lui Caragiale

Teatrul Național 'Vasile Alecsandri' Iași marchează aniversarea lui Ion Luca Caragiale cu premiera spectacolului 'D'ale Carnavalului', eveniment care va avea loc pe 8 și 9 februarie, pe scena Sălii Mari. Spectacolul, a cărui regie îi aparține lui Claudiu Goga, este lansat la doar câteva zile de la împlinir

Cultura - Media 07-02-2025 10:09

Volumul 'Poesii' de Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului, adjudecat la 6.000 de euro

Volumul 'Poesii' de Mihai Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului - a fost adjudecat, joi seara, la prețul de 6.000 de euro în licitația de carte rară și autografe organizată de Casa Artmark la Palatul Cesianu-Racoviță și online. Sesiunea a inclus o secțiune dedicată lui Mihai Eminescu.

Cultura - Media 07-02-2025 09:00

Muntele Athos - Grădina Maicii Domnului, locul unde găsești multă liniște și rugăciune

Credință, istorie, cunoaștere, smerenie, rugăciune, natură, frumusețe, liniște - asta înseamnă Muntele Athos pentru cei care ajung acolo, dar și pentru cei care aspiră să vadă, măcar o dată în viață, Grădina Maicii Domnului, cum este supranumit acest loc încărcat de istorie și de spiritualitate.

Cultura - Media 07-02-2025 09:00

REPORTAJ Un tezaur monetar din Sălaj, regăsit după 40 de ani într-o consignație din București

Un tezaur monetar descoperit într-o fântână din Sălaj în 1978, tezaur format din 30 de creițari din argint, monedă de largă circulație pe actualul teritoriu al României în secolele XVIII-XIX, cunoscută în epocă drept 'sfaț', a fost găsit întâmplător de un muzeograf din Zalău într-o consignație din București,