logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Concerte de excepție pe scena Ateneului Român în cadrul ediției 2025 a Festivalului Internațional ''George Enescu''

Image

Două importante serii de concerte din cadrul ediției 2025 a Festivalului Internațional ''George Enescu'' - Concertele de la Ateneu (după-amiaza) și Concertele de la Miezul Nopții - vor fi găzduite de Ateneul Român.

* Seria Concertelor de la Ateneu cuprinde 28 de spectacole cu lucrări ale unor renumiți compozitori din literatura muzicală universală, interpretate de orchestre simfonice, ansambluri camerale și soliști activi pe cele mai importante scene ale muzicii clasice internaționale, informează, marți, ARTEXIM.

Programate de la ora 17:00 - de luni până joi - și de la ora 16:30 de vineri până duminică, concertele vor fi susținute de Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, Orchestra Filarmonicii din Monte-Carlo, Orchestra Simfonică din Antwerp, Orchestra de Cameră din Basel, Orchestra de Cameră din Scoția, Orchestra de Cameră Mahler, Orchestra de Cameră din Lausanne, Orchestra de Cameră a Europei, Orchestra of The Age of Enlightenment, Academy of St Martin in the Fields.

La pupitru se vor afla prestigioși dirijori internaționali, precum Charles Dutoit, Lahav Shani, Kazuki Yamada, Gianandrea Noseda, Sigvards Klava, Cristian Mandeal, Pierre Bleuse, Franck Ollu, Ustina Dubitsky, Emmanuel Resche-Caserta, Arnaud Arbet, Gabriel Bebeșelea, Maxim Emelyanychev, Cristian Florea, Emmanuel Tjeknavorian, sub bagheta cărora vor evolua virtuozi recunoscuți: violoniștii Augustin Hadelich, Isabelle Faust, Ilian Gârneț, Simone Lamsma, Daniel Lozakovich.

Renaud Capucon, David Grimal, Jan Lisiecki și Sir Andras Schiff vor urca pe scena Ateneului în dublă ipostază - atât ca soliști, cât și ca dirijori - oferind publicului, alături de orchestrele pe care le conduc, o experiență autentică de tip play-conduct.

Violonistul Christian Tetzlaff și pianistul Leif Ove Andsnes invită publicul la un recital cameral în care, alături de muzici de Mozart, Brahms sau Ravel, vor prezenta o lucrare în primă audiție a compozitorului sud-coreean Donghoon Shin.

Ultimul recital al după-amiezelor de la Ateneul Român va fi susținut de renumitul pianist austriac Rudolf Buchbinder.

În cadrul Seriei de Concerte de la Ateneu sunt incluse și două opere în concert: ''Dardanus'' (versiunea din 1774) de Jean-Philippe Rameau, interpretată de Les Ambassadeurs - La Grande Ecurie și Corul de Cameră din Namur, dirijor Emmanuel Resche-Caserta, și ''Sfârșit de partidă'' de Gyorgy Kurtag, alături de Orchestra Filarmonicii ''George Enescu'', la pupitru Arnaud Arbet.

Pe 11 septembrie, de la ora 17:00, sub titlul Breaking Bach, celebrul coregraf Kim Brandstrup și Orchestra of The Age of Enlightenment vor prezenta o fuziune inedită între Bach și hip-hop pe scena Ateneului Român, într-o colaborare neconvențională.

Abonamentele sunt puse în vânzare pe platforma eventim.ro.

* Seria Concertelor de la Miezul Nopții se va desfășura în serile de vineri, sâmbătă și duminică, începând cu ora 22:30, incluzând 11 spectacole ce vor îmbina o varietate de stiluri și perioade, de la muzică renascentistă și barocă până la folclor tradițional italian și momente de improvizație.

Sinfonia Vașovia, alături de Corul de Cameră Preludiu - Voicu Enăchescu, va interpreta Requiem For My Friend de Zbigniew Preisner, sub bagheta lui Constantin Grigore (29 august); Camerata Regală, condusă de Alex Amsel, va prezenta Suita a treia de Enescu, iar pianistul Evgeny Konnov, laureat al Concursului Internațional ''George Enescu'' 2024, va interpreta Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian și orchestră op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski (30 august).

Soprana Asmik Grigorian, împreună cu pianistul Lukas Geniusas, vor cânta lucrări de Ceaikovski, Rahmaninov, Enescu și Ravel (31 august); Orchestra Accademia Bizantina, condusă de Ottavio Dantone, va susține două concerte pe scena Ateneului Român - primul, pe 5 septembrie, alături de Corul Purcell, când va interpreta Il trionfo della fama de Francesco Bartolomeo Conti, iar cel de-al doilea pe 6 septembrie, intitulat The Gold of Naples, ce include lucrări de Pergolesi, Ragazzi, Conforto, Caballone, Barbella etc; Orchestra de Cameră O/Modernt, sub conducerea lui Maxim Belcikov, va prezenta un program fusion de stiluri de la 1100 (Hildegard von Bingen) la compozitorul baroc englez Henry Purcell, îmbinând muzica minimalistului american Philip Glass, Simfonia nr. 3, cu reinterpretări ale unor piese arhicunoscte ale formației Nirvana, ca Smells Like Teen Spirit (7 septembrie).

Totodată, îndrăgitul mandolinist israelian Avi Avital va prezenta lucrări originare din sudul Italiei, alături de Between Worlds Ensemble și Alessia Tondo (12 septembrie); dirijorul Giovanni Antonini revine la pupitrul ansamblului Il Giardino Armonico și al Corului NFM din Wroclaw, pentru un program cu lucrări de Mozart și Beethoven (13 septembrie); violonista Mihaela Martin va interpreta concertul de vioară de Barber alături de Berlin Academy of American Music, dirijor Garret Keast într-un program cu muzici de Gershwin, Copland, Dorman sau Bernstein (14 septembrie); Corul de Cameră al Filarmonicii din Estonia, dirijor Tonu Kaljuste și violoncelista Anja Lechner, vor interpreta compoziții de Bach, Arvo Part, Serghei Rahmaninov și rar programata lucrare corală de George Enescu ''Waldgesang'' (19 septembrie).

Seria Concertelor de la Miezul Nopții se va încheia cu recitalul unuia dintre cei mai mari claveciniști la nivel mondial: Skip Sempe (20 septembrie), în premieră în România la Festivalul Internațional George Enescu.

Abonamentele pentru aceste serii de concerte se mai pot achiziționa până vineri, 14 februarie, ora 24:00, iar din 15 februarie, ora 12:00, se vor putea achiziționa bilete individuale, pentru fiecare concert în parte.

Biletele sunt puse în vânzare pe platforma Eventim: https://www.cts.eventim.ro/artist/festivalul-george-enescu.

Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional ''George Enescu'', cu tema ''Aniversări/Celebrations'', va avea loc între 24 august și 21 septembrie și va marca 70 de ani de la moartea marelui compozitor și muzician George Enescu. În programul festivalului se vor regăsi peste 95 de concerte susținute de peste 4.000 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii. Un proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii, organizat de ARTEXIM, Festivalul Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al președintelui României. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea) 

* Sursa foto: George Enescu Festival / Facebook.com 

Afisari: 475

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir