REPORTAJ/Timiș: Dimitrie Țichindeal, cărturarul cu mormânt necunoscut, dar cu o moștenire culturală care a trecut testul timpului

Puține lucruri amintesc astăzi călătorului grăbit care trece prin Becicherecu Mic, o mică localitate aflată aproape de granița cu Serbia, că aici s-a născut și a trăit o parte a vieții sale Dimitrie Țichindeal, cărturar iluminist de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 250 de ani.
Evocat de Mihai Eminescu în celebra sa poezie 'Epigonii', Țichindeal 'gură de aur', cum îl caracteriza marele poet român, s-a remarcat mai ales ca fabulist și traducător, dar prin întreaga sa activitate a sprijinit cultura și limba română în Transilvania și Banat.
La Becicherecu Mic nu mai există nici casa și nici măcar mormântul lui Dimitrie Țichindeal, timpul acoperind orice urmă a existenței sale, dar autoritățile au încercat să-i păstreze vie memoria printr-un muzeu și două monumente dedicate acestuia.
Țichindeal a fost un apărător al drepturilor românilor bănățeni, susține profesoara de limba română Adelina Bătăneanț de la Colegiul Național Bănățean Timișoara, arătând că, deși acesta 'a fost revendicat din multe direcții, după interese', românii îl consideră un lider al generației iluministe bănățene.
'Din punct de vedere literar, majoritatea operelor sale sunt traduceri cu caracter moralist, educativ, didactic. În acest sens, cele mai cunoscute traduceri sunt cele ale iluministului sârb Dositei Obradovici. Din 1802 putem aminti de 'Sfaturile a înțelejerii cei sănătoase prin bine înțeleptu Dositei Obradovici', iar din 1808 de 'Adunări moralicești de folos și veselie', text asupra căruia și intervine în originalul sârbesc pentru a însemna o serie de datini și tradiții românești în încercarea de a demonstra latinitatea românilor. Popularitatea o câștigă cu adevărat în anul 1814, când apare culegerea de fabule intitulată 'Filosoficești și politicești prin fabule moralnice învățăturii'. Această culegere de fabule devine prima carte de acest tip în limba română. A tradus și din fabulele lui Esop, ocazie cu care a mai și prelucrat o parte din ele, adaptându-le la realitățile vremii, mai exact la disputele de ordin teologic, la dorința de unire a provinciilor românești, la nevoia de armonie între popoare, dar mai ales la necesitatea de cărți în limba română, atât în școli, cât și în biserici', a declarat, pentru AGERPRES, Adelina Bătăneanț.
Ea a subliniat rolul pe care cărturarul l-a jucat în 'educarea și iluminarea' poporului român, sprijinind școala românească și opunându-se tentativelor de deznaționalizare.
'Cultural vorbind, prin întreaga sa activitate, și aici mă refer și la cea de învățător, dar și la cea de preot sau traducător, a participat (...) la educarea și iluminarea poporului român. În acest context, aș menționa un citat al lui Dimitrie Țichindeal - 'Ce n-aș îndrăzni eu pentru binele nației mele și a poporului meu' - care îi pune în lumină patriotismul. A sprijinit mereu școala românească, a militat pentru învățarea în limba română în școlile din Banat, a susținut înzestrarea bisericilor cu cărți în limba română. S-a opus astfel încercărilor sârbești, atât civile cât și ecleziastice, de deznaționalizare a românilor bănățeni. S-a jertfit practic pentru iluminarea poporului român, a tinerei generații, pentru ridicarea nației și recunoașterea ei printre celelalte. Dorința lui, exprimată chiar după confiscarea culegerii sale de fabule din 1814 și destituirea din învățământ, a fost ca întreg poporul să-și respecte nația, să-și cunoască istoria și rădăcinile și să le transmită mai departe', a mai spus Adelina Bătăneanț.
Părintele Ioan Jurji, preot la biserica din Becicherecu Mic, dezvăluie și o altă latură a personalității lui Țichindeal, latura spirituală, acesta fiind preot la biserica din satul natal, pentru scurt timp, spre sfârșitul vieții.
'A fost o persoană deosebit de importantă pentru cultura română, în sensul că a luptat pentru introducerea limbii române în administrație, în cult. A creat, la Arad, cea de-a doua școală de pedagogie, după cea din Strasbourg, iar cea de-a treia școală de pedagogie a fost la Chișinău. Din ceea ce am studiat eu, Dimitrie Țichindeal și-a schimbat viziunile după bătălia de la Austerlitz din 1805. Probabil că a fost influențat de mentalitatea lui Napoleon sau a ofițerilor lui Napoleon. Țichindeal a fost preot militar. A confesat 4.000 de soldați, după informările respective pe care le dețin eu. Probabil că la revenirea de la Austerlitz a fost marcat și a început lupta lui personală pentru introducerea românismului. Nu doar Țichindeal a fost marcat de spiritul francez', a explicat părintele Ioan Jurji pentru AGERPRES.
În Becicherecu Mic nu mai există nicio urmă a casei natale a scriitorului și nici locul în care acesta este înmormântat nu este cunoscut cu exactitate.
'Nu sunt urme ale casei în care s-a născut și a trăit Țichindeal. Noi românii ortodocși am avut o istorie comună cu sârbii și din 1820 - 1823 s-a ridicat biserica sârbească, care este și azi. Preotul Dimitrie Țichindeal a murit în 1818, deci el a prins biserica veche de lemn și nu a avut o casă. Părinții lui au fost deportați din zona Transilvaniei. Se cunoaște că în 1748, mai multe familii de ortodocși au venit din zona Transilvaniei, respectiv zona Sibiului și s-au mutat aici. Se cunoaște din arhiva parohială că tatăl lui a fost preotul Zaharia căsătorit cu Elena, o țărancă din Becicherecu Mic și că Dimitrie s-a născut la Becicherecu Mic, la 15 august 1775. În ultima parte a vieții a venit preot în localitatea natală (1816 - 1818). A avut o perioadă foarte grea, s-a îmbolnăvit și a fost internat la Spitalul Mizericordienilor din Timișoara unde s-a și sfârșit, la 43 de ani. El a fost înmormântat, în ianuarie 1818, lângă biserica sârbă. Dar locul nu se cunoaște exact. Tradiția populară spune că - în contextul rivalității de atunci dintre români și sârbi - e posibil să fi fost scos de acolo și mutat în alt cimitir sau în altă groapă. Așa mi-au spus bătrânii satului, pe care i-am prins eu când am venit în parohie și care, la rândul lor, știau aceste lucruri de la părinții lor', spune părintele Ioan Jurji.
Dimitrie Țichindeal nu a avut urmași, dar memoria lui este cinstită în Becicherecu Mic prin eforturile bisericii, ale școlii și ale autorităților locale, care, din inițiativa preotului Jurji, au ridicat două monumente dedicate cărturarului și preotului Țichindeal, unul în curtea școlii și altul în curtea bisericii. De asemenea, un mic muzeu din localitate îi poartă numele.
'Am considerat împreună cu primarul să fie făcute două monumente, unul la școala din localitate, care-i poartă numele, și altul în curtea bisericii noastre. Este respectul pe care comunitatea îl poate aduce celui care a fost Dimitrie Țichindeal. (...) Noi încercăm să-l scoatem în evidență. (...) Din păcate, în arhivele parohiei noastre nu am găsit absolut niciun manuscris al lui Țichindeal, ci doar cronicile scrise de alți preoți care mi-au precedat. Aceștia mi-au spus că în perioada comunistă s-a preluat o parte din arhivă de către Securitate și dusă la Arhivele Naționale ale Statului Român. (...) Oameni de litere l-au considerat pe Dimitrie Țichindeal ca un toiag al lui Moise al vremii, care, așa precum Moise a despărțit Marea Roșie pentru a deschide calea trecerii poporului ales după eliberarea de sub stăpânirea egiptenilor, așa și Țichindeal a scos zona Banatului dintr-o cultură străină sufletului românesc', încheie părintele Jurji.
Marinela Bobeș, bibliotecarul școlii din Becicherecu Mic îngrijește Muzeul 'Dimitrie Țichindeal'.
'Muzeul a fost inaugurat în august 1987, în clădirea Școlii sârbești din localitate. În anul 2000 s-a mutat în Căminul Cultural până la demolarea acestuia, iar în anul 2003 a fost reorganizat de specialiștii Muzeului Banatului Timișoara. Muzeul cuprinde reproduceri după documente și ilustrații referitoare la epoca în care a trăit Dimitrie Țichindeal, fotocopii cu lucrări ale lui Gheorghe Șincai, I. Budai-Deleanu, Samuil Micu Klein, pagini din 'Fabule', fotocopii ale documentelor oficiale din 1815 prin care lucrarea lui Dimitrie Țichindeal intitulată 'Fabule și moralnice învățături' este interzisă. Din anul 2016, se poate vizita sala de etnografie în care sunt expuse piese de port popular din toate zonele țării, țesături, obiecte de uz gospodăresc sau casnic, pe care locuitorii de aici le-au folosit de-a lungul timpului', a punctat pentru AGERPRES Marinela Bobeș.
Anul acesta, cei 250 de ani care marchează nașterea lui Dimitrie Țichindeal vor fi omagiați printr-un simpozion organizat de autoritățile locale și de parohia din Becicherecu Mic. AGERPRES/(A, AS - redactor: Otilia Halunga, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință
Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-
Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne
Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului
Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă
Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve
REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT
Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir