logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ministerul Culturii/Proiect HG: Exportul temporar de bunuri culturale mobile restricționat pentru maxim șase luni

Imagine din galeria Agerpres

Restricționarea duratei exportului temporar pentru o perioadă de maxim șase luni a bunurilor culturale mobile, cu posibilitatea prelungirii exportului o singură dată, pentru o perioadă de șase luni, se numără printre principalele modificări ale legislației care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, potrivit unui proiect de act normativ, care poate fi consultat pe site-ul Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii a anunțat, luni, deschiderea procesului de transparență decizională pentru proiectul de Hotărâre a Guvernului ce vizează modificarea și completarea Normelor metodologice privind exportul definitiv sau temporar al bunurilor culturale mobile, reglementate prin Hotărârea Guvernului nr. 518 din 7 aprilie 2004, cu modificările și completările ulterioare.

În proiectul de hotărâre a Guvernului se propun măsuri suplimentare de protecție a bunurilor culturale mobile, în cazul exporturilor, cum ar fi măsuri de securitate care includ pază umană pe toată durata exportului temporar: transport, depozitare, expunere. Se vor face analize de risc de către instituția organizatoare din străinătate, iar în cadrul contractului de împrumut, prevăzut la Anexa nr. 1, se propun prevederi în acest sens.

În vederea protejării bunurilor culturale mobile, se propun următoarele:

* restricționarea duratei exportului temporar pentru o perioadă de maxim 6 luni, existând posibilitatea prelungirii exportului o singură dată, pentru o perioadă de 6 luni;

* bunurile culturale mobile aflate în proprietate publică pot fi exportate temporar în vederea participării la expoziții, doar dacă s-au aflat pentru o perioadă de minim 6 luni pe teritoriul României.

În acest context, sunt prevăzute clarificări ale procedurii de export și detalierea conținutului documentației care trebuie depusă, în vederea eliberării certificatului de export.

'Astfel, se solicită documente suplimentare, cum ar fi declarația solicitantului, dată sub sancțiunea Codului Penal privind falsul în declarații, potrivit căreia, pe toată durata exportului temporar: transport, depozitare, expunere, este asigurată paza umană a bunurilor culturale mobile. Sunt prevăzute documente suplimentare necesare emiterii avizului de principiu pentru exportul bunurilor culturale mobile, respectiv: document care atestă îndeplinirea condițiilor de securitate fizică ale locației unde se expun bunurile culturale mobile împrumutate și hotărârea consiliului de administrație al solicitantului privind exportul bunurilor culturale mobile în vederea expoziției', precizează documentul.

Totodată, s-au extins termenele de depunere a documentațiilor corelate cu data scoaterii bunurilor culturale mobile de pe teritoriul României.

Se menționează necesitatea existenței de fotografii pentru toate bunurile culturale mobile, pentru care se solicită exportul, inclusiv pentru cărți, publicații, mărci și cărți poștale de frecvență și serie mare sau pentru unele bunuri de serie mare care se pot identifica precis prin înscrisuri, mărci sau alte caracteristici ale obiectelor respective.

De asemenea, se clarifică și tipul ștampilelor care se aplică pe fotografii și nu direct pe bunurile culturale mobile (operațiune ce ar putea duce la deteriorarea bunurilor).

În vederea creșterii măsurilor de securitate a bunurilor culturale mobile exportate, s-a modificat anexa nr. 1, contractul-cadru de împrumut și s-a adăugat anexa nr. 7, document care atestă îndeplinirea condițiilor de securitate fizică ale locației unde se expun bunurile culturale mobile împrumutate. S-au introdus clarificări privind conținutul dosarului care trebuie depus în vederea exportului bunurilor culturale mobile clasate în tezaur, aflate în proprietate privată.

Proiectul reglementează și situația referitoare la nerevenirea în interiorul frontierelor românești a bunurilor culturale mobile clasate sau neclasate exportate temporar, la termenul stabilit prin certificatul de export sau la termenul stabilit prin certificatul de export de prelungire a termenului emis potrivit prevederilor legale, care constituie operațiune de export ilegal.

Noul proiect de act normativ va fi supus, potrivit legii, consultării structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.

Acest proiect de act normativ poate fi consultat pe site-ul ministerului, www.cultura.ro, la Secțiunea Transparență/Proiecte de acte normative, accesând link-ul: https://www.cultura.ro/proiect-de-hotarare-192.

Ministerul Culturii va propune înăsprirea cadrului legislativ care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, o propunere de hotărâre de guvern urmând să fie publicată, vineri, pe site-ul ministerului, a anunțat, vineri, ministrul Natalia Intotero.

'Lucrăm la înăsprirea cadrului legislativ pentru realizarea acestor tipuri de expoziții. În cursul zilei de astăzi vom ieși cu o propunere de modificare a acestor condiții printr-o hotărâre de guvern, care va reglementa realizarea acestor expoziții, acestor exporturi. Această hotărâre de guvern va fi pusă în transparență 15 zile. Instituțiile care vor aviza ulterior (...) vor veni cu completări, vor veni în sprijin. Dar, în egală măsură, vom face și dezbateri, unde vom invita toți specialiștii din domeniu să vină cu propuneri pentru îmbunătățirea cadrului legislativ', a spus ministrul Culturii la B1 TV.

Natalia Intotero a arătat că aceste reguli au fost stabilite de specialiștii de la Direcția Patrimoniu din Ministerul Culturii, alături de cei de la Serviciul Juridic, urmând ca propunerile acestora să fie îmbunătățite de toți specialiștii din domeniu. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 325

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 21:10

Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser

Culte 21-04-2025 20:20

Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc

O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici