logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Scena - în pandemie/Sălaj: Festivalul 'Curtea artiştilor' îşi diversifică spectacolele; Organizator: Avem în vedere artiştii independenţi

Image Imagine din galeria Agerpres

"Curtea artiştilor", cel mai important festival de teatru din ultimii ani din Zalău, va continua şi în 2021, diversificându-şi spectacolele de teatru, muzică şi improvizaţie din ediţiile anterioare prin abordarea lor pe categorii de vârstă şi oferirea, în premieră pentru municipiu, a spectacolelor de stradă, cu acrobaţii, dansuri, picioroange şi instalaţii.

Asociaţia Pro Teatru, cea care organizează evenimentul, îşi doreşte ca ediţia din acest an a festivalului "Curtea artiştilor" să menţină şi chiar să depăşească standardele impuse de ediţiile anterioare, când la Zalău au ajuns nume sonore ale scenei teatrale din România, precum Maia Morgenstern, Florin Coşuleţ, Florin Piersic Jr., Ada Milea, Răzvan Vasilescu, Alex Ştefănescu sau Marius Bodochi.

"Primul lucru la care ne stă gândul şi cel mai important proiect al nostru este 'Curtea artiştilor'. Anul acesta ne gândim să diversificăm şi mai mult spectacolele oferite. În 2020, pe lângă teatru, am introdus şi componentele de muzică şi stand-up comedy, spectacole de improvizaţie. Acum vrem să aducem şi mai multă muzică, şi mai mult stand-up comedy, dar să păstrăm cât de cât proporţia la teatru şi să ne adresăm pe categorii de vârstă. Adică, dacă în 2020 noi vindeam un abonament lunar cu intrare la toate spectacolele, anul acesta vom face nişte abonamente pe categorii de vârstă, că poate un tânăr de 25 de ani nu e interesat să vadă un spectacol adresat celor de 50 de ani. Aşa că vom selecta şi din stand-up şi din muzică şi din teatru spectacole pe categorii de vârstă. Dacă ne va lăsa pandemia, vrem să venim şi cu câteva spectacole de stradă. Aici vorbim de acrobaţii, dansuri stradale, picioroange, instalaţii. Lucrăm cu o echipă foarte bună din Cluj-Napoca, cu care am colaborat în principal la spectacolele pentru copii, de vara trecută, şi vrem să legăm mai multe proiecte, printre care şi 'Curtea artiştilor'", a precizat, pentru AGERPRES, Darius Prodan, preşedintele Pro Teatru.

Programul festivalului ar trebui finalizat până în luna martie, acesta urmând să se desfăşoare în perioada iulie - august.

Intenţia organizatorilor este ca proiectul să fie extins an de an, pentru a transforma această "Curte a artiştilor" într-un "sezon al artiştilor", axat exclusiv pe spaţii neconvenţionale: Curtea artiştilor, Fabrica artiştilor, Acoperişul artiştilor.

Pe de altă parte, Pro Teatru îşi doreşte să sprijine cât mai mult dezvoltarea proiectelor şi artiştilor independenţi.

"În continuare, la acest festival avem în vedere spectacolele şi artiştii independenţi. Vrem să aducem spectacole de teatru făcute în sfera independentă. Nu ne dorim să aducem spectacole de la teatre de stat. Ne preocupă foarte mult zona independentă a teatrului românesc, motiv pentru care vrem să dezvoltăm nişte proiecte concrete de susţinere a artiştilor independenţi, cum ar fi nişte rezidenţe de creaţie la Zalău. În principal, noi plănuim o rezidenţă pentru dramaturgi, dar şi pentru actori, tineri absolvenţi. Concret şi simplu, artiştii vin la Zalău, îşi aleg nişte teme de studiu şi cercetează şi creează pe baza acestor teme. Noi, practic, facem rost de finanţare şi le asigurăm cazare şi tot ceea ce au nevoie pentru a realiza produsul cultural finit", subliniază preşedintele asociaţiei.

Tot pentru 2021, Pro Teatru îşi propune realizarea a cel puţin două producţii teatrale, punând accent pe patrimoniul cultural local.

 


Sursa foto: ProTeatru/Facebook.com



"Anul trecut am avut 'Verde tăiat', prima noastră producţie de teatru, şi sperăm ca şi în acest an să facem cel puţin două producţii. În acest sens, vom depune la AFCN, în primăvară, un proiect în acest sens. Încercăm, cât putem de mult, să ne 'agăţăm' de lucrurile concrete de pe plan local. Adică de castrul roman de la Porolissum, de biserica reformată din Zalău, de centrul istoric şi de patrimoniul cultural industrial. Cred că avem un patrimoniul cultural industrial destul de interesant în Zalău, care va fi la mare căutare în baza unui turism cultural. Cred că, peste vreo 10 ani, lumea va veni, chiar şi din vestul Europei, să vadă arhitectura industrială din perioada comunistă'', precizează Darius Prodan.

 


Sursa foto: ProTeatru/Facebook.com


Un alt obiectiv important al asociaţiei pentru 2021 este amenajarea unui punct termic într-un "laborator de cercetare şi educaţie prin teatru". Pentru finalizarea lucrărilor începute în 2020 mai este însă nevoie de bani, pe care Darius Prodan speră să-i obţină printr-o campanie de strângere de fonduri, astfel încât în iarna viitoare spaţiul să poată fi folosit pentru spectacole şi alte activităţi culturale.

De asemenea, asociaţia vrea să demareze în 2021 cursuri de teatru pentru copii.

"Vom face cursuri de teatru pentru copii. E un proiect la care lucrăm acum. Undeva, din martie, sperăm să aducem nişte profesori de la Cluj-Napoca, săptămânal, care să facă aceste cursuri cu cei mici, pe două grupe - preşcolari şi şcolari. E un lucru care ni s-a cerut foarte mult şi cred că ar fi de interes, pentru a ne apropia mai mult de viitorul public. Cursurile vor avea mai mult o componentă de dezvoltare personală, pentru disciplină şi gestionarea emoţiilor", afirmă preşedintele Pro Teatru.

Nu în ultimul rând, Pro Teatru îşi va continua demersurile pentru înfiinţarea unui teatru de stat la Zalău, pe principiul "un leu investit cu cap în cultură, poate duce doi lei la bugetul local".

"Vom milita foarte mai mult anul acesta pentru înfiinţarea unui teatru de stat. Vom organiza conferinţe pe tema aceasta, vom face nişte studii şi cercetări şi vom lua oraşe asemănătoare Zalăului pentru a vedea cum reuşesc să susţină un teatru. (...) Când vorbim de teatru, nu vorbim de construcţia unei clădiri. Vorbim de înfiinţarea lui juridică, cu un buget alocat, pentru a putea plăti actori. Cea mai mare problemă a Zalăului nu este neapărat infrastructura culturală, ci resursa umană specializată. În primul rând, nu avem manageri culturali, nu avem actori, nu avem artişti. Aici cred că e o problemă. Noi avem şi ghinionul să fim între Oradea şi Cluj-Napoca şi atunci când va fi gata autostrada, dacă nu suntem pregătiţi cu o ofertă culturală şi cu oferte pe planul confortului personal, lumea va pleca", conchide Darius Prodan. AGERPRES/(A - autor: Sebastian Olaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Citeşte şi:

 

 

 

 

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Cultura - Media 17-04-2025 12:17

CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu

Cultura - Media 17-04-2025 12:00

REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos

Culte 17-04-2025 09:30

Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă

ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas