logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Scena - în pandemie/Directorul Teatrului Dramatic Galaţi: După un an năucitor, privim 2021 cu ceva mai mult optimism

Image Imagine din galeria Agerpres

După un 2020 năucitor, când teatrul a trebuit să-şi redefinească metodele de exprimare într-o societate în care rutina zilnică, interacţiunile interumane şi interinstituţionale, toate procesele fireşti care construiau normalul vieţii noastre au suferit modificări substanţiale, privim 2021 cu ceva mai mult optimism, a declarat pentru AGERPRES directorul general al Teatrului Dramatic ''Fani Tardini'' Galaţi, actorul Florin Toma.

 

Sursa foto: Teatrul Dramatic Fani Tardini Galaţi



''Anul 2020 trebuia să fie pentru Teatrul din Galaţi încununarea a trei ani de muncă susţinută. După participarea la Festivalul Naţional de Teatru în 2019 cu 'Salba dracului', după Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija, în 2020 urma să participăm la Festivalul de Comedie de la Bucureşti şi la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, să iniţiem Festivalul de Teatru şi Arte Performative pentru Adolescenţi (ediţie pilot) şi să desfăşurăm în toamnă prima ediţie internaţională a Festivalului de Comedie de la Galaţi pe care îl organizăm din 1976. Peste toate acestea, 2020 urma să fie un an de mare sărbătoare pentru Teatrul gălăţean, cu două aniversări importante: 65 de ani de la înfiinţare şi 20 de ani de când a primit numele actriţei Fani Tardini, cea care a influenţat decisiv începuturile teatrului în oraşul de la Dunăre şi căreia urma să îi turnăm un bust în bronz după matriţa semnată de artistul plastic Daniel Divrician'', a afirmat Toma.

 


Sursa foto: www.fanitardini.ro



Toate planurile s-au năruit însă brusc. Anul începuse cu o premieră specială ''MaMe'', prima creaţie colectivă din repertoriul Dramaticului şi prima colaborare cu regizorul Cristian Ban şi cu scenograful Iulia Gherghescu, un spectacol pe care cronicarii l-au numit ''viu, autentic'' (Nona Rapotan, Bookhub), ''tulburător şi plin de emoţie'' (Gabriela Lupu, Adevărul), ''o declaraţie intimă şi asumată de dragoste pentru toate mamele din lume'' (Elena Coman, Amfiteatru). ''MaMe'' urma să se joace pe 8 martie 2020, dar cortina nu a mai fost ridicată în acea seară şi mult timp după aceea.

 



''Momentul a fost bulversant pentru toată lumea, iar perioada de izolare la domiciliu a fost un examen dificil. Frustraţi că nu pot juca, artiştii au luptat cu neliniştea că nu vor şti cum va arăta teatrul fără public sau dacă va putea să mai existe, să îşi păstreze forţa de a aduna oamenii în jurul său. Criza s-a extins şi asupra rolului artistului în societate'', îşi aminteşte managerul teatrului.

Totuşi, Teatrul gălăţean nu s-a oprit. Folosind o altă scenă - cea digitală, i-a oferit publicului dese întâlniri, difuzând spectacole de succes din arhivă, recitaluri de poezie, sketch-uri realizate cu ajutorul noilor tehnologii, dar şi interviuri online cu actori, regizori, scenografi şi critici de teatru.

''Oamenii au început să ne spună tot mai des 'Ne este dor de teatru'. Şi nouă ne era, aşa că primul lucru pe care l-am făcut după încetarea stării de urgenţă a fost să amenajăm o scenă în aer liber în Curtea interioară a Teatrului, cu mobilizarea exemplară a tuturor departamentelor şi cu sprijinul Batalionului 284 Tancuri 'Cuza Vodă' Galaţi'', a spus Florin Toma.

Pe 7 iunie 2020 s-a jucat primul spectacol în aer liber - ''Buzunarul cu pâine'', de Matei Vişniec, în regia lui Vlad Ajder.


Sursa foto: www.fanitardini.ro


 

''Spectacolul se afla în repertoriul nostru de câţiva ani, dar emoţiile pe care le-am trăit cu toţii în acea seară au fost asemănătoare unei premiere. În multe feluri, chiar era o premieră. Reprezentaţia deschidea cea dintâi Stagiune Estivală din istoria de 65 de ani a Teatrului din Galaţi şi era prima întâlnire cu publicul după trei luni bântuite de incertitudine. Un public profund schimbat, al cărui entuziasm manifest şi a cărui energie ne-au dat forţa să continuăm şi căruia îi mulţumim'', a menţionat Toma.

 



Managerul teatrului gălăţean a precizat că marea provocare a fost aceea de a schimba complet planul de activităţi culturale conceput pentru întreg anul şi de a regândi unul nou, adaptat noului context.

''Am trecut în revistă spectacolele aflate în repertoriul curent, dar şi cele care se aflau în lucru. Am constatat că cele mai multe dintre ele au distribuţii numeroase, ceea ce, în contextul restricţiilor impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii temutului virus, însemna că era (şi este încă) imposibil ca ele să fie prezentate publicului. Aveam nevoie de spectacole noi şi ne-am îndreptat atenţia asupra textelor care puteau fi montate cu doi-trei actori pe scenă. Această reconfigurare a activităţii artistice în timpul curgerii anului a implicat obligaţia de încadrare în sumele disponibile la acel moment, fără a face rabat de la calitatea actului artistic. Cheltuisem deja o parte din bugetul alocat producţiei în 2020 pe spectacole cu decoruri grandioase şi distribuţii numeroase, spectacole care nu mai puteau ieşi la public. În aceste condiţii, am ales piese care puteau fi montate in-house, utilizând resurse financiare reduse, adică decoruri minimaliste, costume din existent, zero colaborări cu actori, regizori sau scenografi din exterior, texte libere de drepturi de autor sau cu drepturi de autor cât mai mici'', a subliniat el.

Această reţetă riguroasă a ajutat să se deruleze o stagiune estivală de patru luni, de la început de iunie până la sfârşit de septembrie, şi a oferit publicului câteva premiere: ''Liselotte în mai'', de Pozsgai Zsolt, regia Cătălin Vasiliu, şi ''Marele premiu'', de Mimi Brănescu, regia Radu Nichifor, două texte ofertante care i-au facilitat trupei experienţa nouă a distribuţiilor paralele, dar şi ''Romeo & Juliet'' - parodie în trei episoade, după William Shakespeare, regia Eugen Făt.

 


Sursa foto: www.fanitardini.ro



''Cele mai dificile momente din această perioadă ne-au oferit şi amintirile care s-au imprimat cel mai adânc în memoria noastră. Actori repetând afară, pe caniculă sau în ploaie. Readucerea la viaţă, din magaziile Teatrului, a decorurilor şi costumelor ce au strălucit în luminile rampei în spectacole de altădată. Aşteptarea, cumplita aşteptare a orei de începere a reprezentaţiei în zilele cu cer înnorat. Zgomotele oraşului în viaţa spectacolului'', a dezvăluit Florin Toma.

 


Sursa foto: www.fanitardini.ro



Toamna a găsit Dramaticul gălăţean în plină desfăşurare a celei de-a XXXII-a ediţii a Festivalului Naţional de Comedie, o ediţie retrospectivă online, în cadrul căreia s-au difuzat spectacole premiate la ediţiile anterioare ale festivalului gălăţean, dar şi conferinţe şi ateliere de teatru. Deşi ediţia online a fost un succes, având zeci de mii de vizualizări din ţară şi din străinătate, au lipsit efervescenţa zilelor de festival şi bucuria întâlnirii fizice cu publicul, cu alte trupe de teatru, cu regizori, selecţioneri, cronicari.

 


Sursa foto: Teatrul Dramatic Fani Tardini Galaţi



În octombrie şi noiembrie au fost câteva reprezentaţii în interior, dar creşterea ratei de infectare a închis din nou Sala de spectacole.

 


Sursa foto: Teatrul Dramatic Fani Tardini Galaţi



''Aşa se face că sfârşitul lui 2020 şi începutul lui 2021 le-am dedicat lucrului simultan la mai multe proiecte cu livrare imediată, precum realizarea de spectacole-lectură destinate publicului din online şi începerea amenajării în teatru a unui studio de înregistrări de audiobook-uri dedicate unor categorii speciale de beneficiari. În acelaşi timp, am început mai multe producţii la scenă: 'Uşa e deschisă!', de Andrei Velea, regia Vlad Ajder, 'Dorurile mele', scenariu după versurile lui Octavian Goga, regia Vlad Vasiliu, şi 'Vânzătorii ambulanţi', de Murray Schisgal, regia Ciprian Braşoveanu'', a spus directorul teatrului.

Florin Toma a precizat că aceste spectacole vor avea premiera atunci când sălile vor fi redeschise.

''După un 2020 năucitor, când teatrul a trebuit să-şi redefinească metodele de exprimare într-o societate în care rutina zilnică, interacţiunile interumane şi interinstituţionale, toate procesele fireşti care construiau normalul vieţii noastre au suferit modificări substanţiale, privim 2021 cu ceva mai mult optimism. Sperăm ca în acest an noi, artiştii de pretutindeni, să intrăm într-un nou normal şi să putem face ceea ce ştim şi iubim: să le aducem celor din jur bucurie şi speranţă'', a concluzionat Florin Toma. AGERPRES/(AS - autor: Dan Paic, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Citeşte şi:

 

 

 

 

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Cultura - Media 17-04-2025 12:17

CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu

Cultura - Media 17-04-2025 12:00

REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos

Culte 17-04-2025 09:30

Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă

ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas