logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Scena - în pandemie/ Oltiţa Cîntec (Teatrul 'Luceafărul' Iaşi): Pentru arta teatrală, 2020 a însemnat reinventare

Image Imagine din galeria Agerpres

Pentru arta teatrală, 2020 a însemnat reinventare prin recursul la tehnologie, iar camera de filmat, aplicaţiile de video-call, streaming-ul au devenit substitute de moment ale însuşirii teatrului de a fi artă vie, a declarat pentru AGERPRES directorul artistic al Teatrului ''Luceafărul'' din Iaşi, Oltiţa Cîntec.

Pentru Oltiţa Cîntec, doctor în Teatrologie, preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru România, provocarea perioadei pandemice a constat în orientarea creativităţii către imaginarea unor formule de adresare estetică mediate electronic.

"Pentru arta teatrală din întreaga lume, 2020 a însemnat reinventare prin recursul la tehnologie, de a cărei intermediere a avut nevoie pentru distanţare spaţială. Camera de filmat, aplicaţiile de video-call, streaming-ul au devenit substitute de moment ale însuşirii teatrului de-a fi artă vie. Provocarea perioadei pandemice a constat în orientarea creativităţii către imaginarea unor formule de adresare estetică mediate electronic. Dacă e să vedem partea pozitivă a situaţiei, ea constă în accelerarea procesului de sondare a potenţialului artistic al noilor medii, pe care creatorii le-au tot investigat în scenă în ultimele decenii, dar acum au ocupat prim-planul. Apoi, difuzarea online a anulat graniţele fizice ale incintelor teatrale, a facilitat întâlnirea virtuală cu regizori şi actori din alte culturi teatrale, ne-a extras din rutinele profesionale şi ne-a îndreptat spre zone mai puţin circulate", a arătat Oltiţa Cîntec, conferenţiar universitar la Facultatea de Teatru a Universităţii Naţionale de Arte "George Enescu''.

 


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


În perioada stării de urgenţă, s-a făcut teatru pe Zoom, s-a repetat de la distanţă, s-a jucat în direct, doar că spectacolul ajungea la public printr-un ecran. Pentru actori, transferul emoţional a devenit unul de la distanţă, stilul interpretativ s-a ajustat la particularităţile tipice filmului, care înseamnă o altă perspectivă, raportarea la obiectivul camerei de filmat, o altă dinamică scenică, o rebalansare a tehnicilor de expresivitate - este de părere aceasta.

"Practicile de receptare s-au acomodat şi ele la noile realităţi, mai familiare utilizatorilor de aparatură smart. Instituţiile teatrale şi-au deschis arhivele şi au livrat creaţii antologice, animând vizual propria istorie recentă. Criticii de teatru, teatrologii s-au oprit cu multă atenţie asupra acestor ajustări de paradigmă estetică'', a precizat Oltiţa Cîntec.

Ea a amintit de organizarea celei de-a VI-a întâlniri profesionale cu tema "Noi formate artistice, noi modalităţi de evaluare critică".

''Aportul critic este esenţial în perioade de schimbare precum aceasta, prin reflectarea analitică a propunerilor artistice, prin feedback oferit creatorilor, dar şi publicului, care are nevoie de jaloane de orientare. Şi pentru că am menţionat publicul, ca destinatar, şi el a fost silit de context să se adapteze. A fost nevoie de deschidere pentru a accepta noile formate. A avut de gestionat dorinţa de a intra în atmosfera unică a sălii de spectacol, dătătoare a unei stări speciale, de socializare elevată. E limpede că spectatorii au dus dorul teatrului ca artă vie şi că sunt nerăbdători să revină în fotoliile elegante care, în pandemie, au fost înlocuite de canapeaua din sufragerie'', a menţionat Oltiţa Cîntec.

Ca teatrolog, aceasta se declară mulţumită că a reuşit să materializeze două proiecte importante.

''Am coordonat primul volum, singurul de la noi, consacrat artelor scenice în vremurile dominate de SARS-CoV-2 - 'Un virus pe scena lumii. Teatru şi pandemie 2.0'. E o carte la care am colaborat cu Maria Ristani (Grecia), Mirella Patureau (Franţa), Irina Wolf (Austria), Oana Stoica, Oana Cristea Grigorescu, Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Mihaela Michailov, Daniela Şilindean, Radu Nica, Silvia Dumitrache, Luana Pleşea. Cu o fotografie minunată pe copertă, surprinsă de ochiul exersat al scenografei Adriana Grand, o imagine cât o mie de cuvinte despre cât de afectată a fost scena de noul coronavirus", ne dezvăluie Oltiţa Cîntec.

Al doilea proiect important este ediţia a XIII-a a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr.

"E un festival pe care îl organizez la Teatrul Luceafărul Iaşi şi care a fost evaluat 'festival remarcabil' de o comisie de experţi internaţionali solicitaţi de Asociaţia Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles. Tema ediţiei de la început de octombrie a fost 'avarie pandemică', iar programul a reunit evenimente şi artişti din 10 ţări (Germania, Italia, Austria, Islanda, Franţa, Marea Britanie, Georgia, Japonia, Rusia, România), un mixt de spectacole live, online (live streaming şi streaming), radiofonic, dezbateri, lansări de carte, expoziţii. A fost o ediţie în care ne-am luat la întrecere cu virusul, cu restricţiile, în care am demonstrat că flexibilitatea şi creativitatea îl pot depăşi. FITPT a fost unul dintre cele câteva festivaluri care au avut loc în ţara noastră în 2020, care s-au ambiţionat să continue ca semne de speranţă, de optimism. Publicul a fost încântat literalmente", subliniază Oltiţa Cîntec.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Cele mai dificile circumstanţe - bugetul prin care bătea vântul la capitolul proiecte, ne mai spune directorul artistic al Teatrului ''Luceafărul''.

"Am improvizat constructiv, am recurs la existentul în magazie. Sala goală, cu actorii pe scenă evoluând cu mască, viziere pentru a se proteja, jucând pentru spectatorii pe care îi bănuiau că există undeva, dispersaţi în lume. Personal, mi-au lipsit călătoriile, cele profesionale şi cele private. Nu am renunţat complet la ele, în FITPT am reuşit performanţa singulară la noi de a avea fizic o trupă din Germania, care şi-a asumat din start carantina de 14 zile la revenirea acasă'', a menţionat aceasta.

Planuri pentru 2021 există, chiar ambiţioase - recunoaşte ea.

''Avem planuri pentru 2021, chiar ambiţioase, suntem cu cartuşele teatrale pe ţeavă. Privim cu mare curiozitate către bugetul anului în curs şi sperăm ca el să fie pe măsura aşteptărilor artiştilor şi nevoilor culturale ale publicului", şi-a exprimat încrederea Oltiţa Cîntec. AGERPRES/(AS - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

 

 

 

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-02-2025 22:39

Ministrul Intotero a discutat cu managerii muzeelor și sindicate despre inventarierea bunurilor de patrimoniu și salarizare

Inventarierea patrimoniului mobil și eliminarea inechităților salariale se numără printre temele discutate, miercuri, de ministrul Culturii, Natalia Intotero, cu reprezentanții sindicatelor și managerii muzeelor aflate în subordinea instituției pe care o conduce. 'Astăzi, așa cum am promis, împreună cu colegii mei din minister,

Culte 05-02-2025 22:11

Sinod: Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci - ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului

Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci este noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis, miercuri, AGERPRES. Noul episcop-vicar a fost ales în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfășurată în Aula Magna '

Cultura - Media 05-02-2025 17:55

Mureș: Cufărul lui Mihai Eminescu, în expoziția permanentă a Muzeului UMFST, de Ziua Cititului Împreună

Cufărul poetului Mihai Eminescu, care a fost achiziționat de omul de afaceri Cosmin Pop de la cea mai mare casă de licitații din țară, în anul 2017, a fost expus, începând de miercuri, în expoziția permanentă a Muzeului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș, în cadru

Cultura - Media 05-02-2025 17:37

Timiș: Picturile Sofiei Dorogostaisky, pe simezele Muzeului Satului Bănățean

Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara a vernisat, miercuri, expoziția 'Satele bănățene în viziunea artistei Sofia Dorogostaisky', în semn de omagiu adus unui talent desăvârșit și unei vieți dedicate artei. Expoziția prezintă o selecție de zeci de piese din lucrările de acuarelă și pictură inspirate din peisajele

Cultura - Media 05-02-2025 16:29

Bihor: Spectacol 'Dragobete caritabil', susținut de studenți la Muzică și actorul Sebastian Lupu, pe 24 februarie

Un spectacol de muzică și poezie intitulat 'Iubirea de ieri și de azi' - 'Dragobete caritabil' va fi organizat în data de 24 februarie de Rotary Club Oradea Art Nouveau, în colaborare cu Departamentul de Muzică al Facultății de Arte, Universitatea Oradea, cu participarea actorului Sebastian Lupu, cunoscut recitator, mai ales în mediu

Cultura - Media 05-02-2025 14:32

MNIR: Piesele din expoziția 'First Royals of Europe' de la Canadian Museum of History s-au întors în România

Bunurile culturale din patrimoniul național care au făcut parte din expoziția 'First Royals of Europe' s-au întors în țară, în siguranță, marți seară, anunță Muzeul Național de Istorie a României (MNIR). Transportul, atât pe teritoriul canadian, cât și în Europa, a fost efectuat de companii int

Cultura - Media 05-02-2025 13:26

'Patenta de desființare a iobăgiei' din 22 august 1785, expusă la MNU Alba Iulia

'Patenta de desființare a iobăgiei' în Transilvania dată de către împăratul Iosif al II-lea în urma răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan a fost expusă miercuri la Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia. Potrivit tradiției, 'Exponatul lunii februarie' la MNU Alba Iulia este o piesă din patrimoniul instituției muzeale care

Cultura - Media 05-02-2025 13:20

ICR: Apel la candidaturi pentru bursele dedicate jurnaliștilor culturali străini

Institutul Cultural Român anunță lansarea unui apel la candidaturi pentru a oferi în anul 2025 trei burse pentru jurnaliști culturali străini. 'Invităm jurnaliștii interesați să trimită dosarele de candidatură până la data de 19 martie 2025, ora 16:00, ora României, la adresa de email [email protected]', transmite, mierc

Cultura - Media 05-02-2025 11:37

Buzău: Paginile Wikipedia ale Mihaelei Runceanu, Dumitru Dan și George Emil Palade - completate de bibliotecari

Bibliotecari din cadrul Bibliotecii Județeane 'V.Voiculescu' Buzău s-au alăturat unei campanii internaționale, inițiată de Wikipedia Library și Wikimendians of Romania and Moldova, cu scopul de contribui semnificativ la îmbunătățirea și îmbogățirea informațiilor din platforma online, în special cele legate de zona etnogeografică a Buzăului și de per

Cultura - Media 05-02-2025 09:00

Buzău: Vasul 'Cizmuliță', obiect magico-religios, ținut în holul unei școli și devenit tezaur după 30 de ani

Vasul 'Cizmuliță', un obiect magico-religios în formă de cană, cu vârf oblic, datând din perioada mijlocie a epocii bronzului, a fost descoperit întâmplător într-un mal de pământ și păstrat într-o vitrină, pe holul unei școli, în anul 1977 fiind recuperat de un arheolog și în 2007 clasat tezaur național.

Cultura - Media 05-02-2025 08:00

INTERVIU/Cristian Mungiu: La film e mai ușor să spui când speri să începi decât când te gândești că ai să termini

Regizorul Cristian Mungiu colaborează în cel mai nou proiect al său cu actorul american de origine română Sebastian Stan, nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal la Premiile Oscar, pentru interpretarea lui Donald Trump din ''The Apprentice'', dar și câștigător al Globului de Aur pentru cel mai bun actor pent

Culte 04-02-2025 17:23

Enache (CCR): Aniversarea Centenarului Patriarhiei Române - moment de mare și strălucită semnificație

Aniversarea Centenarului Patriarhiei Române și a împlinirii a 140 de ani de la dobândirea autocefaliei reprezintă un moment de mare și strălucită semnificație pentru întreaga noastră Biserică și națiunea română, care și-au împletit și împlinit destinul cu valorile nestrămutate ale românismului, afirmă președintele Curți

Cultura - Media 04-02-2025 15:42

Iași: Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare, sărbătorită la Biblioteca Județeană 'Gh. Asachi'

Biblioteca Județeană 'Gh. Asachi' Iași informează că va sărbători miercuri, 5 februarie, Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare, alăturându-se astfel inițiativei LitWorld, care a fondat 'World Read Aloud Day' (WRAD), o mișcare globală care unește iubitorii de cărți. Mihaela Morariu, șef Serviciul Programe Culturale, Digit

Cultura - Media 04-02-2025 14:48

Cluj: Ibrahim Maalouf, Kokoroko și Bireli Lagrene, printre artiștii confirmați la Jazz in the Park 2025

Ibrahim Maalouf, Kokoroko, Bireli Lagrene și Alabaster DePlume se numără printre artiștii confirmați la ediția a 13-a a Festivalului Jazz in the Park, care va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 6-8 iunie 2025. 'Cea de-a 13-a ediție a Jazz in the Park Festival deschide sezonul marilor evenimente din România cu un lineup divers

Culte 04-02-2025 13:23

PF Daniel: Patriarhia Română - lumină călăuzitoare către Hristos, factor de unitate și stabilitate în cei 100 de ani

Patriarhia Română a fost lumină călăuzitoare către Hristos, mirele Bisericii, de-a lungul celor 100 de ani de existență ca instituție și organizare, precum și un factor de unitate și stabilitate de-a lungul vremurilor grele prin care a trecut, a afirmat, marți, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. 'De-a lungul celor 100 de ani existenț