Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.
'Acest mir de mare preț reprezintă, în primul rând, o credință puternică și o iubire profundă a celor care Îl iubesc pe Hristos, reprezintă o viață curată trăită în sfințenie. Dar, în același timp, reprezintă și toate darurile pe care clerici și mireni le-au făcut de-a lungul timpului Bisericii lui Hristos, daruri izvorâte din iubire față de Hristos și față de Biserica Sa. De aceea, toate veșmintele frumoase, toate obiectele liturgice, cum sunt Sfântul Potir, Sfântul Disc, amforele de mare valoare, icoanele sfinte și frumoase, picturile frumoase și de mare valoare, toate acestea reprezintă semne ale iubirii clerului și credincioșilor față de Iisus Hristos', a afirmat Părintele Patriarh, la finalul slujbei.
Sfântul și Marele Mir și Sfânta Euharistie simbolizează iubirea jertfelnică, smerită și milostivă a lui Hristos, a subliniat înaltul ierarh.
'Sfânta Euharistie este taina iubirii jertfelnice a lui Hristos, a morții Sale pe cruce și a învierii Sale din morți a treia zi, pentru a birui păcatul neascultării omului față de Dumnezeu prin smerită ascultare și pentru a dărui lumii viață cerească veșnică prin Învierea Sa. Sfântul și Marele Mir are început în mirul de mare preț sau nardul pe care Maria, sora lui Lazăr, l-a oferit lui Iisus vărsând pe capul și picioarele Lui. (...) Sfântul și Marele Mir se sfințește în aceeași zi cu Sfânta Euharistie din Sfânta și Marea Joi. Deci, atât Sfântul și Marele Mir, cât și Sfânta Euharistie simbolizează iubirea jertfelnică, smerită și milostivă a lui Hristos', a transmis Patriarhul.
El a precizat că Sfântul și Marele Mir se folosește mai ales pentru mirungerea celor botezați în taina morții și învierii lui Hristos, după cum spune Sfântul Apostol Pavel.
'De asemenea, cu acest Sfânt și Mare Mir se sfințește Sfânta Masă din altarul unei biserici ortodoxe deoarece aceasta este simbolul mormântului și învierii lui Hristos, dar și locul unde se sfințește și se păstrează Sfânta Euharistie în chivotul de pe Sfânta Masă. (...) Cu Sfântul și Marele Mir se sfințesc bisericile, dar se ung și moaștele sfinților înainte de a fi puse în raclă', a completat PF Daniel, care a vorbit și despre semnificația prăznuirii Sfintei și Marii Joi din Săptămâna Patimilor.
'Astăzi, Biserica noastră prăznuiește Sfânta și Marea Joi și, spune sinaxarul zilei, facem pomenirea a patru evenimente mari și anume spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, Cina cea de Taină sau Încredințarea Sfintelor Taine, rugăciunea din Ghetsimani cea mai presus de fire și Trădarea lui Iuda. (...) Textul pe care l-am ascultat a fost luat din toate cele patru Evanghelii. Am ascultat Evangheliile în timpul Liturghiei și, în mod deosebit, reținem o învățătură specială privind spălarea picioarelor înainte de instituirea Cinei celei de Taină și însăși această lucrare sfântă, Cina cea de Taină sau Cina Mistică, pe care Domnul Iisus Hristos a săvârșit-o în seara de joi spre vineri, adică înainte de pătimirea, răstignirea și moartea Sa pe cruce și Învierea Sa din morți', a arătat Patriarhul.
Întâistătătorul BOR a mai evidențiat că Iisus Hristos a instituit ceva nou în timpul Paștilor iudaice: 'Sfântul Ioan Gură de Aur spune că, după ce a prăznuit Paștele vechi al Vechiului Testament, Iisus a instituit Paștele Nou sau Paștele Noi creștine. Și anume a făcut ceva cu totul nemaiauzit și nemaiîntâlnit. Paștele Vechi aduceau aminte de trecerea poporului evreu de la robie la libertate, adică erau pomenirea ieșirii poporului evreu din robia Egiptului, trecerea lui prin Marea Roșie și apoi ajungerea lui mai târziu în pământul făgăduinței, Canaan, în țara promisă. Acum, însă, Domnul Iisus Hristos, după ce a împlinit ceea ce prevedea Vechiul Testament, ca să nu fie considerat un călcător de lege, a instituit Paștele cele Noi sau Paștele cel Nou'.
La Sfânta Liturghie a fost prezentă ministra Culturii, Natalia Intotero, căreia Patriarhul BOR i-a mulțumit pentru sprijinul acordat pentru realizarea amforelor pentru Marele Mir.
În cadrul evenimentelor de la Catedrala Patriarhală, din Sfânta și Marea Joi, începând cu ora 7:00, Sfintele moaște din catedrală au fost purtate în procesiune, fiind apoi așezate în Baldachinul Sfinților, pentru a facilita accesul pelerinilor la închinare.
De la ora 09:00, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale a fost oficiată Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, iar în timpul acesteia a avut loc sfințirea Marelui Mir în 12 amfore mari de argint recent confecționate.
După sfințire, Marele Mir va fi transferat în 44 amfore mici, tot de argint, de cinci litri, care vor fi dăruite tuturor eparhiilor din Patriarhia Română.
Pregătirea Marelui Mir s-a făcut, în primele trei zile din Săptămâna Pătimirilor, la Mănăstirea Duminica Tuturor Sfinților Români din Capitală, într-o încăpere numită Mirostirion. Încăperea a fost edificată special pentru precedenta sfințire a Marelui Mir, în 2019.
Alcătuit din ulei de măsline și 39 de mirodenii, amestecate și fierte continuu mai multe zile în Săptămâna Patimilor, într-un ritual special, Sfântul și Marele Mir este întrebuințat pentru săvârșirea Tainei Mirungerii celor nou botezați, la sfințirea de biserici, la sfințirea Antimiselor și a tuturor lăcașurilor de cult, dar și la așezarea în raclă a moaștelor sfinților canonizați ori pentru reprimirea în Ortodoxie a celor căzuți de la dreapta credință sau primirea celor ce vin la Ortodoxie de la confesiuni creștine al căror botez poate fi recunoscut prin iconomie.
Sfințirea Marelui Mir este permisă numai Bisericilor Ortodoxe autocefale. În Biserica Ortodoxă Română evenimentul a avut loc pentru a 23-a oară de la primirea autocefaliei. AGERPRES/(A, AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
Bihor: Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români', la Oradea
Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români' va fi vernisată joi, 8 mai, ora 12, în Muzeul Orașului Oradea, din Cetate, pentru a putea fi vizitată până în 21 mai a.c. Cu acest prilej va fi lansat și albumul bilingv român-englez 'Fericitul Valeriu Traian Frenț
Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București
O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f
Brăila: Adunarea Generală a Federației Filantropia, în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Arhiepiscopia Dunării de Jos găzduiește, în perioada 5-7 mai, lucrările Adunării Generale a Federației Filantropia, eveniment care se desfășoară la sediul Așezământului socio-medical 'Sfântul Mare Mucenic Pantelimon' din stațiunea Lacu Sărat. 'Programul a debutat ieri seară, în Capela 'Sfântul Mare Mucenic Pantelim
Primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi întronizat sâmbătă la Londra
Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, va fi întronizat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Londra, Marea Britanie. Sfânta Liturghie și ceremonia de întronizare vor fi oficiate începând cu ora 9:00 de
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de
CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare
În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni