logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Imagine din galeria Agerpres

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.

 



'Acest mir de mare preț reprezintă, în primul rând, o credință puternică și o iubire profundă a celor care Îl iubesc pe Hristos, reprezintă o viață curată trăită în sfințenie. Dar, în același timp, reprezintă și toate darurile pe care clerici și mireni le-au făcut de-a lungul timpului Bisericii lui Hristos, daruri izvorâte din iubire față de Hristos și față de Biserica Sa. De aceea, toate veșmintele frumoase, toate obiectele liturgice, cum sunt Sfântul Potir, Sfântul Disc, amforele de mare valoare, icoanele sfinte și frumoase, picturile frumoase și de mare valoare, toate acestea reprezintă semne ale iubirii clerului și credincioșilor față de Iisus Hristos', a afirmat Părintele Patriarh, la finalul slujbei.

 



Sfântul și Marele Mir și Sfânta Euharistie simbolizează iubirea jertfelnică, smerită și milostivă a lui Hristos, a subliniat înaltul ierarh.

'Sfânta Euharistie este taina iubirii jertfelnice a lui Hristos, a morții Sale pe cruce și a învierii Sale din morți a treia zi, pentru a birui păcatul neascultării omului față de Dumnezeu prin smerită ascultare și pentru a dărui lumii viață cerească veșnică prin Învierea Sa. Sfântul și Marele Mir are început în mirul de mare preț sau nardul pe care Maria, sora lui Lazăr, l-a oferit lui Iisus vărsând pe capul și picioarele Lui. (...) Sfântul și Marele Mir se sfințește în aceeași zi cu Sfânta Euharistie din Sfânta și Marea Joi. Deci, atât Sfântul și Marele Mir, cât și Sfânta Euharistie simbolizează iubirea jertfelnică, smerită și milostivă a lui Hristos', a transmis Patriarhul.

 



El a precizat că Sfântul și Marele Mir se folosește mai ales pentru mirungerea celor botezați în taina morții și învierii lui Hristos, după cum spune Sfântul Apostol Pavel.

'De asemenea, cu acest Sfânt și Mare Mir se sfințește Sfânta Masă din altarul unei biserici ortodoxe deoarece aceasta este simbolul mormântului și învierii lui Hristos, dar și locul unde se sfințește și se păstrează Sfânta Euharistie în chivotul de pe Sfânta Masă. (...) Cu Sfântul și Marele Mir se sfințesc bisericile, dar se ung și moaștele sfinților înainte de a fi puse în raclă', a completat PF Daniel, care a vorbit și despre semnificația prăznuirii Sfintei și Marii Joi din Săptămâna Patimilor.

 



'Astăzi, Biserica noastră prăznuiește Sfânta și Marea Joi și, spune sinaxarul zilei, facem pomenirea a patru evenimente mari și anume spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, Cina cea de Taină sau Încredințarea Sfintelor Taine, rugăciunea din Ghetsimani cea mai presus de fire și Trădarea lui Iuda. (...) Textul pe care l-am ascultat a fost luat din toate cele patru Evanghelii. Am ascultat Evangheliile în timpul Liturghiei și, în mod deosebit, reținem o învățătură specială privind spălarea picioarelor înainte de instituirea Cinei celei de Taină și însăși această lucrare sfântă, Cina cea de Taină sau Cina Mistică, pe care Domnul Iisus Hristos a săvârșit-o în seara de joi spre vineri, adică înainte de pătimirea, răstignirea și moartea Sa pe cruce și Învierea Sa din morți', a arătat Patriarhul.

 



Întâistătătorul BOR a mai evidențiat că Iisus Hristos a instituit ceva nou în timpul Paștilor iudaice: 'Sfântul Ioan Gură de Aur spune că, după ce a prăznuit Paștele vechi al Vechiului Testament, Iisus a instituit Paștele Nou sau Paștele Noi creștine. Și anume a făcut ceva cu totul nemaiauzit și nemaiîntâlnit. Paștele Vechi aduceau aminte de trecerea poporului evreu de la robie la libertate, adică erau pomenirea ieșirii poporului evreu din robia Egiptului, trecerea lui prin Marea Roșie și apoi ajungerea lui mai târziu în pământul făgăduinței, Canaan, în țara promisă. Acum, însă, Domnul Iisus Hristos, după ce a împlinit ceea ce prevedea Vechiul Testament, ca să nu fie considerat un călcător de lege, a instituit Paștele cele Noi sau Paștele cel Nou'.

La Sfânta Liturghie a fost prezentă ministra Culturii, Natalia Intotero, căreia Patriarhul BOR i-a mulțumit pentru sprijinul acordat pentru realizarea amforelor pentru Marele Mir.

În cadrul evenimentelor de la Catedrala Patriarhală, din Sfânta și Marea Joi, începând cu ora 7:00, Sfintele moaște din catedrală au fost purtate în procesiune, fiind apoi așezate în Baldachinul Sfinților, pentru a facilita accesul pelerinilor la închinare.

De la ora 09:00, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale a fost oficiată Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, iar în timpul acesteia a avut loc sfințirea Marelui Mir în 12 amfore mari de argint recent confecționate.

 



După sfințire, Marele Mir va fi transferat în 44 amfore mici, tot de argint, de cinci litri, care vor fi dăruite tuturor eparhiilor din Patriarhia Română.

Pregătirea Marelui Mir s-a făcut, în primele trei zile din Săptămâna Pătimirilor, la Mănăstirea Duminica Tuturor Sfinților Români din Capitală, într-o încăpere numită Mirostirion. Încăperea a fost edificată special pentru precedenta sfințire a Marelui Mir, în 2019.

 



Alcătuit din ulei de măsline și 39 de mirodenii, amestecate și fierte continuu mai multe zile în Săptămâna Patimilor, într-un ritual special, Sfântul și Marele Mir este întrebuințat pentru săvârșirea Tainei Mirungerii celor nou botezați, la sfințirea de biserici, la sfințirea Antimiselor și a tuturor lăcașurilor de cult, dar și la așezarea în raclă a moaștelor sfinților canonizați ori pentru reprimirea în Ortodoxie a celor căzuți de la dreapta credință sau primirea celor ce vin la Ortodoxie de la confesiuni creștine al căror botez poate fi recunoscut prin iconomie.

Sfințirea Marelui Mir este permisă numai Bisericilor Ortodoxe autocefale. În Biserica Ortodoxă Română evenimentul a avut loc pentru a 23-a oară de la primirea autocefaliei. AGERPRES/(A, AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Citeşte şi:

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir

Afisari: 781

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 23-07-2025 21:41

Patriarhie: Manifestările de instrumentalizare politică a memoriei Sfântului preot mărturisitor Ilie Lăcătușu - total inacceptabile

Patriarhia Română a transmis miercuri că se delimitează ferm de orice ideologie extremistă, totalitară și a precizat că manifestările de instrumentalizare politică a memoriei Sfântului preot mărturisitor Ilie Lăcătușu sunt total inacceptabile și se petrec fără avizul sau consimțământul Patriarhiei. 'Având în vedere manifestări

Culte 23-07-2025 15:41

Patriarhul Daniel a sfințit raclele în care vor fi așezare moaștele Sfinților Paisie și Cleopa de la Sihăstria

Patriarhul Daniel a sfințit miercuri raclele în care vor fi așezate cinstitele moaște ale Sfinților Paisie și Cleopa de la Sihăstria. Slujba de binecuvântare a avut loc la Reședința Patriarhală, în prezența arhimandritului Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț, informează agenția de știri Basilica a Pa

Culte 22-07-2025 16:33

Patriarhul Daniel a împlinit 74 de ani; Te Deum și moment aniversar la Palatul Patriarhiei

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a împlinit marți 74 de ani, cu acest prilej fiind organizat un eveniment în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, în cadrul căruia a primit felicitări din partea reprezentanților statului și ai unor instituții publice. Anterior, la Catedrala Patriarhală, a fost săv

Culte 22-07-2025 12:47

Patriarhul Daniel: E bine ca de ziua de naștere să arătăm recunoștință; fiind floare rară, trebuie cultivată mai des

De ziua de naștere avem ocazia să mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vieții și este un bun prilej să ne aducem aminte de cei care ne-au născut și ne-au format, a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, după slujba de Te Deum oficială la Catedrala Patriarhală. 'Mulțumim pentru darurile pe care Dumnezeu le dăruiește părinților credincioși

Culte 22-07-2025 06:00

Patriarhul Daniel își aniversează marți ziua de naștere

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, își aniversează marți ziua de naștere, cu acest prilej, la Catedrala Patriarhală, în timpul Sfintei Liturghii, urmând să fie rostită o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu. Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, după încheierea Sfintei Liturghii, de la ora 11:00, la Catedrala Pat

Culte 17-07-2025 12:21

REPORTAJ Sălaj: Copii ai românilor din SUA refac acoperișul bisericii de lemn din Păușa

Doisprezece adolescenți, copii ai unor români stabiliți în Statele Unite ale Americii, își petrec o parte din vacanța de vară într-o tabără de voluntariat organizată în Sălaj, pentru refacerea învelitorii de șindrilă a bisericii de lemn din Păușa, edificiu de cult din 1730, aflat pe lista monumentelor istorice.

Culte 11-07-2025 06:00

Evenimente liturgice dedicate sărbătorii Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București

Patriarhia Română organizează, de vineri până duminică, o serie de evenimente liturgice dedicate sărbătoririi Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, în urmă cu 251 de ani, în data de 13 iulie 1774. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, evenimentele li

Culte 08-07-2025 09:18

Vaslui: Episcopia Hușilor a premiat trei eleve care au obținut media 10 la Bacalaureat

Episcopia Hușilor a premiat trei eleve care au obținut media 10 la sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat. Anastasia-Narcisa Mocanu, elevă a Liceului 'Emil Racoviță' Vaslui, și Andra-Ștefania Parfene și Ștefania-Evelina Motaș de la Liceul 'Mihail Kogălniceanu' Vaslui, au primit premii în bani și cărți cu ocazia slujbei de cinstire

Culte 04-07-2025 12:18

Patriarhia: Evenimente liturgice dedicate sărbătorii Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București

Patriarhia Română organizează, în perioada 11-13 iulie, o serie de evenimentelor liturgice dedicate sărbătoririi Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, în urmă cu 251 de ani, în data de 13 iulie 1774. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, evenimentele

Culte 02-07-2025 13:46

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Canonizarea a 16 femei cu viață sfântă, alegerea Părintelui Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superiorul Așezămintelor românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, în slujirea de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și caterisirea prin readucerea la statutul de monah a fos

Culte 01-07-2025 19:04

Sfântul Sinod a aprobat canonizarea a 16 femei cu viață sfântă

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, marți, în ședința de lucru, canonizarea a 16 femei cu viață sfântă (mucenițe, monahii, soții de domnitori, mame de sfinți și mărturisitoare). Ședința Sfântului Sinod s-a desfășurat în Aula Magna 'Teoctist Patriarhul' din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafe

Culte 30-06-2025 21:53

Mitropolia Munteniei și Dobrogei - 16 viitoare canonizări de femei sfinte; soția Sf. Constantin Brâncoveanu - printre propuneri

Canonizările ocazionate de Anul comemorativ al sfintelor femei din calendar (2026) vor fi în număr de 16, conform perspectivelor expuse de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în ședința de lucru a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, printre acestea regăsindu-se și Maria Brâncoveanu, soția Sf. Constantin Brâncoveanu.

Culte 25-06-2025 09:25

Timiș: Peste 100 de pachete cu cărți pentru lectura de vacanță, oferite copiilor de Biserica Dacia

Peste 100 de pachete cu dulciuri și cărți pentru lectura de vacanță le-au fost oferite, de Sânziene, de către Parohia Dacia Cetate din Timișoara, ca premii, tot atâtor copii din grupuri catehetice participante din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Timișoara I, la cea de-a VII-a ediție a Concursului Național Catehetic 'Mărturisirea jertfelnică

Culte 23-06-2025 11:32

Patriarhul Daniel, mesaj după atacul terorist din Damasc: Contrazice darul sacru al vieții

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, luni, un mesaj de condoleanțe și compasiune Patriarhului Antiohiei și Întregului Orient, Ioan al X-lea, în urma atacului terorist petrecut în interiorul bisericii 'Sf. Proroc Ilie' din Damasc, Siria, în care afirmă acest act contrazice darul sacru al vieții. 'Am

Culte 19-06-2025 14:47

Procesiune cu Preasfântul Sacrament - duminică, în centrul Bucureștiului

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București organizează, duminică, procesiunea solemnă cu Preasfântul Sacrament pe străzile din centrul Capitalei, cu ocazia Solemnității 'Trupul și Sângele Domnului', sărbătoare care în calendarul romano-catolic celebrează în mod deosebit Taina Sfintei Euharistii (Împărtășanii). Procesiunea