logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

Imagine din galeria Agerpres

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.

 



Este aproape imposibil să nu-l zărești, indiferent din ce parte a orașului ai veni către centru. Privirea lui parcă te invită să intri în curte, apoi pașii se pierd în casă, într-o poveste fabuloasă 'În munții Neamțului', 'Pe drumuri de munte'...

Fiu al protopopului de Tecuci, a venit la Piatra-Neamț în septembrie 1869, după ce a obținut, prin concurs, un post de profesor la nou-înființatul Liceu Comunal (actualul Colegiul Național 'Petru Rareș'). Aici, soție avea să-i devină fiica... protopopului de Piatra-Neamț.

 



Așadar, fiu și totodată ginere de protopop, Calistrat Hogaș 'debuta pe piciorul corect în viață', după cum spunea, pentru AGERPRES, muzeograful Muzeului Memorial 'Calistrat Hogaș' Piatra-Neamț, Roxana Diaconu.

'Este una dintre puținele case cu adevărat de epocă din Piatra-Neamț și care și-a păstrat aspectul. Această proprietate a aparținut preotului Costache Gheorghiu, protopop de Piatra-Neamț și socrul lui Calistrat Hogaș. Spre norocul scriitorului, părintele Costache Gheorghiu avea o fată de căsătorit, la scurtă vreme după ce tânărul Calistrat Hogaș a ajuns în Piatra-Neamț. Calistrat a venit în 1869, iar interesant este că, 100 ani mai târziu, în 1969, se deschide muzeul în memoria lui', a declarat Roxana Diaconu.

 



Proprietatea a fost la vremea respectivă una mult mai mare față de ceea ce a rămas în vremurile noastre. Doar că, potrivit Roxanei Diaconu, familia a fost nevoită să renunțe la terenuri și case, fie pentru că le-a vândut, din lipsa banilor, fie pentru că administrația locală a înființat străzi noi care au trecut peste proprietatea lor.

'Casa este din jurul anului 1840, apoi a fost refăcută de Calistrat Hogaș, în 1880. Deși, între timp, apăruse curentul electric în Piatra-Neamț, Calistrat Hogaș a refuzat. Am găsit în arhive mențiuni legate de faptul că aveau loc foarte multe electrocutări și poate, și din acest motiv, Calistrat Hogaș nu și-a dorit să aibă curent electric. Aici, întotdeauna, ferestrele erau larg deschise, fără draperii și perdele la geamuri iar el avea un stoc generos de lumânări. Foloseau și lămpile pe gaz, chiar avem două lămpi foarte frumoase, păstrate încă de atunci. Una dintre lămpi apare și într-o fotografie, și am încercat să reconstituim acea fotografie, cu obiectele care se găseau acolo. Inițial, Calistrat Hogaș nu a locuit în această casă, ci într-o altă casă de pe proprietate. În casa care este acum muzeu locuia socrul său, protopopul de Piatra-Neamț, care slujea la Biserica Sf. Gheorghe din oraș. Părintele protopop a cumpărat încă 'o pereche de case', lângă biserica unde slujea. S-a mutat acolo și, astfel, Calistrat Hogaș cu familia lui s-a mutat în casa care este acum muzeu', a explicat muzeograful.

Calistrat Hogaș a avut opt copii, însă câțiva au murit de foarte mici. Cea mai longevivă a fost Sidonia, care a trăit 94 ani și care a rămas în casa părintească. Al doilea cel mai longeviv copil al familiei a fost Aetiu Hogaș, un profesor eminent și poliglot, care a murit după doi ani de la pensionare.

 



O altă fiică a lui Calistrat Hogaș, pe nume Cecilia, a trăit peste 40 ani. Dar singura fiică a lui Calistrat Hogaș care a avut copii a fost Cleopatra.

'Sunt urmași și în zilele noastre, în Cluj și în Berlin. Momentan sunt în corespondență cu unul dintre urmași, Tudor Adrian Soroceanu, strănepot al scriitorului, care este un important cercetător de epoca bronzului și locuiește în Germania. I-am cerut ajutor în identificarea unor chipuri, pentru că avem în patrimoniul muzeului câteva albume de fotografii - din care un album este clasat în patrimoniul național mobil ca tezaur - doar că nu putem identifica toate personajele din poze', a spus Roxana Diaconu.

Publicul vizitator care trece pragul casei - loc al 'comandamentul literar' al scriitorului - are șansa de a descoperi o serie de lucruri personale care au aparținut acestuia.

Sunt peste 300 de obiecte pe care fiica lui, Sidonia, le-a donat sau vândut autorităților. Între ele se remarcă, fără doar și poate, manuscrisele operelor lui Hogaș, biroul de lucru cu lampa, penițele și tocurile de cerneală, pelerina, celebrele pălării, ghetele cu care mergea 'pe drumuri de munte', un revolver Lefaucheux, jobenul, fracul sau port-țigaretul.

 



Iar, ca pată de culoare, copita calului său, 'Pisicuța', pe care a transformat-o într-o... scrumieră.

''Pisicuța' a existat cu adevărat. Iar copita, cu tot cu potcoavă, a fost făcut de Calistrat - o fire pragmatică - drept scrumieră. Se pare că era un cal destul de răbdător care știa să meargă 'la gebea', adică într-un ritm în care îl purta pe cel din spate lin, încât putea să și adoarmă. Dacă i se punea un pahar cu apă pe spate, nu se vărsa', a adăugat muzeografa.

Tot în casa memorială, vizitatorii pot admira mai multe caricaturi care îl întruchipează pe scriitor și care au fost făcute de elevii săi. Asta pentru că Hogaș își pedepsea elevii care făceau o boacănă obligându-i să îi facă o caricatură.

 



Trecerea la cele veșnice a scriitorului a avut loc pe 28 august 1917, în Roman, în timp ce acesta, bolnav de emfizem pulmonar, se îndrepta către Iași, la insistențele familiei, pentru a fi consultat de un medic.

După moartea soției lui Calistrat, în casă rămâne să locuiască Sidonia Hogaș, o foarte bună profesoară de pian și canto.

'Era recunoscută ca maestră de pian și cor. A fost profesoara Elenei Botez care și-o amintește ca un profesor foarte aspru, dar foarte practic. Adică, în momentul în care făcea o observație, spunea și de ce. Ea cerea foarte multă seriozitate și foarte multă muncă', a explicat Roxana Diaconu.

Sidonia a moștenit dragostea tatălui său pentru animale, pe care însă a exacerbat-o, dacă luăm în considerare că ținea, la un moment dat, peste 30 de pisici. Dar a păstrat vie memoria scriitorului, deschizând în 1939, 'în amintirea Tataiei', camera de lucru drept spațiu de vizitare.

 



Moștenitoare a casei alături de mai mulți nepoți din partea surorii Cleopatra, Sidonia decide, alături de aceștia, să doneze casa statului, în 1967, pentru a deveni muzeu.

 



Astfel, după o renovare care a durat circa doi ani, se deschide pentru prima dată Muzeul Memorial 'Calistrat Hogaș' Piatra-Neamț.

O a doua renovare a avut loc în anii '90, iar ultima, una amplă care a fost derulată într-un proiect cu fonduri europene, a fost finalizată recent, muzeul fiind redeschis publicului joi. AGERPRES/(A - redactor: Gabriel Apetrii, editor: George Onea, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 800

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 09-05-2025 16:19

'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu

Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',

Cultura - Media 09-05-2025 16:05

CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc

Cultura - Media 09-05-2025 15:11

VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări

Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î

Cultura - Media 09-05-2025 14:25

'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai

Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa

Cultura - Media 09-05-2025 12:32

Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea

Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -

Cultura - Media 09-05-2025 12:03

Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-

Cultura - Media 09-05-2025 08:33

'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală

Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Cultura - Media 08-05-2025 21:49

VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European

Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Cultura - Media 08-05-2025 16:00

VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc

Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și

Cultura - Media 08-05-2025 14:59

Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele

O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B

Cultura - Media 08-05-2025 14:32

Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași

Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est

Cultura - Media 08-05-2025 12:55

Prezidențiale2025/ FJSC face un apel la întreaga societate să trateze cu deplin respect reprezentanții mass-media și comunicatorii publici

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București le transmite sprijinul său și le mulțumește tuturor jurnaliștilor, lucrătorilor media și comunicatorilor publici care și în această perioadă de campanie electorală marcată de tensiuni sociale majore, cu prețul unor eforturi, de multe ori, nu doar profesionale, ci și personale, informea