REPORTAJ Bacău: Ansamblul 'România Biruitoare' - primul monument care îi înfăţişează în mărime naturală pe făuritorii României Mari
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/rb1.jpg)
Primul monument din ţară care îi înfăţişează împreună, în mărime naturală, pe Regele Ferdinand şi Regina Maria, consideraţi făuritorii României Mari, şi invită românii să admire "România Biruitoare", se află în centrul municipiului Bacău. Opera aparţine sculptorului Radu Ciobanu, fiind realizată la solicitarea Asociaţiei "Unlimited Connections" în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă, care şi-au dat viaţa pentru România.
Sursa foto: Asociaţia "Unlimited Connections"
Artistul Radu Ciobanu a explicat, pentru AGERPRES, că a fost contactat de către reprezentanţii asociaţiei, care au dorit să creeze un monument istoric pentru a marca Centenarul. Potrivit sculptorului, este unul dintre cele mai impresionante monumente de artă din bronz realizate în ultimii ani pe teritoriul României.
Sculptorul Radu Ciobanu s-a inspirat din reliefurile de pe monumentul de la Mărăşeşti, dar şi de la Alba Iulia.
"Dânşii m-au contactat, au văzut ce am făcut, le-a plăcut cum lucrez, am dat o probă de lucru, le-am făcut nişte proiecte, le-a plăcut ideea şi a fost momentul în care am marşat înainte. Ei au dorit neapărat să aibă un monument de Centenar în memoria eroilor căzuţi la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz. În monumentul de la Mărăşeşti sunt reliefuri votive foarte frumoase pe partea de intrare, apare o statuie alegorică cu aripi care reprezintă România Biruitoare, iar în dreapta şi stânga ei sunt Regele Ferdinand şi Regina Maria. Ei şi-au dorit ca acele trei personaje neapărat să apară în proiect. Până la urmă aşa am făcut, o incintă circulară, cercul care reprezintă întregul, care reprezintă perfecţiunea, în centrul cercului respectiv este un soclu clasic pe care apare un personaj feminin de trei metri cu o sabie, în spate ridică o mână care ţine nişte lauri, deci victoria a fost obţinută. În faţa acestei Românii Victorioase sunt amfitrionii, Regele Ferdinand şi Regina Maria, care invită printr-un gest lumea să intre să viziteze România Unită", a declarat Radu Ciobanu.
Monumentul, amplasat în Parcul Unirii - 1 Decembrie 1918, este unul impresionant şi prin mărimea lui, România Victorioasă având o înălţime de trei metri, aşezată într-o zonă importantă, avându-i în faţă, în mărime naturală, pe Regele Ferdinand şi Regina Maria. Realizarea statuilor a avut loc la o turnătorie modernă din Baia Mare.
"Statuile Regele şi Regina au cam 2,5 metri înălţime, România Victorioasă are aproape la 3 metri, înălţimea soclului care este din granit plin, făcut cred că în Italia, are 3 metri. Statuile sunt turnate din bronz, lucrate la o firmă specializată în sculptură, în turnătoria de bronz artistică, deci numai pentru artă, care se află în Baia Mare. E o fabrică foarte bine pusă la punct, după ultimele tehnologii în domeniu. Fabrica respectivă s-a mutat din Spania, din Madrid, e un român care a avut-o acolo şi a mutat-o la Baia Mare. Să ai aşa ceva în ţara noastră, un loc unde să faci o asemenea statuie, e mare lucru. Eu lucrez împreună cu această firmă de câţiva ani. Aşa am putut să ducem la bun sfârşit acest proiect. E foarte importantă partea de creaţie, partea artistică, dar e şi foarte importantă partea de finalizarea, adică turnarea bronzului, montarea statuilor", a mai spus Radu Ciobanu.
Un monument de o asemenea importanţă, atât ca simbolistică, dar şi ca operă de artă, este considerat o raritate în România în ultimii ani.
Sursa foto: Asociaţia "Unlimited Connections"
"Regele şi Regina mai apar împreună în busturi, dar în picioare, în mărime naturală, e prima oară. Practic eu am luat imaginea de la Alba Iulia, când s-a făcut sărbătoarea de 1 Decembrie, ei apar unul lângă altul pe un piedestal, şi acea imagine m-a inspirat", a mai punctat artistul.
Pe faţa de est a soclului cilindric este plasată stema din bronz a României Întregite şi deviza "ROMANIA SEMPER VICTOR", dar şi înscrisuri despre jertfa românilor în timpul războiului de reîntregire. În anii 1916 - 1919 au murit pe front 330.000 militari români, au rămas invalizi 80.000 de militari şi au decedat din diverse cauze 700.000 de civili. Inscripţiile mai arată că din judeţul Bacău au murit 30.000 de soldaţi. iar în cele 14 cimitire militare sunt îngropaţi 80.000 militari români şi străini.
De altfel, preşedintele Asociaţiei "Unlimited Connections", Elena-Oana Radu, manager al proiectului Monumentul de for public "România Biruitoare", a arătat că monumentul, inaugurat oficial la finalul lunii septembrie, reprezintă o premieră pentru România.
''Monumentul de for public 'România Biruitoare' este dedicat străbunilor noştri care au făcut România Întregită, fiind realizat pentru generaţia actuală şi dăruit generaţiilor viitoare. Tocmai de aceea, am gândit un monument ale cărui coordonate, fie şi în prezentarea lor crudă, să onoreze misiunea asumată: Este primul monument din România care îi înfăţişează pe cei doi regi, împreună, în mărime monumentală; este prima reprezentare artistică a României, cel puţin în ultimele 3 decenii, iar reprezentarea alegorică este situată pe un soclu monolitic din granit, ceea ce, de asemenea, marchează o premieră în ţara noastră", a arătat Elena-Oana Radu.
Finanţarea pentru realizarea monumentului a fost asigurată de către compania băcăuană Dedeman.
Asociaţia "Unlimited Connections" s-a implicat în ultima perioadă în mai multe acţiuni culturale cu ocazia Centenarului. În cadrul acţiunii ''Vitejii României Biruitoare - Judeţul Bacău în Războiul Întregirii Naţionale'' au fost donate cărţi pentru bibliotecile unor şcoli comunale. AGERPRES / (A, AS - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa foto: Asociaţia "Unlimited Connections"
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministerul Culturii/Proiect HG: Exportul temporar de bunuri culturale mobile restricționat pentru maxim șase luni
Restricționarea duratei exportului temporar pentru o perioadă de maxim șase luni a bunurilor culturale mobile, cu posibilitatea prelungirii exportului o singură dată, pentru o perioadă de șase luni, se numără printre principalele modificări ale legislației care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, potrivit unui proiect de act
Ziua Brâncuși - sărbătorită, pe 19 februarie, la MNAR
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) sărbătorește Ziua Brâncuși, pe 19 februarie, printr-un program special dedicat marelui sculptor. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES, publicul va avea ocazia să descopere opera și influența sa asupra artei moderne prin tururi ghidate și o proiecție de film documentar.
Ziua îndrăgostiților la ONB: 'Cenușăreasa', 'Trubadurul' și 'Bărbierul din Sevilla' - de miercuri până duminică
Opera Națională București celebrează Ziua îndrăgostiților prin prezentarea, de miercuri până duminică, a unora dintre cele mai faimoase povești de iubire din repertoriul liric universal. Potrivit unui comunicat al ONB, transmis luni AGERPRES, iubitorii baletului și artei lirice vor putea urmări spectacolele: 'Cenușăreasa' d
Bihor: Violonistul Fedor Rudin, cu o vioară Stradivarius, în concertul Filarmonicii de stat din Oradea
Violonistul Fedor Rudin, unul dintre cei mai remarcabili violoniști ai momentului, este invitatul special al Filarmonicii de stat Oradea, pentru concertul săptămânal de joi, unde va cânta cu o vioară Stradivarius, fabricată la Cremona în anul 1712, a informat luni, într-un comunicat, instituția gazdă. 'Cu o activita
Ilustrul dirijor Yan Pascal Tortelier va conduce 'Recviemul' de Verdi, pe 13 și 14 februarie, la Ateneul Român
'Recviemul' de Verdi se regăsește în programul Ateneului Român, pe 13 și 14 februarie, când Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii 'George Enescu' îl vor avea ca dirijor invitat pe Yan Pascal Tortelier și cvartetul de soliști format din soprana Hye-Youn Lee, mezzosoprana Judit Kutasi, tenorul Ioan Hotea și basul Nicolas Test
Muzeul Copiilor a lansat expoziția interactivă 'Mașina Timpului'
Muzeul Copiilor a lansat expoziția interactivă 'Mașina Timpului', dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani, dar și familiilor acestora, unde vizitatorii vor putea 'călători' prin diferite epoci, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. El a scris, duminică, pe Facebook, că prin intermediul
REPORTAJ/Timiș: Dimitrie Țichindeal, cărturarul cu mormânt necunoscut, dar cu o moștenire culturală care a trecut testul timpului
Puține lucruri amintesc astăzi călătorului grăbit care trece prin Becicherecu Mic, o mică localitate aflată aproape de granița cu Serbia, că aici s-a născut și a trăit o parte a vieții sale Dimitrie Țichindeal, cărturar iluminist de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 250 de ani. Evocat de Mihai Eminescu în celebra sa poezi
REPORTAJ/Neamț: Artefacte vechi de 5.000 ani, expuse în 'inima' municipiului Piatra-Neamț, într-un fost sediu de bancă
În 'inima' municipiului Piatra-Neamț, într-o clădire de patrimoniu veche de aproape un secol care de-a lungul timpului a fost sediul a două bănci, o istorie veche de aproape 5.000 ani este gata să își dezvăluie povestea fascinantă.
'Cenușăreasa' - în coregrafia lui Renato Zanella - premieră, sâmbătă, la Opera Națională București; spectacolul - sold out
Premiera de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev va fi prezentată, sâmbătă, pe scena Operei Naționale București (ONB), managerul instituției, dirijorul Daniel Jinga, precizând că biletele pentru spectacol sunt epuizate. 'O să vă spun ce înseamnă 'Cenușăreasa' pentru Opera Națională București în a
Ministrul Culturii anunță noi reglementări pentru realizarea de expoziții românești în străinătate
Ministerul Culturii va propune înăsprirea cadrului legislativ care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, o propunere de hotărâre de guvern urmând să fie publicată, vineri, pe site-ul ministerului, a anunțat ministrul Natalia Intotero. 'Lucrăm la înăsprirea cadrului leg
Alba: Un sfert dintre vizitatorii Sălii Unirii, interesați să viziteze, contra cost, expoziția permanentă
Doar un sfert dintre persoanele care au vizitat anul trecut Sala Unirii din Alba Iulia, simbol al unității naționale a poporului român, au plătit bilet să vadă expoziția permanentă dedicată actului de la 1 Decembrie 1918, unde sunt expuse printre altele, biroul lui Aurel Lazăr, la care a fost scrisă 'Declarația de independență' din 12 octombrie 1918, și
Iași: Premieră la Teatrul Național, la 173 de ani de la nașterea lui Caragiale
Teatrul Național 'Vasile Alecsandri' Iași marchează aniversarea lui Ion Luca Caragiale cu premiera spectacolului 'D'ale Carnavalului', eveniment care va avea loc pe 8 și 9 februarie, pe scena Sălii Mari. Spectacolul, a cărui regie îi aparține lui Claudiu Goga, este lansat la doar câteva zile de la împlinir
Volumul 'Poesii' de Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului, adjudecat la 6.000 de euro
Volumul 'Poesii' de Mihai Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului - a fost adjudecat, joi seara, la prețul de 6.000 de euro în licitația de carte rară și autografe organizată de Casa Artmark la Palatul Cesianu-Racoviță și online. Sesiunea a inclus o secțiune dedicată lui Mihai Eminescu.
Muntele Athos - Grădina Maicii Domnului, locul unde găsești multă liniște și rugăciune
Credință, istorie, cunoaștere, smerenie, rugăciune, natură, frumusețe, liniște - asta înseamnă Muntele Athos pentru cei care ajung acolo, dar și pentru cei care aspiră să vadă, măcar o dată în viață, Grădina Maicii Domnului, cum este supranumit acest loc încărcat de istorie și de spiritualitate.
REPORTAJ Un tezaur monetar din Sălaj, regăsit după 40 de ani într-o consignație din București
Un tezaur monetar descoperit într-o fântână din Sălaj în 1978, tezaur format din 30 de creițari din argint, monedă de largă circulație pe actualul teritoriu al României în secolele XVIII-XIX, cunoscută în epocă drept 'sfaț', a fost găsit întâmplător de un muzeograf din Zalău într-o consignație din București,