Ana Maria Maior: Augustin Buzura are un loc definitiv în istoria literaturii şi culturii române

Scriitorul Augustin Buzura are un loc definitiv în istoria literaturii şi culturii române, avem obligaţia şi datoria să îl promovăm într-un prezent în care mediocritatea, pseudovaloarea, kitschul se ambalează strălucitor şi sunt prezentate cu zgomot şi fast drept virtuţi, valori şi modele de urmat a declarat, vineri, Ana Maria Maior, cu ocazia lansării Fundaţiei Culturale "Augustin Buzura".
"Cu sau fără viitoarea contribuţie a mea sau a familiei noastre, Augustin Buzura are un loc definitiv încrustat în stânca, în istoria literaturii române, a culturii române. Noi, un mănunchi de oameni apropiaţi care ne-am implicat în înfiinţarea şi activitatea Fundaţiei Culturale 'Augustin Buzura', avem obligaţia şi datoria să îl promovăm, să aducem mereu în actualitate omul, opera, atitudinea, sublima sa încrâncenare ardelenească şi patriotismul său, dar nu oricum, ci ducând mai departe, promovând excelenţa, evidenţiind valorile în care a crezut şi pentru care a luptat o viaţă, precum şi sprijinind tinerii valoroşi, care pot fi la rândul lor modele pentru viitor. E un prezent în care mediocritatea, pseudovaloarea, kitschul se ambalează strălucitor şi sunt prezentate cu zgomot şi fast drept virtuţi, valori şi modele de urmat. Buzura ar fi taxat cu virulenţa cunoscută toate acestea, aşa cum a făcut o viaţă asumându-şi toate riscurile", a spus preşedinta Fundaţiei Culturale "Augustin Buzura" şi fiica scriitorului, Ana Maria Maior.
Fosta directoare a canalului TVR Cultural Daniela Zeca-Buzura a spus în deschiderea Galei că evenimentul nu se doreşte a fi o comemorare.
"Aceasta nu este o comemorare, este o întâlnire în care patetic schimbăm impresii şi amintiri. Mâine Augustin Buzura ar fi avut 80 de ani. Îmi place să cred că e cu noi în acest moment, se uită cu zâmbetul lui uşor timid şi ardelenesc de undeva de sus şi poate chiar mie îmi spune: Curaj, fato, e cam greu, dar o să meargă", a afirmat Daniela Zeca-Buzura.
Ea a punctat că "îi lipseşte o piesă de aur" din cariera sa de jurnalist - un interviu cu scriitorul Augustin Buzura.
"Deşi mă cred un gazetar pe bune, cum zic studenţii mei, nu am reuşit în cei mai bine de 20 de ani să las în arhivele Televiziunii Române (...) un interviu memorabil cu cel care a fost aproape tatăl meu şi în familia căruia am stat, sper, cu onestitate 20 de ani. Îmi lipseşte această piesă de aur din colecţia profesiei mele. Îmi voi reproşa întotdeauna această lipsă şi probabil voi face ca acum gesturi compensatorii", a precizat realizatoarea TV.
La rândul său, preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a povestit cum Augustin Buzura i-a spus că îl trimite director al Institutului de Cultură din Veneţia, atrăgându-i atenţia că instituţia este fondată de Nicolae Iorga.
"I-am spus: ce am să fac eu acolo? Lumea e rea. Nu mă prea pricep. M-aş duce să citesc în arhive, dar trebuie să conduc Institutul. (...) Nu-i nimic, zice el, fă ceea ce ştii. Şi când îţi va ieşi bine o acţiune, spune-i că a fost ideea ta, iar când te va critica cineva, spune că Buzura m-a pus să o fac. (...) Am purtat povara gândindu-mă la responsabilitatea care apasă pe umerii mei şi la marea lui dovadă de omenie, de generozitate, de înţelegere. Aveam impresia, când îl vedeam, de multe ori, că se pogoară din înalturi adevărul sub forma unui porumbel alb", a spus Pop.
Fundaţia Culturală "Augustin Buzura" va lansa o serie de concursuri şi provocări culturale pentru viitor.
"Este vorba de trei concursuri şi de o diplomă de excelenţă. Concursurile se vor lansa azi, în aşa fel încât la ediţia următoare să putem vorbi de câştigători şi de premianţi. Este vorba despre un concurs de scenarii după "Vocile nopţii", un concurs de monolog, un decupaj dintr-o operă de-a lui Augustin Buzura pe care o va pune în scenă un regizor şi care se pretează la teatrul radiofonic sau la teatrul clasic. Aici vorbim de un actor care deja a acceptat să joace scenariul câştigător, este vorba despre Vlad Ivanov", a declarat pentru AGERPRES Dana Gagniuc Buzura, nepoata scriitorului Augustin Buzura.
Ea a afirmat că se va lansa şi un concurs de editoriale pentru tinerii jurnalişti până în 35 de ani pe teme care vor fi date periodic, trimestrial pe site-ul şi pe pagina de Facebook a fundaţiei.
"Se acordă un premiu de excelenţă pentru întreaga activitate unei personalităţi care prin activitate, prin atitudine, operă şi prezenţa publică se subscrie valorilor pe care Augustin Buzura le-a promovat în viaţa şi opera sa - profesorului Jean Jacques Askenasy", a mai spus nepoata lui Buzura.
De asemenea, ea a punctat că în parteneriat cu Romfilatelia au fost realizate nişte plicuri-cadou cu Augustin Buzura, în care sunt desene de-ale scriitorului şi va fi lansat un "Caiet Buzura" în care cunoscuţi, prieteni şi personalităţi importante vorbesc despre cunoscutul prozator.
Augustin Buzura, psihiatru, prozator, scenarist şi eseist, s-a născut la 22 septembrie 1938, în comuna Berinţa, judeţul Maramureş.
A fost preşedinte al Fundaţiei Culturale Române (din 1990) şi al Institutului Cultural Român (2003-2005), preşedinte al filialei române a Asociaţiei de Ştiinţă şi Cultură Europeană, cu sediul la Roma (din 1992), membru fondator al Fundaţiei de Cultură Europeană din Amsterdam (din 1987), membru în Comitetul director al revistei "Lettres internationales", membru al Academiei Româno-Americane (din 2000), al Academiei Latinităţii (din 2001), al Academiei Braziliene de Litere (din 2001), membru al Comitetului naţional pentru ocrotirea copilului, precum şi membru al Asociaţiei Libere a Medicilor Psihiatri - Bucureşti (din 1989).
A fost decorat cu Ordinul Naţional ''Pentru Merit'' în grad de Mare Cruce (2000) şi cu Ordinul brazilian ''Rio Branco'' în grad de Comandor. În aprilie 2013 a primit Premiul Opera Omnia al revistei "Convorbiri literare".
A fost membru corespondent, din 3 iulie 1990, al Academiei Române, devenind membru titular la 12 martie 1992.
Scriitorul Augustin Buzura a murit la 10 iulie 2017, la Bucureşti. AGERPRES/(A - autor: Florentina Ştefănescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
DOCUMENTAR: 80 de ani de la naşterea academicianului Augustin Buzura
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mureș: Tezaurul dacic de argint descoperit la Ațintiș va fi expus în premieră la Noaptea Muzeelor
Un tezaur dacic din argint, cu nouă piese, descoperit în toamna anului trecut în comuna Ațintiș de către doi detectoriști, va fi expus, în premieră, de către Muzeul Județean Mureș, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor din acest an, programat în 17 mai. 'În toamna anului 2024, un tezaur dacic de argin
Arad: 75 de spectacole de teatru sunt înscrise la ediția a XV-a a Festivalului Underground
Cea de-a XV-a ediție a Festivalului Underground va avea loc în perioada 20 - 29 iunie și vor participa zeci de companii de teatru din țară și străinătate, care s-au înscris cu 75 de spectacole, au anunțat, joi, organizatorii evenimentului. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Hub Cultural 'mARTA' Arad (o structură subordonată munici
Academie/Mircea Martin, discurs de recepție: Nuanța - reverența lucidității față de adevăr; radicalitatea singură îl poate deforma
Nuanța este reverența pe care luciditatea o face unui adevăr pe care radicalitatea singură riscă să îl deformeze prin însăși impetuozitatea exercițiului său, a afirmat, joi, academicianul Mircea Martin, în discursul său de recepție în Academia Română. 'Nu cred în radicalitatea fără nuanțe. Nu concep radi
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a
Regizorul Dan Pița va primi Premiul întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo
Regizorul și scenaristul Dan Pița, personalitate marcantă a cinematografiei românești, va primi Premiul pentru întreaga activitate la cea de-a 19-a ediție a Galei Premiilor GOPO care va avea loc pe 29 aprilie la Teatrul Național 'I.L. Caragiale', informează site-ul premiilegopo.ro.
A XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică - între 2 iulie și 13 august, la Ateneul Român
Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică, cu tema 'Maeștri și Capodopere' va avea loc în perioada 2 iulie - 13 august, la Ateneul Român din Capitală, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Festivalul propune, în fiecare miercuri seară și o zi de joi, cu începere de la ora 19:30, o
ARCUB lansează sesiunea de finanțare nerambursabilă cu tema 'București. Împreună'
Centrul Cultural al Municipiului București - ARCUB lansează sesiunea de finanțare nerambursabilă cu tema centrală 'București. Împreună', dedicată susținerii sectorului cultural independent și creativ din Capitală. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, programul face parte din schema de finanțare 2025 prin care ARCUB încuraje
Președintele Academiei: Lectura a devenit rara avis în școala românească; fără ea ne pierdem esența umană
Președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, a deplâns, miercuri, absența lecturii în școala românească și a pledat pentru bibliotecă și pentru lectura de orice fel, de la cartea clasică, până la cea electronică. 'Astăzi, lectura a devenit, din păcate, rara avis în școala românească. Elevii nu mai văd &
Sibiu: Record de bilete vândute în primele minute la FITS; spectacolul cu Bill Murray, sold out
Sibiu, 23 apr /Agerpres/ - Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a început miercuri vânzarea de bilete cu un record, fiind vândute de șapte ori mai multe bilete în prima jumătate de oră decât în primele 24 de ore anul trecut, ceea ce a făcut ca spectacole precum 'Faust' de Silviu Purcărete, 'Trilogia memoriei' de R
Sibiu: ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, poate fi vizitat 12 ore pe zi
ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, situat în Pădurea Dumbrava Sibiului, a trecut începând de miercuri la programul de vară, ceea ce înseamnă că poate fi vizitat timp de 12 ore pe zi, potrivit anunțului publicat pe pagina de socializare. 'Avem pentru voi două ore în plus de aer curat, lini
Hunedoara: Două zile de folclor autentic la Festivalul 'Drăgan Muntean'
Tineri interpreți, dar și soliști consacrați ai muzicii populare românești vor lua parte la o nouă ediție a Festivalului de folclor 'Drăgan Muntean', care se va desfășura la Deva, în 24 și 25 aprilie. 'La 23 de ani de la trecerea în veșnicie a doinitorului pădurenilor Drăgan Muntean, autoritățile și personalitățil
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car
Sibiu: Începe vânzarea biletelor pentru Festivalul Internațional de Teatru
Organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) pun în vânzare începând de miercuri biletele pentru ediția care va avea loc între 20 și 29 iunie, potrivit unui comunicat de presă. 'Biletele pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Sibiu se pun în vânz
Funeralii Papa Francisc/Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban: Sfântul Părinte - simbol al demnității; vizita în România - catalizator al reconcilierii
Papa Francisc se înscrie în rândul marilor lideri spirituali ai contemporaneității, Sfântul Părinte rămânând un simbol al demnității umane, al milostivirii și al curajului profetic de a vorbi despre periferii, marginali și responsabilitate morală, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pr.
Expoziția 'Iarmaroc și negoț din Bucureștii de odinioară' - de vineri, la Palatul Suțu
Expoziția tematică 'Iarmaroc și negoț din Bucureștii de odinioară', o incursiune în istoria târgurilor și piețelor Capitalei, se va deschide, vineri, la Palatul Suțu. 'Prin acest proiect expozițional, Muzeul Municipiului București aduce în atenția publicului atât atmosfera târgurilor, cât și importanța piețelor d