logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Teatrul 'George Ciprian' din Buzău

Proiectul inovativ de teatru cu roboți 'E-Waste E-Motion' la Buzău, București și Constanța

Teatrul 'George Ciprian' din Buzău își continuă și în acest an activitatea inovatoare în împletirea noilor tehnologii cu teatrul, prin proiectul 'E-Waste E-Motion', menit să producă primul spectacol din România în care toate personajele sunt roboți în miniatură, deschizând astfel o discuție importantă despre modul în care arta poate reflecta asupra unor probleme ca aceea a deșeurilor electronice. Acțiunea spectacolului este plasată într-un centru de reciclare din viitorul apropiat, în care un grup de dispozitive inteligente reflectează la rolul lor în viața umană. Echipe de elevi din Buzău și din Constanța vor contribui la proiectarea obiectelor-personaje, iar proiectul subliniază și reacționează pe această cale și la faptul insuficient mediatizat că robotica este una dintre activitățile cele mai pasionante pentru mulți dintre tinerii din România.

Echipa de proiect provine din domenii foarte diferite, iar această suprapunere creativă dintre arte și tehnologie se regăsește pe parcursul activităților propuse, care includ ateliere și prezentări pentru liceeni, abordând teme ca problematica deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), limbajul artei teatrale și al teatrului de păpuși, robotica, potențialul expresiv al obiectelor și gama de emoții asociate lor. Spectacolul rezultant va fi itinerat în Buzău, București și Constanța, funcționând și ca o instalație artistică mixed-media participativă - un 'Cimitir al obiectelor', la care publicul este invitat să contribuie cu deșeuri electrice mici, lăsându-le mesaje de adio.

Primele evenimente 'E-Waste E-Motion' au avut deja loc, iar la Constanța, pe 8 și 9 aprilie, elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică din Constanța au participat la prezentarea susținută de Ana Maria Rădulescu de la Asociația Environ, parteneră în proiect. În cadrul acesteia, participanții au fost inițiați în contextul global al DEEE, fiind ajutați să înțeleagă dimensiunea problemei deșeurilor electronice, riscurile și consecințele asociate ei, cât și posibilele soluții. Această problematică deschide discuții variate și foarte importante, de la exploatarea resurselor naturale și protecția mediului, la chestiuni economice globale și, nu în ultimul rând, la relațiile emoționale pe care oamenii le dezvoltă față de echipamentele tehnologice pe care le folosesc, relații care pot să fie simultan cauze, dar și soluții ale problemei gestionării acestor deșeuri.

Au urmat două ateliere simultane, susținute de membri ai echipei de proiect: unul de teatru, cu Smaranda Găbudeanu (artist păpușar) și Marina Hanganu (regizoare de teatru și coordonatoare de proiecte la Teatrul 'George Ciprian' Buzău), și un atelier de robotică susținut de prof. ing. Marius Dumitrescu. De la jocuri teatrale, lectura pe roluri a piesei 'E-Waste E-Motion' și până la urmărirea procesului de creație a unui produs tehnic, elevii au avut ocazia să-și dezvolte noi pasiuni și să acumuleze noi cunoștințe, stabilind conexiuni și relații între domenii aparent disparate.

Pe 14 aprilie, elevii din trupa de teatru 'treivirgulăpaișpe', coordonată de domnul profesor Dănuț Solcan, de la Colegiul Național 'B.P. Hasdeu' din Buzău, au participat la un atelier de teatru susținut de Smaranda Găbudeanu și Marina Hanganu. Elevii s-au transpus într-o stare empatică și plină de imaginație, care a progresat uimitor, de la jocurile de încălzire fizică, prin înțelegerea și asumarea rolurilor trase la sorți pentru lectura colectivă și până la explorarea unor momente importante din existența personajelor, dar absente din textul propriu-zis al piesei. Pe 15 aprilie, trupei de teatru i s-a alăturat grupa de robotică 'Homosapiens', coordonată de doamna prof. Amalia Voicu, în cadrul atelierului de design susținut de Maria Mandea. Participanții au explorat principii de design și au modelat personajele principale ale spectacolului.

Echipa va mai susține ateliere la Buzău în luna mai, la Colegiul Național 'Bogdan Petriceicu Hasdeu'. Prezentarea spectacolului-instalație finalizat va începe în luna septembrie, în urma unei perioade intense de producție și repetiții integrând arta teatrală, ingineria, programarea numeroaselor elemente tehnologice și implementarea unui sistem de augmentare prin IA (inteligență artificială) a vocii Smarandei Găbudeanu (păpușar), care va controla roboții semi-automați din spectacol.

'E-Waste E-Motion' este o explorare în premieră a modului în care publicul tânăr poate răspunde emoțional la dramaturgia construită în jurul tehnologiei. Este, în același timp, o cercetare speculativă a schimbărilor catalizate de noile tehnologii în arta teatrală și la nivelul publicului.

'E-Waste E-Motion' este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizator: Teatrul 'George Ciprian' din Buzău

Parteneri în organizarea activităților: Asociația ENVIRON, Colegiul Național 'Bogdan Petriceicu Hasdeu' Buzău, Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Constanța, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' București (UNATC).

Parteneri media: AGERPRES, Agora Buzău, Alarma Buzoiană, Buzău.Media, Buzău.net, Campus TV, Cotidianul Opinia Buzău, Dobrogea Explore, Expresul Buzoian, Focus TV, Gazeta Buzoiană, ISCOADA, Modernism.ro, News Buzău, Observatorul Buzoian, Ploiești TV, Revista Verde, Sănătatea Buzoiană, Șansa Buzoiană, Societatea Română de Radiodifuziune, TV Buzău. TV SAT, Ziarul Muntenia de Buzău.

Sponsori: Exclusiv Auto (Constanța)

Website: https://tele-encounters-beyond.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/teleencounters
Instagram: https://www.instagram.com/teleencounters/

Afisari: 59

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].