Brăila: Concurenți din șase țări, la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu'

Concurenți din șase țări participă anul acesta la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu' de la Brăila, ajuns la cea de-a XX-a ediție, care se va desfășura în perioada 9-11 mai.
În urma preselecției, care s-a desfășurat în luna martie, au fost admiși 20 de concurenți din șase țări: România, Bulgaria, Italia, Cehia, Malta și Ucraina. Lista concurenților este publicată pe site-ul oficial al festivalului și pe pagina de Facebook a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Brăila, organizatorul evenimentului.
Concursul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani împliniți până la data Galei evenimentului. Concurenții admiși în concurs vor interpreta o piesă în limba maternă a țării pe care o reprezintă și o piesă din creația compozitorului George Grigoriu.
Trofeul Festivalului 'George Grigoriu' este în valoare de 4.000 de euro, Premiul I valorează 2.000 de euro, Premiul al II-lea - 1.500 de euro, Premiul al III-lea - 1.000 de euro, Premiul special - 600 de euro; se vor acorda și trei mențiuni, fiecare în valoare de 500 de euro.
Pe 9 mai este programată lansarea cărții 'George Grigoriu - vedete, destine, începuturi (de la Margareta, la Fuego)' - autor Andreea Andrei, o sesiune de caricaturi live realizate de caricaturistul Leonte Năstase, în holul Casei Tineretului Brăila, iar de la ora 18:00 va avea loc Ceremonia de deschidere a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu', urmată de concursul propriu-zis și de un concert susținut de Raluka.
Pe 10 mai, în cadrul festivalului, sunt programate o prezentare de modă - 'Atelierul Ralucăi', caricaturi live realizate de caricaturistul Leonte Năstase, concursul propriu-zis, urmat de microrecital Marina Florea, microrecital Stela Enache, microrecital Corina Chiriac, iar în finalul serii un recital susținut de Marcel Pavel.
Duminică vor avea loc vernisajul expoziție 'Eterogen 6', o altă sesiune de caricaturi live realizate de caricaturistul Leonte Năstase, procesul de jurizare, Gala Laureaților și un concert susținut de Holograf.
'Juriul va reuni, și în acest an, personalități ale genului, oameni deosebiți care și-au pus amprenta asupra muzicii, în general, profesioniști, oameni de muzică, televiziune și radio: Marius Țeicu (compozitor, solist vocal, instrumentist, orchestrator, dirijor și profesor), Horia Moculescu (compozitor, pianist, interpret vocal și creator de programe TV), Andreea Andrei, (textier și membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România), Cornel Cristei (compozitor brăilean, textier și pianist de excepție), Marina Florea (solistă de talie internațională, o prezență scenică deosebită, cu o voce aparte), Corina Chiriac (compozitoare, textieră, realizatoare de emisiuni de televiziune și actriță din România, una dintre solistele de mare succes din muzică ușoară din anii '70, până în prezent) și Stela Enache (solistă de muzică ușoară, deosebit de apreciată atât în țară, cât și în străinătate), oameni de excepție, care vor analiza fiecare intrare pe scenă și vor nota concurenții de fiecare dată, cu obiectivitate și corectitudine', potrivit organizatorilor evenimentului.
Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu' a luat naștere la Brăila, în anul 2005, în memoria cunoscutului compozitor George Grigoriu, iar din 2009 a devenit internațional.
'Evenimentul, rămas și singurul festival internațional de muzică ușoară din România, acompaniat live, de-a lungul celor 19 ediții, are și anul acesta alături inegalabila orchestră condusă de maestrul Ionel Tudor, cu luni întregi de muncă asiduă, cu piese orchestrate într-o manieră acustică, pe acorduri de muzică ușoară, specifice fiecărei țări în parte și care este alcătuită din: Ionel Tudor-pian, band leader, orchestrator; Andrei Tudor - claviaturi, orchestrator; Cătălin Milea (saxofon); Eugen Tegu (bas); Ciprian Pop (chitara); Liviu Negru (chitara); Dan Pirici (percuție); Vlad Popescu (tobe). Festivalului Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu' este prezentat de inegalabilii prezentatori Octavian Ursulescu, Iuliana Marciuc și Alexandra Velniciuc, cei care vor oferi publicului o prezentare de excepție a celei de-a 20-a ediție a acestui eveniment. Nu vor lipsi din program nici interviurile cu invitații și concurenții, care ne vor împărtăși, la cald, emoțiile și opiniile cu privire la această ediție a festivalului', au transmis reprezentanții Centrului de Creație Brăila.
Cu această ocazie, holul Casei Tineretului va găzdui expoziții ale meșterilor populari și artizani: Atelierul mâinilor iscusite al CJCPCT Brăila, coordonat de Lucia Morân (artizan), Honey Loriana Bio, Lavandă bio Brăila, Mărioara Pîrlitu - meșter popular, Mirela Popa - creator bijuterii, Gianina Matei - meșter popular, Stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultură și vinificație Bujorul.
'Brăila devine, timp de trei zile, Capitala muzicii ușoare românești, un punct important pe marea hartă culturală a muzicii internaționale, locul de unde Etno TV va transmite live parcursul acestui eveniment, atât de așteptat, care va beneficia de sunet profesional, asigurat de Global Electronics și, totodată, de streaming live pe pagina de Facebook a organizatorului Centrul de Creație Brăila', au mai transmis organizatorii. AGERPRES/(AS - redactor: Ecaterina Ignat, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sibiu: Vizitatorii vor avea acces gratuit la Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor
Vizitatorii au ocazia să vadă gratuit Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor, în data de 17 mai, a anunțat managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, Raluca Teodorescu. 'Din cauza faptului că în 12 mai se împlinesc 130 de ani de la fondarea Muzeului de Științele Naturii, noi am luat decizia să part
Hunedoara: Prima femeie globe-trotter din România își va prezenta amintirile la evenimentul 'Întâlnirile Altfel'
Prima femeie din România care a făcut turul țării pe jos, în anul 1988, și apoi a străbătut 120 de state din lumea întreagă, parcurgând peste 300.000 de kilometri, este invitata ediției inaugurale a evenimentului 'Întâlnirile Altfel', care va avea loc vineri, 9 mai, la Exploatarea Culturală Petrila, în sala de pompe a
Bihor: 'Visuri pe aripi de vioară'... Stradivarius, cu Răzvan Stoica și dirijorul Alvin Arumugam, la Filarmonica orădeană
Concertul simfonic săptămânal de joi, 8 mai, al Filarmonicii de stat orădene se numește 'Visuri pe aripi de vioară', la a cărui reușită își vor da concursul violonistul invitat Răzvan Stoica și o vioară Stradivarius, orchestra simfonică și concert-maestrul Nagy Kalman, sub bagheta dirijorului Alvin Arumugam, directorul muzical al Musicians' Initiative
Bihor: Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români', la Oradea
Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români' va fi vernisată joi, 8 mai, ora 12, în Muzeul Orașului Oradea, din Cetate, pentru a putea fi vizitată până în 21 mai a.c. Cu acest prilej va fi lansat și albumul bilingv român-englez 'Fericitul Valeriu Traian Frenț
Bihor: Conferința 'Regina Maria - o româncă adevărată', susținută la Oradea de acad. Georgeta Filitti
Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, va susține joi, la Muzeul Țării Crișurilor (MTC) din Oradea, conferința intitulată 'Regina Maria - o româncă adevărată', urmată de lansarea volumului 'Regina Maria a României. Însemnări zilnice 1932', publicat la Editura Omnium. Potrivit u
Expoziția 'George Enescu în vremea Marelui Război (1914-1918)' a revenit la Tulcea
Expoziția 'George Enescu în vremea Marelui Război (1914-1918)' a revenit, începând de miercuri, în Tulcea, după ce luna trecută a fost prezentată pentru prima dată publicului din județ, în cadrul unui eveniment cultural amplu care a marcat împlinirea a 70 de ani de la dispariția unuia dintre cei mai importanți muzicieni de
Muzeul Satului: Evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani, de sâmbătă, până pe 18 mai
O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de către Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă, până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului, transmis miercuri AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Mu
Premiera 'D'ale carnavalului' deschide Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, pe 18 mai, la Opera Națională București
Festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi se va deschide în data de 18 mai, la Opera Națională București, cu premiera 'D'ale carnavalului' de Dan Dediu, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Potrivit unui comunicat al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), transmis miercuri AGERPRES,
Buzău: Manifestări culturale la 100 de ani de la moartea lui Alexandru Marghiloman
Primăria Municipiului Buzău, prin intermediul Centrului Cultural și Educațional organizează timp de două zile 'In Memoriam. Alexandru Marghiloman -100 de ani de la trecerea în eternitate', a marelui om politic, președinte al Consiliului de Miniștri, cel care a susținut înfăptuirea actului de Unire al Basarabiei cu România.
Timiș: Festivalul 'Ceau, Cinema!' aduce filme ale cineastului german Wim Wenders
Cea de-a XII-a ediție a Festivalului de film 'Ceau, Cinema!', dedicat producțiilor europene de film, va avea loc în perioada 16-20 iulie, la Timișoara, și va aduce trei producții clasice din anii '70, care l-au impus pe Wim Wenders pe plan internațional ca un reprezentant de seamă al mișcării 'Noul Cinema German'. Reu
Buzău: Festivalul 'Buzău Iubește Teatrul' aniversează a XX-a ediție cu Maia Morgenstern și Marcel Iureș
Festivalul 'Buzău Iubește Teatrul', ediția aniversară XX, se va desfășura în perioada 24-31 mai la Teatrul 'George Ciprian' Buzău și va aduce în fața publicului spectacole și actori de excepție, precum Maia Morgenstern în piesa 'Neguțătorul din Veneția' sau Marcel Iureș în 'Don Quijote'.
Sălaj: Muzeul Memorial al Holocaustului marchează 20 de ani de activitate
'Glasul Libertății' este evenimentul cultural prin care Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord din Șimleu Silvaniei (2005 - 2025) marchează, pe 11 mai, de la ora 18:00, aniversarea a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste, alături de împlinirea a 20 de ani de activitate a acestui muzeu.
Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București
O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f
O incursiune fotografică în frumusețea sălbatică a Albaniei, într-o expoziție la Muzeul 'Antipa'
Expoziția '#2Albania - File din natură' va fi vernisată, miercuri, la Muzeul 'Grigore Antipa'. Evenimentul, care se desfășoară de la ora 18:00, este organizat de Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' și Ambasada Republicii Albania la București. Acesta are loc în contextul Zilei Națion