logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Imagine din galeria Agerpres

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale, numai ignoranții sau răuvoitorii putând trece cu vederea aceste împliniri.

'Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale. Numai ignoranții sau răuvoitorii pot trece cu vederea aceste împliniri demne de orice cultură națională dezvoltată. Firește, ignoranțe și răuvoitori vor fi mereu, mai ales din aceia ascunși mai nou sub masca anonimatului și care au primit drept de cuvânt în cetate prin mijloacele de difuzare în masă moderne', a subliniat Ioan-Aurel Pop.

Printre realizările Academiei Române, Pop a amintit Marele Dicționar al Limbii Române, în 37 de volume, care cuprinde aproape 200.000 de cuvinte și variante cu peste 1,3 milioane de citate, unul dintre primele opt dicționare din toate cele 7.000 de limbi ale pământului. Dicționarul a fost retipărit ulterior în 19 volume masive, fiecare a câte circa 1.000 de pagini, în care au fost incluse toate cele 37 de volume publicate de-a lungul timpului. Elaborarea variantei electronice s-a efectuat între 2007 și 2010.

Totodată, a evidențiat realizarea de către Academie a Atlasului Lingvistic Român, cu 14 volume masive pe regiuni istorice, cu sute de hărți și tabele, dar și a unor dicționare explicative, practice, etimologice, de neologisme, arhaisme, îndrumare ortografice, ortoepice și morfologice în ediții periodice, enciclopedii, ediții critice, cel mai recent Tratat de Istorie Românilor, cu 10 volume a câte 1.000 de pagini, în medie, fiecare, ca și cele 40 de volume din colecția 'Centenar', cu evoluția în timp a tuturor domeniilor de cercetare și de creație.

Alte zeci de lucrări au fost publicate în serii tematice, între care și 'Basarabica'.

Au fost amintite și cele 324 de titluri din colecția clasicilor literaturii române și universale, colecție numită 'Opere Fundamentale', inițiată de academicianul Eugen Simion, prin Fundația Națională pentru Știință și Artă, care funcționează sub egida Academiei.

'Academia are în custodie o mare parte din zestrea spirituală și intelectuală a poporului român, aș zice cea mai mare, concretizată în cele circa 14 milioane de piese, 14 milioane, nu greșesc, adăpostite de Biblioteca Academiei Române. Dincolo de sutele de mii de cărți și articole, membrii și cercetătorii Academiei la nivel central, prin cele 70 de institute și alte entități, scoate 106 periodice, majoritatea reviste de specialitate de înaltă erudiție, trecute de acum în bazele internaționale', a punctat Ioan-Aurel Pop.

Președintele Academiei a deplâns, citându-l pe Umberto Eco, drama 'dreptului de cuvânt' a oricui pe rețelele de socializare.

'Marele scriitor, istoric și filosof italian Umberto Eco - mă mândresc mereu să adaug că a predat istorie medievală - a declarat, în 2015, după ce a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Torino, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii, citez: 'Rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor cohorte de imbecili, care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin și nu dăunau colectivității. Erau imediat puși sub tăcere, în timp ce acum au același drept de cuvânt ca și un premiat Nobel. Televiziunea a promovat idiotul satului, față de care spectatorul se simțea superior. Drama internetului e că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr'. Am încheiat citatul. Sunt cuvinte prea dure, poate, dar ar trebui să ne dea de gândit. Nu știu câte televiziuni, agenții de știri online sau alte tipuri de site-uri au publicat vreo notă, cât de mică, despre Ziua Academiei Române, dar știu că au publicat - am verificat în dimineața asta - date despre modă, despre scandaluri între vedete, de la formatori de opinie, în mare parte anonimi, până la maneliști', a spus Pop.

Autoritățile noastre și noi, românii, în general, nu avem respectul cuvenit față de instituțiile fondatoare, a arătat academicianul, subliniind că Academia nu e 'o adunare de bătrâni'.

'Am văzut, recent, oameni revoltați, pe bloguri, cu opinii jalnice despre Academia Română, pe care o confundă, adesea, cu vreo academie de fotbal sau academie de frumusețe. De aici reiese că autoritățile noastre și noi, românii, în general, nu avem respectul cuvenit față de instituțiile fondatoare, nici față de știință, nici față de cultură, nici față de erudiție, că ne complacem în mediocritate și ignoranță, că ne lăsăm mânați, uneori, de ură și de invidie. Nu întâmplător am pomenit realizările de mai sus, poate pentru unii plictisitoare, înșiruiri de cărți... Fiindcă lumea din afară își închipuie că aici, la Academie, e o adunare de bătrâni, care din când în când discută câte un cuvânt, câte o teorie, câte o lege din fizică și se risipesc apoi, odată cu trecerea anilor, majoritatea în cimitire', a explicat Ioan-Aurel Pop.

Academia Română nu este sindicat sau ONG, a accentuat Pop, ca să intre în ea oricine dorește.

'Academia Română este instituția supremă de consacrare a valorilor intelectuale, de cercetare și de creație superioară. Fiind o alcătuire omenească, ea este imperfectă și nu reușește să împlinească mereu menirea ei la cel mai înalt nivel, dar se străduiește. În nicio academie din lume n-au putut fi cuprinse întotdeauna toate personalitățile care ar fi meritat și nicio academie din lume n-a avut între membrii săi doar oameni extraordinari. Dar academiile au rămas peste tot un fel de sfaturi ale bătrânilor, adunări de minți înțelepte, bune în toate timpurile, mai ales în timpurile tulburi în care valorile și virtuțile consacrate sunt puse la îndoială. Academia Română rămâne, așadar, acel factor intelectual de stabilitate care prin promovarea virtuților și valorilor aduce speranță în forța creatoare a omului și seamănă încredere în om și omenie', a mai spus Ioan-Aurel Pop. AGERPRES/(A - redactor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 271

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-05-2025 05:20

Încep evenimentele liturgice dedicate hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Constantin și Elena'

Celebrarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' va debuta, marți, cu Slujba Privegherii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, urmând să oficieze miercuri Sfânta Liturghie. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Rom&a

Cultura - Media 19-05-2025 16:02

MNAR lansează concursul pentru acordarea Bursei Bonte

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Fundația Bonte, organizează, în perioada 20 mai - 22 iulie, concursul pentru acordarea Bursei Bonte pentru cercetarea patrimoniului artistic al MNAR. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, bursa, aflată la cea de-a treia ediție, se adresează cercetătorilor cu studii doctorale &ic

Cultura - Media 19-05-2025 13:10

Regizorul Alexander Hausvater despre 'Cântarea Cântărilor': E un spectacol total modern

Spectacolul 'Cântarea Cântărilor' este absolut universal, total modern, jumătate în limba idiș, jumătate este în imagini - muzică și dans, a declarat regizorul Alexander Hausvater. 'Spectacolul în sine cred că e ceva total diferit de ce am făcut până acum, total diferit de ceea ce teatrul acesta

Cultura - Media 19-05-2025 12:28

Gorj: Cea de-a 58-a ediție a Festivalului Folcloric Păstoresc 'Urcatul oilor la munte', în weekend la Novaci

Cea de-a 58-a ediție a Festivalului Folcloric Păstoresc 'Urcatul oilor la munte' va avea loc, în perioada 24 - 25 mai, la Novaci, anunță, luni, reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj. Potrivit unui comunicat de presă transmis de purtătorul de cuvânt al CJCPCT G

Cultura - Media 19-05-2025 11:11

Ministerul Culturii digitalizează patrimoniul cultural național prin proiectul ePatrimoniu; finanțare de 24,6 milioane euro

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță semnarea contractului de finanțare pentru proiectul ePatrimoniu, o inițiativă strategică menită să transforme modul în care patrimoniul cultural este administrat și valorificat în România. 'Cu o valoare eligibilă de 122.807.086,18 lei (24.683.353 euro)

Culte 18-05-2025 17:09

Alba: Episcopul Cristian Crișan a reprezentat Biserica Unită cu Roma la slujba de la Vatican de inaugurare a noului papă

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentată, duminică, la slujba inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, de către Episcopul auxiliar Cristian Crișan al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Potrivit Arhieparhiei, la celebrarea de la Vatican a fost prezent duminică și Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de

Cultura - Media 18-05-2025 14:38

Prezidențiale2025/ CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei; l-a prezentat pe Simion la biserică, după vot

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat, duminică, postul Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării prevederilor legale privind campania electorală pentru alegerea președintelui României, prin prezentarea candidatului George Simion la o biserică, după exercitarea votului. Propunerea a fost

Cultura - Media 18-05-2025 09:39

Public predominant tânăr și familii cu copii, din București și din țară - la Noaptea Muzeelor din Capitală

Mii de vizitatori, în special tineri și familii cu copii, au participat, sâmbătă, în București, la cea de a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, numeroase evenimente, de la expoziții și concerte, la proiecții de filme, recitaluri, ori ateliere figurând printre propunerile organizatorilor. Deși muzee emblematice ale Capitalei

Cultura - Media 17-05-2025 05:30

Noaptea Muzeelor - sâmbătă, la a XXI-a ediție: Expoziții, concerte, proiecții de filme, recitaluri, ateliere

Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații din întreaga țară, vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, în premieră Ministerul Culturii susținând oficial evenimentul. Un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 677 de activită

Cultura - Media 16-05-2025 21:17

Caravana Cinematografică Educativă 'Anul Nou care n-a fost', duminică, la Alba Iulia

Filmul 'Anul Nou care n-a fost' va putea fi vizionat duminică în Aula Magna a Universității '1 Decembrie 1918' din Alba Iulia, proiecție care va fi urmată de o dezbatere despre realitatea istorică și valorile esențiale ale libertății, cu participarea regizorului Bogdan Mureșanu, cercetătorului Andrei Cătălin Galiță, istoricului Dragoș Ursu și a

Cultura - Media 16-05-2025 17:50

Olt: Coiful Chalcidic de la Balș, artefact cu o vechime de 2.500 de ani, expus prima dată la Slatina

Coiful Chalcidic de la Balș, artefact din bronz cu o vechime de circa 2.500 de ani, a fost expus prima dată la Slatina vineri, în seria de acțiuni ce marchează împlinirea a 73 de ani de la înființarea Muzeului Județean Olt, instituție în patrimoniul căreia se află piesa de tezaur. Istoricul Cătălin Borangic, care alătur

Cultura - Media 16-05-2025 17:43

Mureș: Expoziția despre târgurile și bâlciurile din județ, refăcută pentru Noaptea Muzeelor

Secția de Etnografie a Muzeului Județean Mureș a refăcut expoziția 'La bâlci. Târgurile mureșene și lumea rurală' după un concept modern, îmbinând piese de muzeu cu un material vizual vast, constând din compilații fotografice realizate din imagini de arhivă, astfel încât să fie prezentată publicului în Noaptea M

Cultura - Media 16-05-2025 15:50

Muzeul Municipiului București - închis în Noaptea Muzeelor; duminică - acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale

Muzeul Municipiului București nu este deschis în Noaptea Muzeelor, duminică instituția oferind acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale. 'De Ziua Internațională a Muzeelor, pe 18 mai, Muzeul Municipiului București oferă acces gratuit în toate muzeele și casele sale memoriale. Publicul este invitat să (re)descope

Cultura - Media 16-05-2025 15:34

Tulcea: Instituțiile muzeale din județ marchează 75 de ani de la înființare

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion' (ICEM) din Tulcea a marcat, vineri, printr-o ședință festivă, 75 de ani de la deschiderea primei expoziții muzeale din județ și invită publicul să i se alăture la Noaptea muzeelor care va avea loc sâmbătă. După instalarea comunismului în România, în urma celui

Cultura - Media 16-05-2025 15:32

CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei; încălcarea Deciziei privind regulile de desfășurare a campaniei electorale

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, vineri, postul Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării prevederilor Deciziei CNA privind regulile de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea președintelui României. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis, vineri, AGERPRES, întrunit &ic