Public predominant tânăr și familii cu copii, din București și din țară - la Noaptea Muzeelor din Capitală

Mii de vizitatori, în special tineri și familii cu copii, au participat, sâmbătă, în București, la cea de a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, numeroase evenimente, de la expoziții și concerte, la proiecții de filme, recitaluri, ori ateliere figurând printre propunerile organizatorilor.
Deși muzee emblematice ale Capitalei au ales să nu ia parte la eveniment, dar au avut un program normal sau chiar extins sâmbătă, instituțiile muzeale au înregistrat o prezență numeroasă. Potrivit acestora însă, numărul vizitatorilor a fost semnificativ mai mic decât la ediția de anul trecut.
***
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
La Muzeul Național de Artă al României, peste 3.000 de persoane au vizitat, în baza unui bilet unic de 12 lei, cele cinci galerii de artă permanente deschise la sediul central al MNAR cu prilejul Nopții Muzeelor, până la ora 22:00, potrivit directorului general al instituției, criticul de artă Călin Stegerean.
El a precizat pentru AGERPRES că un număr mare a participat, începând cu ora 20:00, la ghidajul gratuit pe care criticul l-a oferit în Galeria de Artă Europeană.
***
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Muzeul Național al Țăranului Român a înregistrat un număr mai mare de vizitatori decât la ediția precedentă, când aproximativ 3.000 de persoane au ales să viziteze MNȚR.
'În jur de 4.800, pe toate cele opt activități. Dominant au fost familii cu copii, peste 60% și ceva tineri, perechi, 20%', a declarat pentru AGERPRES directorul administrativ al MNȚR, Adrian Petrechescu.
***
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
La Muzeul Național Cotroceni, care a păstrat programul de 'Porți Deschise' pentru acest weekend, 1.483 de persoane au vizitat instituția muzeală, jumătate față de prezența înregistrată la edițiile din anii trecuți, când peste 3.000 de vizitatori au ales să fie alături de echipa instituției muzeale.
'Public de toate vârstele: de la copilași la seniori', a declarat pentru AGERPRES directorul general al muzeului, Ana-Maria Ludatser.
***
Cleopatra David, Secretar Relații Publice la Filarmonica George Enescu, a declarat pentru AGERPRES că numărul vizitatorilor care au ales să viziteze Ateneul Român în Noaptea Muzeelor, tineri și familii, a fost unul egal cu cel de la ediția precedentă.
'Estimăm că vom avea 3.000 de vizitatori, ca anul trecut. La evenimentul de la ora 22,00 au fost cam 600. Aceeași poveste de anul trecut. Se rezervă toată sala și nu vin toți', a spus David, în preajma miezului nopții.
Ea a menționat că a predominat publicul tânăr. 'Tineri mulți. Copii. Familii', a punctat Cleopatra David.
***
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
În Noaptea Muzeelor, Muzeul Național de Geologie a înregistrat, potrivit directorului general al instituției, Ramona Bălășcuță, 5.673 de vizitatori, muzeul fiind deschis de la ora 10:00 la 21:00.
'Pot să vă spun că de la ora 18:00 la 21:00 au trecut pragul mai mulți. Între 10:00 și 18:00, mai puțini. În prima parte a zilei au fost mai multe familii cu micuți. Au apreciat că muzeul nostru a fost deschis în regim de gratuitate de la ora 10:00, pentru că în aceste condiții au putut să-și aducă copiii. Noaptea a fost frig și atunci, în partea a doua a zilei, respectiv de la ora 18:00 la 21:00, au venit mai mulți tineri', a declarat Bălășcuță pentru AGERPRES.
Ea a precizat că a scăzut numărul de vizitatori față de ediția de anul trecut.
'Luăm în calcul contextul acesta, puțin sensibil (n.r. alegerile prezidențiale de duminică), și faptul că, inițial, fusese anunțat că Noaptea Muzeelor nu se mai organizează. Informația a circulat puțin mai greu, iar noi, pe ultimele sute de metri, ne-am atașat la eveniment. Duminică, 18 mai, expoziția noastră cu vânzare de bijuterii rămâne deschisă în regim de gratuitate pentru zona exterioară muzeului. Pentru muzeu se va percepe taxă, dar expozițiile rămân active', a mai spus Ramona Bălășcuță.
***
Deși nu a participat la Noaptea Muzeelor, Muzeul Național de Istorie al României a avut porțile deschise, 1.298 vizitatori, persoane de toate vârstele, dintre care 65% străini, trecând pragul muzeului.
***
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa', care nu a participat la ediția de anul trecut, a contorizat peste 4.500 de persoane la Noaptea Europeană a Muzeelor 2025.
***
Pentru directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Cristescu, această ediție a fost însă una 'foarte slabă', doar 'aproximativ 900 de vizitatori' alegând să treacă pragul instituției.
***
La Galeriile Artmark, care au prezentat, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografe ale unor mari staruri autohtone și internaționale din sport, muzică ori cinema, publicul a fost unul numeros.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
'E foarte aglomerat, e o mare bucurie, poate și pentru că eram puțin speriată că, fiind weekend-ul cu alegerile, lumea poate va sta cuminte... se anunțaseră și ploi de dimineață până seara, dar vremea ține cu noi. Pot spune însă că, după părerea mea, e cel puțin dublu, ca trafic, ca număr de persoane, față de anul trecut', a declarat pentru AGERPRES Anca Bejan, PR and Communications Manager at Artmark.
Ea a precizat că publicul a fost format majoritar din 'foarte mulți tineri și foarte mulți părinți cu copii, foarte mulți la prima vizită'.
***
Art Safari a declarat 'un număr impresionat de vizitatori de toate vârstele'.
'Art Safari a prins viață în această seară! Cu ocazia Nopții Muzeelor, ne-a călcat pragul un număr impresionat de vizitatori de toate vârstele, din București, dar și din alte orașe ale țării, dornici să admire atât expozițiile permanente, cat și expozițiile temporare, inclusiv expoziția de 1.000.000 de euro. Este o noapte plină, în care privirile curioase descoperă povești spectaculoase și se bucură de biletele reduse cu 50%, doar în acest weekend, cu ocazia Nopții Muzeelor', a declarat pentru AGERPRES, George Manea, Exhibitions & Visitors Coordinator, Art Safari.
***
Noaptea Muzeelor a devenit, în ultimele două decenii, una dintre cele mai puternice mărci culturale și un adevărat fenomen social, cu cifre de audiență ce gravitează în jurul cifrei de un milion de persoane, la nivelul întregii țări.
În premieră, în România, ediția 2025 a Nopții Muzeelor a fost susținută oficial de Ministerul Culturii, peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații din întreaga țară, anunțându-și participarea la cea de-a XXI-a ediție. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Arhimandritul Efrem Vatopedinul va aduce la București moaște ale Sfântului Ioan Gură de Aur
Starețul Mănăstirii athonite Vatoped, Arhimandritul Efrem Koutsou, va aduce la București, în luna iulie, cinstitul cap al Sfântului Ioan Gură de Aur. Evenimentul are loc în contextul noii sărbători care marchează aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București în data de 13 iulie 1774, transmite Agenția B
Monseniorul Benoni Ambăruș - numit Arhiepiscop de Matera-Irsina și Episcop de Tricarico de Papa Leon XIV
Monseniorul Benoni Ambăruș a fost numit, miercuri, Arhiepiscop de Matera-Irsina și Episcop de Tricarico de Papa Leon XIV, anunță Arhidieceza Romano-Catolică de București. Până acum, Monseniorul Benoni Ambăruș a fost Episcop titular de Tronto și Episcop auxiliar de Roma, Papa unind din nou cele două scaune in persona Episcopi, transmite Arhidiecez
Hunedoara: Noi fresce descoperite în Sala Dietei de la Castelul Corvinilor
Două noi imagini care înfățișează tot atâtea personaje au fost identificate de specialiști în timpul lucrărilor de restaurare ce se desfășoară, în această perioadă, la Sala Dietei de la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Imaginile se alătură celor prezente în medalioanele ce împodobesc zidurile de vest și sud ale sălii, spec
Artefacte vechi de peste două milenii, descoperite într-o necropolă din Timișoara
Săpături arheologice preventive desfășurate în situl Mehala II din municipiul Timișoara au scos la iveală o descoperire de excepție, o necropolă sarmatică veche de aproape 2.000 de ani. Cercetătorii au descoperit 15 morminte de inhumație, cele mai multe amenajate în gropi dreptunghiulare cu colțuri rotunjite, însă unele nu ma
Cluj: Solistul trupei Hara, Flavius Buzilă, în turneu prin țară cu un spectacol de comedie și muzică
Solistul trupei Hara, Flavius Buzilă, demarează un turneu prin șase orașe ale țării, cu un spectacol de muzică și comedie care se anunță 'exploziv'. 'Flavius Buzilă lansează show-ul 'IȚ GON' - un spectacol exploziv de comedie și muzică, parte din mișcarea #TerapiePrinComedie. Flavius Buzilă, cunoscut publicului larg drept s
Bihor: Programul estival 'Tipografia de idei' la Muzeul Țării Crișurilor, cu Holograf, Horațiu Mălăele, Ducu Bertzi
Muzeul Țării Crișurilor (MTC) organizează, între 28 iunie și 9 august, o nouă ediție a proiectului estival 'Tipografia de idei | #hailamuzeu', un program amplu de evenimente culturale și educative, cu invitați de seamă precum Holograf, Horațiu Mălăele, Ducu Bertzi. 'Invităm publicul de toate vârstele să dea curs chemări
Gorj: Peste 130 de meșteri, la Festivalul RomânIA Autentică de la Hobița; ia, celebrată în satul natal al lui Brâncuși
Peste 130 de meșteri populari din toată țara vor participa, sâmbătă și duminică, la Festivalul RomânIA Autentică de la Hobița, satul natal al sculptorului Constantin Brâncuși, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, președintele Asociației Discover Peștișani, Isabela Coară. Potrivit acesteia, între cei peste 130 de expoza
VIDEO Conflict la Catedrala Mitropolitană din Cernăuți; mai multe persoane, printre care și preoți, au fost rănite
Mai multe persoane au fost rănite în urma unui conflict care a avut loc la Cernăuți între reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ucraineană (UPT) și nou-creata structură religioasă Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PTU), susținută de autoritățile de la Kiev. Potrivit relatărilor martorilor și imaginilor postate pe rețelele de socializare, m
Digital News Report 2025: Mass-media tradiționale sunt încă relevante
Presa rămâne relevantă pentru publicul digital din România, în ciuda creșterii importanței platformelor de socializare, indică rezultatele celei de-a XIV-a ediții internaționale a Reuters Institute Digital News Report, lansat marți de echipa Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea din București. Raportul explică de
Patriarhia atrage atenția asupra violenței domestice: Orice manifestare a violenței este incompatibilă cu învățătura creștină
Preoții au datoria pastorală de a oferi sprijin moral și material, de a asculta și de a încuraja victimele violenței domestice să ceară ajutor și de a înlesni o colaborare eficientă cu instituțiile abilitate în vederea ocrotirii persoanelor abuzate, a transmis, marți, Patriarhia Română, care a evidențiat că violența domestică este o gravă problemă soc
Conferință dedicată peșterilor, susținută de prof. Bogdan Onac de la Universitatea South Florida - joi, la Academie
O conferință dedicată explorărilor din peșteri va fi susținută, joi, de prof. Bogdan Onac de la Universitatea South Florida (SUA) în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei transmis, marți, AGERPRES, conferința, intitulată 'Explorări ale peșterilor și tuburilor de lavă', va avea loc începând cu ora 17:00, fii
Președintele Academiei: Ca istoric, am rămas impresionat de ceea ce Anghel Saligny a putut să facă într-o viață
Președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, a afirmat, marți, că prin marcarea unor evenimente ale trecutului, acest for demonstrează că nu este ''o casă pustie'', ci prețuiește deopotrivă știința, cultura, cercetarea și spiritele înalte, care au contribuit la edificarea elitei intelectuale a României.
Alba: ''Biblioteca de Vacanță'', program estival dedicat celor mai mici cititori din Sebeș
Cei mai mici cititori din municipiul Sebeș sunt așteptați, în perioada 24 iunie - 4 iulie, la ''Biblioteca de Vacanță'', un proiect educațional ajuns la cea de-a IX-a ediție, în organizarea Centrului Cultural ''Lucian Blaga'', prin Biblioteca Municipală ''Lucian Blaga''. ''Vac
Buzău: 100 de ani de la nașterea sculptorului Gheorghe Coman, fondatorul primei tabere de sculptură din țară
Muzeul Județean Buzău anunță inaugurarea ''Salonului de sculptură mică Gheorghe Coman'', în contextul împlinirii a 100 de ani de la nașterea fondatorului primei tabere de sculptură din țară și a 55 de ani de la debutul actului artistic de creație ce avea să se constituie în Tabăra Măgura. Amplasată în po
Evenimentul 'Magna Carta AI' - la Biblioteca Centrală Universitară
O platformă de reflecție asupra unui nou tip de contract social pentru umanitate în era digitală - o 'Magna Carta AI' - a fost lansată în spațiul neconvențional al rampei de creație din complexul Bibliotecii Centrale Universitare 'Carol I'. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, această întâlnire a fost dedicată