logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mureș: Expoziția despre târgurile și bâlciurile din județ, refăcută pentru Noaptea Muzeelor

Image

Secția de Etnografie a Muzeului Județean Mureș a refăcut expoziția 'La bâlci. Târgurile mureșene și lumea rurală' după un concept modern, îmbinând piese de muzeu cu un material vizual vast, constând din compilații fotografice realizate din imagini de arhivă, astfel încât să fie prezentată publicului în Noaptea Muzeelor.



'Este o expoziție refăcută. Inițial a fost realizată prima dată în 2013, printr-un proiect cultural finanțat de AFCN și co-finanțat de Consiliul Județean Mureș și ne-am gândit să o refacem pentru a face parte din viitoarea expoziție de bază. La amenajarea expoziției am beneficiat de serviciile colegului nostru, Koracsonyi Istvan, care a realizat întreaga grafică. Pe lângă tematica veche a expoziției, mai avem și partea digitală, avem un infochioșc unde lumea care vine să ne viziteze poate să afle toate informații legate de târgurile mureșene din perioada interbelică până în zilele noastre. Tematica a mers în principal pe târgurile anuale începând în perioada interbelică. Ambientul compus din postere, realizate în mare parte prin prelucrări fotografice de tip colaj, are un caracter preponderent ilustrativ, fiind conceput pentru a reda într-un mod expresiv atmosfera și activitățile specifice târgurilor interbelice din regiune', a declarat, vineri, pentru AGERPRES, cercetătorul Laura Pop, din cadrul Secția de Etnografie a Muzeului Județean Mureș.



Expoziția care va fi deschisă începând cu Noaptea Muzeelor ilustrează dinamica schimburilor comerciale și culturale dintre mediul rural și cel urban, precum și între diverse zone etnografice ale județului Mureș, care aveau loc cu precădere în cadrul târgurilor anuale, al bâlciurilor sau al așa-numitelor 'târguri de țară' din perioada interbelică.

Aceste bâlciuri, susține Laura Pop, funcționau și ca spații de întâlnire, negociere, de circulație a bunurilor, dar și de cultivare a tradițiilor.

'Orice târg anual începea cu târgul de animale, animalele fiind marfa cea mai vândută și cea mai valoroasă în perioada respectivă. După aceea, ultima zi era ziua târgului de mărfuri, târgul unde lumea venea nu numai să vândă, ci și să cumpere. Dar de fapt veneau mai mult să se distreze, să socializeze. Așa că am început, desigur, cu mersul la târg - cum se mergea la târg, cu carul, cu căruța, cu desagii în spate, cu căruciorul și așa mai departe. După aceea urmează târgul de animale, unde am încercat să exemplificăm cu piesele care se vindeau - atât cu postere care arată aspectul târgurilor de animale, dar și cu accesoriile, de exemplu harnașamente, potcoave, clopote etc. Târgul de animale și cele de cereale cumva funcționau în paralel, dar în locuri diferite', a arătat cercetătorul.



În perioada interbelică, târgurile anuale se derulau sezonier - iarna, primăvara, vara și toamna - și durau mai multe zile, în funcție de importanța localității, iar fiecare zi era dedicată unui târg anume.

'Structura expozițională este gândită pe tipurile de piețe și târguri: târgul de animale, târgul de cereale, târgul de mărfuri și bazarul. Pe lângă târgurile anuale, mai erau târgurile săptămânale și piețele agroalimentare zilnice, multe dintre ele păstrate până în zilele noastre. Târgurile săptămânale erau astfel organizate încât să asigure un circuit comercial continuu în regiune, în fiecare zi fiind desfășurat un târg în localitățile mari din zonă', a spus Laura Pop.



Din expoziție nu lipsesc instrumentele vechi de măsură folosite pentru măsura cerealelor, precum mierța, ferdela, litra și cupa, dar și alte instrumente de măsură de capacitate folosite în trecut.

'După aceea urmează un modul special pentru instrumentele de măsură - cântarul clasic, balanța, cântarul asimetric de tip roman și cântarele mai nou apărute. Cea mai mare parte a expoziției este dedicată târgului de mărfuri, pentru că sunt și mai multe piese din colecția noastră care pot fi expuse. La târgul de mărfuri veneau atât țăranii cu produsele lor să le vândă, dar și meșteșugari. Mai ales meșteșugarii și negustorii veneau cu mărfuri. Și aici avem de exemplu vasele din lemn, din doage, tot ceea ce avea nevoie țăranul în gospodărie, de la găleata de muls, șuștare, la fedeleșe. După aceea urmează uneltele agricole, mărfurile meșterilor olari cu ceramica specifică, atât din zona noastră, cât și din alte centre din Transilvania, meșterul căldărar rom, apoi împletiturile și măturoaiele, produsele de îmbrăcăminte care se vindeau la târg, pălării, pălării din fetru, pălării din paie, năfrămi, diverse tipuri de țesătură', a precizat cercetătorul muzeal.



Expoziția de la Secția de Etnografie pune în valoare și dimensiunea socială a târgurilor, evidențiind momentele de interacțiune a participanților, conversațiile, întâlnirile tinerilor, precum și atmosfera de sărbătoare din ultima zi a târgului, când diferitele activități distractive completau activitatea comercială.

'Avem diverse piese care se vindeau în târg, fie piese uzuale, dar mai ales suveniruri, chiar niște păretare cu mesaje, pentru că am aflat de la femeile din Gurghiu că la Târgul Fetelor de la Gurghiu se vindeau astfel de păretare scrise, pe care după aceea ele le brodau cu tot felul de mesaje de drag. De obicei feciorii le cumpărau fetelor astfel de păretare ca să le dea de lucru, dar și să le transmită mesaj. De exemplu: 'Păsările ciripesc, eu pe tine te iubesc' sau mai știu eu ce alt fel de mesaje de genul ăsta', a precizat Laura Pop.

Vizitatorii pot accesa infotouch-ul plasat în vitrina de magazin reconstituită în cadrul expoziției, de unde pot afla mai multe detalii despre obiectele expuse, tradițiile și moda perioadei respective.

Pentru realizarea montajelor foto s-a apelat la mai multe arhive fotografice deținute de Muzeul Județean Mureș, Fototeca Digitală Fortepan - Digiteca patrimoniului european, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Asociația Etnografică Kriza János, Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești, arhiva foto personală Szakáts István, acces asigurat prin Szőcs Edgár de la Fototeca Azopan. AGERPRES / (A - redactor: Dorina Matiș, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa foto: Dorina Matiș/AGERPRES

Afisari: 310

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 17-05-2025 05:30

Noaptea Muzeelor - sâmbătă, la a XXI-a ediție: Expoziții, concerte, proiecții de filme, recitaluri, ateliere

Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații din întreaga țară, vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, în premieră Ministerul Culturii susținând oficial evenimentul. Un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 677 de activită

Cultura - Media 16-05-2025 21:17

Caravana Cinematografică Educativă 'Anul Nou care n-a fost', duminică, la Alba Iulia

Filmul 'Anul Nou care n-a fost' va putea fi vizionat duminică în Aula Magna a Universității '1 Decembrie 1918' din Alba Iulia, proiecție care va fi urmată de o dezbatere despre realitatea istorică și valorile esențiale ale libertății, cu participarea regizorului Bogdan Mureșanu, cercetătorului Andrei Cătălin Galiță, istoricului Dragoș Ursu și a

Cultura - Media 16-05-2025 17:50

Olt: Coiful Chalcidic de la Balș, artefact cu o vechime de 2.500 de ani, expus prima dată la Slatina

Coiful Chalcidic de la Balș, artefact din bronz cu o vechime de circa 2.500 de ani, a fost expus prima dată la Slatina vineri, în seria de acțiuni ce marchează împlinirea a 73 de ani de la înființarea Muzeului Județean Olt, instituție în patrimoniul căreia se află piesa de tezaur. Istoricul Cătălin Borangic, care alătur

Cultura - Media 16-05-2025 15:50

Muzeul Municipiului București - închis în Noaptea Muzeelor; duminică - acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale

Muzeul Municipiului București nu este deschis în Noaptea Muzeelor, duminică instituția oferind acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale. 'De Ziua Internațională a Muzeelor, pe 18 mai, Muzeul Municipiului București oferă acces gratuit în toate muzeele și casele sale memoriale. Publicul este invitat să (re)descope

Cultura - Media 16-05-2025 15:34

Tulcea: Instituțiile muzeale din județ marchează 75 de ani de la înființare

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion' (ICEM) din Tulcea a marcat, vineri, printr-o ședință festivă, 75 de ani de la deschiderea primei expoziții muzeale din județ și invită publicul să i se alăture la Noaptea muzeelor care va avea loc sâmbătă. După instalarea comunismului în România, în urma celui

Cultura - Media 16-05-2025 15:32

CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei; încălcarea Deciziei privind regulile de desfășurare a campaniei electorale

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, vineri, postul Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării prevederilor Deciziei CNA privind regulile de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea președintelui României. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis, vineri, AGERPRES, întrunit &ic

Cultura - Media 16-05-2025 14:58

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi - în perioada 18-25 mai, la București

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi - SIMN 2025, ediția a 34-a, care va avea loc sub denumirea 'Constelația Carnaval', cel mai important festival autohton dedicat muzicii contemporane organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, va avea loc în perioada 18 - 25 mai. Potrivit unui comunicat trans

Culte 16-05-2025 14:53

Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea

Cultura - Media 16-05-2025 14:41

Vicepreședintele CNA Valentin Jucan, reales în conducerea EPRA - organismul european de conducere al autorităților de reglementare în audiovizual

Vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Valentin Jucan, a fost reales, vineri, la Chișinău, pentru un nou mandat în conducerea EPRA (European Platform of Regulatory Authorities). Jucan va deține în continuare funcția de vicepreședinte al EPRA. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis AGERPRES,

Cultura - Media 16-05-2025 14:38

Cluj: Colecție de anatomie umană unică în țară, la Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor reunește în Cluj-Napoca 32 muzee, centre culturale, galerii, instituții universitare și biserici, iar una dintre cele mai interesante acțiuni este organizată de Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB), care oferă vizitatorilor o colecție de anatomie umană unică în țară, premiată la Expoziția Universală de la Paris din 1900.

Culte 16-05-2025 14:22

Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals

Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid

Cultura - Media 16-05-2025 14:18

Bihor: Bibelouri și mileuri în expoziția 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism'

O expoziție temporară cu 150 de bibelouri din perioada comunistă, așezate pe mileuri din macrame din aceeași epocă, a fost vernisată vineri, în Muzeul Orașului Oradea, putând să fie vizitată până în 1 octombrie.

Cultura - Media 16-05-2025 14:00

Noaptea Muzeelor/Timiș: Expoziții, tururi ghidate gratuite și spectacole de divertisment, în cele trei mari muzee

Cele trei mari muzee timișorene, Muzeul Național de Artă, al Banatului și al Satului Bănățean, dar și unele galerii de artă, invită vizitatorii să le treacă pragul de Noaptea Muzeelor, cu programe speciale și tururi ghidate gratuite. Muzeul Național de Artă Timișoara menține porțile deschise pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică,

Cultura - Media 16-05-2025 12:30

Prezidențiale2025/ Apel al unor membri ai Academiei Române pentru alegerea căii europene la votul de duminică

Membri ai Academiei Române, printre care se numără Ana Blandiana, Daniel David, Marius Andruch, Mircea Martin, Sorin Alexandrescu, Wilhelm Dancă, au făcut un apel vineri pentru alegerea căii europene la votul din 18 mai pentru președintele țării. 'Conștienți de momentul de cumpănă în care se află societatea românească și