logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mureș: Expoziția despre târgurile și bâlciurile din județ, refăcută pentru Noaptea Muzeelor

Image

Secția de Etnografie a Muzeului Județean Mureș a refăcut expoziția 'La bâlci. Târgurile mureșene și lumea rurală' după un concept modern, îmbinând piese de muzeu cu un material vizual vast, constând din compilații fotografice realizate din imagini de arhivă, astfel încât să fie prezentată publicului în Noaptea Muzeelor.



'Este o expoziție refăcută. Inițial a fost realizată prima dată în 2013, printr-un proiect cultural finanțat de AFCN și co-finanțat de Consiliul Județean Mureș și ne-am gândit să o refacem pentru a face parte din viitoarea expoziție de bază. La amenajarea expoziției am beneficiat de serviciile colegului nostru, Koracsonyi Istvan, care a realizat întreaga grafică. Pe lângă tematica veche a expoziției, mai avem și partea digitală, avem un infochioșc unde lumea care vine să ne viziteze poate să afle toate informații legate de târgurile mureșene din perioada interbelică până în zilele noastre. Tematica a mers în principal pe târgurile anuale începând în perioada interbelică. Ambientul compus din postere, realizate în mare parte prin prelucrări fotografice de tip colaj, are un caracter preponderent ilustrativ, fiind conceput pentru a reda într-un mod expresiv atmosfera și activitățile specifice târgurilor interbelice din regiune', a declarat, vineri, pentru AGERPRES, cercetătorul Laura Pop, din cadrul Secția de Etnografie a Muzeului Județean Mureș.



Expoziția care va fi deschisă începând cu Noaptea Muzeelor ilustrează dinamica schimburilor comerciale și culturale dintre mediul rural și cel urban, precum și între diverse zone etnografice ale județului Mureș, care aveau loc cu precădere în cadrul târgurilor anuale, al bâlciurilor sau al așa-numitelor 'târguri de țară' din perioada interbelică.

Aceste bâlciuri, susține Laura Pop, funcționau și ca spații de întâlnire, negociere, de circulație a bunurilor, dar și de cultivare a tradițiilor.

'Orice târg anual începea cu târgul de animale, animalele fiind marfa cea mai vândută și cea mai valoroasă în perioada respectivă. După aceea, ultima zi era ziua târgului de mărfuri, târgul unde lumea venea nu numai să vândă, ci și să cumpere. Dar de fapt veneau mai mult să se distreze, să socializeze. Așa că am început, desigur, cu mersul la târg - cum se mergea la târg, cu carul, cu căruța, cu desagii în spate, cu căruciorul și așa mai departe. După aceea urmează târgul de animale, unde am încercat să exemplificăm cu piesele care se vindeau - atât cu postere care arată aspectul târgurilor de animale, dar și cu accesoriile, de exemplu harnașamente, potcoave, clopote etc. Târgul de animale și cele de cereale cumva funcționau în paralel, dar în locuri diferite', a arătat cercetătorul.



În perioada interbelică, târgurile anuale se derulau sezonier - iarna, primăvara, vara și toamna - și durau mai multe zile, în funcție de importanța localității, iar fiecare zi era dedicată unui târg anume.

'Structura expozițională este gândită pe tipurile de piețe și târguri: târgul de animale, târgul de cereale, târgul de mărfuri și bazarul. Pe lângă târgurile anuale, mai erau târgurile săptămânale și piețele agroalimentare zilnice, multe dintre ele păstrate până în zilele noastre. Târgurile săptămânale erau astfel organizate încât să asigure un circuit comercial continuu în regiune, în fiecare zi fiind desfășurat un târg în localitățile mari din zonă', a spus Laura Pop.



Din expoziție nu lipsesc instrumentele vechi de măsură folosite pentru măsura cerealelor, precum mierța, ferdela, litra și cupa, dar și alte instrumente de măsură de capacitate folosite în trecut.

'După aceea urmează un modul special pentru instrumentele de măsură - cântarul clasic, balanța, cântarul asimetric de tip roman și cântarele mai nou apărute. Cea mai mare parte a expoziției este dedicată târgului de mărfuri, pentru că sunt și mai multe piese din colecția noastră care pot fi expuse. La târgul de mărfuri veneau atât țăranii cu produsele lor să le vândă, dar și meșteșugari. Mai ales meșteșugarii și negustorii veneau cu mărfuri. Și aici avem de exemplu vasele din lemn, din doage, tot ceea ce avea nevoie țăranul în gospodărie, de la găleata de muls, șuștare, la fedeleșe. După aceea urmează uneltele agricole, mărfurile meșterilor olari cu ceramica specifică, atât din zona noastră, cât și din alte centre din Transilvania, meșterul căldărar rom, apoi împletiturile și măturoaiele, produsele de îmbrăcăminte care se vindeau la târg, pălării, pălării din fetru, pălării din paie, năfrămi, diverse tipuri de țesătură', a precizat cercetătorul muzeal.



Expoziția de la Secția de Etnografie pune în valoare și dimensiunea socială a târgurilor, evidențiind momentele de interacțiune a participanților, conversațiile, întâlnirile tinerilor, precum și atmosfera de sărbătoare din ultima zi a târgului, când diferitele activități distractive completau activitatea comercială.

'Avem diverse piese care se vindeau în târg, fie piese uzuale, dar mai ales suveniruri, chiar niște păretare cu mesaje, pentru că am aflat de la femeile din Gurghiu că la Târgul Fetelor de la Gurghiu se vindeau astfel de păretare scrise, pe care după aceea ele le brodau cu tot felul de mesaje de drag. De obicei feciorii le cumpărau fetelor astfel de păretare ca să le dea de lucru, dar și să le transmită mesaj. De exemplu: 'Păsările ciripesc, eu pe tine te iubesc' sau mai știu eu ce alt fel de mesaje de genul ăsta', a precizat Laura Pop.

Vizitatorii pot accesa infotouch-ul plasat în vitrina de magazin reconstituită în cadrul expoziției, de unde pot afla mai multe detalii despre obiectele expuse, tradițiile și moda perioadei respective.

Pentru realizarea montajelor foto s-a apelat la mai multe arhive fotografice deținute de Muzeul Județean Mureș, Fototeca Digitală Fortepan - Digiteca patrimoniului european, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Asociația Etnografică Kriza János, Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești, arhiva foto personală Szakáts István, acces asigurat prin Szőcs Edgár de la Fototeca Azopan. AGERPRES / (A - redactor: Dorina Matiș, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa foto: Dorina Matiș/AGERPRES

Afisari: 795

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 18-06-2025 18:01

Arhimandritul Efrem Vatopedinul va aduce la București moaște ale Sfântului Ioan Gură de Aur

Starețul Mănăstirii athonite Vatoped, Arhimandritul Efrem Koutsou, va aduce la București, în luna iulie, cinstitul cap al Sfântului Ioan Gură de Aur. Evenimentul are loc în contextul noii sărbători care marchează aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București în data de 13 iulie 1774, transmite Agenția B

Culte 18-06-2025 17:56

Monseniorul Benoni Ambăruș - numit Arhiepiscop de Matera-Irsina și Episcop de Tricarico de Papa Leon XIV

Monseniorul Benoni Ambăruș a fost numit, miercuri, Arhiepiscop de Matera-Irsina și Episcop de Tricarico de Papa Leon XIV, anunță Arhidieceza Romano-Catolică de București. Până acum, Monseniorul Benoni Ambăruș a fost Episcop titular de Tronto și Episcop auxiliar de Roma, Papa unind din nou cele două scaune in persona Episcopi, transmite Arhidiecez

Cultura - Media 18-06-2025 15:08

Hunedoara: Noi fresce descoperite în Sala Dietei de la Castelul Corvinilor

Două noi imagini care înfățișează tot atâtea personaje au fost identificate de specialiști în timpul lucrărilor de restaurare ce se desfășoară, în această perioadă, la Sala Dietei de la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Imaginile se alătură celor prezente în medalioanele ce împodobesc zidurile de vest și sud ale sălii, spec

Cultura - Media 18-06-2025 13:01

Artefacte vechi de peste două milenii, descoperite într-o necropolă din Timișoara

Săpături arheologice preventive desfășurate în situl Mehala II din municipiul Timișoara au scos la iveală o descoperire de excepție, o necropolă sarmatică veche de aproape 2.000 de ani. Cercetătorii au descoperit 15 morminte de inhumație, cele mai multe amenajate în gropi dreptunghiulare cu colțuri rotunjite, însă unele nu ma

Cultura - Media 18-06-2025 12:11

Cluj: Solistul trupei Hara, Flavius Buzilă, în turneu prin țară cu un spectacol de comedie și muzică

Solistul trupei Hara, Flavius Buzilă, demarează un turneu prin șase orașe ale țării, cu un spectacol de muzică și comedie care se anunță 'exploziv'. 'Flavius Buzilă lansează show-ul 'IȚ GON' - un spectacol exploziv de comedie și muzică, parte din mișcarea #TerapiePrinComedie. Flavius Buzilă, cunoscut publicului larg drept s

Cultura - Media 18-06-2025 10:56

Bihor: Programul estival 'Tipografia de idei' la Muzeul Țării Crișurilor, cu Holograf, Horațiu Mălăele, Ducu Bertzi

Muzeul Țării Crișurilor (MTC) organizează, între 28 iunie și 9 august, o nouă ediție a proiectului estival 'Tipografia de idei | #hailamuzeu', un program amplu de evenimente culturale și educative, cu invitați de seamă precum Holograf, Horațiu Mălăele, Ducu Bertzi. 'Invităm publicul de toate vârstele să dea curs chemări

Cultura - Media 18-06-2025 10:10

Gorj: Peste 130 de meșteri, la Festivalul RomânIA Autentică de la Hobița; ia, celebrată în satul natal al lui Brâncuși

Peste 130 de meșteri populari din toată țara vor participa, sâmbătă și duminică, la Festivalul RomânIA Autentică de la Hobița, satul natal al sculptorului Constantin Brâncuși, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, președintele Asociației Discover Peștișani, Isabela Coară. Potrivit acesteia, între cei peste 130 de expoza

Culte 17-06-2025 22:15

VIDEO Conflict la Catedrala Mitropolitană din Cernăuți; mai multe persoane, printre care și preoți, au fost rănite

Mai multe persoane au fost rănite în urma unui conflict care a avut loc la Cernăuți între reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ucraineană (UPT) și nou-creata structură religioasă Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PTU), susținută de autoritățile de la Kiev. Potrivit relatărilor martorilor și imaginilor postate pe rețelele de socializare, m

Cultura - Media 17-06-2025 19:17

Digital News Report 2025: Mass-media tradiționale sunt încă relevante

Presa rămâne relevantă pentru publicul digital din România, în ciuda creșterii importanței platformelor de socializare, indică rezultatele celei de-a XIV-a ediții internaționale a Reuters Institute Digital News Report, lansat marți de echipa Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea din București. Raportul explică de

Culte 17-06-2025 17:28

Patriarhia atrage atenția asupra violenței domestice: Orice manifestare a violenței este incompatibilă cu învățătura creștină

Preoții au datoria pastorală de a oferi sprijin moral și material, de a asculta și de a încuraja victimele violenței domestice să ceară ajutor și de a înlesni o colaborare eficientă cu instituțiile abilitate în vederea ocrotirii persoanelor abuzate, a transmis, marți, Patriarhia Română, care a evidențiat că violența domestică este o gravă problemă soc

Cultura - Media 17-06-2025 15:01

Conferință dedicată peșterilor, susținută de prof. Bogdan Onac de la Universitatea South Florida - joi, la Academie

O conferință dedicată explorărilor din peșteri va fi susținută, joi, de prof. Bogdan Onac de la Universitatea South Florida (SUA) în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei transmis, marți, AGERPRES, conferința, intitulată 'Explorări ale peșterilor și tuburilor de lavă', va avea loc începând cu ora 17:00, fii

Cultura - Media 17-06-2025 13:26

Președintele Academiei: Ca istoric, am rămas impresionat de ceea ce Anghel Saligny a putut să facă într-o viață

Președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, a afirmat, marți, că prin marcarea unor evenimente ale trecutului, acest for demonstrează că nu este ''o casă pustie'', ci prețuiește deopotrivă știința, cultura, cercetarea și spiritele înalte, care au contribuit la edificarea elitei intelectuale a României.

Cultura - Media 17-06-2025 13:18

Alba: ''Biblioteca de Vacanță'', program estival dedicat celor mai mici cititori din Sebeș

Cei mai mici cititori din municipiul Sebeș sunt așteptați, în perioada 24 iunie - 4 iulie, la ''Biblioteca de Vacanță'', un proiect educațional ajuns la cea de-a IX-a ediție, în organizarea Centrului Cultural ''Lucian Blaga'', prin Biblioteca Municipală ''Lucian Blaga''. ''Vac

Cultura - Media 17-06-2025 09:23

Buzău: 100 de ani de la nașterea sculptorului Gheorghe Coman, fondatorul primei tabere de sculptură din țară

Muzeul Județean Buzău anunță inaugurarea ''Salonului de sculptură mică Gheorghe Coman'', în contextul împlinirii a 100 de ani de la nașterea fondatorului primei tabere de sculptură din țară și a 55 de ani de la debutul actului artistic de creație ce avea să se constituie în Tabăra Măgura. Amplasată în po

Cultura - Media 16-06-2025 21:30

Evenimentul 'Magna Carta AI' - la Biblioteca Centrală Universitară

O platformă de reflecție asupra unui nou tip de contract social pentru umanitate în era digitală - o 'Magna Carta AI' - a fost lansată în spațiul neconvențional al rampei de creație din complexul Bibliotecii Centrale Universitare 'Carol I'. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, această întâlnire a fost dedicată