logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Noaptea Muzeelor/Timiș: Expoziții, tururi ghidate gratuite și spectacole de divertisment, în cele trei mari muzee

Imagine din galeria Agerpres

Cele trei mari muzee timișorene, Muzeul Național de Artă, al Banatului și al Satului Bănățean, dar și unele galerii de artă, invită vizitatorii să le treacă pragul de Noaptea Muzeelor, cu programe speciale și tururi ghidate gratuite.

Muzeul Național de Artă Timișoara menține porțile deschise pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică, între orele 13:00 - 21:00, unde pot vedea expoziția itinerantă intitulată '145 de ani de relații diplomatice între România și Italia', care reunește fotografii, documente de arhivă și monede vechi italiene, ilustrative pentru relațiile bilaterale.

Tot aici pot vizita un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potențialului cultural și artistic al TM2023.

Cei care trec pragul muzeului vor descoperi pe simeze lucrări din expozițiile temporare 'Cerul, Pământul și Cuvântul. O retrospectivă Virginia Baz Baroiu', 'Utopie și cercetare. Grupurile experimentale timișorene 111 și Sigma (1966 - 1981) - O incursiune în arta inovatoare timișoreană', 'MNArT Open View - O vitrină, patru Destine', expusă în Galeria Mercy, alături de expozițiile permanente 'Corneliu Baba - O privire de aproape - O incursiune în universul unui mare artist român', 'Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească - Dialog cultural între secolele XVII - XX', 'Artă Europeană - Capodopere din colecția Ormos Zsigmond, secolele XV - XVIII' și Laboratorul vizitabil restaurare-conservare, unde pot fi descoperite tehnicile de restaurare a operelor de artă.

*

Muzeul Satului Bănățean rămâne deschis sâmbătă, între orele 12:00 - 24:00, cu vizite, ghidaje oferite de muzeografii și conservatorii din muzeului.

Publicul va avea acces gratuit la monumentele de arhitectură populară din circuitul în aer liber și va mai putea vizita și următoarele expoziții: 'Banatul Habsburgic', 'Miros de pâine caldă', expoziția de icoane și obiecte de cult (la Casa Națională de la Babșa, centrul civic al muzeului), expoziția 'Trilogia Vieții: Nașterea - Nunta - Înmormântarea' (în casa de la Bata și în gospodăria de la Chizătău și în casa Căpâlnaș).

*

Muzeul Național al Banatului participă la Noaptea Muzeelor sub motto-ul 'Mai aproape de oameni', între orele 18:00 - 02:00, și care va întâmpina publicul cu un maraton cultural ce cuprinde patrimoniul, istoria vie, artele vizuale, performance-ul istoric și muzica.

Vor putea fi vizitate expozițiile 'Spațiile Oravitzan', 'Mănăstirea Cisterciană de la Igriș (1179-1500) - Din perspectiva cercetărilor arheologice, 'Femeia Belle Epoque: Frumusețe și eleganță', Muzeul 'Popa's', 'Istoria militară a Banatului'.

La ora 17:00, Curtea Bastionului Theresia se deschide pentru public cu taberele de reconstituire istorică și atelierele interactive. Vor avea loc activități de prezentări close-up și ilustrații în stilul 'living museum', Arme și ținute ale Evului Mediu, obiceiurile trecutului, antrenamentele vitejilor (performance comun al grupurilor participante cu participarea activă a publicului), jocuri interactive pentru public, prezentare de tir cu arcul istoric și demonstrații de tragere cu arcul la ținte fixe și mobile, din diverse poziții și cu diferite nivele de dificultate, ateliere de tir cu arcul tradițional pentru toate vârstele.

De la ora 18:00, spațiul expozițional 'Istoria Militară a Banatului' va fi prezentată de Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara, cu prezentare interactivă a unor file din istoria Cetății Timișoara până în anii orașului românesc interbelic.

La ora 19:00, arena din curtea Bastionului Theresia devine spațiu pentru trecutul prezentat ca istorie vie. Echipamente și formațiuni militare ale Evului Mediu timpuriu. Raiduri și bătălii în Ținuturile de Margine - o poveste narată în stilul 'living museum'.

Va urma Sayid u-Zaawahifi, stăpânul șerpilor, un spectacol de reptile vii. Storytelling, prezentare close-up, petting-zoo.

La ora 20:45 începe arta barzilor călători, un concert acustic de muzică veche cu instrumente medievale și întoarcerea schimbului de gardă, cu salve de tun, prezentare interactivă a pieselor din expoziția de spade și săbii istorice Fiare din Beci, încercarea armelor de către oștenii din tabere. Istoria armelor - colecția de săbii și spade originale Cosmin Pop, prezentată publicului în stil close-up.

La ora 22:00 este programat un spectacol de teatru pirotehnic și muzică live - Peregrinii & Deep6 Project - Rondul de Noapte. Un show de sunet și foc inspirat din vechi legende.

Evenimentul este organizat cu participarea excepțională a unor grupuri de reconstituire istorică și artistică remarcabile: Asociația Losonczy Istvan, Hrafnabroethr - Frații Corbi, Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara, Sagittarii Getici, Sayid u-Zaawahifi, Fiare din Beci, Deep6 Project și Peregrinii. AGERPRES/(AS - redactor: Otilia Halunga, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 125

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 16-05-2025 21:17

Caravana Cinematografică Educativă 'Anul Nou care n-a fost', duminică, la Alba Iulia

Filmul 'Anul Nou care n-a fost' va putea fi vizionat duminică în Aula Magna a Universității '1 Decembrie 1918' din Alba Iulia, proiecție care va fi urmată de o dezbatere despre realitatea istorică și valorile esențiale ale libertății, cu participarea regizorului Bogdan Mureșanu, cercetătorului Andrei Cătălin Galiță, istoricului Dragoș Ursu și a

Cultura - Media 16-05-2025 17:50

Olt: Coiful Chalcidic de la Balș, artefact cu o vechime de 2.500 de ani, expus prima dată la Slatina

Coiful Chalcidic de la Balș, artefact din bronz cu o vechime de circa 2.500 de ani, a fost expus prima dată la Slatina vineri, în seria de acțiuni ce marchează împlinirea a 73 de ani de la înființarea Muzeului Județean Olt, instituție în patrimoniul căreia se află piesa de tezaur. Istoricul Cătălin Borangic, care alătur

Cultura - Media 16-05-2025 17:43

Mureș: Expoziția despre târgurile și bâlciurile din județ, refăcută pentru Noaptea Muzeelor

Secția de Etnografie a Muzeului Județean Mureș a refăcut expoziția 'La bâlci. Târgurile mureșene și lumea rurală' după un concept modern, îmbinând piese de muzeu cu un material vizual vast, constând din compilații fotografice realizate din imagini de arhivă, astfel încât să fie prezentată publicului în Noaptea M

Cultura - Media 16-05-2025 15:50

Muzeul Municipiului București - închis în Noaptea Muzeelor; duminică - acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale

Muzeul Municipiului București nu este deschis în Noaptea Muzeelor, duminică instituția oferind acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale. 'De Ziua Internațională a Muzeelor, pe 18 mai, Muzeul Municipiului București oferă acces gratuit în toate muzeele și casele sale memoriale. Publicul este invitat să (re)descope

Cultura - Media 16-05-2025 15:34

Tulcea: Instituțiile muzeale din județ marchează 75 de ani de la înființare

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion' (ICEM) din Tulcea a marcat, vineri, printr-o ședință festivă, 75 de ani de la deschiderea primei expoziții muzeale din județ și invită publicul să i se alăture la Noaptea muzeelor care va avea loc sâmbătă. După instalarea comunismului în România, în urma celui

Cultura - Media 16-05-2025 15:32

CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei; încălcarea Deciziei privind regulile de desfășurare a campaniei electorale

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, vineri, postul Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării prevederilor Deciziei CNA privind regulile de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea președintelui României. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis, vineri, AGERPRES, întrunit &ic

Cultura - Media 16-05-2025 14:58

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi - în perioada 18-25 mai, la București

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi - SIMN 2025, ediția a 34-a, care va avea loc sub denumirea 'Constelația Carnaval', cel mai important festival autohton dedicat muzicii contemporane organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, va avea loc în perioada 18 - 25 mai. Potrivit unui comunicat trans

Culte 16-05-2025 14:53

Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea

Cultura - Media 16-05-2025 14:41

Vicepreședintele CNA Valentin Jucan, reales în conducerea EPRA - organismul european de conducere al autorităților de reglementare în audiovizual

Vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Valentin Jucan, a fost reales, vineri, la Chișinău, pentru un nou mandat în conducerea EPRA (European Platform of Regulatory Authorities). Jucan va deține în continuare funcția de vicepreședinte al EPRA. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis AGERPRES,

Cultura - Media 16-05-2025 14:38

Cluj: Colecție de anatomie umană unică în țară, la Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor reunește în Cluj-Napoca 32 muzee, centre culturale, galerii, instituții universitare și biserici, iar una dintre cele mai interesante acțiuni este organizată de Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB), care oferă vizitatorilor o colecție de anatomie umană unică în țară, premiată la Expoziția Universală de la Paris din 1900.

Culte 16-05-2025 14:22

Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals

Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid

Cultura - Media 16-05-2025 14:18

Bihor: Bibelouri și mileuri în expoziția 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism'

O expoziție temporară cu 150 de bibelouri din perioada comunistă, așezate pe mileuri din macrame din aceeași epocă, a fost vernisată vineri, în Muzeul Orașului Oradea, putând să fie vizitată până în 1 octombrie.

Cultura - Media 16-05-2025 12:30

Prezidențiale2025/ Apel al unor membri ai Academiei Române pentru alegerea căii europene la votul de duminică

Membri ai Academiei Române, printre care se numără Ana Blandiana, Daniel David, Marius Andruch, Mircea Martin, Sorin Alexandrescu, Wilhelm Dancă, au făcut un apel vineri pentru alegerea căii europene la votul din 18 mai pentru președintele țării. 'Conștienți de momentul de cumpănă în care se află societatea românească și

Cultura - Media 16-05-2025 12:03

Expoziția 'Tudor Arghezi - 145 de ani de la naștere' - la sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei

O expoziție dedicată lui Tudor Arghezi, la 145 de ani de la naștere, care reunește manuscrise, însemnări, tipărituri și obiecte care i-au aparținut marelui poet, poate fi vizitată în sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Bibliotecii Academiei Române, transmis vineri AG