Noaptea Muzeelor - sâmbătă, la a XXI-a ediție: Expoziții, concerte, proiecții de filme, recitaluri, ateliere

Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații din întreaga țară, vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, în premieră Ministerul Culturii susținând oficial evenimentul.
Un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 677 de activități adresate tuturor categoriilor de public, de la cei mai tineri vizitatori până la publicul matur, pasionat de istorie, artă, știință și tradiție.
În București, Muzeul Național de Artă al României se alătură ediției 2025 a Nopții Muzeelor cu un program special, oferind acces la toate cele cinci galerii permanente și la spațiile istorice aflate în sediul central din Calea Victoriei nr. 49-53.
În intervalul orar 11:00 - 22:00 (ultima intrare la ora 21:00), vor fi deschise Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Românească Modernă, Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Orientală și Galeria de Artă Decorativă Europeană.
De asemenea, pot fi vizitate Sufrageria Regală, Scara Voievozilor și Sala Tronului ale fostului Palat Regal.
Accesul se face pe baza unui bilet de intrare unic, în valoare de 12 lei (cu reducerile aferente). Acesta permite vizitarea tuturor galeriilor și a Spațiilor Istorice.
Sâmbătă, muzeele satelit - Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Theodor Pallady și Muzeul K.H. Zambaccian - vor fi închise, iar duminică sediul central al Muzeului Național de Artă al României și muzeele satelit vor fi deschise în intervalul 12:00 - 19:00.
***
Primăria Capitalei își deschide porțile publicului larg, sâmbătă, de Noaptea Europeană a Muzeelor, în intervalul orar 18:00 - 24:00, accesul va fi gratuit, iar în program se regăsesc tururi ghidate, expoziții și muzică live.
Tururile ghidate vor începe la ora 18:00, la intervale de 15 minute, iar ultima intrare va fi la ora 23:30.
Expozițiile pe care le pot vedea cei interesați surprind 'evoluția culturală și arhitecturală a orașului, dar și provocările contemporane legate de conservarea și protejarea patrimoniului'. Vor fi astfel prezentate expoziția de fotografie 'Intersecții în Cartierul Creativ', semnată de Cornel Lazia, organizată de The Institute și Cartierul Creativ, expoziția 'Arhimagini Club A' a arhitectului Mirel Leventer, care prezintă o colecție unică de imagini din perioada 1969 - 1989, când Club A, un loc simbolic al rezistenței culturale în perioada comunistă, era locul de întâlnire al tinerelor talente și al celor care căutau libertatea prin artă.
Programul expozițional al evenimentului 'Primăria deschisă' este completat de proiectul 'Reducerea vulnerabilității seismice a fondului construit - un parteneriat în primă urgență pentru protejarea vieții, a patrimoniului cultural și a societății', realizat de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.
Atmosfera din curtea interioară va fi întreținută de momente muzicale oferite de trupa byron, una dintre cele mai apreciate formații de rock alternativ de pe scena autohtonă. Dan Byron (voce, chitară, flaut), Sergiu '6' Mitrofan (clape, chitară, voce), Dany Serrano (chitară), Laszlo Demeter (bas) și Andrei Ilie (tobe) vor oferi publicului 'momente electrizante, cu un sound eclectic, de la rock progresiv la influențe jazz'.
Un alt punct de atracție al serii va fi instalația participativă 'București ACUM', care invită locuitorii și vizitatorii Capitalei să devină 'actori activi în conturarea viitorului oraș'.
Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 15 - 20 de persoane, pe intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.
***
La Muzeul Național al Țăranului Român, de Noaptea Europeană a Muzeelor, vizitatorii sunt așteptați, între orele 18:00 - 20:00 (ora de intrare a ultimului vizitator) să viziteze la parter expoziția permanentă 'Legea creștinească', unde 'fiecare sală vorbește despre rânduiala credințelor și frumusețea artei țărănești'. Intrarea se face prin Șoseaua Kiseleff, nr. 3.
În plus vor fi deschise și șase expoziții temporare: 'Portret/Atelier. Ana Maria Ariciu', la Sala Noua Galerie, 'Granițe și Veșminte', la Sala Tancred Bănățeanu, 'Poveștile Stelei', la Sala Acvariu, 'Dincolo de ieri. Călătorie antropologică în Balcani pe urmele fraților Manakia la 1900', la Sala Media, 'Je suis Mahala' - expoziție personală Eugen Raportoru, la MNȚRplusC (în prezența artistului), care va fi deschisă până la ora 23.00.
La Târgul de Sfinții Împărați Constantin și Elena meșterii veniți din toate zonele țării vor aduce în curtea muzeului obiecte meșteșugite, lucrate sau restaurate cu iscusință peste iarnă: ștergare și straițe, ii din Bucovina, Mehedinți sau Breaza, marame, vâlnice, ilice brodate cu fir de mătase, paftale, covoare oltenești, icoane, ulcioare și străchini, obiecte din lemn pentru gospodărie.
***
Muzeul Geologic Național, aflat în inima Capitalei, își deschide porțile larg pentru publicul larg sâmbătă, în cadrul Nopții Muzeelor.
Începând cu ora 10:00 dimineața și până la 21:00 (ora ultimei intrări), vizitatorii sunt invitați să exploreze gratuit o experiență muzeală captivantă, care îmbină știința, educația, cultura , arta și istoria naturală într-un spațiu emblematic al cercetării românești.
Vor putea fi vizitate expoziția temporară: 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - o incursiune în istoria geologică și biodiversitatea unică a regiunii, expoziția cu vânzare de cristale, bijuterii, pietre semiprețioase și expoziția permanentă, care reunește peste 85.000 de exponate care prezintă evoluția Pământului, fosile, roci, cristale și meteoriți, toate într-o clădire monument istoric, cu o atmosferă aparte.
***
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) va avea acces liber, sâmbătă și duminică, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor.
Potrivit site-ului MNIR, programul de vizitare va fi următorul: sâmbătă 13:00 - 21:00; duminică 10:00 - 18:00.
În ambele zile, accesul va fi gratuit, publicul putând vizita cele trei mari expoziții permanente - Tezaurul Istoric, Copia Columnei lui Traian și Lapidarium, precum și o serie de expoziții temporare.
***
Expoziții temporare, activități de colectare a insectelor nocturne și detectare a liliecilor în curtea muzeului, proiecții de film oferite de Digi World, momente artistice se numără printre propunerile Muzeului Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa', pentru evenimentul Noaptea Muzeelor.
Programul special al Nopții Europene a Muzeelor de la Antipa va începe sâmbătă la ora 17:00 și se va termina la ora 23:00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator). În cadrul acestui eveniment, accesul publicului în expoziția permanentă a muzeului va fi gratuit.
Vizitatorii sunt invitați să admire expoziția temporară '#2 Albania, file din natură!', deschisă recent la Muzeul Antipa, iar între orele 17:00 - 19:00 se vor putea bucura de momente artistice oferite de două coruri ale Liceului Teoretic 'Marin Preda'.
Între orele 17:00 și 23:00, în fața muzeului, echipa astROmania va oferi oaspeților ocazia de a observa Soarele și astrele nopții prin telescoapele puse la dispoziție și să aflați lucruri deosebite despre meteoriți.
Începând cu ora 21:30 și până la 22:30 aceștia sunt invitați în curtea muzeului să participe la colectarea entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase, sub coordonarea specialiștilor muzeului.
Vizitatorii vor afla de la cercetătorii muzeului mai multe informații și curiozități despre lilieci - cum comunică micile viețuitoare și cum pot fi acestea interceptate cu ajutorul echipamentelor speciale - într-o serie de activități desfășurate în curtea muzeului între orele 21:30 și 22:30.
Activitățile în aer liber se vor desfășura numai în condiții meteo favorabile.
În cursul zilei de sâmbătă, Muzeul Antipa va fi deschis pentru programul normal între orele 10:00 - 15:00.
***
Vizitarea expunerii permanente și a unei expoziții temporare de artă textilă, organizarea unor tururi ghidate în grădină și un concert de jazz se numără printre activitățile care vor fi organizate, sâmbătă, între orele 12:00 și 22:00, în cadrul Nopții Muzeelor, la Muzeul Hărților din București.
Programul de vizitare și evenimentele propuse sunt următoarele:
* 12:00 - 20:00 - vizitare expunere permanentă și expoziție temporară;
* 17:00 - 18:00 - tur ghidat în grădină cu Cătălina Bolozan (Club Clorofila);
* 20:00 - 21:00 - concert Trio-ul de jazz al Filarmonicii din Pitești:
* 20:00 - 21:30 - vizitare expoziție temporară.
Duminică, 18 mai, muzeul este deschis în intervalul 10:00 - 18:00, cu vizitare în baza biletului de acces.
***
Filarmonica 'George Enescu' va celebra, sâmbătă, Noaptea Europeană a Muzeelor, iar Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit între orele 22:00 și 00:00, printre activitățile programate numărându-se un tur ghidat și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble.
Programul va cuprinde, de la ora 22:00, o vizită ghidată, urmată de un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble, care va interpreta Sonata nr. 1 în sol major a quattro și Sonata nr. 3 în do major a quattro de Gioachino Rossini.
Intrarea este gratuită pe bază de rezervare la adresa https://oveit.com/hub/org/l7PDAr7y.
Începând cu ora 23:00, accesul se va putea face fără rezervare, ultima intrare fiind prevăzută la 23:30.
***
Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului' invită publicul să participe, în intervalul 18:00 - 22;00 (ultimul acces: 21.30), la una dintre cele mai așteptate nopți ale anului: Noaptea Muzeelor, evenimentul cultural european fiind marcat și anul acesta prin acces gratuit la două dintre cele mai emblematice repere ale patrimoniului românesc: Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia și Arcul de Triumf.
La Palatul Mogoșoaia, insomniacii sunt așteptați să exploreze grădinile, să admire arhitectura brâncovenească unică și să viziteze expozițiile permanente 'Colecția Liana și Dan Nasta' - etaj Palat; 'Fresce Mănăstirea Văcărești' - Pivnița Domnească și expozițiile temporare: 'Vraciul. Gazdă sau musafir?' - Recina Ionescu (Galeria Parter Palat); 'Armonie' - Nicoleta Bică Bucșaru (Galeria Cuhnie); 'Zoopolis' - Mana Bucur (Galeria Ghețărie) și 'Ritmuri vegetale' - Dana Nechita (Galeria Foișor).
Arcul de Triumf își va întâmpina vizitatorii cu o expoziție foto-documentară care spune povestea monumentului și a spiritului românesc.
Evenimentul este accesibilizat pentru persoanele cu dizabilități auditive, reafirmând angajamentul organizatorilor pentru incluziune culturală.
***
Muzeul de Artă 'Vasile Grigore' propune, sâmbătă, în Noaptea Muzeelor, de la 17:00 la 22:00, o serată muzicală Camerata GRAI & friends.
***
Muzeul Teatrului Național își deschide porțile pentru public, sâmbătă, cu ocazia Nopții Muzeelor și invită publicul să descopere expoziția 'Regina Maria la teatru', care prezintă costume de scenă, documente, fotografii și afișe ce reconstruiesc atmosfera spectacolelor.
Accesul se face prin Foaierul Sălii 'Ion Caramitru, programul de vizitare, cu intrare liberă, fiind 18:00 - 21:00.
***
Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografe ale unor mari staruri autohtone și internaționale din sport, muzică ori cinema, precum Hagi, Pele, Verstappen, Schumacher, George Foreman, Cassius Clay, Ilie Năstase, dar și Alice Cooper ori Sylvester Stallone.
Vor fi expuse mănuși de box, tricouri sau ghete de fotbal, mingi, rachete de tenis, căști de Formula 1, chitare, biciclete, toate cu autografele marilor staruri din lumea sportivă ori artistică.
***
MINA Bucharest - Museum of Immersive New Art propune o premieră de Noaptea Muzeelor de la ora 20:30 - 'Egiptul Antic - Sub Privirile Zeilor', un nou spectacol imersiv, creat de mina.creative.studios, care poartă vizitatorii prin misterele și miturile unei civilizații fascinante.
În aceeași noapte la MINA, în intervalul 20:30 - 01:30, oaspeții vedea și 'Leonardo da Vinci: The Immersive Show'; 'Dinozaurii, Pădurea Magică'.
Biletele cu 50% reducere sunt disponibile pe minamuseum.com și la recepție în limita locurilor disponibile.
***
Art Safari organizează, sâmbătă și duminică, o întâlnire specială cu Tonitza, Luchian, Pallady, Maxy, Ghenie și alte nume sonore ale artei românești, cu ocazia evenimentului european Noaptea Muzeelor.
În expoziția de 1 milion de euro, iubitorii artei pot admira lucrări create de mari maeștri, dar și de artiști contemporani de succes de la Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu și Nicolae Dărăscu până la Max Hermann Maxy și Adrian Ghenie.
Totodată, Art Safari are un program special de vizitare și reduceri de 50% la bilete, exclusiv în acest weekend. Sâmbătă, 17 mai, la Noaptea Muzeelor, expoziția va fi deschisă între 12:00 și 00:00, iar duminică, 18 mai, programul de vizitare va fi cel normal, în intervalul 12:00 - 21:00.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Dependent de Artă by Artmark, cel mai mare magazin de artă din România.
***
La Muzeul Parfumului (Calea Dorobanți 172, Mario Plaza, în incinta parfumeriei Beautik), vizitatorii sunt așteptați, în Noaptea Muzeelor, să facă o paralelă între designul anilor '20 din ultimele două secole, care evidențiază o schimbare radicală a esteticii și valorilor. Program de vizitare: 18:00 - 20:00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).
***
Muzeul Municipiului București oferă acces gratuit, în Noaptea Muzeelor, la toate muzeele și casele sale memoriale.
***
Noaptea Muzeelor a devenit, în ultimele două decenii, una dintre cele mai puternice mărci culturale și un adevărat fenomen social, cu cifre de audiență ce gravitează în jurul cifrei de un milion de persoane, la nivelul întregii țări.
Mii de vizitatori, în special tineri și turiști, au participat, anul trecut, în București, la cea de a XX-a ediție, aniversară, a Nopții Muzeelor, 55 de evenimente figurând printre propunerile organizatorilor. În ciuda absenței unor muzee emblematice ale Capitalei, care au avut însă un program normal, pe timpul zilei de sâmbătă, instituțiile participante au oferit publicului tururi interactive, expoziții, proiecții, prezentări, instalații urbane, spectacole, ateliere ori animații stradale. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Muzeul Municipiului București - închis în Noaptea Muzeelor; duminică - acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale
Muzeul Municipiului București nu este deschis în Noaptea Muzeelor, duminică instituția oferind acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale. 'De Ziua Internațională a Muzeelor, pe 18 mai, Muzeul Municipiului București oferă acces gratuit în toate muzeele și casele sale memoriale. Publicul este invitat să (re)descope
Tulcea: Instituțiile muzeale din județ marchează 75 de ani de la înființare
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion' (ICEM) din Tulcea a marcat, vineri, printr-o ședință festivă, 75 de ani de la deschiderea primei expoziții muzeale din județ și invită publicul să i se alăture la Noaptea muzeelor care va avea loc sâmbătă. După instalarea comunismului în România, în urma celui
CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei; încălcarea Deciziei privind regulile de desfășurare a campaniei electorale
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, vineri, postul Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării prevederilor Deciziei CNA privind regulile de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea președintelui României. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis, vineri, AGERPRES, întrunit &ic
Săptămâna Internațională a Muzicii Noi - în perioada 18-25 mai, la București
Săptămâna Internațională a Muzicii Noi - SIMN 2025, ediția a 34-a, care va avea loc sub denumirea 'Constelația Carnaval', cel mai important festival autohton dedicat muzicii contemporane organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, va avea loc în perioada 18 - 25 mai. Potrivit unui comunicat trans
Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea
Vicepreședintele CNA Valentin Jucan, reales în conducerea EPRA - organismul european de conducere al autorităților de reglementare în audiovizual
Vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Valentin Jucan, a fost reales, vineri, la Chișinău, pentru un nou mandat în conducerea EPRA (European Platform of Regulatory Authorities). Jucan va deține în continuare funcția de vicepreședinte al EPRA. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis AGERPRES,
Cluj: Colecție de anatomie umană unică în țară, la Noaptea Muzeelor
Noaptea Muzeelor reunește în Cluj-Napoca 32 muzee, centre culturale, galerii, instituții universitare și biserici, iar una dintre cele mai interesante acțiuni este organizată de Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB), care oferă vizitatorilor o colecție de anatomie umană unică în țară, premiată la Expoziția Universală de la Paris din 1900.
Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals
Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid
Bihor: Bibelouri și mileuri în expoziția 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism'
O expoziție temporară cu 150 de bibelouri din perioada comunistă, așezate pe mileuri din macrame din aceeași epocă, a fost vernisată vineri, în Muzeul Orașului Oradea, putând să fie vizitată până în 1 octombrie.
Noaptea Muzeelor/Timiș: Expoziții, tururi ghidate gratuite și spectacole de divertisment, în cele trei mari muzee
Cele trei mari muzee timișorene, Muzeul Național de Artă, al Banatului și al Satului Bănățean, dar și unele galerii de artă, invită vizitatorii să le treacă pragul de Noaptea Muzeelor, cu programe speciale și tururi ghidate gratuite. Muzeul Național de Artă Timișoara menține porțile deschise pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică,
Prezidențiale2025/ Apel al unor membri ai Academiei Române pentru alegerea căii europene la votul de duminică
Membri ai Academiei Române, printre care se numără Ana Blandiana, Daniel David, Marius Andruch, Mircea Martin, Sorin Alexandrescu, Wilhelm Dancă, au făcut un apel vineri pentru alegerea căii europene la votul din 18 mai pentru președintele țării. 'Conștienți de momentul de cumpănă în care se află societatea românească și
Expoziția 'Tudor Arghezi - 145 de ani de la naștere' - la sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei
O expoziție dedicată lui Tudor Arghezi, la 145 de ani de la naștere, care reunește manuscrise, însemnări, tipărituri și obiecte care i-au aparținut marelui poet, poate fi vizitată în sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Bibliotecii Academiei Române, transmis vineri AG
Sezonul Cultural România-Polonia: Instalații urbane la Romanian Design Week și Lodz Design Festival
Două instalații de for public, rezultat al unui an de cooperare româno-poloneză, vor fi prezentate la București, de Romanian Design Week, respectiv la Lodz, de Lodz Design Festival. Instalațiile fac parte din proiectul 'Design is our shared language / Designul este limbajul nostru comun', organizat în cadrul Sezonului Cultu
Noaptea Muzeelor/ Art Safari prezintă Expoziția de 1 milion de euro
Art Safari organizează, sâmbătă și duminică, o întâlnire specială cu Tonitza, Luchian, Pallady, Maxy, Ghenie și alte nume sonore ale artei românești, cu ocazia evenimentului european Noaptea Muzeelor. Potrivit unui comunicat al Art Safari, transmis vineri AGERPRES, în Expoziția de 1 milion de euro, iubitorii artei