Harghita: Obiecte de muzeu și creații de design contemporan, expuse la Transylvanian Design Week

Obiecte de muzeu și creații ale designerilor din România și Ungaria vor fi expuse la Transylvanian Design Week (TDW), eveniment organizat de Primăria Miercurea-Ciuc și Muzeul Secuiesc al Ciucului, în program fiind incluse și activități conexe, cum ar fi discuții tematice sau un târg de design.
Directoarea Muzeului Secuiesc al Ciucului din Miercurea-Ciuc, Karda-Markaly Aranka, a declarat marți, într-o conferință de presă, că expoziția din acest an a Transylvanian Design Week, intitulată 'Noul Ev Mediu', aduce într-un dialog special lumea obiectelor din trecut și din prezent.
'Pentru Muzeul Secuiesc al Ciucului, acest eveniment nu este doar o formă de prezentare a patrimoniului cultural, ci și o dovadă că designul și tradiția nu sunt opuse, ci sunt relații complementare, aflate într-o profundă evoluție. Expunerea împreună a obiectelor muzeului și a creațiilor de design contemporan ne oferă ocazia de a privi trecutul dintr-o perspectivă nouă și de a înțelege modul în care acesta este modelat de gândirea creativă actuală. Pentru muzeul nostru este deosebit de important să construim o punte între valorile istorice și viziunea artistică și de design contemporan, deoarece credem că înțelegerea și reinterpretarea trecutului sunt cheia formării viitorului și că moștenirea noastră culturală nu este doar o valoare de păstrat, ci și o sursă de inspirație pentru designeri', a subliniat Karda-Markaly Aranka.
Curatorul expoziției, designerul și sculptorul Oláh Gyárfás, a precizat că tema acestei ediții, 'Noul Ev Mediu', reflectează la ce se întâmplă acum în lume, mai ales din punct de vedere geopolitic.
'Am fost puțin curios ce se întâmplă cu designerii, cu oamenii creativi, cum reflectă, dacă au o abordare asupra evenimentelor care se întâmplă în lume, dacă gândesc despre asta. Aceasta a fost principala sursă de inspirație pentru mine, pentru anul acesta', a arătat acesta.
Evenimentul central al Transylvanian Design Week 2025 va fi expoziția tematică 'Noul Ev Mediu', unde vor fi expuse cele mai valoroase lucrări înscrise la ediția din acest an.
Creațiile a peste 50 de designeri din România și Ungaria vor fi prezentate în patru categorii: design vestimentar, design grafic, design de produs și motion design.
Lucrările selectate pentru expoziția TDW vor fi expuse alături de obiecte din colecțiile de arheologie, etnografie, artă și istorie de la Muzeul Secuiesc al Ciucului, care nu prea au fost prezentate publicului până acum.
Managerul proiectului, Mihályfalvi Boróka, a precizat că vernisajul expoziției va avea loc în data de 20 martie, de la ora 17:00, pentru participare fiind nevoie de înregistrare pe site-ul evenimentului.
În data de 21 martie, sunt programate prezentări și discuții profesionale legate de design.
'Este un punct în programul nostru foarte important și cu acest punct am dorit să atingem obiectivul nostru de a deveni un loc de întâlnire pentru designerii din Transilvania, unde cei prezenți pot începe să formeze o comunitate și să coopereze. Am organizat discuții cu trei teme. Prima tematică este: folosirea conștientă a tehnologiei inovatoare și a tehnicilor manufacturale tradiționale, a doua tematică este designul grafic iar a treia tematică este dezvoltarea întreprinderilor din industriile creative și cum inteligența artificială poate să ajute la dezvoltarea întreprinderilor mici din industriile creative', a detaliat Mihályfalvi Boróka.
Participarea este gratuită, dar este necesară înregistrarea pe site-ul transylvaniandesignweek.ro.
Programul va include și un târg de design, în data de 22 martie, accentul fiind pus pe relația designer-client, iar în 1 aprilie, la cinematograful din Miercurea-Ciuc, va avea loc o proiecție de film, în cadrul căreia vor fi prezentate reclame ale brandurilor transilvănene și proiecte de animație ale studiourilor locale.
'Din punctul nostru de vedere este foarte important și relevant că vom vedea că aceste proiecte creative autohtone și locale sunt relevante și competitive la nivel internațional în spațiul digital', a menționat coordonatoarea proiectului, Mihályfalvi Boróka.
Prezent la conferința de presă, primarul municipiului, Korodi Attila, și-a exprimat bucuria că are loc cea de-a doua ediție a săptămânii de design Transylvanian Design Week și a apreciat munca întregii echipe implicate în organizare.
'Am reușit să dezvoltăm evenimentul, în sensul că nu numai că va fi un spațiu adecvat deschis expoziției lucrărilor care au fost trimise pentru bienală de către designeri, dar paralel a fost creat un șir de evenimente care aduce breasla la Miercurea Ciuc, pune laolaltă și lasă spațiu unor dezbateri între ei, pentru că bienala înseamnă întotdeauna și o reflecție adecvată a ce se întâmplă acum în jurul nostru și cum vede lumea designului tendințele actuale. (...) Este, cumva, și un moment în care putem să reflectăm asupra ultimilor trenduri pe care le vedem în jurul nostru în lumea mare, dar desigur cu smerenie, fără excese, ci cu o punctualitate sau abordare foarte fină, dar totuși relevantă', a punctat Korodi Attila.
Potrivit informațiilor furnizate de Primăria Miercurea-Ciuc, Transylvanian Design Week EXPO este deschisă publicului din data de 21 martie și până în 20 aprilie.
Pe baza unor consultări prealabile, vizitele ghidate vor fi disponibile în trei limbi, română, maghiară și engleză, urmând să aibă loc și prezentări interactive pentru studenți și grupuri de elevi de liceu.
'Obiectivul TDW este acela de a prezenta și de a conecta comunitatea de design transilvăneană, prin implicarea creatorilor și publicului interesat. Acesta explorează munca designerilor transilvăneni, inspiră comunitatea creativă și oferă un spațiu de dialog privind impactul designului contemporan și al culturii vizuale', a transmis Primăria Miercurea-Ciuc. AGERPRES/ (AS-redactor: Gina Ștefan, editor: Antonia Niță, editor online: Anda Badea)
Foto: (c) GINA ŞTEFAN/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M
Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică
Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.