Comunicat de presă - Confindustria România
Confindustria România și noua (dez)ordine mondială
Pe 14 mai, în cadrul Forumului Economic 2025 al Confindustria România, intitulat: 'In Between' Economie și Geopolitică - Noua (dez)ordine mondială, au fost abordate teme de o deosebită importanță precum geopolitica și economia în noua ordine mondială. După deschiderea lucrărilor, de către Giulio Bertola, Președintele Confindustria România și al Federației F.P.I.A.R., a urmat discursul E.S. Alfredo Durante Mangoni, ambasadorul Italiei în România.
A urmat apoi mult așteptata dezbatere între experți, un moment de confruntare directă și reală care a avut ca scop conturarea, în beneficiul societăților, investitorilor și antreprenorilor, a epocii actuale a provocărilor fără precedent, în care dinamica globală ne influențează profund viața de zi cu zi.
Acest lucru a fost posibil datorită prezenței unor speaker de renume, precum Luca Tagliaretti, Director Executiv al Centrului European de Competență în domeniul Securității Cibernetice (ECCC); Emilio Cozzi, jurnalist, autor și expert în domeniul spațiului, al inovației tehnologice și geopoliticii spațiale; Alessandro Aresu, analist geopolitic și expert în strategii și politici publice; Massimiliano Nicolini, Director de Cercetare și Dezvoltare, Fundația Olivetti, Tehnologie și Cercetare Olitec.
Dezbaterea a fost moderată cu măiestrie de jurnalistul italian de televiziune, editorialist și eseist, Claudio Brachino.
S-a discutat apoi despre intersectarea complexă dintre inteligența artificială și geopolitică, explorând modul în care inovațiile tehnologice redefinesc echilibrul puterii la nivel global.
Alessandro Aresu a vorbit despre noile dinamici industriale reinventate în contextul inteligenței artificiale, ilustrând dinamismul sectorului tehnologic și implicațiile geopolitice ale acestor transformări.
În cadrul lucrărilor Forumului a fost explorat, de asemenea, modul în care spațiul a devenit noul 'continent' al concurenței globale. Emilio Cozzi a analizat trecerea de la cursa spațială dintre superputeri la influența crescândă a unor actori precum Elon Musk, și importanța strategică a infrastructurii spațiale pentru securitatea, economia și sustenabilitatea Pământului. Astropolitica nu este doar conflict, ci este, de asemenea, cercetare și mediu.
Foarte interesantă este și colaborarea dintre organismele europene și cele internaționale în domeniul securității cibernetice. Centrul European de Competență în domeniul Securității Cibernetice (ECCC), cu sediul la București, cooperează îndeaproape cu Agenția Uniunii Europene pentru Cybersecurity (ENISA) și participă activ la inițiative comune de armonizare a acțiunilor și investițiilor în domeniul securității cibernetice.
Această cooperare își propune să creeze un ecosistem european puternic și competitiv în domeniul cybersecurity. Luca Tagliaretti a vorbit despre faptul ca unul dintre principalele obiective ale ECCC este de a simplifica accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) europene, pentru a dezvolta și adopta tehnologii avansate de securitate cibernetică, cum ar fi criptografia post-cuantică și inteligența artificială.
Massimiliano Nicolini, prezent pentru al doilea an consecutiv la Forumul Economic al Confindustria România, a susținut în mod transversal fiecare temă discutată de ceilalți vorbitori, evidențiind totodată proiecte și aplicații în sectoare vitale pentru populație: sănătate, cybersecurity, protecție și multe altele, pe lângă parcursul de formare pentru tineri în tehnologiile BRIA.
În același timp, în cadrul dezbaterii au fost exprimate îngrijorări cu privire la întârzierea Europei în cursa spațială, în ciuda excelenței sale în unele misiuni și tehnologii, subliniind importanța investițiilor strategice pentru a evita rămânerea în urma unor puteri precum China și India. Europa, cu strategia sa de autonomie tehnologică și industrială, încearcă să se poziționeze drept un al treilea pol, însă trebuie să se confrunte cu probleme structurale: fragmentarea politică, lipsa investițiilor, reglementarea lentă.
'Am ales să intitulăm acest Forum 'IN BETWEEN' - și nu a existat niciodată un titlu mai potrivit. Marile transformări încep adesea în cele mai complexe momente. Într-o perioadă de incertitudine, când geopolitica redesenează granițele comerțului, securității, tehnologiei și chiar identității piețelor, este nevoie de o perspectivă clară și curajoasă. Astăzi, cine controlează inteligența artificială, cine deține datele, cine decide algoritmii... poate decide și prioritățile unei societăți. Cine domină spațiul, nu caută astăzi, doar galaxii îndepărtate, ci putere, influență, resurse și, mai presus de toate, date. Dar astropolitica nu este doar conflict. Este și de cooperare, cercetare, mediu, de fapt spațiul este noua noastră mare deschisă și trebuie guvernat cu reguli, alianțe și viziune. În acest context, antreprenorul nu este doar cel care produce. El este cel care transformă complexitatea în alegeri și, chiar și în haos, Investește și Construiește. În cele din urmă, DEZORDINEA nu este altceva decât ORDINE care așteaptă să fie înțeleasă și gestionată', a declarat Președintele Giulio Bertola.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].