Jurnalistul Bogdan Roșca, la Târgul Gaudeamus din Oradea: Când suntem în impas, să ne întoarcem la carte

Târgul de Carte Gaudeamus a fost deschis miercuri, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, pentru cinci zile, de către managerul Radio România Cluj, Bogdan Roșca, și președintele de onoare al acestei ediții, profesorul universitar Ion Simuț, critic și istoric literar.
'N-am să vorbesc despre vremurile pe care le trăim, am vorbit despre vremea frumoasă pe care o avem, dar întotdeauna atunci când suntem în impas, părerea mea este că trebuie să ne întoarcem la bază, să ne întoarcem la carte, să ne întoarcem la cuvântul scris, să ne întoarcem la profesioniști, la oamenii învățați, la scrierile lor pentru a ne reseta puțin valorile și felul în care reușim să interpretăm ce este în jur', a spus, în cuvântul său, jurnalistul Bogdan Roșca.
Acesta a ținut să mulțumească autorităților locale pentru sprijinul acordat în organizarea acestui târg.
'Mulțumim încă o dată că ne primiți și chiar mă bucur să fiu, iată, la ediția cu numărul 11. Îmi amintesc, prima ediție a fost în parc și acolo am avut bucuria să văd pentru prima dată clase de copii așteptând să intre la târgul de carte Gaudeamus. Asta spune foarte mult despre pretențiile orădenilor, despre pretențiile profesorilor care știu și îndrumă copiii spre carte', a afirmat Bogdan Roșca.
Cărți, mii de titluri din diverse domenii, evenimente editoriale - lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, ateliere pentru copii, concursuri cu premii în cărți și vouchere, proiecte și campanii sociale - toate fac parte din cea de a XI-a ediție a Târgului Gaudeamus de la Oradea.
Târgul de carte este organizat de Radio România - prin echipa Gaudeamus și Radio România Cluj - și Visit Oradea (Asociația Pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune), partener tradițional al acestei etape a Caravanei Gaudeamus, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea.
Pe o suprafață record de 780 metri pătrați, în piața centrală a orașului, Târgul de carte Gaudeamus de la Oradea vine cu o ofertă de 60 de branduri prezente în 45 de standuri, printre care figurează cele mai prestigioase edituri și agenții de difuzare de carte românească și străină.
Programul târgului este cuprins între orele 10.00 și 20.00, în zilele de miercuri, joi și duminică, și 10.00 - 21.00, vineri și sâmbătă, accesul publicului fiind gratuit.
'Trăim într-o civilizație a cărții, traversată și ea, ca toate domeniile, de o criză: criză a cărții, criză a cititorului, criza scriitorului, a editorilor și nu trebuie să ne alarmăm pentru că crizele sunt permanente; ele sunt simptomele unei dezvoltări sau unei transformări sau unei adaptări. Cred că rămâne cartea în continuare în atenția noastră, a unui procent se pare din ce în ce mai mic pentru cartea tradițională, dar ea, cartea, s-a transformat și e și altfel decât cartea tipărită, cum bine știm: cartea audio, cartea electronică, încât rămâne în atenția noastră și rămâne ca o formă de civilizație, nu numai de cultură. Cartea rămâne ca o formă de prezență în cultură', a declarat, pentru AGERPRES, președintele de onoare al acestei ediții, profesorul universitar dr. Ion Simuț, critic și istoric literar.
Oferta editorială este completată cu o generoasă selecție de jocuri educative și muzică de calitate, mii de titluri din diverse domenii de editare, pentru toate vârstele și gusturile, o parte dintre acestea fiind apariții recente, încă indisponibile în rețelele de difuzare.
Unul dintre zecile de vizitatori prezenți în momentul deschiderii a fost scriitorul Ioan F. Pop, custodele Muzeului 'Iosif Vulcan' din Oradea.
'Pentru mine, în primul rând, cartea, evident, exagerând poate un pic, înseamnă totul, ca să folosesc un cuvânt vechi, adică înseamnă foarte mult. Mi-a creionat un destin cartea, dar nu e timp de asta. Pentru ceilalți, din păcate, pentru lumea de azi, cartea nu prea înseamnă mare lucru, ceea ce e un mare păcat pentru că dacă nu suntem prietenii cărții, dacă nu avem o relație cu cartea în toate formele ei, putem să ratăm chiar să înțelegem ce este viața. De aceea, cartea - să zic așa pe scurt - ne deschide un drum spre a înțelege viața în toate datele ei. De aceea e bine să venim la târg, de aceea e bine să citim ca să vedem câte vieți nu putem trăi și le putem găsi în cărți', a declarat, pentru AGERPRES, Ioan F. Pop.
Programul târgului cuprinde și o serie de evenimente editoriale - lansări și prezentări de carte, întâlniri cu scriitorii, ateliere organizate pentru copii în colaborare cu Asociația Pro Bambini din Oradea.
De asemenea, vor fi organizate și concursuri cu premii în cărți, vouchere pentru achiziția de carte de la târg, oferite de Lions Club Oradea și Rotary Club Oradea Insignis și vouchere oferite de Restaurant Shanghai Catering, desfășurate pe pagina de Facebook Radio România Gaudeamus.
Cu prilejul târgului, în colaborare cu Rotary Club Oradea Insignis, partener tradițional al evenimentului, ediția din acest an va promova diferite proiecte sociale având ca obiective creșterea gradului de conștientizare, în rândul publicului, a problemelor specifice persoanelor cu deficiențe locomotorii și încurajarea acestora să participe la astfel de evenimente.
Ca și la celelalte târguri din cadrul Caravanei Gaudeamus Radio România organizate în ultimii ani, toate standurile găzduite în Piața Unirii se regăsesc în format virtual pe website-ul www.gaudeamus.ro.
Partenerii ediției sunt Lions Club Oradea, Restaurant Shanghai Catering, Rotary Club Oradea Insignis, LEMS Oradea, Asociația Pro Bambini din Oradea, Info Oradea. AGERPRES/(A,AS - redactor: Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță
Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des
CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG
Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean
Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d
Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE
Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în
Gorj: Noaptea Muzeelor la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' - expoziție de grafică și atelier de gravură
Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu va marca, sâmbătă, între orele 20:00 și 00:00, Noaptea Muzeelor, la care va participa academicianul Mircia Dumitrescu. 'Începând cu ora 20:00, avem deosebita onoare de a vernisa expoziția de grafică ce cuprinde lucrări semnate Mircia Dumitrescu
Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală
Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l
Cluj: Concurs național de talente și 14 concerte, la Folk Fest
Iubitorii genului sunt invitați la Festivalul Folk Fest, care va avea loc la Cluj, în perioada 23-25 mai, și în cadrul căruia vor avea loc 14 concerte, precum și un concurs național de talente. 'Festivalul, ajuns la a cincea ediție, propune o serie de 14 concerte atractive cu artiști clujeni și din țară, nume consacrate ale fol
Gorj: Personalități marcante ale literaturii române și internaționale, la a 45-a ediție a Festivalului 'Tudor Arghezi'
Personalități marcante ale literaturii române și internaționale vor participa la a 45-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură 'Tudor Arghezi', care se va desfășura la Târgu Jiu și Târgu Cărbunești în perioada 16-18 mai. Potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițional
Timișoara va găzdui primul festival de film despre fotbal din România și Europa de Est
Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria pregătește în această toamnă prima ediție a Timișoara Football Film Festival (TMFF), un eveniment de amploare dedicat relației dintre fotbal, comunitate, identitate și cinema, fiind primul festival de acest tip organizat în România și în Europa de Est. Festivalul va avea loc &
Noaptea Europeană a Muzeelor la Ateneul Român, cu vizită ghidată și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble
Filarmonica 'George Enescu' va celebra, sâmbătă, Noaptea Europeană a Muzeelor iar Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit între orele 22:00 și 00:00, printre activitățile programate numărându-se un tur ghidat și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble. 'Filarmonica 'George Enescu' &icir
REPORTAJ Sălaj/Cucerirea Antarcticii sau cum au detronat doi muzicieni români Metallica din Cartea Recordurilor
Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga sunt primii români care au concertat în Antarctica, dar și cei ce au detronat din cartea recordurilor celebra formație de muzică rock Metallica, susținând concerte pe toate continentele în 98 de zile, mai puțin cu aproximativ 60 de zile comparativ cu recordul anterior, deținut de trupa americană
Ministerul Culturii: Au fost demarate lucrările de restaurare, consolidare și punere în valoare a fostei Prefecturi din Dorohoi
Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, anunță demararea lucrărilor de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric 'Fosta Prefectură', azi Muzeul de Științele Naturii, din Dorohoi, județul Botoșani. Potrivit unui comunicat al Ministerul Culturii, transmis marți AGERPRES, clădirea, c
American Independent Film Festival - omagiu adus regizorului David Lynch și actorului Gene Hackman
Cea de-a IX-a ediție a American Independent Film Festival aduce în atenție filmele 'Inland Empire' (2006) și 'The Conversation' (1974), care vor fi proiectate în versiuni restaurante recent, ca omagiu pentru regizorul David Lynch și actorul Gene Hackman. 'Disparițiile recente ale regizorului David Lynch (ianuarie 2025) ș
Prezidențiale2025/Episcopii catolici din România: Alegerile prezidențiale privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației
Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România transmit un îndemn pentru participarea la votul pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare, subliniind că acestea 'privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației'. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot