Comunicat de presă - ANOFM
Mai, luna promovării economiei sociale
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) marchează luna mai, desemnată ca luna a promovării economiei sociale, prin organizarea de evenimente și acțiuni de informare și de conștientizare a importanței dezvoltării economiei sociale, ca parte componentă a economiei naționale.
'Luna mai, dedicată economiei sociale, reprezintă un prilej valoros de a evidenția contribuția semnificativă a acestui sector la dezvoltarea unei societăți incluzive și responsabile. Economia socială încurajează inițiativa locală, susține integrarea persoanelor vulnerabile și promovează un model de dezvoltare axat pe solidaritate și sustenabilitate. Activitățile desfășurate în această perioadă sprijină procesul de recunoaștere și consolidare a entităților de economie socială și favorizează dialogul între actorii locali pentru crearea unui cadru de colaborare eficient și durabil', a declarat președintele ANOFM, Florin Cotoșman.
ANOFM colaborează cu partenerii din sectorul public și privat pentru a promova integrarea socială și economică, în conformitate cu Legea nr. 219/2015 privind economia socială, act normativ ce reglementează condițiile de atestare și certificare a întreprinderilor sociale și a întreprinderilor sociale de inserție, precum și măsurile de promovare și de sprijinire a economiei sociale de către autoritățile publice.
Economia socială are ca obiective consolidarea coeziunii economice și sociale, ocuparea forței de muncă și dezvoltarea serviciilor sociale. Pentru îndeplinirea acestor obiective, entitățile economiei sociale desfășoară, în principal, următoarele activități de interes general: producerea de bunuri, prestarea de servicii și/sau execuția de lucrări care contribuie la bunăstarea comunității sau a membrilor acesteia; promovarea cu prioritate a unor activități care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil; dezvoltarea unor programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil; dezvoltarea serviciilor sociale pentru creșterea capacității de inserție pe piața muncii a persoanelor din grupul vulnerabil.
Întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserție beneficiază de gratuitate pentru eliberarea atestatului sau/și a mărcii sociale, precum și înregistrarea în Registrul unic de evidență a întreprinderilor sociale (RUEIS). Serviciile de atestare și de certificare sunt oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, respectiv Agenția Municipală București. Compartimentele de economie socială din cadrul agențiilor teritoriale informează și acordă sprijin metodologic pentru derularea procedurii de atestare/certificare a întreprinderilor sociale/ întreprinderilor sociale de inserție, precum și pentru desfășurarea activității acestora în raport cu drepturile și obligațiile acestora în calitate de întreprinderi sociale/întreprinderi sociale de inserție.
Procesul de atestare și certificare a debutat în anul 2016, iar până la finele lunii martie 2025 au fost acordate 2.946 de atestate ca întreprindere socială (ÎS) și 230 de certificate de întreprindere socială de inserție (ÎSI)/marcă socială.
La 31 martie 2025, 1.665 atestate din cele eliberate erau valabile, în vreme ce numărul mărcilor eliberate și valabile era de 45.
RUEIS este publicat lunar, în forma actualizată, pe pagina de internet a ANOFM (https://www.anofm.ro/registrul-unic-de-evidenta-a-intreprinderilor-sociale/) și poate fi consultat de orice persoană interesată.
La evenimentele organizate în această lună, agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă vor avea ca parteneri de dialog reprezentanți ai mass-media, membri ai patronatelor și sindicatelor, ONG-uri, precum și reprezentanți ai Consiliilor Județene, ai Prefecturilor, ai DGASPC- urilor, ai Inspectoratelor școlare și ai Inspectoratelor teritoriale de muncă.
De asemenea, în cadrul Bursei generale a locurilor de muncă din 23 mai 2025, vor fi organizate standuri cu scopul promovării conceptului de economie socială, precum și pentru identificarea de soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitățile locale în demersul acestora de oferire de servicii sociale și de ocupare care să răspundă nevoilor membrilor comunității.
Serviciul Comunicare și Secretariatul Consiliului de Administrație
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].