logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Căderea comunismului, 35 de ani: Germania

Image

În seara zilei de 9 noiembrie 1989, autorităţile din Germania Democrată au deschis punctele de trecere din zona de est către cea de vest a Berlinului, atrăgând de la sine doborârea simbolului cortinei de fier peste continentul european, respectiv Zidul Berlinului, care separa oraşul din 13 august 1961, potrivit https://www.bruegel.org.

Căderea Zidului Berlinului a reprezentat un moment istoric pentru istoria germană şi a continentului european deopotrivă, marcând în chip simbolic căderea cortinei de fier, colapsul comunismului în Europa de Est. Acest zid reprezentase timp de decenii nu doar o graniţă fizică, teritorială, între două state, între două lumi antagonice, ci simbolul care ţinuse divizată lumea postbelică şi reprezentase, totodată, întruchiparea încleştării ideologice între Uniunea Sovietică şi lumea occidentală. Căderea Zidului Berlinului a fost rezultatul unei perioade ample de frământări sociale şi politice în Germania Democrată. Mii de oameni au invadat zonele din imediata apropiere a zidului şi au sfărâmat porţiuni din această structură, cu ajutorul uneltelor folosite în construcţii, punând capăt la propriu şi la figurat graniţei oficiale a cortinei de fier în Europa, potrivit https://www.worldhistory.org.uk şi https://www.bruegel.org.

La 3 mai 1971, Walter Ulbricht a fost forţat să demisioneze şi i-a urmat Erich Honecker la conducerea Partidului Unităţii Socialiste (SED), în calitate de prim-secretar al Comitetului Central şi preşedinte al Consiliului Apărării Naţionale, iar ulterior în calitate de lider al Republicii Democrate Germane, indică https://www.ddr-museum.de.

 



Ascensiunea la putere a lui Erich Honecker a fost sprijinită de liderul sovietic Leonid Brejnev, care devenise îngrijorat de politica de independenţă în creştere a lui Ulbricht, menţionează https://germanhistorydocs.org. În cadrul politicii sale, Honecker a continuat să colaboreze cu Germania Federală, în contextul politicilor Ostpolitik şi Deutschlandpolitik, şi a valorificat această pârghie în plan strategic pentru a obţine o şi mai mare recunoaştere internaţională pentru Republica Democrată Germană. Cele două state germane s-au recunoscut reciproc, din punct de vedere politic, drept state suverane prin Tratatul de bază din 1972. Totuşi, guvernul federal al Republicii Federale Germania insista asupra faptului că cele două state germane reprezintă o singură naţiune germană. În 1973, ambele state germane au fost recunoscute în calitatea de state membre cu drepturi depline în cadrul Naţiunilor Unite, consemnează sursa citată anterior şi https://www.ddr-museum.de.

Sub preşedinţia lui Honecker, au fost semnate Acordurile finale de la Helsinki din 1975, care vizau cooperarea în domeniul păcii şi securităţii în Europa. În plan intern, Honecker a făcut demersuri pentru reformarea politicii economice a ţării sub sloganul ''unitatea politicii economice şi sociale'', dar în ciuda acestor paşi, politica internă a Germaniei Democrate avea să consemneze lipsuri privind aprovizionările şi colapsul finanţelor de stat care au devenit proeminente la jumătatea anilor 1980.

 

 

Sursa foto: germanhistorydocs.org 


Unul dintre cele mai importante momente ale colapsului blocului comunist a fost reprezentat de revolta celor peste 17.000 de muncitori de la şantierele navale din Gdansk, Polonia, din data de 14 august 1980, potrivit https://www.deutschland.de. Vocile acestor muncitori polonezi nu au mai putut fi oprite de măsurile opresiunii regimului comunist polonez, ecoul lor a avut amploare în întreg blocul comunist. La 11 martie 1985, la Moscova, Mihail Gorbaciov a fost ales secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, potrivit volumului ''Cours, contours et detours. Histoire de la democratie parlamentaire en Allemagne'' (Lothar Gall, Berlin, Bundestag Allemand, 2002), iniţiator al politicilor de reforme cunoscute sub denumirile ''glasnost'' (''dechidere'') şi ''perestroika'' (''reconstrucţie'').

 

 

Lech Walesa 


În vara anului 1989, Ungaria părăsea cortina de fier şi se deschidea politic lumii libere, deschidea graniţa cu Austria, iar mulţi cetăţeni est-germani ajungeau călătorind liber spre vest şi înaintau cereri de azil la ambasadele Republicii Federale Germania din Ungaria, din Cehoslovacia şi din Polonia. Liderul est-german Erich Honecker nu a înţeles semnele acestei schimbări care se petrecea în estul Europei şi nu a avut nicio reacţie politică la politicile anunţate de liderul sovietic Mihail Gorbaciov către întreg spaţiul comunist.

 



Pe fondul situaţiei grele din Germania Democrată, au fost organizate mari demonstraţii la Leipzig, între septembrie-octombrie 1989, care au adunat din ce în ce mai mulţi participanţi şi au cuprins mai multe oraşe. La 9 octombrie 1989, peste 40.000 de oameni au ieşit în stradă, la Leipzig, cu pancarte pe care se putea citi ''Wir Sind das wolk!'' (''We are the people!''), oamenii se alăturau celor porniţi în marş, ajungându-se la peste 70.000 de participanţi. Forţele de poliţie şi de armată au primit permisiunea, de la autorităţile est-germane, să folosească forţa împotriva celor adunaţi. La 16 octombrie 1989, presiunea publică creştea, peste 120.000 de oameni strigau pentru libertate împotriva regimului comunist, exercitând presiune asupra conducerii centrale şi a lui Erich Honecker. Demonstraţii au avut loc şi la Dresden, dar şi în alte mari oraşe din Germania Democrată, conform https://www.nytimes.com.

 

 

Sursa foto: sueddeutsche.de 


Conducerea de partid a SED, care a menţinut politicile represive împotriva oricărei forme de opoziţie şi de opinii separate faţă de conducerea de partid şi de stat, a cerut în şedinţa Biroului Politic de la nivelul partidului, din 17 octombrie 1989, deposedarea de toate prerogativele şi atribuţiile politice ale funcţiei lui Erich Honecker. Liderul est-german a fost, astfel, deposedat de putere, de către foştii săi camarazi Günther Mittag, Willi Stoph şi Erich Mielke, potrivit https://www.ddr-museum.de. O zi mai târziu, la 18 octombrie 1989, Honecker a fost înlocuit de Egon Krenz în funcţia de secretar general al partidului, iar la 24 octombrie, acesta din urmă a fost ales preşedinte al Consiliului de Stat, conform https://www.umass.edu.

 

 

Sursa foto: ddr-museum.de 


La 5 decembrie 1989, a fost deschisă o investigaţie asupra lui Erich Honecker, care a fost acuzat de abuz de funcţie în calitate de preşedinte al Consiliului de Stat şi al Consiliului Apărării Naţionale al Republicii Democrate Germane şi pentru puterea sa politică şi economică de uzurpare în calitate de Secretar general al Comitetului Central al Partidului Unităţii Socialiste, cât şi pentru că a folosit impropriu puterile sale în calitate de secretar general pentru câştiguri pentru sine şi pentru alţii, consemnează https://www.ddr-museum.de. Bolnav şi în vârstă, Erich Honecker a stat în diferite rânduri în spital şi a fost închis de mai multe ori în diferite locaţii, printre care şi închisoarea Berlin-Rummelsburg. A plecat în exil, a fost ulterior judecat şi acuzat pentru decesele produse la Zidul Berlinului, recunoscându-şi responsabilitatea politică pentru acestea. A murit la 29 mai 1994, în Chile.

La 25 octombrie 1989, numărul celor ieşiţi în stradă să demonstreze la Leipzig ajunge la 320.000 de oameni. Demonstraţii au ieşit constant în stradă până în martie 1990, când a avut loc organizarea primelor alegeri libere, conform https://www.umass.edu.

În data de 3 noiembrie 1989, autorităţile est-germane permit cetăţenilor să plece prin Cehoslovacia spre Germania Federală. Un număr de 45.000 de oameni au plecat în primele patru zile. În tot anul 1989, circa 343.000 de cetăţeni est-germani au plecat în Germania Federală.

 



În Berlinul de est, în Alexander-platz, la 4 noiembrie 1989, peste 500.000 de oameni au ieşit în stradă, indică https://germanhistorydocs.org, iar după alte surse avansează cifra de aproape un milion de manifestanţi care strigau împotriva regimului comunist şi militau public pentru libertate, reforme şi democraţie, conform https://www.umass.edu.

La 7 noiembrie 1989, guvernul est-german a demisionat, iar Krenz a fost reales în unanimitate secretar general al SED.

În data de 9 noiembrie 1989, Günter Schabowski, membru al Biroului Politic al partidului SED, a anunţat într-un mesaj televizat faptul că graniţele sunt deschise.

Căderea Zidului Berlinului a însemnat, în chip simbolic, debutul procesului de încheiere a războiului rece, colapsul comunismului în Europa şi zorii unei noi ere pentru continentul european.

 



Data de 9 octombrie 1989, prin demonstraţiile ample de la Leipzig, rămâne momentul catalizator al începutului sfârşitului pentru regimul comunist din Republica Democrată Germană.


La 28 noiembrie 1989, cancelarul vest-german Helmuth Kohl prezintă planul în zece paşi privind procesul de reunificare a statului german.

 

 

Sursa foto: germanhistorydocs.org 


Au loc primele alegeri libere, la 18 martie 1990, în Germania Democrată, iar formaţiunea politică CDU (Uniunea Creştin-Democrată) câştigă scrutinul la nivel naţional cu peste 40% la sută din voturile exprimate, conform https://enrs.eu.

 


La 19 aprilie 1990, premierul Republicii Democrate Germane, Lothar de Maziere, anunţă în declaraţia guvernului său că procesul de unificare cu Germania Federală este cea mai importantă responsabilitate asumată.

În 1 iulie 1990, are loc uniunea la nivel de monedă naţională, astfel că marca est-germană este înlocuită de marca vest-germană.

La 5 mai 1990, a început, la Bonn, Conferinţa în format 2+4 a miniştrilor de externe din Germania de Est, Germania de Vest şi din cele patru puteri care după război au avut responsabilitatea asupra statului german. Conferinţa s-a încheiat, după lungi dezbateri aprinse, la 12 septembrie 1990, prin semnarea, la Moscova, a ''Tratatului privind reglementarea definitivă cu privire la Germania'', potrivit https://enrs.eu şi https://legislatie.just.ro. Tratatul a fost semnat de Republica Federală Germania, Republica Democrată Germană, SUA, URSS, Franţa şi Marea Britanie, conform https://www.congress.gov.

La 3 octombrie 1990, Germania Democrată a încetat să mai existe, concretizându-se împlinirea procesului de unificare a statului german în acord cu prevederile Legii Fundamentale a Republicii Federale Germane, iar pe scena internaţională a apărut un singur stat unificat - Republica Federală Germania, conform https://humanities.utah.edu. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: bundesstiftung-aufarbeitung.de

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 08-02-2025 08:00

Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani

La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform

Documentare 08-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Criticul rău este criticul orgolios, cel care vrea să se impună în fața operei, cel care ia față de operă o atitudine de superioritate. Mai degrabă decât un învățător, criticul trebuie să fie elevul operei.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)

Documentare 08-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia Greco-catolice Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia Romano-catolice Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranța a lui Isus, călug. Sfântul Mare Mucenic Teodor S

Documentare 08-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 februarie

Este a 39-a zi a anului 2025. Au mai rămas 326 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 25 m și apune la 17 h 35 m. Luna apune la 04 h 49 m și răsare la 12 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 07-02-2025 14:29

Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2025

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în contextul participării acestuia la summitul informal de la Bruxelles, vizita în România a vicepreședintei executive a Comisiei Europene, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, deschiderea sesiunilor parlamentare la Senat și Camera Deputați

Documentare 07-02-2025 12:27

Săptămâna europeană 3-7 februarie 2025

Reuniunea informală a liderilor UE de la Bruxelles pe tema apărării europene, protestul din apropierea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles privind viitorul industriei europene și locurilor de muncă, semnarea unui pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, lansarea de către Comisia Europeană a unui apel privind contribuții de la păr

Documentare 07-02-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară

* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.

Documentare 07-02-2025 09:30

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007) (7 februarie)

Patriarhul Teoctist, care a păstorit Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani, s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, județul Botoșani. Părinții săi, Marghioala și Dumitru Arăpașu, erau oameni credincioși și evlavioși. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei. A intrat în mănăstire fiind num

Documentare 07-02-2025 09:00

Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards

Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards are loc anul acesta la 7 februarie 2025. Premiile Critics Choice, găzduite de Chelsea Handler, vor fi transmise LIVE de la Barker Hangar din Santa Monica. Emisiunea va fi disponibilă și a doua zi pe serviciul de streaming Peacock. Decernarea premiilor a fost programată inițial pentru data de 12 ianuarie 2025, apoi reprogramată pen

Documentare 07-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ceea ce s-a scris despre mine este, cantitativ, incomparabil mai important decât ceea ce am scris eu însumi. Mă instruiesc citind comentariile care s-au scris până acum despre mine, în așa măsură încât, dacă aș avea memorie și aș fi un spirit metodic, aș putea face o teză de doctorat despre opera mea. Aș putea face chiar, și asta ar f

Documentare 07-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 februarie

Ortodoxe Sf. Ier. Partenie, episcopul Lampsacului; Sf. Cuv. Luca din Elada Greco-catolice Sf. ep. Partenie al Lampsacului; Sf. cuv. Luca Romano-catolice Sf. Richard, rege; Fer. Ana-Maria Adorni, călug. Sfântul Ierarh Partenie este pomenit î

Documentare 07-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 februarie

Este a 38-a zi a anului 2025. Mai sunt 327 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 27 m și apune la 17 h 34 m. Luna apune la 03 h 39 m și răsare la 11 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 06-02-2025 11:00

DOCUMENTAR: 5 ani de la moartea actorului Kirk Douglas (6 februarie)

Actorul Kirk Douglas s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ''pună în scenă''. Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență

Documentare 06-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Interpretul Bob Marley

Bob Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica, potrivit https://www.rollingstone.com/. Și-a început cariera muzicală în cadrul grupului Wailers, pe care artistul l-a format alături de Peter Tosh și Bunny Livingston în 1963. Bob Marley s-a căsători

Documentare 06-02-2025 09:30

Săptămâna Modei de la New York (6-11 februarie 2025)

Săptămâna Modei de la New York (New York Fashion Week - NYFW), eveniment de modelare a culturii, a tendințelor și a evoluției modei americane, se desfășoară în perioada 6-11 februarie 2025. Evenimentul are loc de două ori pe an, în lunile februarie și septembrie, conform https://nyfw.com/. Consi