REPORTAJ/Dâmbovița/Muzeul Poliției, o atracție pentru copii - până și preșcolarii recunosc AK-47; fetele - atrase de uniforme

Muzeul Poliției Române îi încântă pe copiii care îi trec pragul, aceștia fiind atrași de uniforme și de armele expuse, spre mirarea muzeografilor care constată că până și micuții de grădiniță recunosc imediat pușca de asalt AK-47, pe care o știu din jocurile video.
Instituția muzeală, singura de acest gen din țară, se află în Târgoviște, în apropierea Curții Domnești, în aceeași curte cu Muzeul de Istorie și Muzeul de Artă. Copiii care vin aici sunt încântați de uniformele de polițist, iar unii spun că vor să se facă polițiști când vor fi mari, ca să prindă infractori. Armele vechi, insignele, motocicleta de Poliție expusă aici, dar și cele câteva mașini de Poliție din diferite perioade, aflate în curtea muzeului, sunt alte exponate care atrag privirile celor mici.
'Băieții sunt atrași în general de arme și am rămas foarte uimită pentru că și copiii de grădiniță recunosc cea mai performantă armă de asalt din lume, e vorba de AK-47, am înțeles că din jocuri. Fetele sunt atrase mai mult de uniforme. Sunt mulți copii care vor să se facă polițiști, unii doar ca să se îmbrace în uniformă, alții ca să se joace cu armele, dar majoritatea ca să îi prindă pe infractori', a declarat pentru AGERPRES muzeograful Cristina Nica.
Vizitatorii Muzeului Poliției Române găsesc aici tot felul de obiecte datând de la începutul secolului al XIX-lea până în prezent: arme albe și de foc, uniforme, documente, medalii, insigne, fanioane, plachete. Cea mai veche uniformă este de la începutul secolului al XIX-lea, o uniformă de arnăut.
'Cea mai veche uniformă este deosebită pentru că pe ea se află și cele trei culori întâlnite abia mai târziu pe drapelul românesc. Cea mai importantă uniformă, din punctul meu de vedere, este însă o uniformă de comisar de poliție de perioada interbelică care se zice că ar fi aparținut marelui general Dumitru Ceacanica, considerat cel mai mare polițist criminalist de la noi din țară', spune Cristina Nica.
La muzeu sunt expuse și alte uniforme ale polițiștilor români, dar și alte agenților de poliție ale multor altor țări. Puteți găsi aici și uniforma primei femei ofițer de poliție din Târgoviște, Irina Atanasiu.
De asemenea sunt amenajate zone dedicate marilor polițiști criminaliști din România.
'Este zona dedicată generalul Ion Anghelescu, cel care a fost directorul Institutului de Criminalistică din București, doctor în criminalistică, autor a multor cărți și articole, atât în țară, cât și în străinătate, inventator. Multe dintre invențiile lui încă se folosesc de către criminaliștii din întreaga lume. Și este unul dintre primii polițiști români care a lucrat cu poligraful', povestește muzeograful.
Muzeul deține și obiecte confiscate de la infractori, care sunt prezentate publicului în expoziții temporare. Cele mai vechi arme din colecția muzeului sunt pistoale cu cremene, apoi pistoale capsiere folosite în perioada domnitorului Alexandru Ioan Cuza, revolvere cu butoiaș care au apărut începând cu perioada Războiului de Independență, apoi arme care se folosesc în prezent de oamenii legii.
Cum urci scările la etaj, vezi un panou pe care scrie 'Crimă'. Este o secțiune - poate mai puțin recomandată copiilor - unde sunt informații despre cel mai cunoscut criminal în serie din România, Ion Rîmaru.
'Acolo este expus cel mai cunoscut criminal în serie de la noi din țară, este vorba de Ion Rîmaru, cel care în perioada anilor șaptezeci ataca noaptea, de obicei când era vreme urâtă, pe ploaie sau furtună, femei care mergeau singure pe stradă. (...) În perioada respectivă s-au luat măsuri deosebite pentru prinderea lui, toți șoferii de taxi din București au fost înlocuiți cu polițiști sub acoperire, la fel în stațiile de tramvai, de autobuz. Seara erau astfel de polițiști chiar și în restaurante, baruri - studenți la școala de ofițeri și polițiști sub acoperire. Au fost chiar și femei-polițist care au jucat rolul momelii, dar el n-a fost prins așa, a fost prins pentru că la ultimul caz și a pierdut adeverința medicală', relatează muzeograful Cristina Nica.
Aceasta amintește cum a fost prins Rîmaru.
'Pe atunci doctorii scriau cu stiloul și din cauza sângelui și a zăpezii nu se mai vedeau datele scrise de doctor pe adeverința medicală pierdută de Rîmaru, dar se vedea că a fost tipărită de Spitalul Universitar din București, se mai vedeau două cifre din numărul de înregistrare și una dintre cifre nu era sigur că e 6 sau 8. În toate combinațiile de cele două cifre s-a ajuns la concluzia că este vorba de Ion Rîmaru, student la medicină veterinară. A fost prins, judecat, condamnat la moarte și executat prin împușcare. În acest caz avem un alt element inedit, s-a reușit realizarea unui portret robot după urma dinților, această urmă fiind prelevată după mușcătura făcută primei victime', precizează Cristina Nica.
Clădirea muzeului, ridicată la începutul secolului al XVIII-lea, are o mare valoare artistică și istorică, fiind refăcută în stil neoclasic între anii 1867 și 1893.
'Casa a fost construită inițial, mult mai devreme, în anul 1701, din inițiativa domnitorului Constantin Brâncoveanu pe locul alteia mai vechi care a aparținut lui Grama Stolnicul. Va fi numită 'Casa coconilor', adică a fiilor domnitorului', se arată pe site-ul Poliției Române.
De clădire se leagă și numele poetului Grigore Alexandrescu, despre care se crede că ar fi învățat la școala care a funcționat aici pe la 1800. Construcția a avut, în timp, diverse funcționalități și a suferit unele modificări. Beciul, având o structură specifică epocii brâncovenești, s-a păstrat intact în forma din timpul domnitorului.
Edificiul a rămas, o vreme, în paragină și necesită și acum lucrări de renovare, dar cei de la muzeu speră să intre într-un amplu program de reabilitare - și ar fi semnale în acest sens - pentru ca unicul muzeu al Poliției din țară să aibă un sediu pe măsură. AGERPRES/(AS - redactor: Cornelia Dumitru, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M
Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică
Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.
CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu
REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului
În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.
Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu
Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu
Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian
Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos
Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă
ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas
Pastorala de Paști a Patriarhului Daniel: Lumina și bucuria Învierii lui Hristos dau sens istoriei universale
Învierea lui Hristos și învierea morților - înțelesuri dogmatice și pastorale Pastorala de Sfintele Paști 2025 Hristos a înviat! 'Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul, și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, și cei ce vor auzi vor învia' (Ioan 5, 25)
Actrița Coca Bloos - Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Radio România Cultural
Actrița Coca Bloos a primit Premiul pentru întreaga activitate, miercuri seara, a cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Un Premiu de excelență i-a fost acordat lui Ion Grigorescu, pentru întreaga sa contribuție la arta contemp
Spectacolul extraordinar 'Săptămâna Patimilor' - joi, în Aula Magna a Universității Politehnica din București
Corul Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin' susține, joi, concertul extraordinar 'Săptămâna Patimilor' în Sala Aula Magna a Universității Politehnica București. Potrivit site-ului madrigal.ro, evenimentul face parte din turneul de Paște 'Săptămâna Patimilor', care a debutat pe 1 aprilie la C