logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

REPORTAJ/Dâmbovița/Muzeul Poliției, o atracție pentru copii - până și preșcolarii recunosc AK-47; fetele - atrase de uniforme

Image

Muzeul Poliției Române îi încântă pe copiii care îi trec pragul, aceștia fiind atrași de uniforme și de armele expuse, spre mirarea muzeografilor care constată că până și micuții de grădiniță recunosc imediat pușca de asalt AK-47, pe care o știu din jocurile video.

 

Instituția muzeală, singura de acest gen din țară, se află în Târgoviște, în apropierea Curții Domnești, în aceeași curte cu Muzeul de Istorie și Muzeul de Artă. Copiii care vin aici sunt încântați de uniformele de polițist, iar unii spun că vor să se facă polițiști când vor fi mari, ca să prindă infractori. Armele vechi, insignele, motocicleta de Poliție expusă aici, dar și cele câteva mașini de Poliție din diferite perioade, aflate în curtea muzeului, sunt alte exponate care atrag privirile celor mici.

'Băieții sunt atrași în general de arme și am rămas foarte uimită pentru că și copiii de grădiniță recunosc cea mai performantă armă de asalt din lume, e vorba de AK-47, am înțeles că din jocuri. Fetele sunt atrase mai mult de uniforme. Sunt mulți copii care vor să se facă polițiști, unii doar ca să se îmbrace în uniformă, alții ca să se joace cu armele, dar majoritatea ca să îi prindă pe infractori', a declarat pentru AGERPRES muzeograful Cristina Nica.


Vizitatorii Muzeului Poliției Române găsesc aici tot felul de obiecte datând de la începutul secolului al XIX-lea până în prezent: arme albe și de foc, uniforme, documente, medalii, insigne, fanioane, plachete. Cea mai veche uniformă este de la începutul secolului al XIX-lea, o uniformă de arnăut.

'Cea mai veche uniformă este deosebită pentru că pe ea se află și cele trei culori întâlnite abia mai târziu pe drapelul românesc. Cea mai importantă uniformă, din punctul meu de vedere, este însă o uniformă de comisar de poliție de perioada interbelică care se zice că ar fi aparținut marelui general Dumitru Ceacanica, considerat cel mai mare polițist criminalist de la noi din țară', spune Cristina Nica.

La muzeu sunt expuse și alte uniforme ale polițiștilor români, dar și alte agenților de poliție ale multor altor țări. Puteți găsi aici și uniforma primei femei ofițer de poliție din Târgoviște, Irina Atanasiu.



De asemenea sunt amenajate zone dedicate marilor polițiști criminaliști din România.

'Este zona dedicată generalul Ion Anghelescu, cel care a fost directorul Institutului de Criminalistică din București, doctor în criminalistică, autor a multor cărți și articole, atât în țară, cât și în străinătate, inventator. Multe dintre invențiile lui încă se folosesc de către criminaliștii din întreaga lume. Și este unul dintre primii polițiști români care a lucrat cu poligraful', povestește muzeograful.


Muzeul deține și obiecte confiscate de la infractori, care sunt prezentate publicului în expoziții temporare. Cele mai vechi arme din colecția muzeului sunt pistoale cu cremene, apoi pistoale capsiere folosite în perioada domnitorului Alexandru Ioan Cuza, revolvere cu butoiaș care au apărut începând cu perioada Războiului de Independență, apoi arme care se folosesc în prezent de oamenii legii.

Cum urci scările la etaj, vezi un panou pe care scrie 'Crimă'. Este o secțiune - poate mai puțin recomandată copiilor - unde sunt informații despre cel mai cunoscut criminal în serie din România, Ion Rîmaru.


'Acolo este expus cel mai cunoscut criminal în serie de la noi din țară, este vorba de Ion Rîmaru, cel care în perioada anilor șaptezeci ataca noaptea, de obicei când era vreme urâtă, pe ploaie sau furtună, femei care mergeau singure pe stradă. (...) În perioada respectivă s-au luat măsuri deosebite pentru prinderea lui, toți șoferii de taxi din București au fost înlocuiți cu polițiști sub acoperire, la fel în stațiile de tramvai, de autobuz. Seara erau astfel de polițiști chiar și în restaurante, baruri - studenți la școala de ofițeri și polițiști sub acoperire. Au fost chiar și femei-polițist care au jucat rolul momelii, dar el n-a fost prins așa, a fost prins pentru că la ultimul caz și a pierdut adeverința medicală', relatează muzeograful Cristina Nica.

Aceasta amintește cum a fost prins Rîmaru.

'Pe atunci doctorii scriau cu stiloul și din cauza sângelui și a zăpezii nu se mai vedeau datele scrise de doctor pe adeverința medicală pierdută de Rîmaru, dar se vedea că a fost tipărită de Spitalul Universitar din București, se mai vedeau două cifre din numărul de înregistrare și una dintre cifre nu era sigur că e 6 sau 8. În toate combinațiile de cele două cifre s-a ajuns la concluzia că este vorba de Ion Rîmaru, student la medicină veterinară. A fost prins, judecat, condamnat la moarte și executat prin împușcare. În acest caz avem un alt element inedit, s-a reușit realizarea unui portret robot după urma dinților, această urmă fiind prelevată după mușcătura făcută primei victime', precizează Cristina Nica.

Clădirea muzeului, ridicată la începutul secolului al XVIII-lea, are o mare valoare artistică și istorică, fiind refăcută în stil neoclasic între anii 1867 și 1893.



'Casa a fost construită inițial, mult mai devreme, în anul 1701, din inițiativa domnitorului Constantin Brâncoveanu pe locul alteia mai vechi care a aparținut lui Grama Stolnicul. Va fi numită 'Casa coconilor', adică a fiilor domnitorului', se arată pe site-ul Poliției Române.

De clădire se leagă și numele poetului Grigore Alexandrescu, despre care se crede că ar fi învățat la școala care a funcționat aici pe la 1800. Construcția a avut, în timp, diverse funcționalități și a suferit unele modificări. Beciul, având o structură specifică epocii brâncovenești, s-a păstrat intact în forma din timpul domnitorului.

Edificiul a rămas, o vreme, în paragină și necesită și acum lucrări de renovare, dar cei de la muzeu speră să intre într-un amplu program de reabilitare - și ar fi semnale în acest sens - pentru ca unicul muzeu al Poliției din țară să aibă un sediu pe măsură. AGERPRES/(AS - redactor: Cornelia Dumitru, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 797

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Cultura - Media 21-05-2025 05:25

Începe cea de-a zecea ediție a Festivalului de Teatru Idiș TES FEST

Cea de-a zecea ediție a Festivalului de Teatru Idiș - TES FEST începe miercuri și se desfășoară până pe 30 mai la București, unul dintre cei mai apreciați actori, regizori și interpreți de limbă idiș din lume Avi Hoffman fiind invitat la eveniment de Teatrul Evreiesc de Stat. Ediția din acest an a festivalului, una aniversară, coin

Cultura - Media 20-05-2025 18:23

Vâlcea: Carte dedicată Râmnicului din perioada medievală, lansată la împlinirea a 637 de ani de la atestarea orașului

O carte despre Râmnicu Vâlcea în perioada medievală a fost lansată marți, ziua în care se împlinesc 637 de ani de la prima atestare documentară a orașului, printre multele date și fapte adunate între paginile ei regăsindu-se și textele integrale ale hrisoavelor emise de cancelaria domnitorului Mircea cel Bătrân în care

Cultura - Media 20-05-2025 17:23

Timiș: Recital dedicat centenarului compozitorului francez Erik Satie

Institutul Francez Român (IFR) din Timișoara invită publicul, miercuri seara, de la ora 19:00, la Sinagoga Cetate din orașul de pe Bega, la un recital de excepție susținut de pianistul francez Maxime Zecchini, dedicat comemorării a 100 de ani de la moartea compozitorului Erik Satie. Programul oferă o călătorie sonoră prin rafinamentul și

Cultura - Media 20-05-2025 16:30

Spectacolul 'Lucia di Lammermoor' de Gaetano Donizetti - duminică, la ONB

Spectacolul 'Lucia di Lammermoor' de Gaetano Donizetti, premieră a Teatrului Național de Operă și Operetă 'Nae Leonard' din Galați, va fi prezentat, duminică, de la ora 19:00, la Bucharest Opera Festival, informează un comunicat transmis, marți, AGERPRES. Producția își are premiera programată la Galați tot în luna iunie, regia purt&

Cultura - Media 20-05-2025 15:21

Timiș: Descoperiri arheologice în premieră pentru Muzeul Național al Banatului - un centru industrial de dinaintea industrializării moderne

Arheologii Muzeului Național al Banatului (MNB) care lucrează la descărcările arheologice de pe tronsonul feroviar Timișoara Est - Lugoj au descoperit, în premieră pentru zona Banatului, mai multe cuptoare de purificare a fierului, folosite în diferite ere istorice, ceea ce arată că zona era un adevărat centru industrial înaintea industrializării mo

Cultura - Media 20-05-2025 12:45

Expoziția 'București. O stratigrafie în hărți și planuri' - de miercuri, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Expoziția 'București. O stratigrafie în hărți și planuri' se va deschide miercuri, începând cu ora 18:00, la sediul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV). Potrivit unui comunicat al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), expoziția propune o explorare a istoriei urbane a Bucureștiului, &i

Cultura - Media 20-05-2025 10:51

Buzău: Piața Daciei va găzdui cea de-a IV-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus Radio România

Timp de patru zile, în Piața Daciei din centrul municipiului Buzău se va desfășura cea de-a IV-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus, unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite evenimente din România care aduc într-un singur loc, cititori, scriitori și edituri consacrate. Ediția din acest an a Târgului de

Cultura - Media 20-05-2025 10:43

Teatrul Masca sărbătorește, în weekend, 35 de ani de activitate

Un manifest artistic, două spectacole, o galerie VR, tururi performative, lansări și seri de muzică sunt programate, de vineri până duminică, în cadrul evenimentului 'Masca 35', în care Teatrul Masca aniversează 35 de ani de activitate. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES, fiecare zi i

Cultura - Media 20-05-2025 09:07

Zilele Teatrului Muzical Ambasadorii - de vineri până duminică, la Palatul Național al Copiilor

Cea de-a cincea ediție a Zilelor Teatrului Muzical Ambasadorii va avea loc de vineri până duminică, la Palatul Național al Copiilor. Potrivit unui comunicat, transmis marți AGERPRES, scena Palatului Național al Copiilor devine locul unde teatrul, muzica și magia se împletesc într-un program artistic variat, ce include spectac

Culte 20-05-2025 05:20

Încep evenimentele liturgice dedicate hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Constantin și Elena'

Celebrarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' va debuta, marți, cu Slujba Privegherii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, urmând să oficieze miercuri Sfânta Liturghie. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Rom&a

Cultura - Media 19-05-2025 16:02

MNAR lansează concursul pentru acordarea Bursei Bonte

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Fundația Bonte, organizează, în perioada 20 mai - 22 iulie, concursul pentru acordarea Bursei Bonte pentru cercetarea patrimoniului artistic al MNAR. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, bursa, aflată la cea de-a treia ediție, se adresează cercetătorilor cu studii doctorale &ic

Cultura - Media 19-05-2025 13:10

Regizorul Alexander Hausvater despre 'Cântarea Cântărilor': E un spectacol total modern

Spectacolul 'Cântarea Cântărilor' este absolut universal, total modern, jumătate în limba idiș, jumătate este în imagini - muzică și dans, a declarat regizorul Alexander Hausvater. 'Spectacolul în sine cred că e ceva total diferit de ce am făcut până acum, total diferit de ceea ce teatrul acesta

Cultura - Media 19-05-2025 12:28

Gorj: Cea de-a 58-a ediție a Festivalului Folcloric Păstoresc 'Urcatul oilor la munte', în weekend la Novaci

Cea de-a 58-a ediție a Festivalului Folcloric Păstoresc 'Urcatul oilor la munte' va avea loc, în perioada 24 - 25 mai, la Novaci, anunță, luni, reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj. Potrivit unui comunicat de presă transmis de purtătorul de cuvânt al CJCPCT G

Cultura - Media 19-05-2025 11:11

Ministerul Culturii digitalizează patrimoniul cultural național prin proiectul ePatrimoniu; finanțare de 24,6 milioane euro

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță semnarea contractului de finanțare pentru proiectul ePatrimoniu, o inițiativă strategică menită să transforme modul în care patrimoniul cultural este administrat și valorificat în România. 'Cu o valoare eligibilă de 122.807.086,18 lei (24.683.353 euro)

Culte 18-05-2025 17:09

Alba: Episcopul Cristian Crișan a reprezentat Biserica Unită cu Roma la slujba de la Vatican de inaugurare a noului papă

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentată, duminică, la slujba inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, de către Episcopul auxiliar Cristian Crișan al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Potrivit Arhieparhiei, la celebrarea de la Vatican a fost prezent duminică și Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de