REPORTAJ/Vâlcea: Muzeul Satului de la Bujoreni păstrează peste 70 de monumente de arhitectură populară, unele unicat

Locul în care se păstrează cel mai bine tradiţia şi arta populară din Vâlcea - Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni - a sărbătorit luna aceasta 50 de ani de la deschiderea oficială, fiind printre primele instituţii muzeale în aer liber realizate în ţară şi deţinătorul unui patrimoniu arhitectural deosebit, care include cea mai veche biserică din lemn din Oltenia şi prima şcoală de tip Spiru Haret expusă într-un astfel de muzeu.
Înfiinţat în 1966 printr-o decizie a autorităţilor culturale de la acea vreme, muzeul s-a constituit în jurul unei cule de la începutul secolului al XIX-lea din comuna Bujoreni, ca o staţiune etnografică de cercetare pentru cei interesaţi de patrimoniul material şi imaterial din zonele rurale şi de găsirea unor monumente de arhitectură populară deosebite în Vâlcea, potrivit directorului Muzeului Judeţean "Aurelian Sacerdoţeanu", Claudiu Tulugea.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
"A fost făcută o cerere de către conducerea de atunci a Muzeului Judeţean Vâlcea către Comitetul de Stat pentru Cultura Socialistă, pentru un aviz favorabil pentru înfiinţarea unei secţii de etnografie în comuna Bujoreni. După 1967, 1968 a început restaurarea Culei Bujoreanu, în jurul căreia s-a constituit Muzeul Satului Vâlcean. În anii '70 a fost definitivată restaurarea, dar între timp au început să fie transferate monumente de arhitectură vernaculară din judeţul Vâlcea, aici, în comuna Bujoreni, luând fiinţă ceea ce se cheamă astăzi generic Muzeul Satului Vâlcean, pentru că oficial se numeşte Secţia de etnografie, secţie componentă a Muzeului Judeţean 'Aurelian Sacerdoţeanu' Vâlcea, constituit ca o staţiune de cercetare etnografică, unde cei care doresc să facă cultură tradiţională şi să studieze arta populară pot să o facă fără nicio restricţie", a precizat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Judeţean Vâlcea.
Cel care a venit cu ideea realizării acestui spaţiu în aer liber, unde lumea satului de odinioară să fie păstrată pentru generaţiile viitoare, a fost un profesor care a lansat şi ipoteza că actualul imn naţional "Deşteaptă-te, române!" s-a cântat pentru prima dată într-un cadru oficial la Râmnicu Vâlcea, dar care a contribuit esenţial şi la înfiinţarea unor edificii culturale importante din judeţ, între care Memorialul "Nicolae Bălcescu" şi Complexul muzeistic "Culele de la Măldăreşti".
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
"Ideea asta a pornit de la un om local, vâlcean şi bujorean de fel, Vasile Roman, care a făcut studiile universitare la Cluj şi, bineînţeles, că acolo a văzut muzeul din Parcul Vuia şi a venit cu ideea aici şi, fiind vicepreşedinte al sfatului raional Râmnicu Vâlcea, a cerut ajutorul experţilor din Bucureşti (...). Atunci nu ne gândeam la ce o să devină acest loc, că eram la început, dar speram să fie cumva de aceeaşi talie precum muzeele similare din judeţele vecine", spune Nicolae Georgescu, unul dintre oamenii care s-au implicat de la început în acest proiect.
"Sunt aici de când era iarbă goală. În '69, am început trasferul primelor unităţi - casa de la Măldăreşti 'Belciu Maria' şi casa de la Tomşani. Pe urmă au urmat şi altele... A fost greu, pentru că în 1969, ţin minte, nu erau şosele asfaltate, nu erau mijloace de transport şi ne ajutam cum puteam, cu ajutorul maşinilor, al basculantelor de la Hidrocentrala Ciunget... Când veneau de acolo încoace goale, ne încărcau şi nouă materialele şi le aduceau aici. Aşa am adus în acest muzeu, în 1970, 300 de metri cubi de lemn de brad şi molid de pe Valea Latoriţei, de la Ciunget, şi stejar cu care am construit aceste case", a mai spus fostul muzeograf vâlcean, restaurator al multor dintre casele aflate acum la muzeul de la Bujoreni.
În prezent, Muzeul Satului Vâlcean are în componenţă circa 12.000 de piese muzeistice şi peste 70 de monumente de arhitectură populară - de la case ţărăneşti, o şcoală primară, biserici din lemn şi chiar un han şi până la pătule, hambare, ateliere meşteşugăreşti şi multe alte anexe din gospodăria tradiţională a ţăranului vâlcean de acum 100 şi chiar 200 de ani, toate amplasate în cadrul natural în aşa fel încât să reconstituie fidel o aşezare rurală tradiţională din cel mai vechi judeţ din România.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
"Muzeul Satului Vâlcean a fost creat şi dezvoltat ca un sat adevărat, cu toate instituţiile socio-culturale. La noi nimic nu este betonat, nimic nu este asfaltat. Totul te duce în atmosfera unui sat tradiţional românesc de secol al XIX-lea şi tot ce se întâmplă aici te face practic să te întorci la origini. Sunt case aduse din tot judeţul Vâlcea, din toate subzonele reprezentative ale judeţului. Vorbim aici de două zone distincte etnografice - Ţara Loviştei şi zona Vâlcea, care la rândul ei se împarte în diferite subzone etnografice. Şcoala primară de care amintiţi este o şcoală de tip Spiru Haret, de sfârşit de secol XIX şi început de secol XX, cu care noi ne mândrim pentru că este prima instituţie de acest gen apărută într-un muzeu în aer liber din România. La fel şi Hanul lui Bogdan din comuna Malaia, datat din 1889, e un monument extraordinar şi e primul han-cârciumă transferat într-un muzeu în aer liber din România. Iar ceea ce nu ştie multă lume este faptul că toate aceste case nu sunt refăcute. Ele sunt originale. Au fost demontate bucată cu bucată şi remontate aici, pentru a le arăta generaţiilor viitoare şi peste 100 de ani cum se trăia odinioară în satul românesc", a precizat şeful secţiei de etnografie din cadrul Muzeului Judeţean "Aurelian Sacerdoţeanu" Vâlcea, Ionuţ Dumitrescu, cel care are acum în grijă acest muzeu.
Cele mai multe dintre construcţiile expuse au fost aduse încă din primii ani de la înfiinţarea muzeului, dar şi în ultimele decenii s-au mai făcut achiziţii, printre cele mai importante fiind lăcaşul de cult strămutat în 2009 din comuna Pietrari, considerat a fi cea mai veche biserică din lemn din Oltenia, dar şi unicat datorită arhitecturii aparte pe care o are.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
"Este vorba de o biserică de la jumătatea secolului al XVI-lea, 1546 dacă nu mă înşel, care a fost adusă de la Angheleşti, din comuna Pietrari şi care este unicat pentru simplul motiv că seamănă foarte bine cu bisericile care au arhitectură primară, tip navă. Este destul de interesantă pentru că se pare că este şi mai veche decât jumătatea secolului al XVI-lea, ea fiind demontată şi transferată, dar nu ştim concret de unde, în satul Angheleşti", a adăugat directorul Muzeului Judeţean Vâlcea.
Muzeografii vâlceni spun că au în vedere şi alte construcţii vechi din judeţ care să fie aduse la Bujoreni, mai ales din zona Bălceşti, care este mai puţin reprezentată în cadru muzeului.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
"Avem o listă de aşteptare. Din păcate, multe dintre aceste monumente sunt într-o stare avansată de degradare, iar dacă nu reuşim să recuperăm măcar jumătate din piesele originale, deja nu poţi să mai spui că este de patrimoniu, că este monument", a mai spus directorul Muzeului Judeţean Vâlcea.
Vizitatorii sunt aşteptaţi în această perioadă la Muzeul Satului pentru a admira, la şcoala din incinta muzeului, o expoziţie de cămăşi tradiţionale, pe care muzeografii vâlceni le-au scos special pentru această aniversare din lada de zestre pe care o deţin. AGERPRES/ (AS- autor: Ramona Dincă, editor: Anamaria Constantin, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European
Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc
Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și
Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele
O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B
Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași
Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est
Prezidențiale2025/ FJSC face un apel la întreaga societate să trateze cu deplin respect reprezentanții mass-media și comunicatorii publici
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București le transmite sprijinul său și le mulțumește tuturor jurnaliștilor, lucrătorilor media și comunicatorilor publici care și în această perioadă de campanie electorală marcată de tensiuni sociale majore, cu prețul unor eforturi, de multe ori, nu doar profesionale, ci și personale, informea
Bihor: Festivalul Sounds of Oradea (13 - 15 iunie), cu zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan
Cele trei zile ale Festivalul 'Sounds of Oradea' (13 - 15 iunie) vor aduce în oraș nume sonore ale scenei internaționale, în trei stiluri muzicale complet diferite: zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan, concerte ce vor avea loc în trei locații emblematice ale orașului: Piața Unirii, Teatrul Regina Maria și Bazilica Romano-Ca
Ministerul Culturii - la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic
Ministerul Culturii participă, de joi și până luni, la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic, invitații ministerului fiind poeta Ruxandra Novac, traducătorul Victor Ivanovici și istoricul Florin Marineskou. Standul României este amplasat în Pavilionul 13, poziția 119, în imediata ve
Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată' - din 16 mai, la Palatul Suțu
Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată', care propune descoperirea poveștii unei clădiri emblematice de pe Strada Șelari nr. 4, dispărută din peisajul urban, dar readusă la viață prin intermediul unei cercetări arheologice minuțioase, se va deschide, pe 16 mai, la Palatul Suțu. Proiectul își propune să prezinte
Vâlcea: Bătălia de la Benești, reconstituită după 200 de ani la Conacul Otetelișanu
Conacul Otetelișanu din Bălcești, locul unde a copilărit Petrache Poenaru, inventatorul stiloului, își va deschide larg porțile în acest weekend pentru turiștii interesați de istorie, care sunt invitați să participe la reeditarea celebrei Bătălii de la Benești din martie 1821. Organizatorii evenimentului sunt cei de la Asociația Historia Renascita
Sibiu: Vizitatorii vor avea acces gratuit la Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor
Vizitatorii au ocazia să vadă gratuit Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor, în data de 17 mai, a anunțat managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, Raluca Teodorescu. 'Din cauza faptului că în 12 mai se împlinesc 130 de ani de la fondarea Muzeului de Științele Naturii, noi am luat decizia să part
Hunedoara: Prima femeie globe-trotter din România își va prezenta amintirile la evenimentul 'Întâlnirile Altfel'
Prima femeie din România care a făcut turul țării pe jos, în anul 1988, și apoi a străbătut 120 de state din lumea întreagă, parcurgând peste 300.000 de kilometri, este invitata ediției inaugurale a evenimentului 'Întâlnirile Altfel', care va avea loc vineri, 9 mai, la Exploatarea Culturală Petrila, în sala de pompe a
Bihor: 'Visuri pe aripi de vioară'... Stradivarius, cu Răzvan Stoica și dirijorul Alvin Arumugam, la Filarmonica orădeană
Concertul simfonic săptămânal de joi, 8 mai, al Filarmonicii de stat orădene se numește 'Visuri pe aripi de vioară', la a cărui reușită își vor da concursul violonistul invitat Răzvan Stoica și o vioară Stradivarius, orchestra simfonică și concert-maestrul Nagy Kalman, sub bagheta dirijorului Alvin Arumugam, directorul muzical al Musicians' Initiative