BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala Ecimiadzin din Armenia

Catedrala Ecimiadzin este cel mai vechi lăcaş de cult creştin din Armenia, situat lângă capitala Erevan. Datează din secolul al IV-lea şi este printre cele mai vechi exemple de arhitectură creştină din întreaga lume, fiind considerată, de mulţi arhitecţi şi constructori cea mai veche catedrală creştină din lume.
Deşi actualul sanctuar a fost ridicat în anii 1600, rămăşiţele altarului din secolul al IV-lea au fost dezgropate sub structura actuală. Dovezile arheologice din interiorul criptei Catedralei Etchmiadzin sugerează că edificiul a fost construit intenţionat pe locul unui altar de foc păgân. Săpăturile ulterioare, realizate între 1955-1959, au scos la iveală ruinele unei biserici creştine vechi, cu pereţi interiori din piatră şi lemn, potrivit armenianchurch.us/etchmiadzin.
Oraşul Vagharshapat, denumit astăzi mai frecvent "Etchmiadzin", a fost fondat în timpul domniei regelui arsacid Vagharsh I (117-140 d.Hr.). În timpul domniei lui Tiridates al III-lea (298 - 330 d.Hr.), creştinismul a fost adoptat ca religie de stat a Armeniei, iar Tiridates însuşi s-a convertit, în 301 d.Hr., în palatul regal de la Vagharshapat, conform legendelor şi istoricilor armeni.
Construcţia Catedralei Etchmiadzin, din anii 301-303, a fost iniţiată de Grigor Lousavorici (primului patriarh armean, Sfântul Grigorie Luminatorul), fondatorul Bisericii apostolice armene în Vagharshapat, capitala de atunci şi centrul religios al Armeniei. A fost construită din lemn sub formă de bazilică, dedicată Fecioarei Maria şi a fost numită "Etchmiadzin" sau "descendenţa (echnel) singurului născut (miatsin)". A devenit sediul Catolicatului întregii naţiuni armene în secolul al IV-lea, scrie site-ul www.armenianchurch.org.
Catedrala Etchmiadzin a fost reconstruită mai degrabă după un plan pătrat decât pe cel al planului longitudinal al bisericii mai vechi şi al altor bazilici creştine. Evenimentele politice au provocat distrugerea parţială a construcţiei iniţiale, o bazilică cu boltă, potrivit UNESCO, determinând, în 483, reconstruirea şi transformarea într-o clădire în formă de cruce cu o cupolă.
În 618, cupola de lemn a fost înlocuită cu o cupolă de piatră, care a rezistat aproape neschimbată până în prezent. Aceasta este susţinută de patru piloni masivi, conectaţi la pereţii exteriori. Arcadele din partea de nord datează din secolele IV-V. Templul a fost un loc sacru de pelerinaj pentru toţi armenii mai bine de 17 secole şi poartă secretul eternităţii pentru poporul armean. Din secolul al V-lea până la mijlocul secolului al VII-lea d.Hr., oraşul Etchmiadzin a crescut rapid, dezvoltându-se într-un centru major de cultură şi pelerinaj.
Proiecte de construcţie şi restaurare au avut loc în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, redând o oarecare strălucire vechii catedrale. Clopotniţa cu trei etaje, construită la intrarea din vest, datează din secolul al XVII-lea. Rotondele cu şase coloane susţinute de fundaţii pe patru piloni, construite la începutul secolului al XVIII-lea, în partea opusă faţă de absidele de nord, est şi sud, conferă aspectul unei catedrale cu cinci domuri. Frescele minunate din interiorul catedralei au fost finalizate de pictorul Naghash Hovnatan între 1712-1721.
Catedrala are 33 m lungime şi 30 m lăţime, cu o înălţime de peste 20 m. Ca urmare a renovărilor şi restaurărilor de-a lungul a mai multor secole, exteriorul Catedralei Etchmiadzin este un amestec de stiluri arhitecturale şi artistice armeneşti. De remarcat în mod deosebit sunt reliefurile de pe peretele de nord al catedralei, care îi înfăţişează pe Sfântul Apostol Pavel şi Sfântul Theclas. Unele dintre crucile sculptate în secolul al V-lea sunt încă vizibile în pereţi.
Decoraţia interioară a Catedralei a fost terminată în secolul al XVIII-lea şi este un exemplu impresionant de lux bizantin şi diverse ornamente florale de nuanţe portocaliu-roşu şi albastru-liliac. Frescele sunt mai recente, realizate de artizani armeni, care pe lângă ornamente şi alte decoraţiuni, au pictat diverse scene bazate pe Sfânta Scriptura, şi peste 120 de portrete cu imagini de sfinţi şi apostoli. În anii următori au fost distruse multe fresce. În secolul al XX-lea a fost efectuată o restaurare minuţioasă. Coloanele şi arcadele care susţin cupola au fost întărite, iar cupola în sine a fost îmbrăcată cu plumb. A fost construit noul altar de marmură. Marmura a fost folosită şi pentru podeaua bisericii. Frescele vechi din interiorul templului au fost renovate şi adăugate altele noi. În nişe au fost instalate un număr de khachkars (o bucată de piatră împodobită cu o cruce ce depăşeşte o rozetă sau un disc solar, şi cu modele elaborate de frunze, struguri, rodii). Din 2010, khachkars, datorită simbolismului şi măiestriei execuţiei, au fost înscrise în lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial, potrivit armenianchurch.us/etchmiadzin.
Trăsătura distinctivă a catedralei este că aici sunt încă trei altare pe lângă cel principal. Două dintre ele sunt situate în nişele de nord şi de sud. Celălalt este în centru şi marchează locul sfânt unde Hristos a coborât şi i-a poruncit Sfântului Grigorie Iluminatorul să construiască templul pe acest loc, potrivit www.advantour.com/armenia/echmiadzin.
Cele mai importante relicve ale Sfintei Biserici Apostolice Armene sunt păstrate în Catedrala Etchmiadzin: Sfânta Lance "Geghard"; mâna dreaptă a Sfântului Apostol Tadeu; mâna dreaptă a Sfântului Grigorie Iluminatorul; fragmente din Arca lui Noe şi din Crucea cea Adevărată; moaştele Sf. Hovhannes Karapet, ale Apostolilor Petru şi Andrei, ale Evangheliştilor Matei şi Marcu; moaştele Sf. Gayane şi Sf. Hripsime; mâna dreaptă a Patriarhului Iacob de Nisibis; moaşte ale Sfântului Ghevork Războinicul, moaştele lui Nicolae Făcătorul de Minuni. Manuscrisele armeneşti şi lucrări excepţionale de artă antică şi modernă au fost păstrate în Sfântul Scaun Etchmiatsin de secole, potrivit armenianchurch.us/etchmiadzin.
Datorită importanţei sale în istoria religioasă şi culturală a poporului armean, ansamblului ce cuprinde Catedrala Ecimiadzin, Biserica Sf. Gayane, Biserica Sf. Hripsime şi ruinele arheologice ale Catedralei Zvartnots, a fost desemnat ca parte a zonei patrimoniului mondial UNESCO în anul 2000. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.armenianchurch.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru