#Ucraina: Kievul alertează asupra unei penurii de muniţii; Parisul lansează o coaliţie de ''artilerie''

Aliaţii Ucrainei au lansat joi la Paris o coaliţie de "artilerie" pentru a răspunde unor nevoi stringente în materie de arme ale Kievului, care a alertat asupra unei "penurii de muniţii" înainte de împlinirea a doi ani de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, relatează France Presse.
"Penuria de muniţii este o problemă foarte reală şi presantă cu care forţele noastre armate se confruntă în prezent", a scris ministrul ucrainean al apărării, Rustam Umerov, pe reţeaua de socializare X (ex-Twitter) cu ocazia lansării unei "coaliţii de artilerie", condusă de Franţa şi SUA. "Trebuie să consolidăm capacităţile de apărare ucrainene pentru a proteja lumea liberă împotriva ameninţării ruse", a afirmat el.
"Coaliţia" de artilerie lansată joi este una din componentele Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, aşa-numitul Grup de la Ramstein, care reuneşte peste 50 de ţări în mai multe subgrupe, de la deminare până la apărarea antiaeriană.
"Nu există alternativă la artileria modernă, trebuie să ne continuăm eforturile şi să ne creştem producţia de muniţii", a declarat ministrul ucrainean al apărării într-o videoconferinţă în cadrul ceremoniei de deschidere, după ce şi-a anulat vizita "din raţiuni de securitate".
Franţa a anunţat cu această ocazie că va "debloca o sumă de 50 milioane de euro" pentru a "achiziţiona 12 (tunuri) Caesar" suplimentare - ceea ce va ridica la 67 numărul de astfel echipamente pentru Ucraina - şi a spus că are capacitatea de a produce alte 60, a căror finanţare va depinde de aliaţi.
"L-am sunat pe Emmanuel Macron pentru a mulţumi Franţei că a lansat coaliţia de 'artilerie' pentru Ucraina şi s-a angajat să producă zeci de 'Caesar'", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe reţeaua de socializare X.
Cei doi lideri au discutat de asemenea asupra "necesităţii de a consolida şi mai mult apărarea antiaeriană a Ucrainei", vizată aproape în fiecare noapte de drone şi de rachete lansate de Moscova, a adăugat Zelenski.
Kievul a desfăşurat deja 49 de Caesar, produse de Nexter (grupul franco-german KNDS), iar alte şase tunuri vor fi livrate "în săptămânile următoare", potrivit Ministerului francez al Apărării.
Franţa are capacitatea de a produce alte 72 astfel de tunuri şi este pregătită să finanţeze fabricarea a 12, a indicat ministrul apărării francez, Sebastien Lecornu.
"Astfel, ar mai rămâne 60 de finanţat, adică vreo 250 de milioane de euro, o sumă care mi se pare accesibilă pentru diferitele bugete ale aliaţilor", a continuat el în faţa reprezentanţilor a 23 de ţări care susţin apărarea Ucrainei.
Pentru a înarma tunurile, UE îşi stabilise ca obiectiv să furnizeze Ucrainei un milion de muniţii până în primăvara lui 2024. Dar numai 300.000 de obuze au fost livrate până în prezent, potrivit parlamentarilor europeni.
Ucrainenii lansează zilnic între 5.000 şi 8.000 de obuze, faţă de 10.000-15.000 de partea rusă, a subliniat miercuri Cedirc Perrin, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Senatul francez, estimând că "producţia naţională şi europeană este extrem de slabă" şi că "economia actuală nu se ridică la nivelul aşteptărilor ucrainenilor".
De partea franceză, ministrul Lecornu a insistat joi asupra triplării livrărilor de muniţii franceze către Ucraina, care au crescut de la 1.000 de unităţi pe lună la 2.000 în primul an de război şi care ar trebui să crească la 3.000 de obuze începând cu ianuarie.
"Suntem în proces de a reface stocurile de praf de puşcă. Reciclăm pulberile de la muniţia care nu a fost folosită", a declarat el jurnaliştilor.
Ministrul a anunţat de asemenea livrarea a circa 50 de kituri de ghidare aer-sol A2SM pe lună începând din ianuarie, pe tot parcursul anului. Cu o rază medie de acţiune, acestea vor putea fi adaptate la avioanele de "clasă sovietică", cum ar fi Mig şi Suhoi, pe care le foloseşte Ucraina, a dat asigurări el.
Franţa a transferat sau vândut deja 30 de Caesar Ucrainei, care a comandat şase tunuri suplimentare în toamnă.
Danemarca a furnizat, de asemenea, 19 exemplare ale unei versiuni blindate cu opt roţi. Montat pe un camion, tunul Caesar poate trage obuze de 155 mm la o distanţă de 40 de kilometri.
Emmanuel Macron a anunţat că va efectua o vizită în Ucraina în luna februarie, pentru a doua oară de la începutul războiului la 24 februarie 2022.
Franţa este "pe cale să finalizeze un acord" de securitate cu Kievul de tipul celui încheiat vineri între Regatul Unit şi Ucraina pe o durată de zece ani, a adăugat el, anunţând între altele livrarea a circa 40 de rachete Scalp.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Marco Rubio afirmă că Siria ar putea fi în pragul unui nou 'război civil la scară largă'
Secretarul de stat american Marco Rubio a avertizat marți că Siria ar putea fi la câteva săptămâni distanță de un nou 'război civil la scară largă', dar a spus că speră ca autoritățile siriene de tranziție vor reuși să evite acest lucru, relatează AFP. 'De fapt, credem că, sincer, autoritatea de tranziție, având în vedere pr
Germania: Ministrul de interne afirmă că nu există suficiente dovezi pentru a interzice partidul AfD
Ministrul german de interne, Alexander Dobrindt, a declarat marți că o decizie recentă a serviciului de informații interne de a clasifica partidul Alternativa pentru Germania (AfD) drept o organizație extremistă de dreapta confirmată nu este suficientă pentru a justifica interzicerea partidului, relatează dpa. Serviciul, denumit Oficiul Federal pentru Protecți
Moscova speră ca la Kiev să prevaleze cel puțin 'instinctul de conservare a rămășițelor statului', declară Zaharova
Rusia a declarat marți că Ucraina trebuie să decidă dacă va coopera sau nu la discutarea memorandumului care să preceadă un potențial viitor acord de pace pe care Moscova l-a invocat în discuțiile cu SUA. În acest sens, Rusia mizează ca la Kiev să prevaleze 'instinctul de conservare a rămășițelor statului', ceea ce ar obliga partea ucraineană să adopte o
Rusia: Lavrov afirmă că grupuri militante radicale comit 'epurări etnice' în Siria
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este profund îngrijorată de ceea ce el a numit 'epurări etnice' comise de 'grupuri militante radicale' în Siria, a relatat marți agenția de știri rusă Tass, transmite Reuters. 'Grupuri militante radicale comit o adevărată epurare etnică, ucideri în masă de per
OMS: China anunță o contribuiție suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru a atenua criza declanșată de plecarea SUA
Guvernul Chinei a anunțat marți o contribuție suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru următorii cinci ani către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), afectată de o criză financiară gravă în urma retragerii SUA, până acum principalul său contributor, transmite EFE. Decizia a fost anunțată în cadrul adunării anuale a OMS de la Geneva
Secretarul american al sănătății, Robert Kennedy Jr., numește 'muribundă' Organizația Mondială a Sănătății
Secretarul american al sănătății, Robert Kennedy Jr., a calificat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind 'muribundă', într-o înregistrare video prezentată oficialilor din domeniul sănătății reuniți marți pentru adunarea anuală a organizației ONU de la Geneva, relatează Reuters. Statele Unite, principalul donator al agenției ONU, au
UE sancționează în premieră 27 de indivizi și entități pentru activități destabilizatoare ale Rusiei peste hotare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Consiliul UE a decis marți să includă pe lista sa de sancțiuni 21 de indivizi și șase entități cu responsabilități în activități destabilizatoare ale Rusiei peste hotare, informează un comunicat al instituției difuzat în timpul reuniunii Consiliului Afaceri Externe. UE a adoptat o
China afirmă că independența Taiwanului este incompatibilă cu pacea în strâmtoare
China a afirmat marți că 'pacea în Strâmtoarea Taiwan' și 'independența' insulei sunt în mod 'fundamental incompatibile', după declarațiile făcute în aceeași zi de președintele taiwanez, William Lai, care a reiterat disponibilitatea de a dialoga cu Beijingul, deși menținând o poziție suveranistă, informează EFE și AFP.
Polonia/alegeri: Liderul de extremă dreapta, Slawomir Mentzen, stabilește condițiile pentru sprijinul său în turul doi
Candidatul de extremă dreapta care a ieșit pe locul al treilea în primul tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, Slawomir Mentzen, și-a anunțat marți condițiile în schimbul sprijinului său pentru unul dintre cei doi candidați, un proeuropean și un naționalist, care se vor confrunta în turul doi, programat pentru 1 iunie, relatează AFP. S
Belgia: Șapte persoane arestate în cadrul unei anchete pentru fraudă electorală
Șapte persoane au fost arestate marți într-o anchetă pentru fraudă electorală în orașul belgian Ninove, unde extrema dreaptă a câștigat alegerile municipale din octombrie 2024, relatează agenția belgiană de știri Belga, potrivit dpa. Autoritățile investighează potențiala utilizare a unor procuri și a unor certificate medicale falsificate &ici
Germania: 12 persoane au fost, zilnic, în 2024, victime ale violenței de extremă dreapta
O medie de 12 persoane pe zi au fost, în 2024, victime ale violenței de extremă dreapta, rasiste sau antisemite în 12 din cele 16 landuri ale Germaniei, violențe soldate cu nouă victime în patru infracțiuni de omor, conform raportului anual prezentat marți de asociația centrelor de consiliere pentru victimele acestui tip de violențe, informează EFE.
ONU a primit permisiunea de la Israel pentru intrarea în Gaza a încă circa 100 de camioane cu ajutoare
Organizația Națiunilor Unite a primit permisiunea de la Israel pentru intrarea în Gaza a încă circa 100 de camioane cu ajutoare, a declarat marți un purtător de cuvânt al biroului umanitar al ONU, informează AFP și Reuters. 'Am solicitat și am primit aprobare astăzi pentru intrarea mai multor camioane, mult mai multe decât au fost a
#Ucraina: Londra a anunțat sancțiuni contra Rusiei vizând armata și sectoarele energetic și financiar
Regatul Unit a anunțat marți o gamă largă de sancțiuni care vizează armata, energia și sectorul financiar din Rusia, pentru a spori astfel presiunea asupra Moscovei în contextul războiului din Ucraina, relatează Reuters și AFP. Londra afirmă că aceste sancțiuni urmează atacurilor ruse cu 273 drone în weekend asupra unor orașe ucrai
India și Pakistan își vor retrage 'înainte de sfârșitul lui mai' trupele desfășurate în timpul conflictului
Pakistanul și India au convenit să își retragă 'înainte de sfârșitul lui mai' întăririle de trupe desfășurate la frontierele lor în timpul celei mai grave confruntări militare din ultimele decenii între cele două țări, a anunțat marți pentru AFP un responsabil pakistanez în domeniul securității.
Coaliția de opoziție din Australia se sparge după ce a pierdut alegerile
Partidul Național din Australia s-a despărțit de partenerul său de coaliție de multe decenii, Partidul Liberal, invocând dezacorduri politice legate de energia regenerabilă - și după o înfrângere răsunătoare la alegerile parlamentare de luna aceasta, transmite Reuters. 'E timpul să luăm o pauză', a declarat marți pres