logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Uniunea Studenților din România

Congresul Studenților din România, Ediția 2025: Contextul în care vocea studenților se face auzită în fața viitorilor angajatori și decidenților politici

Uniunea Studenților din România (USR) pregătește cea de-a XVII-a ediție a Congresului Studenților din România (CSR) - unul dintre cele mai relevante evenimente de reprezentare studențească, la nivel național, ce va fi găzduit de Opera Națională din București, în perioada 23-24 mai.

Încă din 2008, Congresul construiește cadrul ideal în care studenții pot comunica în mod direct cu factorii decizionali, pentru un aport puternic în ceea ce privește evoluția sistemului educațional superior. CSR reunește anual decidenți politici și generații de studenți, într-un dialog deschis privind viitorul politicilor educaționale și de tineret din România.

Anul acesta, Congresul gravitează în jurul temei 'Student în Uniunea Europeană' cu o dimensiune internațională datorită invitaților din România, Republica Moldova și Bulgaria, ce se vor prezenta în fața studenților români. Formatul include discuții cu viitori angajatori din mediul privat, dar și cu reprezentanți ai clasei politice.

2025: Un an de două ori mai puternic pentru CSR

Pentru prima dată în 17 ani de desfășurare, Congresul își schimbă formatul și introduce conceptul de două paneluri, desfășurate pe parcursul a două zile.

23 mai 2025 - Vor fi punctate două paneluri dedicate mediului de afaceri: 'NextGen Workforce: Cum construim împreună viitorul?' și 'Idei, curaj și acțiune - povestea tinerilor lideri în business și administrație publică'.

Prima zi încurajează interacțiunea dintre studenți și companii de top din țară, factori economici relevanți la nivel național. În cadrul celor două sesiuni vor participa nouă antreprenori, investitori și reprezentanți printre care Sergiu Manea (CEO BCR), Dragoș Anastasiu (Consilier Onorific al Președintelui Interimar al României pentru Relația cu Mediul de Afaceri și CEO Eurolines), Alessio Menegazzo (CEO PPC), Rareș Achiriloaie (Președinte al Asociației Tinerilor din Administrație Publică și Președinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor) și alte personalități valoroase ale acestui sector.

24 mai 2025 - Subiectul discuțiilor vor fi în jurul a două teme: 'Ce mai înseamnă educația în Europa? Perspective și dialog la nivel regional' și 'Tinerii între politici publice și realitate: ce lipsește, ce promitem?'

Cea de-a doua zi aduce în deschidere mesaje video din partea Roxanei Mînzatu, Vicepreședinte Executiv pentru Drepturi Sociale și Competențe, Locuri de Muncă de Calitate și Pregătire, Comisia Europeană și Nicu Ștefănuță, Vicepreședinte, Parlamentul European.

Ulterior, zece decidenți politici se vor angaja în discuții cu studenții participanți, printre care Daniel David (Ministerul Educației și Cercetării), Petar Mladenov (Deputy Minister, Ministry of Youth and Sports, Republic of Bulgaria), Alexandru Rogobete (Președinte, Comisia pentru Sănătate și Familie, Camera Deputaților), Mihai Ghigiu (Președinte, Comisia pentru Învățământ, Camera Deputaților). Se vor aborda subiecte esențiale pentru viitorul educației, finanțarea universităților și oportunitățile de angajare pentru tineri în context european.

CSR: Contextul necesar de dialog pentru studenți și sectoarele privat și public

Congresul de anul acesta își propune să creeze o platformă de dezbatere activă și discuții autentice pentru studenți, să identifice provocările cu care se confruntă tinerii României și să propună soluții ferme ce susțin reforma educațională și ameliorarea procesului trecerii din învățământul superior spre piața muncii.

Afisari: 102

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].